Direct naar artikelinhoud
Update

Geen cholera op cruiseschip, maar opvarenden ‘mogen zeker nog 24 uur niet van boord’

Het cruiseschip met duizenden opvarenden dat voor anker ligt in de Indische Oceaan, wordt toegelaten tot de haven van Mauritius. Er is geen cholerabesmetting vastgesteld, maar de komende 24 uur mag nog niemand van boord.

Het cruiseschip de Norwegian Dawn.Beeld Reuters

Dat zegt de Bredase Esther Verdaas, die met haar gezin vakantie viert op het cruiseschip. De kapitein en bemanningsleden hebben het nieuws zojuist in allerlei talen omgeroepen. Verdaas: “In Port Louis, Mauritius, komen straks de autoriteiten aan boord. Verder weten we nog niets. Het is afwachten wat er gebeurt.”

Het schip, dat voor een cruise naar Madagaskar was vertrokken uit Zuid-Afrika, mocht niet aanmeren op het Franse eiland Réunion en daarna ook niet op Mauritius. Het vermoeden bestond dat er cholera aan boord was, een besmettelijke en potentieel dodelijke infectieziekte. Diverse opvarenden hebben materiaal afgestaan, kweekresultaten hebben aangetoond dat de opvarenden de ziekte niet hebben opgelopen.

Voor anker op volle zee

Naast de ruim tweeduizend passagiers zouden er ook zo’n duizend bemanningsleden aan boord zijn. Het lot van de Nederlanders en alle andere opvarenden is inmiddels wereldnieuws. Vanwege een uitbraak van cholera in Zuid-Afrika en Zimbabwe ligt het schip al twee dagen voor anker op volle zee, op 5 kilometer afstand van Mauritius. Volgens Verdaas heeft de kapitein de passagiers op het hart gedrukt vooral nog geen terugvluchten te boeken voor morgen, 27 februari om 17.00 uur. Dat heeft, zegt zij, de hoop gevoed dat ze na die tijd van boord zouden mogen.

Op Facebook vertellen meerdere reizigers aan boord last te hebben (gehad) van buikgriep, maar ook dat er dus sprake zou zijn van cholera. Onder meer journalisten van de Amerikaanse krant USA Today zouden zondag op Mauritius aan boord gaan, maar hoorde ook dat er vermoedelijk sprake was van cholera.

Tegenover USA Today heeft Norwegian Cruise Line Holding Ltd. verklaard dat ‘een klein aantal gasten milde symptomen van een maaggerelateerde ziekte ondervond’. “De regering van Mauritius heeft de ontscheping voor de huidige cruise en de inscheping voor de volgende cruise met twee dagen uitgesteld tot dinsdag, omdat de lokale autoriteiten aanvullende test eisen,” aldus het bedrijf.

Kwetsbaar voor overdraagbare ziekten

Het reizen en werken op een cruiseschip kan de nodige ongemakken met zich meebrengen. Volgens het Maritime Institute of Technology and Graduate School, een beroepsopleidingscentrum voor zeelieden, staat de zeevaart bekend als ‘een bijzonder gevaarlijk beroep’. “Zeelieden zijn kwetsbaar voor overdraagbare ziekten die onder scheepsgenoten worden verspreid, evenals voor ziekten in landen waar het schip in havens aanlegt. Malaria, cholera, gele koorts en tuberculose zijn allemaal aandoeningen waartegen een zeeman moet worden ingeënt of waarop hij zich moet voorbereiden,” aldus de organisatie.

“Je kunt je wel voorstellen dat de sfeer onder de passagiers niet gezellig is,” vertelt Verdaas. “Vluchten worden gemist, mensen zijn het geld kwijt van hotels die geboekt zijn op Mauritius. Gasten zijn boos, opstandig, verdrietig. Het zijn luxeproblemen natuurlijk. Maar wat ik lastig vind, is dat er zo veel onduidelijk is. Kunnen we naar huis? Wanneer dan? Hoe dan? Waar halen we tickets?” Als tegemoetkoming biedt het bedrijf de gasten onder meer een aanvullend internetpakket aan en 15 procent korting op een volgende cruise.

In dertien getroffen landen in Afrika zijn tot midden januari 200.000 choleragevallen en meer dan 3000 doden gemeld. Omdat op de Comoren enkele gevallen zijn vastgesteld, is Mauritius in opperste staat van paraatheid. Norwegian Cruise Line Holding Ltd. heeft nog niet gereageerd op een verzoek om aanvullende informatie.