X laat nu ook gebruikers zonder abonnement audio- en videogesprekken starten

X maakt het mogelijk om audio- en videogesprekken te starten voor gebruikers die geen Premium-abonnement hebben. Voorheen konden niet-betalende gebruikers enkel oproepen van anderen ontvangen.

Een software-engineer van X laat op het sociale medium weten dat de mogelijkheid om audio- en videogesprekken te beginnen in de app 'langzaam wordt uitgerold' naar gebruikers zonder Premium-abonnement.

Gebruikers kunnen nu ook in hun X-profielinstellingen toestaan dat iedereen ze mag bellen. Voorheen waren de enige opties om alleen oproepen te ontvangen van gebruikers die ze volgen, alleen van gebruikers die in hun adresboek staan of alleen van geverifieerde gebruikers. Een gebruiker moet wel eerst een privébericht hebben gestuurd naar een account voordat de laatstgenoemde partij een oproep kan starten. De mogelijkheid om via X gebeld te worden kan ook volledig worden uitgeschakeld.

In oktober voegde X audio- en videogesprekken toe aan de iOS-versie van het socialemediaplatform. In januari kreeg ook de Android-versie deze functie. Gebruikers kunnen er in een privégesprek voor kiezen om een audio- of videogesprek te starten. Daarvoor moeten ze rechtsbovenin klikken op het telefoonicoontje, en vervolgens kiezen tussen een audio- en een video-oproep. In eerste instantie was dat alleen mogelijk voor Premium-abonnees. Gratis gebruikers konden wel al oproepen ontvangen.

Twitter/X-instelling voor audio- en videogesprekken

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

25-02-2024 • 11:10

43 Linkedin Whatsapp

Reacties (43)

43
43
25
0
0
6
Wijzig sortering
Waarom zou je X voor bellen en videocall gebruiken? Whatsapp gaan ze echt niet van de troon stoten.
Musk wil van X de 'app for everything' maken, zoals het Chinese WeChat, waar hij in het verleden van aangegeven geeft dat hij het een ideale situatie vind om iets dergelijks op te zetten in het westen.

Zie bijvoorbeeld dit artikel, waar hij dat zelf aangeeft: https://www.theguardian.c...g-everything-app-for-west

Of bijvoorbeeld https://www.theverge.com/...linda-yaccarino-super-app
During an employee all-hands, Musk said that Twitter became X to replace YouTube, LinkedIn, FaceTime, dating apps, and even your bank.

[...]

What is now called X is in the process of becoming “a single application that encompasses everything,” he recently told employees. Being the “digital town square,” as he has described Twitter in the past, isn’t enough. For X to succeed in Musk’s eyes, the platform needs to compete with YouTube, LinkedIn, FaceTime, dating apps, and the entire banking industry.
In dat kader is dit zo gek nog niet en past dit wel in die visie.

Of dit gaat lukken, daar kan je je vraagtekens bij zetten, uiteraard.
doelstelling everything app snap ik. Gaat niet lukken. WeChat heeft geen concurrentie.
Wat voegt bellen en video toe aan de bestaande platformen? Waarom zou je het gebruiken?
Omdat het alles in 1 winkel is?
Waarom zou ik 10 apps installeren als het ook met 1 app kan met goed integratie.
Teminste dat is de gedachte gang.
Leuke gedachte, punt is wel dat bellen al kan via
  • Whatsapp: 2.8 miljard gebruikers
  • fb messenger: 1.5 miljard gebruikers
  • FaceTime/iMessage: 1.5 miljard gebruikers (want voor geïnstalleerd op je iPhone)
  • Telegram: 800 miljoen gebruikers
  • En niet vergeten: je telefoon zelf: 7.1 miljard gebruikers
Twitter heeft momenteel 500 miljoen gebruikers, volgens Musk. We weten allemaal dat daar heel veel bots tussen zitten, dus het echte getal ligt een stuk lager.
Maar daar komt ook nog eens bij dat X simpelweg geen app is waarvan mensen denken 'oh, ik ga mensen daarmee eens bellen': dat past wel binnen whatsapp of telegram, maar niet binnen de use case die de meeste Twitter gebruikers hebben.

We weten allemaal dat het netwerk effect heel veel invloed heeft op het succes dat een platform kan bereiken, en Twitter gaat dit gewoonweg niet winnen. Misschien was er nog een kans, een hele tijd geleden, maar sinds musk zijn politieke extremistische voorkeur zo expliciet deel gemaakt heeft van de identiteit van het platform, is die kans helemaal vervlogen: als je 60% van de markt vervreemd met extreemrechtse waanzin dan kan je niet verwachten het dominante platform te worden.

Musk is dus een gekkie met grootheidswaanzin in deze kruistocht om X relevant te maken, dit is een feature die amper gebruikt gaat worden.
Nederland is niet echt de eerste markt. Afrika is de markt waar Musk als eerste gaat inzetten. Landen als Nigeria en Kenia zijn zeer interessant en X als alles app heeft daar heel veel potentie.
Hier in Nederland was ook ooit msn de grootste chat app. Toch verdwenen. Markt aandeel van een product kan snel veranderen. En producten van Musk zijn meestal goed. Dus heeft ook hier zeker een kans. Jou mening over extreem rechts is behoort beetje tot de minderheid. En heeft weinig te doen met het product. Genoeg Timmerman knuffelaars die in een model 3 rijden :p
Kenia?

Ik ken die plek een beetje. Daar hebben ze X echt niet nodig en X heeft daar mogelijk nog meer concurrentie dan hier.

Mobieltjes heb je daar ook enorm veel. Dus bellen is niet echt een probleem.
Voor videobellen is Whatsapp daar ook enorm populair en grotendeels inbegrepen in je abonnement zodat het niet meetelt aan je data bundel. Dus dat zou X al moeten oplossen op de 1 of andere manier.

Dan wat betreft betalingen... Ze hebben daar zoiets wat ze zelf gemaakt hebben. Dat heet Mpesa (Safaricom) en wordt gebruikt door letterlijk iedereen om te betalen met je mobiel. Dat is compatibel met digitale wallets van andere providers zoals Airtel. Wederom, X heeft al verloren vooraleer ze beginnen.
FYI, mobiel / digitaal betalen was daar al massaal in gebruik nog voor dat bij ons op kwam.
Op die manier zijn wij eerder ontwikkelingslanden.
...Ja hoor, in "Afrika" (alsof dat 1 markt is :+) zitten ze vast en zeker te wachten op een blanke Zuid-Afrikaan uit een elitaire familie die fortuin gemaakt heeft onder het apartheidsregime, kan niet mis gaan!

Maar goed, als we die bagage even negeren: X is momenteel een nicheplatform, en dat alleen in het Westen, daarbuiten wordt het totaal niet gebruikt. Behalve dan in trollfarms van Rusland/China/Noord-Korea.
Kijken we naar het Westen, dan zien we dat X een bizar platform is: het wordt veel in de media genoemd, maar eigenlijk gebruiken gewone mensen het amper. Het is een platform waar luide schreeuwers (politici en opinie-makers) een podium in gevonden hebben, en daardoor zitten er ook journalisten op. Maar de gewone man op straat? Zoek er maar eentje die daadwerkelijk actieve (dus niet enkel lezen, ook zelf posten) X-gebruiker is: dat is best een moeilijke taak, het zou mer verbazen als je de 1% haalt. Neem daarentegen WhatsApp/Telegram/iMessage/FB Messenger, en letterlijk 99% van de mensen die je op straat tegenkomt gebruiken minstens 1 van die platformen dagelijks.

Als je datzelfde in "Afrika" doet, zie je exact hetzelfde: afhankelijk van het land (in tegenstelling tot wat jij lijkt te denken is Afrika enorm divers ;) ) zijn FB Messenger en WhatsApp de populairste platformen. Er is zeker groeiruimte dus daar zou X misschien een kans hebben, maar dan vraag ik me af waar je het waanidee vandaan haalt dat X bij die nieuwe gebruikers plots wel populair zou zijn terwijl letterlijk alle andere markten X links laat liggen. Een quote over de definitie van waanzin schiet me te binnen ;)

Dus je mag lekker doorgaan met de onzin van Musk papegaaien en mij voor linkse Timemrmansknuffelaar uitschelden, de feiten tonen simpelweg aan dat je in een droomwereld woont: X wordt echt helemaal niets.
Lol wat een reactie. Zonder echte inhoud en vol met frustratie. Ik zou zeggen. Pak een spandoek en protesteer tegen het beleid van X. Want ze kunnen wel eens echt groot gaan worden en dan neem jij misschien zelfs een account.
Maar daar komt ook nog eens bij dat X simpelweg geen app is waarvan mensen denken 'oh, ik ga mensen daarmee eens bellen': dat past wel binnen whatsapp of telegram, maar niet binnen de use case die de meeste Twitter gebruikers hebben.
Het zal een kleine minderheid zijn maar er zitten op X wel degelijk mensen die elkaar willen spreken. Daarvoor moesten ze echter eerst uitzoeken via welk platform/medium ze dat wilden doen en als gevolg daarvan aanvullende persoonlijke gegevens prijsgeven. Als dat (deels) wordt omzeild door het binnen X te houden kan ik me voorstellen dat het voor die groepen wel interessant kan zijn.
Dan zal je een verdomd goed product moeten zijn.
Want de concurrentie (lees aparte platformen) doet het niet slecht.
Het is een stuk makkelijker als er geen concurrentie zoals bij WeChat.
Waarom zou je via x audio en video bellen als 99% van je bekenden op whatsapp zit?

Overigens een ontzettende risico als je alles bij 1 partij heb.
Je contacten/betalen/mail etc. Als je om een of ander reden gehackt wordt of x je account blokkeert heb je een probleem.

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 25 februari 2024 13:25]

Ik heb liever 10 apps dan eentje die alles doet. Dan kan ik kiezen welke ik neem, ben ik niet van één partij afhankelijk en wanneer de app niet meer werkt voor wat voor reden dan ook, is het niet dat plots niks meer werkt.
Inderdaad, ben zelf al enige tijd Beeper gebruiker. En het is niet op alle vlakken zo goed als native apps maar dat is ook niet nodig. En het is alleen voor chats niet voor de rest dus vervangen zal het niet. Toch gebruik ik het en ben ik er erg blij mee dat ik niet 10 apps hoef te openen voor alle berichten die ik heb gekregen. Maar de vraag blijft natuurlijk of hij met X zo'n user base gaat kunnen krijgen om dit concept succesvol te maken.
Goeie reden om er juist niet gebruik van te maken. Ik vind het een uiterst oncomfortabel idee dat mijn data van alles in handen van een partij is. Liever heb ik versnippering van diensten en die diensten mede selecteren op basis van hoe ze met mijn gegevens omgaan.
Dat heeft hij inderdaad al vaker geroepen, maar waar ik bang voor ben is dat dit een beetje te laat gekomen is. Veel mensen die ik volgde zijn al van X verdwenen.
Ik vindt het wel interessant dat Musk denkt dat zo'n alles in 1 app iets goed is, want wechat. Maar hij gaat daaraan voorbij dat het gebruik van wechat in China min of meer verplicht is. Iets te maken met veel controle.

De westerse wereld zit daar niet op te wachten. Alleen al vanuit concurrentie mogelijkheden niet. Laat staan dat bijvoorbeeld banken hun betaal opdrachten via de een of andere Amerikaanse privaatpartij gaan laten lopen, eentje waarvan het bekend is dat de topman daar nog wel eens partijen voortrekt op basis van eigen voorkeur.
WhatsApp is niet populair in de VS. Dus daar lukt het misschien wel?
bron: https://backlinko.com/whatsapp-users
In VS is iPhone populair.
Marktaandeel 62% en onder tieners zelfs 87%
FaceTime vervangen lukt ook niet.
Het zal een soort Telegram worden waar groepen en gekkies met elkaar in verbinding staan.
Het is zonder tel nr.

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 25 februari 2024 12:18]

De meeste mensen die ik ken hebben geen Twitter. Zou dat veel anders zijn in de VS?
Dachten ze bij hyves misschien ook van FB.
Niet hetzelfde. Hyves was lokaal en FB internationaal.
Logisch gevolg omdat je contact kan houden met je internationale vrienden.
Wat is het verschil tussen whatsapp/facetime en bellen/video met x?
En als maar 1% van je contacten een x app heeft?

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 25 februari 2024 20:33]

Sporadish kom ik door een link wel eens op x terrecht, waar ik niks op kan zien zonder account en ik weiger een account aan te maken. Ik negeer resultaten op zoekmachines ook compleet van x/twitter. Sterker nog het zou een van de sites zijn die ik zou opnemen in een persoonlijke blacklist van zoekresultaten (jammer dat geen enkele zoekmachine dit ondersteund, kan ik ook gelijk w3schools mee nemen)
Kagi search werkt met blacklists. Al een hele tijd, zie bijvoorbeeld deze post:

https://gathering.tweaker...message/75128772#75128772

Ook DDG kan sites excluden.

https://duckduckgo.com/duckduckgo-help-pages/results/syntax/

Voorbeelden:

X.com -site:x.com
X.com -site:x.com -site:twitter.com

Daarnaast heb je browser plugins die hetzelfde kunnen. Bijvoorbeeld je kunt rules in uBlock Origin importeren.

Zonder dit bijvoorbeeld zoeken naar Git of GitHub krijg je allerlei nepmirrors en SEO troep.
Als het goed is zou je een directe link naar een enkele Tweet wel (alweer enkele maanden) moeten kunnen lezen.

In tegenstelling tot Instagram waar je wel de eerste groep foto's kan zien, maar geen teksten.
Ik kom instagram dan ook weer niet tegen in de zoekresultaten :)
Verkoop van abonnementen gaat zo helemaal niet lukken. Of gaat Musk dit later weer weghalen?
Ik vermoed eerder dat dit gedaan wordt om mensen zonder abbo toch maar bij X te laten blijven, leegloop proberen te stagneren.
Omdat de meeste gebruikers niet zullen wisselen van video/audio gesprekken dienst als het grootste deel van de gebruikers dan niet eens eentje kunnen starten. Doordat dit eerst gebonden was aan het hebben van een abonnement, zorg je als dienst ervoor dat de meeste mensen het niet gebruiken in plaats van dat men er een abonnement voor afsluit.
Even los van wie of wat en puur op kwaliteit, ga ik het toch eens testen.

Het is mooi om een vergelijking te hebben met audio en video calls, met name video.

Tot nu toe heb ik de volgende getest en met enige regelmaat gebruikt (video), in volgorde van kwaliteit:
1. Facetime
2. Whatsapp
3. Signal
4. Threema
5. Skype
6. Telegram

Ik moet zeggen dat Facetime in beeldkwaliteit en vloeiend beeld toch continue de kroon blijft hebben.

Benieuwd hoe dit bij X is en waar die in het rijtje komt te staan.
WhatsApp vind ik toch écht onbruikbaar voor voice. Ja berichten achterlaten lukt wel maar bellen is echt dramatisch.. altijd lag van 4 seconden
Nooit last van. Echt in 100% van de gevallen goed. Zal bij jou liggen.
Mogelijk, maar als iets niet out of the box werkt (zowel op Wifi als 5G) is het voor mij niet goed genoeg.

Zou prima kunnen hoor. Ik gebruik Whatsapp sowieso praktisch nooit want veruit inferieure technologie.
Bel regelmatig met whatsapp. Geen lag.
Mischien interessant om erbij te vermelden op welke os, waarschijnlijk gaat er wel een verschil zijn tussen ios en Android
iOS maar degene met wie ik het geprobeerd heb heeft Android..
Discord is ook een goede om toe te voegen aan dit lijstje
Ga ik eens testen. Ben benieuwd. :)
Discord is briljant om mee te bellen
Ik zie deze heelveel gebruikt worden door de jeugd, zeker als ze regelmatig gamen.
Met andere woorden, ze hadden niet genoeg betalende klanten... dus niet genoeg interesse.
Nu gratis beschikbaar maken is hopen "klanten" aan te trekken.
Ik gebruik Twitter alleen in de browser (met uBlock en eigen userscript voor wat features). Ik verwacht niet dat deze features daar uit gaan komen. En dat vind ik helemaal prima.

Geef mij maar tien (web)apps.
Vraag mij eigenlijk af of je je nog steeds eerst moet aanmelden bij X om X berichten te kunnen lezen. Weet dat dit voorheen bij Twitter niet nodig was en je dan algemene berichten gewoon kon lezen.
Positieve ontwikkeling, dit. :)
Ook al is Twitter van oudsher nooit een webpagina geweest waar mensen naartoe gingen met de gedachte om videogesprekken met elkaar te voeren, maar ik vind het toch positief dat dit nu wel kan én dat het gratis wordt. :*)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee