RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Non-binaire tiener overleden na gevecht op toilet in Amerikaanse school

Nex Benedict Beeld © ANP

De dood van Nex Benedict, een 16-jarige non-binaire scholier uit het Amerikaanse Oklahoma, heeft tot ophef geleid in het land. De dag voor de dood van de tiener, die gepest werd, zou er een gevecht zijn geweest in het toilet van de school. De politie onderzoekt de zaak.

Nex is non-binair, wat betekent dat een persoon zich niet thuis voelt in gendercategorieën man of vrouw. Op 7 februari zou er een gevecht hebben plaatsgevonden in het meisjestoilet van een middelbare school tussen de tiener en drie andere scholieren. 

Dat blijkt uit nieuwe beelden die de politie vrijdag heeft vrijgegeven. Op die beelden van een bodycam van de politie is te zien dat Nex zelf vanuit een ziekenhuisbed aan een agent vertelt wat er was gebeurd op school.

'Verrot geslagen'

Nex vertelde, na pesterijen, water uit een waterflesje te hebben gegooid naar de drie meiden. "En toen kwamen ze alle drie op mij af." Het drietal zou Nex daarna 'verrot hebben geslagen' op de grond in het toilet.

De scholier mocht het ziekenhuis diezelfde dag verlaten, maar ging 's avonds met hoofdpijn naar bed. Een dag later ging het fout. Uit openbaar gemaakte audio is te horen dat de moeder van Nex op 8 februari de hulpdiensten belde en vertelde dat Nex' ogen open waren, maar steeds wegrolde, ook waren er ademhalingsproblemen. "Is dit van haar hoofdletsel? Want gisteren hebben drie meiden haar verrot geslagen en op de grond gegooid", legde ze de alarmcentrale uit.

Nex werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed diezelfde dag nog. De politie startte een groot onderzoek. Aanvankelijk werd er volgens een eerste arrestatiebevel gezocht naar 'bewijs voor moord', nu houdt die het op een verdachte dood. Het overlijden van Nex zou volgens een eerste autopsie namelijk 'niet direct zijn veroorzaakt door het gevecht'. 

Wachten op volledige autopsie

De politie heeft gezegd dat ze geen verder commentaar geven op de doodsoorzaak van de tiener totdat de toxicologische onderzoeken en volledige autopsie zijn afgerond.

D66
Lees ook:
D66 komt met voorstel voor 'X' in paspoort in afwachting van transgenderwet

De moeder van Nex vertelde aan The Independent dat haar kind al een jaar lang werd gepest 'omdat Nex was wie Nex was'. Het pesten zou enkele maanden na een omstreden wetsvoorstel zijn begonnen, waarin staat dat leerlingen van openbare scholen in Oklahoma alleen gebruik mogen maken van het toilet die overeenkomt met het geslacht dat op je geboorteakte staat.

'Onveilig schoolklimaat'

Amerikaanse lhbti-belangengroepen beschreven de dood van Nex als een 'haatmisdaad' en geloven dat het 'lhbti-beleid van Oklahoma heeft bijgedragen aan een onveilig schoolklimaat voor leerlingen als Nex'. De dood van de tiener heeft inmiddels geleid tot verschillende wakes in het hele land en duizenden berichten op sociale media.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS