RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Personal finance

ECB waarschuwt: 'Waarde bitcoin is nul'

Bitcoins zijn bij elkaar circa 1000 miljard dollar waard. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Onderzoekers van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn uitermate negatief over bitcoin. Volgens hen heeft de cryptomunt geen waarde. Cryptokenner Teunis Brosens van ING vraagt zich af waarom de ECB er 'zo met gestrekt been in gaat'.

Cryptomunten in het algemeen, en bitcoin als belangrijkste crypto in het bijzonder, zijn al jaren het onderwerp van grote meningsverschillen. 

De centrale bank van Europa, de ECB, is al langer sceptisch. Al ruim tien jaar geleden waarschuwde de ECB voor risico's die gepaard zouden gaan met het gebruik van crypto's zoals bitcoin.

'Discipelen'

Ook nu weer waarschuwen economen van de ECB voor optimisme over bitcoins. Eerder dit jaar keurde de Amerikaanse beurswaakhond SEC het gebruik goed van ETF's, een soort beleggingsfonds, voor bitcoins. Dat kan ertoe leiden dat consumenten denken dat het veilig is om geld in bitcoins te steken, vreest de ECB.

Maken
Lees ook:
Maken bitcoins vraagt evenveel stroom als Griekenland of Australië

Economen van de bank zetten die vrees uiteen in een online artikel. De goedkeuring van de SEC kan er ook voor zorgen dat beleggers - 'discipelen van de bitcoin' - denken dat de afgelopen koersstijging bewijs is van een niet te stoppen triomf, zegt de ECB.

'Geen betaalmiddel of belegging'

Afgezien van het darknet worden bitcoins nauwelijks gebruikt om mee te betalen, aldus de ECB.

De centrale bank vindt bitcoins ook niet geschikt als belegging. Ze leveren namelijk geen inkomsten zoals rente of dividend op, en ze kunnen niet worden gebruikt om iets mee te produceren (zoals grondstoffen).

Ook kun je bitcoins, in tegenstelling tot bijvoorbeeld gouden sieraden, niet dragen en er is ook geen waarde op te plakken omdat ze, zoals bij kunst, mooi zijn om naar te kijken, aldus de ECB.

Beleggen
Lees ook:
Beleggen in bitcoin via een beursfonds: zo werkt het

Consumenten die financieel niet zo goed zijn onderlegd kunnen niettemin worden aangetrokken tot bitcoins omdat ze bang zijn de boot te missen, wat hen geld kan gaan kosten, vreest de centrale bank. In hun ogen geeft de totale waarde van bitcoins van 1000 miljard dollar (zo'n 920 miljard euro) weer wat de schade is die zou ontstaan als 'het kaartenhuis instort'.

'Al 15 jaar belegging'

Teunis Brosens, cryptokenner van ING, zegt niet te weten wat hij aan moet met de discussie of crypto's zoals bitcoin een belegging zijn of niet. "Het bestaat al 15 jaar en de praktijk wijst uit dat er mensen zijn die er geld in steken."

Brosens vraagt zich af waarom de ECB er 'zo met een gestrekt been' in gaat. "Als je een bitcoin-aanhanger bent, dan zou je kunnen concluderen dat als de ECB, nu het zo goed gaat met de koers van bitcoin, zo hard uithaalt, bitcoin misschien niet zo irrelevant is."

Wel is het volgens hem een buitencategorie qua risico, maar er zijn ook andere beleggingen die riskant zijn. Brosens vindt het op zich niet zo vreemd dat de ECB wil waarschuwen en wil voorkomen dat er misschien een hype ontstaat waar particuliere beleggers 'hun billen aan kunnen branden'.  Maar, zegt hij ook: "Het is niet aan de ECB om te waarschuwen voor beleggingsrisico, dat is iets voor de AFM."

2023, van A tot Z: De val van ‘cryptokoning’ Sam Bankman-Fried

11:22