RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Entertainment

Classificatie Mary Poppins verhoogd vanwege discriminerend taalgebruik

Julie Andrews Beeld © ANP

In het Verenigd Koninkrijk is de leeftijdsclassificatie van de film 'Mary Poppins' bijna zestig jaar na de release verhoogd. De daarvoor verantwoordelijke British Board of Film Classification (BBFC) heeft het label aangepast om 'discriminerend taalgebruik'.

Mary Poppins had de status U, wat betekent dat iets waarschijnlijk geen materiaal bevat dat kan beledigen of beschadigen. Nu wordt met het label PG aangegeven dat ouders moeten opletten, omdat sommige scènes mogelijk niet geschikt zijn voor jonge kinderen. De classificatie is alleen aangepast voor de bioscoopversie. De film keert volgende maand namelijk terug in de Britse bioscopen.

Mary
Lees ook:
Mary Poppins-actrice Glynis Johns (100) overleden

De BBFC wil niet vertellen welk 'discriminerend taalgebruik' de aanleiding was voor de verandering. Volgens de Britse krant de Daily Mail gaat het om het woord 'Hottentot', een verouderde en beledigende term voor het Zuid-Afrikaanse volk Khoikhoi.

Bette
Lees ook:
Bette Midler brengt tijdens Oscars ode aan Mary Poppins

De wijziging geldt vooralsnog alleen voor het Verenigd Koninkrijk. In Nederland staat de Kijkwijzer op 'alle leeftijden'. Een woordvoerster laat weten dat de classificatie op de website wordt aangepast indien er iets verandert. Of er gesprekken gaande zijn, is niet duidelijk. Over lopende kwesties worden nooit uitspraken gedaan, aldus de zegsvrouw.