Gelderse Vallei

Dit brood is het gezondst van allemaal, zegt deze hoogleraar

Er is veel te kiezen, wanneer het aankomt op brood eten.
Er is veel te kiezen, wanneer het aankomt op brood eten. © ANP
WAGENINGEN - Het gros van de Nederlanders eet 's middags een boterham bij de lunch. Vrouwen eten gemiddeld tweeënhalve snee brood per dag, mannen doen daar in de regel nog een sneetje bovenop. Maar welk brood is de verstandigste keuze?
"Vroeger was het gemakkelijk", zegt voedingswetenschapper en hoogleraar Ellen Kampman van de Wageningen Universiteit & Research (WUR). "Dan wist je: brood dat donkerder is, bevat de meeste voedingsvezels en die hebben we nodig. Maar tegenwoordig is het zo dat brood soms donkerder lijkt door allerlei toevoegingen. Moutextract of gekaramelliseerde suiker, bijvoorbeeld. Dan lijkt het donker, maar kan het best witbrood zijn."

Kies volkorenbrood

Wil je de gezondste keus, dan is volkorenbrood eten het verstandigst. Bij de bakker kun je als klant simpelweg de vraag stellen of het donkere brood dat je wilt kopen, echt gemaakt is van volkorenmeel. "Maar in een supermarkt is dat soms lastig te zien, al zetten ze er tegenwoordig ook wel eens bij van welk meel het brood gemaakt is", heeft Kampman ervaren.
Is er niemand om het aan te vragen, zoek dan vooral op de verpakking van het brood. Bruin brood is niet per definitie de gezondste keuze. "Bruin brood is een combinatie van bloem en volkorenmeel", legt Kampman uit. "Er zit volkoren in, maar minder dan in een volkorenbrood. Zoek dus altijd naar het stickertje en let niet alleen op de kleur."

Ook het Voedingscentrum zegt dat de bruine kleur van brood niet altijd iets zegt over hoe gezond het is. Volkorenbrood is de verstandigste keuze: het bevat de meeste voedingsstoffen en helpen de darmen goed te blijven werken. Ook verlagen volkorenproducten de kans op hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker.

Veel te kiezen

In zowel een bakkerij als een supermarkt is de keuze in brood tegenwoordig reuze: wit, tarwe, meerzaden, meergranen, waldkorn, volkoren, spelt: je kunt heel wat kanten op. Maar niet iedere klant weet het verhaal achter een bepaald type brood en vult in gedachten in wat gezond is en wat niet.
"Waldkorn is bijvoorbeeld helemaal geen graan, maar een merknaam", zegt Kampman. "Dat wordt gemaakt van bloem, het mengsel dat helemaal kapot gemaakt is en waar alles uit is gezeefd. Het enige dat daaruit overblijft is wit graanpoeder. Daar wordt witbrood van gemaakt. Het is dus gebakken lucht. Sommige mensen vinden het heel lekker, er zit een bepaald smaakje aan - maar het zit niet vol met voedingsvezels."

Liever geen wit bolletje

Zelf eet de voedingsdeskundige van de WUR het liefst iets waar ze goed op moet kauwen. "Iets waarvan ik weet: het bevat voldoende voedingsvezels. Dat heb ik ook wel echt nodig, dus daar let ik op. Met een wit bolletje doe je mij geen plezier."