Ads Top

'Circulaire economie alleen bereikbaar als overheid gerecycled plastic verplicht'

Plasticverwerkers sturen gescheiden plastic afval alsnog vaak naar de verbrandingsoven. Er is te weinig vraag naar, want nieuw, fossiel plastic is veel goedkoper. Zo bereiken we de circulaire economie natuurlijk nooit, zegt Wouter Scheepens van MVO Nederland.

De overheid moet hier ingrijpen en het gebruik van gerecycled plastic verplichten. Bedrijven in ons netwerk, die al circulair werken en dus dagelijks tegen de concurrentie van fossiel plastic aanlopen, vragen hier actief om. En er is goed nieuws: met de Nationale Circulaire Plastics Norm (NCPN) wordt een poging tot zo’n verplichting gedaan. Daarmee wordt afval grondstof, komt er een significante CO2-reductie en zijn er minder fossiele grondstoffen nodig.

Er is één maar: deze regel gaat alleen gelden voor plastic dat in Nederland geproduceerd wordt. Niet voor geïmporteerd plastic. Dus kunnen producenten dat goedkope fossiele plastic alsnog gemakkelijk van over de grens halen. De regelgeving schiet dus tekort en blijft oneerlijke concurrentie faciliteren.

Moeten we dan naar Brussel kijken, voor Europese regelgeving? Deels, want ook daar is wetgeving in de maak. Die gaat echter pas gelden vanaf 2030 en er zijn nog legio risico’s op vertraging en verwatering. Daarom moet de Nederlandse overheid nu doorpakken. Zorg dat de NCPN gaat gelden voor alle plastic op de Nederlandse markt – ook geïmporteerd – en bied daarmee perspectief aan duurzame bedrijven en investeerders. Dan blijven duurzame bedrijven competitief, en zijn we niet alleen voorbereid op de Europese wetgeving van 2030, maar houden we ook die internationale koploperspositie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.