Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

Israël: leger weg uit Nasserziekenhuis, 200 terreurverdachten gearresteerd

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Veiligheidsadviseur VS: basislijnen geschetst voor deal

De Verenigde Staten, Egypte, Qatar en Israël hebben de "basislijnen" geschetst van een overeenkomst over een staakt-het-vuren in de Gazastrook en het vrijlaten van gijzelaars. Dat zegt de nationaal veiligheidsadviseur Sullivan van het Witte Huis. Er wordt nog onderhandeld over de deal en er zou nog "indirect contact" tussen Egypte, Qatar en Hamas moeten plaatsvinden, zegt hij.

De Israëlische premier Netanyahu zei vandaag dat een deal nog onzeker is en weigerde details te noemen. Zijn oorlogskabinet zou volgens Israëlische media een delegatie naar Qatar hebben gestuurd.

Persbureau Reuters meldde gisteren op basis van anonieme bronnen dat er een conceptvoorstel is opgesteld voor een staakt-het-vuren, inclusief een gevangenenruil.

Israël: leger weg uit ziekenhuis na 200 arrestaties

Het Israëlische leger bevestigt dat het zich deze week heeft teruggetrokken uit het Nasserziekenhuis in het zuiden van de Gazastrook. Het leger zegt 200 mensen te hebben gearresteerd die het verdenkt van terroristische activiteiten.

Volgens het leger zijn er bij de operatie geen patiënten of artsen gewond geraakt, maar Gazaanse hulpdiensten ter plaatse zeiden eerder dat er wel meerdere patiënten en artsen zijn gedood.

Het leger viel het ziekenhuis in Khan Younis vorige week binnen, naar eigen zeggen omdat er terroristen actief waren. Hulpverleners van de Verenigde Naties zagen zich genoodzaakt om patiënten te evacueren uit het ziekenhuis, omdat Israël de leveringen van brandstof en water naar het hospitaal blokkeerde.

Het Israëlische leger vlak bij het Nasserziekenhuis, beeld vrijgegeven door Israël

Baby overleden in Palestijns ziekenhuis, ondervoeding steeds groter probleem

In het Al-Shifa-ziekenhuis, in Gaza-stad, is een twee maanden oude baby overleden aan ondervoeding. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa. Ook in andere ziekenhuizen in de Gazastrook lijden steeds meer pasgeboren baby's aan ondervoeding.

De ouders van de baby konden volgens Wafa niet aan melk en andere basisbenodigdheden komen en kwamen in paniek aan bij het Al-Shifa-ziekenhuis. Het kind overleed even later aan acute ondervoeding. Het ziekenhuis heeft sinds januari bijna geen eten meer aangeleverd gekregen. Dat komt onder meer doordat de VN-hulporganisatie UNRWA de hulp voorlopig heeft stilgelegd.

In het Kamal Adwan-ziekenhuis, in het noorden van de Gazastrook, liggen ook steeds meer kinderen met ondervoeding, met name pasgeborenen. De baas van dat ziekenhuis zegt tegen Al Jazeera dat de baby's "zwak en bleek" zijn, omdat ook hun moeder ondervoed is. Hij zegt dat er daardoor de afgelopen weken "veel kinderen" zijn overleden.

'Israël stuurt delegatie naar Qatar voor onderhandelingen'

Het Israëlische oorlogskabinet heeft besloten een delegatie naar Qatar te sturen om te praten over een nieuwe wapenstilstand, melden Hebreeuwse media. Die delegatie zou een beperkt mandaat hebben. De gesprekken zouden enkel over de technische aspecten van het potentiële akkoord gaan.

Het kabinet werd gisteravond bijgepraat over de voortgang van de onderhandelingen. De afgelopen dagen hebben het hoofd van de Israëlische geheime dienst en afgevaardigden van Qatar, Egypte en de VS in Parijs gesprekken gevoerd. Over wat daar is besproken, is officieel nog niets bekend. De Israëlische nationaal veiligheidsadviseur Hanegbi zegt wel tegen Israëlische media dat er stappen zijn gezet richting een akkoord.

Een anonieme Egyptische functionaris zei gisteravond tegen persbureau Reuters dat er een conceptvoorstel is opgesteld voor een staakt-het-vuren. Daarin zou een nieuwe gevangenenruil zijn opgenomen. In ruil voor driehonderd Palestijnse gevangenen (voornamelijk vrouwen, ouderen en kinderen) zou terreurorganisatie Hamas veertig gegijzelde vrouwen en ouderen vrijlaten.

Daarnaast zou ook een voorstel zijn gedaan voor een gevechtspauze van zes weken. In die periode zouden dagelijks honderden vrachtwagens met hulpgoederen Gaza binnen mogen komen, ook in de noordelijke helft van de Gazastrook. Volgens de Egyptische functionaris zouden beiden partijen tijdens de gevechtspauze door blijven onderhandelen over een permanent staakt-het-vuren en de verdere vrijlating van gijzelaars en gevangenen.

Houthi's bestoken Amerikaanse olietanker

De Houthi's hebben de Amerikaanse olietanker MV Torm Thor in de Golf van Aden onder vuur genomen. Er zijn meerdere antischeepsraketten afgevuurd, zegt een woordvoerder van de rebellengroep in Jemen.

Het Amerikaanse leger zegt zeker één raket uit de lucht te hebben gehaald. In een verklaring zegt het leger dat het schip niet beschadigd is geraakt en dat er ook geen gewonden zijn.

VS en VK vallen opnieuw Houthi-doelen aan in Jemen

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben opnieuw Houthi-doelen in Jemen aangevallen. Dit keer ging het om achttien doelen. De luchtaanvallen waren gericht op wapenopslagen, lanceerinstallaties en locaties waar de Houthi's onder meer drones zouden opslaan. Over mogelijke slachtoffers is niets bekend.

De Houthi's, die zich solidair hebben verklaard met Hamas, vielen deze week wederom meerdere vrachtschepen aan op de Rode Zee en in de Golf van Aden. Dat doen ze omdat de schepen een band zouden hebben met Israël. Bij een van die raketaanvallen vloog het vrachtschip Rubymar in brand. Als gevolg ontstond er een olievlek van ruim 33 kilometer breed.

De Amerikaanse president Biden en andere Westerse leiders hebben herhaaldelijk gewaarschuwd dat ze Houthi-aanvallen op commerciële schepen niet tolereren. Het is de vierde keer dat de Britten en Amerikanen samen aanvallen uitvoeren op Houthi-locaties. De Amerikanen vallen daarnaast bijna dagelijks zelfstandig doelen van de Houthi's aan.

Rook in Sanaa na de Brits-Amerikaanse aanvallen

Opnieuw protesten in Israël tegen premier Netanyahu, waterkanon ingezet

Opnieuw zijn er in verschillende Israëlische steden duizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen premier Netanyahu's aanpak van de oorlog tegen Hamas. Ze beschuldigen de premier ervan dat hij te weinig doet om de gijzelaars vrij te krijgen.

Het grootste protest is in Tel Aviv, waar een groep demonstranten probeerde een snelweg te blokkeren. De politie zette waterkanonnen in om de betogers uiteen te drijven. Zeker 19 mensen zijn opgepakt. Ook bij de woning van Netanyahu in de badplaats Caesarea wordt er gedemonstreerd.

In Tel Aviv hield een militair die gewond raakte in de Gazastrook een toespraak. "Ik roep de meest mislukte regering in de geschiedenis van Israël op: neem ontslag!"

Sinds de terroristische aanslag van Hamas op 7 oktober groeit de kritiek op de Israëlische premier. Critici houden Netanyahu verantwoordelijk voor het bloedbad. Hij zou te weinig hebben gedaan om de Israëliërs te beschermen. Ook wordt de premier verweten dat zijn prioriteit ligt bij het voeren van oorlog tegen Hamas, in plaats van de vrijlating van alle gijzelaars.

Beelden van het protest in Tel Aviv:

Demonstranten blokkeren weg in Israël, politie zet waterkanon in

Nieuw blog

Welkom in het liveblog van 25 februari over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Het blog van gisteren is hier te vinden.