De Vlaamse Mobiele Eenheid tegenover een trekker
NOS NieuwsAangepast

Politie zet traangas in tegen rellende boeren in Brussel

Protesterende boeren hebben in Brussel chaos aangericht. Op verschillende plekken is brand gesticht en een groep relschoppers bekogelde de politie met dranghekken, verkeersborden en -paaltjes, vuurwerk en flessen. De politie heeft traangas ingezet.

De boeren protesteren tegen het Europese landbouwbeleid. Vanochtend braken trekkers door meerdere wegblokkades. Demonstranten staken autobanden en hooibalen in brand en stortten mest in de straten.

Ook zouden ze de politie met vloeibare mest hebben bestookt en een van de gebouwen van de Europese instellingen hebben bekogeld met eieren. De politie probeert de branden te blussen met een waterkanon.

Druk

De Europese ministers van Landbouw komen vandaag bijeen in Brussel om de zorgen van de boeren in Europa te bespreken. Afgelopen nacht reden de eerste boeren met trekkers de stad in om de ministers onder druk te zetten met verzachtende maatregelen te komen.

Rond 11.30 uur telde de Brusselse politie zo'n 900 trekkers in de stad, schrijft de Vlaamse nieuwssite VRT. Tussen de trekkers zijn ook voertuigen uit Italië en Spanje.

De boeren staken banden en hooibalen in brand bij gebouwen van de EU:

Politie grijpt in bij boerenprotest in Brussel

In meerdere lidstaten gingen boeren de afgelopen tijd de straat op om te demonstreren. Onder druk van de protesten heeft de Europese Commissie verschillende maatregelen van tafel gehaald. Zo hoeven boeren het pesticidengebruik niet meer te halveren voor 2030. Een ander plan om agrarische grond verplicht braak te laten liggen sneuvelde ook al in reactie op eerdere protesten.

De landbouwministers praten vandaag over verdere versoepelingen die de Europese Commissie vorige week voorstelde. De plannen, die moeten leiden tot minder administratieve lasten voor boeren, moeten komende maand worden aangenomen.

In juni zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement en de steun voor boeren is belangrijk in de campagnes van partijen. Middenpartijen zijn bang stemmen te verliezen aan radicaal-rechtse partijen die inspelen op de sentimenten onder boeren. Door de boeren tegemoet te komen, hopen ze de rechtse partijen wind uit de zeilen te halen.

De boeren maken zich onder andere zorgen over een vrijhandelsovereenkomst met Zuid-Amerikaanse landen, die de goedkope import van agrarische producten uit die landen stimuleert. In die landen gelden over het algemeen minder strenge regels voor de landbouw, waardoor de productie makkelijker en goedkoper is. Europese boeren zijn daardoor bang te maken te krijgen met oneerlijke concurrentie.

'Niet onze manier'

De Vlaamse Boerenbond neemt afstand van de manier waarop de boeren hun onvrede uiten. "De protestacties in Vlaanderen zijn de voorbije weken altijd sereen en veilig verlopen. Wat we vandaag in Brussel zien, staat in schril contrast. Dit is niet onze manier van actievoeren", zegt een woordvoerster tegen VRT.

Na afloop van de vergadering van de ministers zullen de Belgische minister David Clarinval, die de vergadering voorzit, en de Europese commissaris voor Landbouw, Janusz Wojciechowski een delegatie van jonge boeren ontvangen, schrijft VRT.

In deze video leggen onze correspondenten uit waarom boeren uit veel EU-landen juist nu in actie komen:

Ontevreden boeren in Europa: 'Jarenlange opgebouwde frustraties'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl