Boete voor doelloos rondhangen op straat roept veel vragen op

© RTV Utrecht
Amersfoort - De politie in Amersfoort is begonnen met een publiciteitscampagne om uitgaansoverlast in de binnenstad aan te pakken. Een poster, die is verspreid door de hele binnenstad, vestigt de aandacht op al bestaande boetes. Eén daarvan is een boete van 100 euro voor doelloos rondhangen. Die boete kan rekenen op een stroom aan vragen en kritiek.
Afgelopen weekend trok de poster de nodige aandacht, schrijft Nieuwsplein33. Want wat is doelloos rondhangen en zorgt de boete niet voor andere problemen?
Een campagne tegen ‘raddraaiers’ in de horeca, zo noemt de politie het zelf. Daarin wordt de aandacht gevestigd op misdragingen en vallen met name de forse boetes op: 420 euro voor gepakt worden met harddrugs. Op sociale media komen veel meer vragen binnen over de 'vage' boete voor doelloos rondhangen.

'Intimiderend gedrag'

Wijkagent Diederik Heuveling krijgt de nodige vragen. De boete is volgens hem bedoeld voor mensen die geen gebruik maken van de horeca, maar naar het centrum komen om overlast te veroorzaken. "We zien de laatste tijd grote groepen die in het centrum in een raamkozijn van een winkel hangen die al gesloten is." Ze blokkeren bijvoorbeeld de doorgang of vertonen intimiderend gedrag.
Dat wil de politie meer gaan ontmoedigen. Het Openbaar Ministerie duidt het doelloos rondhangen aan onder de zogenoemde F 125 a: 'zonder redelijk doel in portiek/poort ophouden, op/tegen raamkozijn / drempel van een gebouw zitten/liggen.'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.