De Argentijnse provincies bedreigen Milei met rebellie te midden van neoliberale bezuinigingen

0

De spanningen tussen de federale autoriteiten en de Argentijnse gouverneurs zijn gestaag toegenomen sinds de inauguratie van president Javier Milei in december, waarbij de stap van de libertaire politicus om de federale toewijzingen voor transport en onderwijs te verlagen de druk tussen Buenos Aires en de regio’s heeft vergroot, schrijft Ilya Tsukanov.

Gouverneur van de provincie Chubut, Ignacio ‘Nacho’ Torres, heeft beloofd niet terug te zullen komen op zijn dreigement om de olie- en gasleveringen aan de rest van Argentinië stop te zetten als zijn energierijke regio niet de belastinginkomsten krijgt waar hij recht op heeft.

“De provincies zijn een integraal onderdeel van de natie en verdienen respect. Niemand kan hen onderwerpen of chanteren met een vermindering van de toewijzing van publieke middelen die hen rechtmatig toebehoren”, schreef Torres vrijdag in een post op sociale media.

Torres beschuldigde Buenos Aires van het ‘illegaal’ inhouden van zo’n 13,5 miljard pesos aan belastinginkomsten, oftewel meer dan een derde van de belastinginkomsten van Chubut. “Als ze de grondwet niet naleven en het geld niet overmaken aan de inwoners van Chubut, zal Chubut zijn olie en gas niet leveren”, beloofde de gouverneur.

Torres is niet de eerste gouverneur die een dergelijk dreigement uit. Vorige maand waarschuwde de vice-gouverneur van Rio Negro, Pedro Pesatti, op soortgelijke wijze dat zijn provincie zou stoppen met het exporteren van energie als president Milei niet zou stoppen met dreigen gouverneurs die zijn radicale hervormingen niet steunen “zonder een enkele peso” te laten.

In tegenstelling tot Pesatti, een politicus van de Argentijnse Peronistische, centrumlinkse Justitialistische Partij (beëdigde politieke tegenstanders van Milei en zijn Liberatarian Party), is Torres een politicus van het Republikeinse Proposal, een centrumrechtse partij die gelieerd is aan pro-Milei-troepen in de regering.

Milei en de federale regering hebben op de dreigementen van Torres gereageerd door te zeggen dat het ingehouden geld schulden waren aan het provinciale fiduciaire ontwikkelingsfonds, en beloofden de gouverneur aan te klagen op grond van artikel 194 van het Wetboek van Strafrecht, met een boete van drie maanden tot twee jaar. in de gevangenis, wegens “het voorkomen, belemmeren of verstoren van de normale werking van transport over land, water of lucht, of van openbare diensten”, waaronder communicatie, water, elektriciteit en energie.

Lees meer
Oudere demonstrant: “Ik sterf van de honger” – “Milei – Je bent een klootzak”

“Dhr. President, ik ben niet bang voor u,” reageerde Torres , waarbij hij Milei tot woensdag de tijd gaf om het geld vrij te geven en herhaalde dat “geen vat olie meer uit Chubut zal vertrekken” als niet aan zijn eis werd voldaan.

‘We gaan niet toegeven aan hun beledigingen, bedreigingen of druk’, voegde Torres eraan toe, en benadrukte dat hij niet zou toestaan ​​dat Buenos Aires ‘onze hoofden’ zou vertrappen.

“Nachito, creëer geen drama, we gaan de zaken voor de rechtbank oplossen”, zei Milei in een post op sociale media.

Advertisement

Gouverneurs uit het hele land van alle politieke strekkingen hebben zich solidair met Torres opgesteld.

“De gouverneurs van Samen voor Verandering betuigen hun volledige steun…aan de gouverneur van Chubut Ignacio Torres in dit moeilijke moment. De nationale regering moet zich houden aan de grondwet en dringend de gedeelde middelen die aan de provincie toebehoren naar de provincie sturen. Het niet naleven van de wet en de overeenkomsten tussen het [centrum] en de provincies raakt niet de gouverneurs, maar de 50 miljoen Argentijnen die in de 24 rechtsgebieden van het land wonen,” zei de liberale centrumrechtse politieke alliantie, opgericht door de voormalige Republikeinse Proposal president Mauricio Macri, in een verklaring.

Axel Kicillof, de peronistische gouverneur van Buenos Aires, waarschuwde vorige week dat zijn regio het ‘politieke en willekeurige’ besluit van de nationale regering om te bezuinigen zou aanvechten. Ricardo Quintela, een collega-politicus van de Justitiële Partij en gouverneur van La Rioja, zei dat het beleid van Milei een “sociale catastrofe” in de provincies veroorzaakte. “Als de president zegt dat hij tegen de politieke klasse vecht, is dat niet waar; de gevolgen van die woede en die strijd treffen de arbeiders”, zei hij.

De regering-Milei heeft beloften gedaan om de overheidsuitgaven te verlagen, de peso met meer dan 50 procent te devalueren ten opzichte van de dollar, het aantal ministeries met de helft te verminderen en een reeks maatregelen in te voeren om de economie te dereguleren. Zijn regering annuleerde de geplande toetreding van Argentinië tot het BRICS-blok ten gunste van nauwere banden met de Verenigde Staten.

De hervormingen, bedoeld om iets te doen aan de jarenlange worsteling van Argentinië met economische malaise, hebben geleid tot een sterke stijging van het armoedeniveau. In een onlangs gepubliceerd onderzoek wordt geschat dat 57 procent van de Argentijnen, oftewel meer dan 26 miljoen mensen, nu in armoede leven (tegenover 49 procent in december) – een niveau dat in twee decennia niet meer is voorgekomen.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan om onze gratis dagelijkse nieuwsbrief met het belangrijkste nieuws direct in je mailbox te ontvangen:

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Vergeet niet de bevestigingsmail te openen om de nieuwsbrief te activeren (check je spambox als je hem niet ziet)


Milei start razendsnelle sloop van Argentinië zodat hij dan de brokstukken aan ‘internationale investeerders’ kan verkopen

Er wordt vooraf gemodereerd dus het kan even duren voor je comment verschijnt.

Klik op de tag ⬇️ om meer te lezen over

Meer Laden
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties