15 februari 2024. President Poetin bezoekt de tankfabriek in Nizjni Tagil en feliciteert de arbeiders - én zichzelf - met de “zeer goede prestaties”.
Volledig scherm
PREMIUM
15 februari 2024. President Poetin bezoekt de tankfabriek in Nizjni Tagil en feliciteert de arbeiders - én zichzelf - met de “zeer goede prestaties”. © AP

ANALYSE. Niks ingestort, Russische ‘kalasjnikov-economie’ haalt beste cijfers in jaren. Maar waarom zijn de eieren dan zo duur?

Met een spervuur van sancties hoopte het Westen Rusland op de knieën te krijgen. Maar vooralsnog lijkt dat niet te lukken. De Russische ‘kalasjnikov-economie’ – waar arbeiders in wapenfabrieken meer verdienen dan advocaten – beleeft juist een glansperiode, met ‘dank’ aan de verwoesting van Oekraïne, schrijft ‘de Volkskrant’. Geld en wapens genoeg voor Poetin, maar waarom klaagt de gewone Rus dan dat er nog amper eitjes te vinden zijn in de winkelrekken? Een analyse.

85 reacties

  • Daniel Horemans

    2 maanden geleden
    De internationale sancties hebben weinig of geen invloed op de economie en de politiek van Rusland omdat zij zich hadden voorbereid door diversificatie naar andere landen: Afrika, Zuid-Amerika, China, Indië enz. terwijl de EEG naief blijft denken het centrum van de wereld te zijn. Daarenboven heeft president Putin een zeer bekwaam PM in de persoon van Mikhail Mischushtin die met zijn ministers binnenlandse zaken beheert en snel beslissingen durft te nemen. Een geoliede tandem.
  • Johan Aerts

    2 maanden geleden
    Pak ze daar waar het pijn doet en klaar.
  • Kato De Cock

    2 maanden geleden
    Rusland overleeft de sancties niet door hun oorlogseconomie (dat is binnenlandse economie), maar gebruiken hun reserves op en teren op grondstoffenverkoop aan vele landen die onverschillig zijn ten aanzien van een oorlog ontketend door een agressief Rusland. Op lange termijn wordt dat lastig aan te houden. In Europa voelen we inflatie, maar we blijven het hier goed hebben (klimaat kost ons meer) en blijft de oorlog ver weg van ons. Rusland mag geen overwinning behalen, dat is een groot risico.
  • Geert MARIEN

    2 maanden geleden
    Hier aan de Costa Blanca voldoende rijke Russen die blijkbaar weinig voelen van de sancties. De gewone Rus daarentegen heeft niet de luxe om een stulpje in het decadente Westen te hebben.
  • Dany van landegem

    2 maanden geleden
    maatregelen hebben maar effect wanneer er op toegezien wordt dat ze worden nageleefd. Nederlandse onderzoeksjournalist toonde in documentaire aan dat via allerhande brievenbus-firma's en "tussen"-landen heel wat van de "verboden" produkten toch Rusland bereikten. Douane Estland (of 1 van de andere) gaf toe dat ze de transport naar Rusland via hun land niet nauwgezet kunnen controleren. Tja dan mag je nog veel sacnties opleggen...als je ze toch niet kunt waarmaken. Jammer maar waar