Banninglezing Timmermans toont zieke mentaliteit links establishment

Verhaal vol vijandbeelden en zonder visie

Om maar meteen in regentenstijl te beginnen: ik heb de Banninglezing van GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans gekeken zodat u het niet hoeft te doen. De korte samenvatting: het is een verhaal zonder echte visie, gebouwd op vijandbeelden en overlopend van tegenstrijdigheden. Toch vind ik het belangrijk deze lezing te bespreken, want er is een grote kans dat deze man onze premier zal worden. Een column van Maaike van Charante.

De officiële tekst van de lezing is veel korter dan de tekst die Timmermans uitsprak. In de Rode Hoed bewandelde de GroenLinks/PvdA-leider zijsporen en in zijn improvisaties werd zijn taalgebruik soms wat slordig, dus waar ik citaten geef, doe ik dat uit de officiële tekst. De bewoordingen kunnen daarom enigszins verschillen.

 

Poetin is de vijand

Wie van de leider van GroenLinks/PvdA een sociaaldemocratisch verhaal verwachtte, komt bedrogen uit. Hoofdonderwerp is de Russische president Poetin, de grote vijand. Dat is een oude truc. Maak mensen bang voor een gevaarlijke vijand en je kanaliseert de onvrede door die op de vijand te richten. Bovendien stimuleer je groepsdenken: iedereen moet zich achter dezelfde vlag scharen, en wie de vijand niet hard genoeg haat, is zelf een vijand.

Vanuit die tactiek legt Timmermans voortdurend een link tussen Poetin en Wilders. Volgens de GroenLinks/PvdA-leider bewondert Wilders Poetin, maar nergens onderbouwt hij dat met feiten. Wel stelt hij dat er een heel concrete dreiging uitgaat van radicaal-rechts en wijst daarna op de maidenspeech van PVV-Kamerlid Joeri Pool. Volgens hem nam Pool het in die speech op voor Poetin.

 

Zwart-wit denken

Maar Pool nam het niet op voor Poetin, hij nam het op voor de Nederlandse belangen. Hij wees op de deplorabele staat van het Nederlandse leger en stelde, dat wij straks ons eigen land niet meer kunnen verdedigen als Poetin – na al onze hulp aan Oekraïne – besluit om ons aan te vallen. Dat is geen bewondering of steun voor Poetin, dat is simpelweg een andere visie op het conflict. Die nuance erkent Timmermans niet.

Geheel volgens zijn vijanddenken haat de PVV Poetin niet genoeg, en heult dus met de vijand. Het is nogal wrang dat de hele lezing van Timmermans vol staat met dit soort redeneringen, terwijl hij Poetin – en in diens verlengde Wilders – ervan beschuldigt “vijandbeelden op te roepen en de stemming in het land te sturen (…) macht omwille van de macht veilig te stellen.”

Deze hele lezing is gewijd aan het oproepen van vijandbeelden, aan het stemming maken tegen Poetin (en Wilders) en natuurlijk aan het veilig stellen van de macht die het establishment sinds de verkiezingen van 2023 dreigt te ontglippen. Dat Timmermans hier ‘de vijand’ beschuldigt van zaken die hij zelf doet is het andere thema van deze lezing. De omkeringen zijn zo talrijk dat het hilarisch zou zijn, als het niet zo zorgwekkend was.

Een paar voorbeelden.

 

Nationalisme

De GroenLinks/PvdA-leider fulmineert tegen (ultra)nationalisme en voert de EU op als redder in nood. Timmermans wil meer EU vanwege het klimaat- en het asielbeleid, en hij stelt dat er dringend intensievere Europese samenwerking nodig is op defensiegebied. De vraag die hij niet stelt is of deze EU-liefde niet veel dubieuzer is dan de wens om een soeverein land te hebben op een schaal waarin democratie werkt.

Het democratische tekort en de bedenkelijke imperialistische neigingen van de EU worden door eurofielen als Timmermans van tafel geveegd met de doorzichtige stelling dat de EU geen natie is en dat eurofilie dus niet nationalistisch kan zijn. Maar bij een groot Europees rijk is nationalisme veel gevaarlijker dan bij een verzameling kleinere landen. De liefdesverklaring aan het eind van zijn lezing – aan ‘onze ware soevereiniteit’ – krijgt er een vies smaakje door.

 

Immigratie

Een geliefd thema van Timmermans is de – volgens hem onterechte – angst bij autochtonen om vervangen te worden door immigranten, maar lees eens wat hij schrijft in het kader van demografische ontwikkelingen:

“En Nederland zal bij de inrichting van onze economie ook veel meer met de gevolgen voor onze demografische ontwikkeling rekening moeten houden. Sectoren die maar een klein deel van onze economie uitmaken en die zowel sociaal als ecologisch zeer belastend zijn, zoals de intensieve veehouderij en de glastuinbouw, zullen moeten worden verkleind of verplaatst naar oorden buiten Nederland waar de belasting veel minder is.”

Volgens de GroenLinks/PvdA-leider moeten er dus boeren vertrekken om plaats te maken voor immigranten. Maar even later spreekt diezelfde Timmermans over de aan de nazi’s ontleende gruwel van de “omvolkingstheorie”. Hoe kan het slechts een theorie zijn als hij dit beleid zelf voorstelt? En dit nog los van de retoriek over nazi’s, zie mijn eerdere stuk hierover.

 

Controle

Een volgende omkering zien we bij zijn uitspraken over de media. Timmermans is verontwaardigd over de (rechtse) Italiaanse premier Meloni die de publieke omroep onder haar politieke controle heeft gebracht, maar negeert dat zijn geestverwant Tusk in Polen net hetzelfde heeft gedaan, en daarbij zelfs een uitspraak van het Grondwettelijk Hof aan zijn laars lapte. Het maakt blijkbaar uit wie de controle heeft.

Nog wranger wordt het bij deze uitspraak van Timmermans: “Het is allesbehalve toeval dat de PVV in ons land de publieke omroep de nek om wil draaien. Deze partij maakt onderdeel uit van een wereldwijde beweging die controle wil over de waarheid en het verhaal dat we over onszelf vertellen.”

Laten we ons even herinneren hoe het Nederlandse establishment werkelijk alles uit de kast heeft gehaald om de jonge omroep Ongehoord Nederland uit het bestel te werken. Als iemand controle wil over de waarheid en het verhaal dat we over onszelf vertellen, dan is het wel het establishment waar de PvdA deel van uitmaakt.

 

Spiegel

Wie het gedrag van het PvdA/GroenLinks-D66 establishment in Nederland een beetje volgt, kan alleen maar heel cynisch worden van de beschuldigingen waar deze lezing van wemelt. Want het erge is natuurlijk dat dit gedrag niet uniek is voor Timmermans, het is standaard in die kringen. Deze mensen beweren democraten te zijn, maar ze smoren alles wat op democratie lijkt. Elk ideaal keren ze om.

Ze zijn voor de vrijheid van meningsuiting, maar censureren wat tegen hun mening ingaat. Ze zijn voor scheiding van kerk en staat als het op de paar overgebleven orthodoxe christenen aankomt, maar laten diezelfde scheiding uit hun handen vallen als opportunistische islamisten identiteitspolitiek in de strijd gooien. Ze zijn voor vrouwenrechten, maar zetten die overboord als islamisten de onderdrukking van vrouwen culturele diversiteit noemen.

Ze doen niet anders dan buigen voor extremisten, en noemen protest tegen het door hen gewenste beleid extreem. Ze vergoelijken extremistisch geweld en intolerantie als het hun doelen dient. Ze claimen dat ze de erfgenamen van de vrije jaren zestig zijn, terwijl de spruitjeslucht er vanaf walmt. Zo bekrompen, zo overlopend van taboes, zo bang om op de verkeerde tenen te trappen. Ze noemen zichzelf rebels en progressief, maar zijn het establishment of zitten erbij op schoot.

En ze zijn helaas nog steeds zo machtig, zo oververtegenwoordigd in de bovenste geledingen van onze maatschappij, dat ze in staat zijn om overal een spaak in het wiel te steken en noodzakelijke veranderingen tegen te houden. Ze lijken te denken dat ze alles beter weten, maar een groeiend deel van het Nederlandse publiek ziet iets heel anders: de keizer heeft geen kleren aan.

 

De haters

Wie trapt er nog in? Wie gelooft de etiketjes nog die deze betweters plakken? Ze geloven er misschien zelf in, zoals een paar jaar geleden professor Sarah de Lange. Zij was er zo van overtuigd dat PVV-stemmers de haters waren, dat ze de resultaten van een onderzoek omdraaide en de vooroordelen van GroenLinks- en PvdA-stemmers op de PVV’ers plakte. Gevolgen voor haar carrière had dat niet.

Zie ook een recente column van Sander Schimmelpenninck met als titel: De schaamteloze omkering is het handelsmerk van extreemrechts. Zelfs de omkering wordt omgekeerd… En toen Wilders op de gebruikelijke scheldkanonnade reageerde door te waarschuwen voor de effecten van dit soort haatzaaiende scheldpartijen, meende links Twitter dat Wilders met deze tweet zijn fascisme toonde.

Wilders moet en zal de hater zijn, en als wat hij doet werkelijk niet als haat te framen valt, wordt hij belachelijk gemaakt. Zie bijvoorbeeld de uitspraak van PvdA-politicologe Julia Wouters in onderstaande video over de keus van Wilders voor een tweede informateur van PvdA-huize.

Negeer even het domme lachen bij Op1 en besef hoe verstandig deze strategie van Wilders is. Hij heeft te maken met een versteend establishment waarin op allerlei sleutelposten PvdA’ers en hun geestverwanten zitten die zijn partij verafschuwen. Hij zal een deel van hen mee moeten zien te krijgen, anders zal een kabinet met de PVV doeltreffend gesaboteerd worden. Samenwerking is noodzakelijk, maar… die moet van twee kanten komen.

 

Het antidemocratische establishment

In 2023 stemden kiezers voor verandering, en al maanden geeft twee derde van alle kiezers in peilingen aan een kabinet met de PVV te willen. NSC-leider Pieter Omtzigt had een betere keus kunnen maken, maar wat nu gebeurt valt zeker niet alleen hem te verwijten. De PVV loopt aan tegen de macht van het establishment, dat blijkbaar liever het land kapot ziet gaan dan met Wilders samen te werken.

Ondanks de overduidelijke wens van de kiezers staat Timmermans I al in de steigers, inclusief zijn polariserende vijanddenken en de voortzetting van het huidige gehate beleid. Wettelijk gezien is het mogelijk, maar hoe democratisch is het? De gevestigde orde schijnt vergeten te zijn dat een democratie alleen werkt als je compromissen sluit met tegenstanders, en niet als je langdurig groepen uitsluit.

Het establishment zou moeten beseffen dat het weliswaar de macht achter de schermen nog stevig in handen heeft, maar dat ook deze macht steeds brozer wordt. Als het ancien régime de vreedzame kiezersrevolte negeert, vraagt het om een ander soort revolutie. En daar is niemand mee geholpen.

Als de regenten niet gaan luisteren, staan ons nog zware tijden te wachten.

 

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Over de auteur

Maaike van Charante
Houdt van feiten, haat hypocrisie.
Schreef het boek: Het verdriet van de Schilderswijk

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
38 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Cornelia
Cornelia
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Deze mensen leven met een vorstelijk salaris in een voorgeschreven werkelijkheid die bovendien allemaal dezelfde kranten lezen en alleen bij elkaar over de vloer komen.
Eerlijk gezegd heb je hier als realist met gezond verstand helemaal niets te zoeken.
Eerst denk je nog dat de realiteit verkeerd wordt begrepen, maar al snel kom je er achter dat deze mensen de waarheid helemaal niet meer kennen.
Zij zijn net als de volgers van Jonestown, Bhagwan of Scientology, het zijn aanhangers van het globalisme, een sekte, een gevaarlijke cult die een aanzienlijk deel van de westerse wereld in in haar grip heeft

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Cornelia

Gevaarlijke (s)linkse volksmenners. Deze apparatsjik bewijst dat elke dag weer.

Jos
Jos
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De rood – groene khmer…nivelleren via groen, dat is wat de marxisten doen.
Juni 2024, uw laatste kans tijdens de Europese verkiezingen.

Elisabeth Schuller
Elisabeth Schuller
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het is nog altijd een kwestie van 2/3 – 1/3. 1/3 van de kiezers is actief en welingelicht en weet wat te doen. 2/3 is te lui om zelf te denken en voor hen was deze lezing bestemd. Ik heb me er lang ongelofelijk druk om gemaakt, actief deelgenomen aan tegenbewegingen, in discussie gegaan, geprobeerd uit te leggen dat niet dit… maar dat… er wordt niet geluisterd. Er is maar 1 geluid toegestaan en dat is het geluid van de woordvoerders van 2/3. Die maidenspeech van Pool was helder en toch worden zijn woorden verdraaid en geframed. En de toehoorders van Timmerfrans pikten dat! Hoe is het mogelijk! Ik pruttel nu wat in de zijlijn. Het zal allemaal wel. En als ik het uitstekende stuk van mevrouw van Charante lees, vraag ik me echt af hoe het toch komt dat we zo diep zijn gezakt en hoe een toch niet heel domme, maar wel zeer machtsbeluste (en zwaar onzekere) man als Timmerfrans dit soort letterlijke onzin over zijn lippen krijgt. Hij doet het al jaren. Misschien gelooft hij er zelf nog in ook.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Elisabeth Schuller

Timmermans is een heel enge man. Maar ik begrijp niet dat die 2/3 waaruit de toehoorders en ja knikkers bestaat, niet zelf kan denken. Ik begrijp er echt niks van.
Ik woon gelukkig in een dorp. Hier zie je wat mondjesmaat duidelijke ‘statushouders’ die ergens in een huurhuis wonen, langskomen naar de winkel en weer te terug. Hier krijg je als het goed is, geen hele wijken met verpauperende mensen. Maar in de grote steden en grotere plaatsen is het een heel ander verhaal. Ik vind de massaliteit waarmee de groepen binnenstromen enorm ontwrichtend en ik weet zeker dat je NL over 20 jaar al niet meer terug kent zoals we dan onze cultuur zijn kwijtgeraakt en wellicht al veel onrust in de steden hebben moeten ondergaan.

Andre
Andre
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Die 2/3 van toehoorders en ja knikkers hebben verschillende motieven om niet zelf na te denken.
Kijk maar naar de zetelverdeling in de TK. Links heeft ongeveer 47 zetels en deze mensen zijn gehersenspoeld door onderwijs, media en niet geneigd om zelf dingen te onderzoeken omdat ze ‘humanistische’ opleidingen hebben gevolgd, die in wezen weinig meer zijn dan toegepast marxisme. Deze mensen weten gewoon niet beter en onderzoeken ook helemaal niets.
Dan zijn er de conformistische partijen, ongeveer 51 zetels, waaronder CDA, NSC, VVD. Deze gaan deels mee met het linkse verhaal, uit gemakzucht, omdat de overheid nu eenmaal iets moet doen voor de minder bedeelden en omdat het macht over mensen geeft. Omdat het zo makkelijk is om alle problemen glad te strijken met geld, de weg van de minste weerstand te volgen en het heel moeilijk is om zelf onderzoek te doen en de leugens van links een voor een te ontmaskeren. Mensen die jarenlang niets anders hebben gehoord dan NRC, Trouw, Volkskrant en NOS zijn mentaal enorm afgestompt door het zeer beperkte vocabulair en denkpatroon van deze media.

Henk de Jong
Henk de Jong
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Marien

@ Marien, juich niet te vroeg! 30 jaar geleden was Ter Apel een prachtig en rustig plattelandsdorp met een leegstaande kazerne en dacht men er net als u. Daarna kwam de asielindustrie op gang en werd het de somberste plek van Nederland. Onze voorgangers, want na de spreidingswet zijn ontelbare rustige dorpen aan de beurt. Daar wonen namelijk de minste kiezers en heeft het nauwelijks invloed op de landelijke politieke verhoudingen.
Ja, de overheid heeft er goed over nagedacht, daarom blijft de Randstad ook zo lang mogelijk ” gespaard”.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De regenten gaan niet luisteren, maar Timmermans is nog geen premier. Daar moet nog wel het een en ander voor gebeuren.
Bedenk dat Wilders steeds meer stemmen krijgt. Een groot gedeelte van de burgers, en steeds meer, beginnen het steeds beter te zien.
De vraag is inderdaad, als het tot een clash komt, maar dat is alleen wanneer Timmermans premier wordt.

Ni28
Ni28
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Timmermans zei het al, zij doen alles om een rechtse kabinet te voorkomen. Een putsch sluit ik niet uit mocht het er echt naar uit zien.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

maar waarom is dat zijn doel? WIJ , de werkende mensen en pensionado’s die lang gewerkt hebben, zijn duidelijk niet de doelgroep van Timmermans. Wij zijn er om kaalgeplukt te worden. Maar waarom Timmermans perse die massa instroom van niet / moeilijk aanpasbare mensen wil, is mij OOK een raadsel.

Ni28
Ni28
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Links volgt blindelings de VN agenda, de nieuwe verdeling waar nationaal gevoel voortaan ontbreekt. Allemaal gelukkig met elkaar. Weer zo utopische linkse droom die nachtmerrie wordt net als het communisme.

Zafod
Zafod
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Rechts volgt ook de VN agenda.

H.J.
H.J.
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Stemmen tellen is mensenwerk, kijk maar naar de laatste EU verkiezingen 5 jaar geleden, de PvdA was uit het niets ineens de grootste.
Nederland stemde op Donderdag de rest allemaal later, op Zondag werden alle stemmen geteld ook die van Nederland, waar waren onze ingevulde stembiljetten gedurende die 4 volle dagen.??

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Onze demissionaire regering is zich bewust van de problemen als Timmermans premier gaat worden. Dat is niet alleen omdat het tegen de wens van de meerderheid van de kiezers is, maar ook omdat een linkse regering de huidige problemen alleen maar gaat versterken.

Andre
Andre
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Onze demissionaire regering zit op dezelfde lijn als Timmermans. De wens van de meerderheid van de kiezers boeit Timmermans en Rutte helemaal niet. Zij vinden dat zij zelf een meerderheid vertegenwoordigen. Timmermans zei in de TK tegen Wilders: 75 % van de mensen heeft NIET op de PVV gestemd. Dat is toch een meerderheid? Een linkse regering ziet de huidige problemen niet als problemen, maar als een kans om een betere samenleving te bereiken.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Wat zij propageren dat dit een betere samenleving zou zijn. Op communistische leest geschoeid. Planwirtschaft, hetgeen we al zien gebeuren. Economisch verval, iedereen afhankelijk. Dystopisch.

Gerard Piekart
Gerard Piekart
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Geweldige column weer.
Vraag;
Hebben de toehoorders van deze lezing innemend gereageerd?
Ik vermoed een zaal (vol) met meewarige jaknikkers.
Als dat inderdaad het geval was dan is er nog veel werk aan de winkel om
die mensen uit dat enge circuit te trekken.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Gerard Piekart

ja, het heeft weinig zin een ‘lezing’ te houden voor mensen die met jou knikkend kwijleballen en kennelijk geen eigen mening hebben of in elk geval prachtig wonen zonder overlast in hun buurt. Dat slijmt wel lekker, maar de gewone ‘onderklasse’ die NL zelf al heeft, wordt getrakteerd op instroom van mensen uit agressieve culturen die deels hun huizen niet onderhouden qua netheid of hun puberzoons gaan groeps gewijs de straat op om de buurt te terroriseren en die wat armere Nederlanders kunnen nergens naar toe. De elite beslist en kijkt vanuit grote hoogte neer op de onderklasse.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Gerard Piekart

Inderdaad, preken voor de eigen geloofsgemeenschap, dat doen ze steeds.
En al gaan steeds meer burgers inzien wat er gaande is, zitten er heel, heel veel lieden gebeiteld in hun mooie goedbetaalde baantje maar dan moeten ze wel…..
Die mensen uit dat enge circuit trekken gaat nog niet zo eenvoudig zijn. De tentakels zijn namelijk tot in de haarvaten van de maatschappij geïnfiltreerd.
Als we spreekwoordelijk de trap van boven af moeten schoonvegen, is de eerstvolgende gelegenheid de EU verkiezingen.
Mensen, please, ga stemmen!! Laten we ook daar een ruk naar realisme forceren.
Niet dat het alles oplost, maar een koerswijziging is bitter hard nodig.

Andre
Andre
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Gerard Piekart

De Banning lezing is vernoemd naar Banning, een ‘rode’ dominee die grondlegger was van ‘religieus geïnspireerd socialisme’. Hij was actief in de PvdA, heeft meerdere keren meegewerkt aan het samenstellen van het programma en was vele jaren redacteur van het blad van het wetenschappelijk bureau van de PvdA.
De lezing wordt gehouden in de Rode Hoed (de naam zegt al genoeg, toch?) waarvan de agenda van activiteiten doet vermoeden dat hier alleen keurige socialistische lezingen, socialistische denkers en socialistische aanhangers over de vloer komen. Oftewel: het is een broeinest van ideologische incest en inteelt. Vooral geen geluiden van buiten toelaten die afwijken, want je weet maar nooit. Hier preekt Timmermans voor een geselecteerde kring van rode gelovigen, die zijn woord gretig aanhoren.

Laatste aanpassing 2 maanden geleden door Andre
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Het socialisme heeft overal gefaald, toch gaat men er stug en dwingend mee door.
Het lijkt er op dat men een nieuw soort communisme wil introduceren/forceren.
Partijen in NL (o.a. NSC die een ander soort politiek wenst) willen met dit soort politici samenwerken, het resultaat laat zich denken.

Ni28
Ni28
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb in mijn leven zoveel verplichte linkse toespraken aan moeten horen dat ik deze graag over sla. Als je een hoort dan heb je ze allemaal gehoord want in de kern zijn ze gelijk o geacht de spreker. Links is goed en rechts moet betreden worden. Parafrasering van uitspraken op zijn links zodat het inhoud verdraaid wordt en de vijand duidelijk zichtbaar is.inks voert nooit een dialoog het is altijd een grote hetze tegen de oppositie want er is maar een gelijk, de linkse. Daarom houdt links van censuur want dan hoor je alleen de enige waarheid. Daarom is links totalitair en ondemocratisch. Timmermans is het nieuwe voorbeeld van. Zijn ideologie is daarom gevaarlijk vor de vrijheid en democratie. De echte democratie. Als hij aan de macht komt wordt je met socialistische nachtmerrie opgezadeld en kom je achter waarom het Oostblok geen paradijs was maar hel. Maar dan in praktijk.

Andre
Andre
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

1) Links denken is altijd gericht op het maken van een vijandbeeld. Het anti-autoritaire denken draait om vijanden die zouden onderdrukken en daardoor moet er steeds een ‘revolutie van onderen’ plaatsvinden. Maar ook na de revolutie is er bestuur nodig en dus komen er dan volksraden (de ‘sovjets’). Hoe dat uitpakt hebben we gezien in de Sovjet-Unie, Cuba, Noord-Korea, China: er ontstaat gewoon een nieuwe autoritaire elite, die zorgvuldig zijn eigen positie beschermt. Een nieuwe adel met nieuwe voorrechten.
2) Timmermans en de rest van links zien zichzelf als de verlossers, zij die moedig strijden tegen de onderdrukking – dus hebben ze een pathologische behoefte aan onderdrukkers. Steeds weer gaan ze ijverig op zoek naar nieuwe groepjes ‘onderdrukten’, want anders zouden ze niets meer te doen hebben!! Nu de arbeiders bevrijd zijn, vinden ze weer nieuwe ‘niche’ markten van onderdrukten: LGBTHenz., moslims, ijsberen, het noordpoolijs. En gelukkig hebben ze ook weer een reeks van ‘onderdrukkers’ gevonden: PVV, Forum, Poetin, Meloni, Orbán.

Anneken
Anneken
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ongelooflijk wat die man uitkraamt, vals en leugenachtig.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anneken

Eigenlijk valt die demonisering onder laster of smaad. Ik vind Timmermans en consorten schaamteloze mensen.

Bert
Bert
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De marxistische apparatsjiks kunnen het slecht velen, dat steeds meer Nederlandse burgers hun valse dogmatische retoriek doorzien en verstandig gaan stemmen.

Peter
Peter
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Geweldig omschreven!
Het vermoeden zou kunnen zijn dat de heer Timmermans op zijn grote klompen aanvoelde dat zijn dagen in Brussel geteld zouden zijn na de rechtse overwinning binnenkort.
Idem het vooruitzicht in Nederland na de verkiezingen in november.
Op dus naar Nederland om de linkse restjes bij elkaar te vegen om er een zogenaamde partij van te maken. Vergissing, omdat ze elkaar niet lusten.
Anders hadden ze het al lang zelf bedacht, zonder Timmermans.

Maar de angst die vanaf de linker zijde voortdurend zelf werd verspreid (en nog steeds) op allerlei terreinen slaat terug als gegeneraliseerde angststoornis
(https://nl.wikipedia.org/wiki/Gegeneraliseerde_angststoornis).

Angst wordt beschouwd als een basaal overlevingsmechanisme, als reactie op een specifieke prikkel, zoals pijn of dreiging van gevaar.
Dit kan een vecht-of-vluchtreactie tot gevolg hebben.

Het wachten is op extreme angst, die verstarring en desoriëntatie veroorzaakt.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Niet alleen dat, ze raken zelf ook besmet met angst met alle gevolgen.
Ze merken het alleen zelf niet.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

U weet wel, die boomerang.

Zafod
Zafod
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De zelfverklaarde elite is al heel lang het spoor bijster. Bij sommigen valt dat wat beter op dan bij anderen. Persoonlijk denk ik wel dat een samenleving een elite nodig heeft. Met name in de vorm van een voorbeeldfunctie en af en toe wat morele duiding en sturing. Echter, zoals dat gaat in een meritocratie, zal dat moeten zijn op basis van verworven respect en niet op basis van vaak genoeg in de juiste restaurants eten, of lang genoeg in het ambtenarencircuit meehobbelen en daarbij altijd de juiste meningen verkondigen. Er moet daarom, en misschien wel onvermijdelijk, een zekere dynamiek zitten in de samenstelling van de elite. Daadwerkelijke elite kan ook niet van andermans geld leven, maar moet in zijn eigen onderhoud kunnen voorzien.

Nu ben ik een van die mensen die menen dat politici de trekpoppen zijn van personen en organisaties die op een hoger platform opereren. Frans Timmermans is daarmee slechts een van de vele zichtbare en zonodig snel vervangbare uitvoerders van een agenda die op dat hogere platform is uitgedacht. We moeten er daarom waarschijnlijk niet te veel aandacht aan schenken. De echte problemen zijn groter en moeilijker op te lossen want echte macht laat zich niet wegstemmen. Wat wel mogelijk lijkt is de maatschappelijke organisaties zoveel mogelijk decentraliseren zodat het moeilijker wordt om ze via centrale organen te controleren en aan te sturen.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Zafod

Nou ik geloof ook wel dat er onzichtbare mensen achter de schermen bij de politiek aan de touwtjes trekken. Ook raar dat die Maxima zo ijvert voor een digitaal paspoort/identiteits bewijs en uberhaupt, wat heeft die vrouw in Davos te zoeken?

Zafod
Zafod
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Ja, het is een revolutie van de elites. En ze zijn zo slim geweest om alles wat hun in de wielen zou kunnen rijden inclusief bij hun plannen te betrekken, waaronder koningshuizen. King Charles ratelt ook voortdurend door over climate change. Religies, media, bedrijfsleven, politieke elite, alles doet mee. Alles behalve het plebs, dat is. Wij hebben dan wel niet zoveel geld of macht, maar we zijn wel met een heleboel.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

The nine most terrifying words in the English language are: I’m from the Government, and I’m here to help.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Weer een raak artikel. Vergeet niet dat de PvdA 4 jaar geleden de verkiezingen voor het EP won. Uit het niets. En door een zeer lage opkomst (50%). Waardoor enge fanatici als Samsom en Timmermans aan de touwtjes konden trekken en met honderden miljoenen gingen smijten. In andere EU landen kon nieuw rechts wel aan de macht komen. Macron won zelfs met een nieuwe (linkse) partij zonder ervaring. Links verwijt nieuw rechts dat deze geen bestuurlijke ervaring heeft. Nee, daar heeft links wel voor gezorgd. Waar blijven de eerste PVV of BBB burgemeesters!? Nederland heeft hopelijk straks ook de geweldige ”ervaring” van lieden als Klaver, Jetten, Ollongren en Kaag overleefd. Stem in juni dat laffe en gevaarlijke PvdA, NSC, D66 weg!!

H.Nijhuis
H.Nijhuis
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dank weer voor het mooie stukje inzicht. En ja de geschiedenis heeft ons geleerd dat er een paar idelogién zijn die een weeffout hebben. En die weeffout is het gebrek aan zelfreflexie waardoor steeds meer macht concentreert bij de betweters die controleurs worden. Dat zag en zie je bij de socialisten, communisten, nazisisten en islam. De totale onderwerping is in zicht. Dit is het resultaat van de flower-power generatie. Wie wind zaait zal storm oogsten, zoiets.

Eric
Eric
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wie mij volgt via hier, weet dat ik dagelijks geniet van het gejank op links. Het is Wilders, Gender of klimaat wat natuurlijk ook niks kan heben. En zo is het natuurlijk ook dat kritiek op “The Donald” Maar ondertussen jankt Links om het hardst om meer NAVO, meer van dit en van dat! Natuurlijk wil links graag regeren en alles wat rechts is, is door de grote lijder (expres fout) met de grond gelijk gemaakt in de Banning lezing. Totaal niet geschikt voor welke coalitie dan ook. Gewoon niet het verlies op links accepteren en maar neersabelen alles op rechts. Timmermans is èën van de eersten om Zweden welkom te heten in de NAVO, en natuurlijk heet ik de zweden welkom in de NAVO, maar op andere gemeende gronden dan Timmer hoe was het ook weer mans? Wat nu als links aan de macht was geweest? Hadden we als nederland dan wellicht onze meiden en jongens naar het front moeten sturen?

Demanpieter
Demanpieter
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Voortreffelijk artikel. Links is een vat vol tegenstrijdigheden. Enerzijds een bijna religieus gemekker over het milieu, maar dat dit land door massa-immigratie naar de twintig miljoen inwoners gaat schijnt niet door te dringen.
Links neemt het op voor homo’s en vrouwen.
Maar dat de Islam vrouwonvriendelijk is. En dat homo’s uit het raam moeten worden gegooid maakt geen indruk.

Laatste aanpassing 1 maand geleden door Demanpieter
J.S
J.S
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

“”NSC-leider Pieter Omtzigt had een betere keus kunnen maken, maar wat nu gebeurt valt zeker niet alleen hem te verwijten. De PVV loopt aan tegen de macht van het establishment, dat blijkbaar liever het land kapot ziet gaan dan met Wilders samen te werken.””

Sorry hoor, maar als je verandering wilt in de politieke cultuur moet je als NSC juist niet in een kabinet willen zitten met een partij die jarenlang haar manieren van besturen letterlijk in de politiek cultuur heeft verankerd. En daar bedoel ik uiteraard VVD mee. Pieter had al zijn keuze op 23-11-2023 kunnen maken en zijn knopen kunnen tellen en een besluit nemen

38
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x