RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Temperatuur bleef maar hoog in februari: warmterecord gebroken

Beeld © ANP

Een nieuw warmterecord in Nederland: deze maand is de warmste februarimaand sinds de metingen in 1901 begonnen. Daarmee is een record uit 1990 uit de boeken. "Het ligt in de trend, februari is één van de snelst opwarmende maanden van het jaar", zegt meteoroloog Thijs Smink van Buienradar.

Februari duurt nog tot en met donderdag, maar Weeronline meldde vanochtend dat naar verwachting de gemiddelde temperatuur in De Bilt uitkomt tussen de 8,1 en de 8,3 graden. Het oude record van gemiddeld 7,6 graden stamt uit 1990. "Met nog vier dagen te gaan weten we dat er hoe dan ook een record komt, de marge is groot", zegt Smink.

Normaal gesproken is de gemiddelde temperatuur 3,9 graden in februari. Smink: "De ene maand warmt sneller op dan de ander. Februari is gemiddeld de koudste maand van het jaar. Maar door klimaatverandering warmen de koudste dagen van de winter het snelste op."

Steeds
Lees ook:
Steeds vroeger lente: planten maand eerder in bloei dan halve eeuw geleden

De tweede maand van het jaar kende tot nu toe amper vorst, er waren slechts 2 vorstdagen, die met -0,2 in De Bilt ook nog weinig voorstelden. De warmste dag was 15 februari, toen werd het in het West-Brabantse Woensdrecht 18,0 graden.

De maand volgt overigens op een redelijk normale maand januari, toen er wel een periode van vrieskou was. Overigens was januari wereldwijd gezien wel de warmste maand ooit

Somber en nat

Deze maand is in Nederland niet alleen extreem zacht, maar ook extreem somber en nat. "Beide geen record, maar wel zeer uitzonderlijk", vertelt Smink. "Normaal zijn er zo'n 90 zonuren. Maar deze maand hebben we tot nu maar 28 uur zon gehad. Er liggen nog wel twee dagen met wat zon in het verschiet, dat zal als een verademing voelen."

En dan de neerslag: er is tot vandaag 106 mm gevallen. "We zullen naar verwachting eindigen tussen de 110 en 117 mm. Daarmee komen we op de 5de plaats van natste maanden. Het gemiddelde voor februari ligt op circa 63 mm."

Ook in 2022 en 2020 was het opvallend nat. "De wintermaanden worden – gezien in waarnemingen en in toekomstscenario’s – steeds natter", zegt Smink. "De grootste factor is klimaatverandering. Wat nu ook mogelijk mee kan spelen, is het effect van het feit dat het water van de Atlantische Oceaan bij Marokko bijzonder warm is."

Februari is nog niet voorbij. Maandag valt er nog flink wat regen, met name in het midden en zuiden van het land. "Dan volgen nog twee koude nachten. Dinsdag en woensdag zijn vrij droge dagen, en is er ruimte voor de zon van tijd tot tijd."

Bekijk ook: Klimaatdoel 1,5 graden steeds verder uit zicht

01:41
Alleen als landen meer gaan doen om de CO2-uitstoot te beperken, kunnen we de opwarming nog beperken tot 1,5 graad.