Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Saoedische politie arresteert vrouw die Palestijnse vlag toont in Mekka

  •  
25-02-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3876 keer bekeken
  •  
mekka

Pijnlijke taferelen in Mekka, de voor moslims heilige stad in Saoedi-Arabië. Een vrouwelijke pelgrim doet daar wat solidaire mensen over de hele wereld doen: de Palestijnse vlag tonen om te protesteren tegen de gewelddadige onderdrukking door Israël. Dat wordt door de toegesnelde politie niet op prijs gesteld. De vlag wordt direct afgenomen en de pelgrim opgepakt, tonen beelden die onder meer verspreid worden door een Turks account dat religie op de hak neemt. De vrouw bevond zich in de Mataf binnen de Grote Moskee, het gebied rond het kubusvormige heiligdom Kabaa waar pelgrims op af komen.

Het is volgens commentaren verboden om politiek uitingen te doen in het heiligdom. De sociale media reacties zijn zoals gewoonlijk niet mals. Zo zijn er mensen die vinden dat ter bescherming van de islam de vrouw linea recta naar Palestina moet worden gedeporteerd. Anderen spreken schande van de onderdrukking en vragen zich af of Saoedi-Arabië niet gewoon Israël steunt. De Saoedische autoriteiten zouden de laatste tijd hard optreden tegen solidariteitsacties voor Palestina. Er zijn ook eerder pelgrims gearresteerd die hun solidariteit betoonden tijdens de voor velen belangrijkste reis uit hun leven.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.