Direct naar artikelinhoud
LiveblogOorlog in Oekraïne

Lees hier het liveblog over de oorlog in Oekraïne van zaterdag 24 en zondag 25 februari terug

Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag 24 en zondag 25 februari:

  • Oekraïne wil Rusland in de toekomst wellicht uitnodigen voor een vredestop als het Kremlin ‘deze oorlog echt wil beëindigen’. Dat zei Andri Jermak, de stafchef van president Zelensky, zondag tijdens een congres.

  • De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt een plan te hebben voor een nieuw Oekraïens offensief. Dat zei hij zondag tijdens een persconferentie. Hij deelde geen details.

  • Rusland zegt dat zijn soldaten vooruitgang hebben geboekt rond Avdiivka en Donetsk, twee steden in het oosten van Oekraïne. Volgens het Russische ministerie van Defensie heeft het leger bij Avdiivka ‘gunstigere linies en posities’ ingenomen.

Live

  1. Dit liveblog is gesloten.

    Lees hier verder in het liveblog van maandag 26 februari. 

  2. ‘Rusland komt eind mei of begin zomer met nieuw offensief’, zegt Zelensky

    Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky wil Rusland eind mei of begin zomer een nieuw offensief in Oekraïne starten. Dat zei hij tijdens een persconferentie.

    De Oekraïense president voorspelt twee moeilijke maanden, gevolgd door een nieuwe Russische aanval. Hij hamerde op het belang dat Kyiv en zijn westerse bondgenoten verenigd blijven.

    De Oekraïense president Volodymyr Zelensky bij een bijeenkomst in Kyiv, vandaag. Beeld ANP / EPA

    Oekraïne kampt al enige tijd met een munitietekort. Na de val van Avdiivka afgelopen week, stelde president Volodymyr Zelensky dat Oekraïne ‘helaas in een kunstmatige toestand van tekorten aan wapens wordt gehouden’. Een steunpakket van de VS blijft al enige tijd uit vanwege onenigheid in het Congres.

    Eerder vandaag meldde Zelensky dat Oekraïne werkt aan een nieuw tegenoffensief. Hij wilde geen details delen. 

    Famke Seine

  3. Macron roept Europese leiders bijeen na tegenslagen Oekraïne

    De Franse president Emmanuel Macron heeft zo’n twintig Europese leiders uitgenodigd om maandag te overleggen over de recente Oekraïense tegenslagen. ‘We willen Poetin een heel duidelijke boodschap sturen, dat hij niet zal winnen van Oekraïne’, aldus een van zijn adviseurs tegen persbureau Reuters.

    Onduidelijk is nog of de Europese leiders maandag in het Élysée-paleis enkel een symbolische boodschap willen afgeven, of ook concrete besluiten willen nemen. Bijvoorbeeld over het aanpakken van het Oekraïense wapentekort. De Poolse president Andrzej Duda zegt in ieder geval aanwezig te zijn om het te hebben over ‘nieuwe voorstellen voor hulp aan Oekraïne’.

    Oekraïne leed deze week een nederlaag met het verlies van de oostelijke stad Avdiivka aan de Russen. Het is de grootste Russische overwinning sinds de verovering van Bachmoet in mei. Bovendien kampt het Oekraïense leger met een groot wapentekort, mede door het uitblijven van een belangrijk steunpakket van de VS. 

    Famke Seine

  4. Zelensky: ‘Duidelijk plan voor een nieuw Oekraïens offensief’

    De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt een plan te hebben voor een nieuw Oekraïens offensief. Dat zei hij vandaag tijdens een persconferentie. Hij deelde geen details.

    Het eerdere offensief van Oekraïne, dat vorig jaar in de lente van start ging, had niet het succes waar Oekraïne op gehoopt had. Dit kwam volgens analisten mede door vertraagde westerse leveranties, waardoor Oekraïne over onvoldoende munitie en langeafstandsraketten beschikte. Hierdoor stelde Oekraïne zijn offensief uit en kreeg Rusland de kans betere defensielinies op te werpen, voorzien van miljoenen mijnen. Hierdoor slaagde Oekraïne er niet om de frontlinie wezenlijk te verleggen.

    Famke Seine

  5. Oekraïne wil Rusland in toekomst misschien uitnodigen voor vredestop

    Oekraïne wil Rusland in de toekomst wellicht uitnodigen voor een vredestop als het Kremlin ‘deze oorlog echt wil beëindigen’. Dat zei Andri Jermak, de stafchef van president Zelensky, vandaag tijdens een congres. Oekraïne zei tot nu toe alleen in gesprek te gaan met Rusland als het zich volledig terugtrekt uit Oekraïne.

    In januari kondigde Zelensky samen met zijn Zwitserse ambtgenoot Viola Amherd een vredestop aan. Deze zal hoogstwaarschijnlijk in de zomer plaatsvinden. Tijdens de vredestop zijn alle landen die de territoriale integriteit van Oekraïne steunen welkom, stelde de president.

    De Oekraïense president Volodymyr Zelensky bij een bijeenkomst in de hoofdstad Kyiv, vandaag. Beeld ANP / EPA

    Rusland kreeg geen uitnodiging. Het land kan bij een mogelijke tweede editie van de Zwitserse vredestop wel worden uitgenodigd, zei de Oekraïense stafchef Jermak vandaag.

    Tijdens de vredestop wil Zelensky pleiten voor het herstel van de territoriale integriteit van Oekraïne, de terugtrekking van Russische troepen en het staken van de vijandelijkheden. Ook eist hij de vrijlating van alle gevangenen en gedetineerden. 

    Famke Seine

  6. Zo’n 160 ton Oekraïens graan vernietigd op een Pools treinstation

    Zo’n 160 ton aan Oekraïens graan is vernietigd op een Pools treinstation. Dat meldt de vicepremier van Oekraïne, Oleksandr Kubrakov, op X. Hij spreekt van een daad van ‘straffeloosheid en onverantwoordelijkheid’. Het is onduidelijk op welke manier het graan vernietigd is en wie achter deze actie zit.

    In Polen blokkeren boeren sinds afgelopen week de gehele grens met Oekraïne. Dit is deels vanwege solidariteit met boeren uit andere Europese landen, die protesteren tegen EU-regelgeving en belastingen. Volgens Poolse boeren ontstaat door de goedkopere graanproducten uit Oekraïne bovendien oneerlijke concurrentie.

    Vorig jaar mei besloot de Europese Commissie een tijdelijke invoerban voor graan in te stellen nadat vijf buurlanden van Oekraïne zich hadden beklaagd. Maar in september besloot de Commissie na onderzoek deze ban op te heffen. Als reactie blokkeerden Polen, Slowakije en Hongarije zelf met een spoedwet de import van landbouwproducten uit Oekraïne. Afgelopen week ging Polen niet in op een uitnodiging voor een nieuw overleg over de boerenprotesten, meldde de Oekraïense premier Denys Shmyhal.

    Twitter bericht wordt geladen...

    De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei vandaag tijdens een persconferentie dat Oekraïne de nauwe betrekkingen met Polen wil onderhouden, maar dat Kyiv ook bereid is bedrijven te verdedigen die zijn getroffen door de grensblokkades van Poolse demonstranten. ‘Het is oneerlijk om Oekraïne te gebruiken voor druk op de Europese instellingen’, aldus Zelensky. 

    Famke Seine

  7. ‘50 procent van de westerse wapenleveranties aan Oekraïne komt niet op tijd aan’

    De Oekraïense minister van Defensie, Rustem Umerov, stelt dat 50 procent van de westerse wapenleveranties aan Oekraïne niet op tijd aankomt. Dat zei de minister vandaag tijdens een persconferentie in Kiev. ‘We doen alles wat mogelijk en onmogelijk is, maar zonder tijdige levering wordt de strijd moeilijk voor ons', aldus Umerov.

    Oekraïne kampt al enige tijd met een munitietekort. Na de val van Avdiivka afgelopen week, stelde president Volodymyr Zelensky dat onder meer aan het wapentekort ligt. ‘Helaas wordt Oekraïne in een kunstmatige toestand van tekorten aan wapens gehouden’, zei de president afgelopen week tijdens de jaarlijkse veiligheidsconferentie in München.

    De langzame leveranties van het Westen helpen daar niet bij, stelt Umerov vandaag. ‘We kijken naar de vijand: Ruslands economie bedraagt bijna 2 biljoen dollar. 15 procent van de begroting en staatsfondsen gaat naar de oorlog, dat komt jaarlijks neer op meer dan 100 miljard dollar. Dus als een toezegging niet op tijd komt, verliezen we mensen en terrein’, zegt Umerov. 

    Famke Seine

  8. Oekraïne verwacht dit jaar 11,8 miljard dollar aan steun te ontvangen van de VS

    De Oekraïense minister president Denys Shmyhal verwacht dat Oekraïne dit jaar zo’n 11,8 miljard dollar (omgerekend 10,9 miljard euro) aan economische steun krijgt van de VS. Dat zegt Shmyhal vandaag op een persconferentie in Kyiv. Met het geld hoopt Oekraïne een deel van zijn begrotingstekort, dat voor komend jaar geschat wordt op 37 miljard dollar (34,1 miljard euro), op te kunnen vullen.

    In november schreven onder meer de Amerikaanse ministers Janet Yellen, Lloyd Austin (Defensie) en Antony Blinken (Buitenlandse Zaken) in een gezamenlijke brief dat de 11,8 miljard dollar aan steun het minimale is om Oekraïne in basisbehoeften te voorzien. Vrijdag onderstreepte Yellen nogmaals het belang van deze financiële ondersteuning in een videogesprek met Shmyhal. Yellen voegde daaraan toe dat Oekraïne het bedrag ‘zo snel mogelijk’ zal ontvangen.

    De Oekraïense minister president Denys Shmyhal bij een bijeenkomst in Kyiv, vandaag. Beeld AP

    Met die laatste opmerking legde de Amerikaanse minister nog meer druk op het doorvoeren van het steunpakket in het Congres. Dit bedrag maakt deel uit van een steunpakket van omgerekend 97 miljard euro dat al sinds oktober wordt geblokkeerd door Republikeinse fracties. Hierin wordt ook steun aan Israël en de versteviging van de grens met Mexico opgenomen. De Republikeinen hebben vooral moeite met de steun aan Oekraïne.

    Lees hier ook 'Oekraïne is in twee jaar niet zo kwetsbaar geweest als nu. Winst is nog haalbaar, als het Westen volhoudt'

    Famke Seine

  9. Russisch leger zegt vooruitgang te boeken rond Avdiivka en Donetsk

    Rusland zegt dat zijn soldaten vooruitgang hebben geboekt rond Avdiivka en Donetsk, twee steden in het oosten van Oekraïne. Volgens het Russische ministerie van Defensie heeft het leger bij Avdiivka ‘gunstigere linies en posities’ ingenomen. In de regio Donetsk stelt de Russische krijgsmacht Oekraïense tegenaanvallen te hebben afgeslagen. Oekraïne heeft niet op de Russische berichten gereageerd.


    Een Oekraïense soldaat bij de frontlinie in de Donetsk regio, in Oekraïne.Beeld AP

    De beweringen van Russische zijde zijn niet direct onafhankelijk te verifiëren. Wel is duidelijk dat het Oekraïense leger de laatste weken in zwaar weer verkeert in de regio. De Amerikaanse denktank Institute for the Study of War, die de ontwikkelingen aan het front nauwlettend in de gaten houdt, heeft de afgelopen dagen signalen gekregen dat Rusland ‘een beperkt en lokaal luchtoverwicht’ heeft verworven rondom Avdiivka, de stad die de Russen eind vorige week innamen.

    De nieuwe bevelhebber van het Oekraïense leger, Oleksandr Syrsky, meldde vanochtend op Telegram ‘de huidige situatie’ te hebben besproken met militairen nabij het front. Volgens Syrsky ging het daarbij om ‘de bescherming van troepen voor drones en aanvallen met bommen uit de lucht’. Ook moesten bepaalde verdedigende posities aan het front versterkt worden.

    Pepijn de Lange

  10. Oekraïense wapenproductie vorig jaar verdrievoudigd, zegt minister

    Om Rusland weerstand te bieden heeft Oekraïne de productie van wapens in eigen land vorig jaar verdrievoudigd. Dat zegt de Oekraïense minister van Strategische Industrieën, Oleksandr Kamysjin. Volgens hem zijn inmiddels vijfhonderd bedrijven actief in de defensie-industrie van het land.

    Met het stimuleren van de eigen defensie-industrie hoopt Oekraïne zich te wapenen tegen de afbrokkelende steun van westerse bondgenoten. Zo houden de Republikeinen momenteel een cruciaal Amerikaans steunpakket voor Oekraïne tegen, terwijl Europa zijn belofte om binnen een jaar een miljoen granaten te leveren niet waarmaakt. Volgens de Oekraïense minister van Defensie, Roestem Oemerov, wordt ongeveer de helft van de westerse wapenleveranties aan Oekraïne niet op tijd geleverd.

    Van de drones die het Oekraïense leger op het slagveld tegen Russische troepen inzet, is volgens de Oekraïense regering nu al 90 procent afkomstig uit Oekraïense fabrieken. Kamysjin zegt dat Oekraïne van plan is de munitieproductie dit jaar opnieuw ‘aanzienlijk te verhogen’.

    Ondertussen heeft Rusland, dat de afgelopen twee jaar geregeld met bijvoorbeeld rakettekorten kampte, zijn zaken beter op orde gekregen. Het Russische leger krijgt bijvoorbeeld wapens geleverd van Noord-Korea en Iran. Ook de binnenlandse economie van Rusland is inmiddels volledig ingesteld op de oorlog: eenderde van de geplande staatsuitgaven gaat dit jaar naar defensie en gerelateerde posten.

    Pepijn de Lange

  11. Oekraïense legerchef en minister van Defensie bezoeken troepen aan het front

    Oekraïense soldaten nabij het front hebben bezoek gehad van twee hoge functionarissen binnen het Oekraïense leger. De nieuwe bevelhebber van het Oekraïense leger, Oleksandr Syrsky, meldt op Telegram dat hij op werkbezoek is geweest op commandoposten nabij het slagveld. De Oekraïense minister van Defensie, Roestem Oemerov, vergezelde Syrsky op zijn reis.

    Het hoge bezoek komt op een moment dat het moraal onder Oekraïense soldaten laag is. Door een gebrek aan westerse steun kampt het Oekraïense leger met een tekort aan wapens en munitie. Volgens president Volodymyr Zelensky is vooral aan langeafstandswapens en artillerie een gebrek. Eind vorige week lukte het Rusland om na een strijd van tien jaar de Oost-Oekraïense stad Avdiivka in te nemen.

    Wanneer en waar het bezoek van Syrsky en Oemerov plaatsvond, is niet duidelijk. Wel schrijft Syrsky dat hij verscheidene soldaten heeft onderscheiden voor de moed die zij getoond hebben tijdens veldslagen om Avdiivka, Lyman en Bachmoet. Syrsky en Oemerov zijn ook in gesprek gegaan met de soldaten.

    Pepijn de Lange

    Legerchef Oleksandr Syrsky (tweede van rechts) en de Oekraïense minister van Defensie Roestem Oemerov (tweede van links) op bezoek bij Oekraïense soldaten nabij de frontlinie.Beeld AFP
  12. Oekraïne zegt zestien Russische drones neergehaald te hebben, veel schade in Kostjantynivka

    Rusland heeft afgelopen nacht opnieuw luchtaanvallen op Oekraïense steden uitgevoerd. Dat meldt het Oekraïense leger op Telegram. Naar eigen zeggen haalden de Oekraïners zestien van de achttien door Rusland ingezette drones uit de lucht. Het zou gaan om Shahed-kamikazedrones van Iraanse makelij. Rusland heeft niet op berichten over de aanval gereageerd.

    De Russische aanvallen waren volgens het Oekraïense leger gericht op acht provincies in het midden, westen en zuiden van het land. Ook boven de omgeving van hoofdstad Kyiv zou een drone hebben gevlogen. Of de twee drones die niet werden neergehaald schade hebben aangericht, vermeldt de luchtmacht niet.

    Ook de Oost-Oekraïense stad Kostjantynivka werd kort na middernacht zwaar onder vuur genomen, meldt het Oekraïense leger. Onder meer twaalf woongebouwen, ongeveer veertig winkels, drie onderwijsinstellingen, het postkantoor en het treinstation van de stad zouden zijn bestookt. Daarbij viel volgens het leger één gewonde. Kostjantynivka kwam afgelopen najaar in het nieuws toen zeker vijftien mensen omkwamen bij een raketinslag op een markt, vermoedelijk door een uit koers geraakte Oekraïense luchtdoelraket.

    Pepijn de Lange

    Een inwoner van Kostjantynivka verwijdert puin bij het treinstation van de stad dat door een Russische aanval is verwoest.Beeld Thomas Peter / Reuters
  13. Russische donderpreek in VN kan diplomatiek isolement niet maskeren

    Vrijdag stonden landen in de vergaderzalen van de Verenigde Naties stil bij de oorlog in Oekraïne. Rusland beet van zich af, maar de roep om naleving van het VN-Handvest is breed gedeeld.

    Lees hier de reportage van diplomatieverslaggever Arnout Brouwers.

    De Russische ambassadeur bij de VN Vasili Nebenzja aan het woord tijdens de vergadering van de Veiligheidsraad.Beeld AP
  14. Weer tientallen aanhoudingen bij herdenkingen in Rusland

    In Rusland zijn zaterdag tientallen mensen aangehouden die de overleden oppositiepoliticus Aleksej Navalny herdachten of stilstonden bij het begin van de oorlog met Oekraïne twee jaar geleden, zeggen burgeractivisten. Een onafhankelijk medium meldde bijna vijftig aanhoudingen.

    In het centrum van Moskou herdachten mensen de slachtoffers van de Russische oorlog tegen Oekraïne, ondanks de aanwezigheid van de politie. Bij de Kathedraal van de Verlosser in Moskou, de belangrijkste Russisch-orthodoxe kerk, stonden mensen in de rij om Navalny te herdenken. In andere kerken in het land betuigden mensen ook hun laatste eer na een oproep op sociale netwerken.

    Vorig weekeinde werden meer dan vierhonderd mensen aangehouden bij herdenkingsbijeenkomsten voor Navalny in meerdere steden. Veel mensen kregen korte celstraffen voor het overtreden van antiprotestwetten.

    De familie van Navalny had de autoriteiten opgeroepen om zijn lichaam vrij te geven voor een begrafenis. Zaterdag werd zijn stoffelijke overschot overgedragen aan zijn moeder. Hoe Navalny's uitvaart eruit gaat zien, is nog niet bekend. (ANP)

    Lees ook: Navalny’s team: lichaam vrijgegeven aan nabestaanden van oppositieleider

  15. Leiders van Italië, België en Canada in Kyiv voor herdenking begin van Oekraïne-oorlog

    De Oekraïense president Zelensky heeft zaterdag westerse leiders verwelkomd die naar Kyiv waren afgereisd om stil te staan bij het begin van de oorlog. Dit weekend is het twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne op grote schaal binnenviel. Op Antonov International Airport nabij de hoofdstad sprak Zelensky met de Canadese president Trudeau, de Italiaanse leider Meloni en de Belgische premier De Croo. Ook voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie was aanwezig. Zij legden bloemen neer voor omgekomen Oekraïense militairen. Zelensky omhelsde de leiders en reikte medailles uit aan soldaten.

    ‘Twee jaar geleden verwelkomden we hier de vijand met wapens, nu verwelkomen we onze vrienden en bondgenoten', sprak Zelensky. ‘Meer dan ooit staan we gezamenlijk achter Oekraïne', verklaarde Von der Leyen. ‘Totdat het land eindelijk vrij is’.

    Twitter bericht wordt geladen...

    De relatie tussen Zelensky en de Europese Unie leek sinds december te zijn bekoeld, doordat nieuwe steun voor zijn land op zich liet wachten. Lidstaat Hongarije blokkeerde lange tijd een Europees steunpakket dat goed was voor omgerekend 50 miljard euro. Begin deze maand ging het land van premier Orbán, die geldt als bondgenoot van de Russische president Poetin, onverwachts toch akkoord.

    Maartje Geels

  16. Oekraïne bestookt belangrijke staalfabriek met drones

    Oekraïne heeft afgelopen nacht een belangrijke Russische staalfabriek met drones bestookt. Het gaat om een fabriek bij Lipetsk, op ongeveer 400 kilometer van de grens met Oekraïne. De fabriek produceert ongeveer een vijfde van de Russische staalexport. De gouverneur van de regio meldt dat de drone-aanval een brand veroorzaakte in het complex, maar dat er geen gewonden vielen. Een Oekraïense bron stelt tegenover Reuters dat de brand dusdanig groot was dat alle medewerkers van de fabriek geëvacueerd moesten worden. Volgens dezelfde bron worden in het complex materialen verwerkt die worden gebruikt bij de vervaardiging van raketten, drones en artillerie.

    Twitter bericht wordt geladen...

    De fabriek is in handen van staalbedrijf Novolipetsk, een van de vier grootste staalproducenten van het land. Novolipetsk ontkende eerder materialen te leveren aan de Russische wapenindustrie. De voorbije maanden heeft Oekraïne het aantal aanvallen op Russische fabrieken en oliedepots flink opgeschroefd. Het land hoopt met de aanvallen op depots de Russische olie- en gasinfrastructuur te ontwrichten en daarmee de inkomsten die het land uit export haalt, te verminderen. 

    Lees meer: Met een spervuur van sancties hoopte het Westen Rusland op de knieën te krijgen. Tevergeefs. De Russische ‘kalasjnikov-economie’ beleeft juist een glansperiode, met dank aan de verwoesting van Oekraïne.

    Maartje Geels

  17. Wilders hekelt veiligheidsakkoord met Oekraïne

    PVV-leider Geert Wilders hekelt het veiligheidsakkoord dat de demissionaire regering heeft gesloten met Oekraïne. In de overeenkomst, die tien jaar moet gelden, zijn afspraken gemaakt over militaire steun, samenwerking op het gebied van de defensie-industrie, steun tegen cyberaanvallen en hulp bij de wederopbouw.

    ‘De oorlog die Rusland twee jaar geleden begon tegen Oekraïne kan niet anders dan illegaal en barbaars worden genoemd. De PVV steunt Oekraïne en is bereid om over iedere vorm van hulp te praten’, schrijft Wilders zaterdag op het sociale medium X. ‘Maar een demissionair kabinet kan echt geen akkoord voor tien jaar afsluiten.’

    De overeenkomst tussen Nederland en Oekraïne is juridisch niet bindend, maar heeft wel een symbolische waarde. ‘Onze eigen veiligheid is nauw verbonden met de veiligheid van Oekraïne’, stelde minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot bij de bekendmaking van de overeenkomst. ‘Oekraïne moet ervan op aan kunnen dat zij ook op de langere termijn op onze steun kunnen rekenen.’ Hoeveel geld met het akkoord gemoeid is, heeft de minister niet bekendgemaakt. Deze week maakten ook Duitsland, Frankrijk en Denemarken vergelijkbare akkoorden bekend.

    Het is zaterdag twee jaar geleden dat de grootschalige invasie in Oekraïne plaatsvond. Op vrijdag nam een grote meerderheid van de Tweede Kamer ook een motie aan die uitspreekt Oekraïne ‘zolang dat nodig’ is economisch en militair te blijven steunen. 98 van de 150 parlementariërs ondersteunen dit initiatief van GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. De PVV niet, de drie andere formerende partijen, VVD, NSC en BBB stemden wel voor.

    Redactie

    Lees ook: Verslaggever Arnout Brouwers interviewde Hanke Bruins Slot over de situatie in Oekraïne en de Gazastrook: ‘In Nederland hebben we makkelijk praten.’

  18. Oekraïense vlag wappert vandaag bij Tweede Kamer

    De Oekraïense vlag is zaterdagochtend gehesen bij de Tweede Kamer. Het is vandaag precies twee jaar na de grootschalige Russische invasie van Oekraïne. Normaal gesproken wapperen op het Tweede Kamergebouw alleen de Nederlandse vlag en de vlag van de Europese Unie.

    Beeld ANP

    Ook op andere plekken in het land wordt zaterdag stilgestaan bij de oorlog in Oekraïne. In het Beatrixgebouw in Utrecht wordt later in de ochtend een landelijke herdenking gehouden en ook in Ridderkerk is een herdenking. In Gouda wordt de vlag van Oekraïne gehesen bij het stadhuis. In Geertruidenberg en Raamsdonksveer (Noord-Brabant) klinken onder meer Oekraïense liederen en het Europese volkslied vanaf de kerktorens.

    Redactie


  19. Russische drone crasht op appartement Odesa: één dode, drie zwaargewonden

     In Odesa, in het zuiden van Oekraïne, zijn vrijdagavond één dode en minstens drie zwaargewonden gevallen nadat een Russische drone was neergestort op een appartement. Dat hebben de lokale autoriteiten gemeld.

    Het toestel werd neergeschoten door Oekraïense troepen. In de loop van de nacht werden nog vier andere drones neergehaald in de regio Odesa, aldus het Oekraïense leger.

    'Een van de neergehaalde drones stortte neer in een woonwijk en veroorzaakte verwoesting en brand', aldus een bericht van de Oekraïense defensie voor het zuiden van het land op berichtendienst Telegram. 'Hoewel het vuur snel geblust was, werd een van de flats volledig verwoest', aldus het bericht.

    De eigenaar van het appartement overleed, maar reddingswerkers slaagden erin zijn vrouw uit het puin te trekken. Twee andere bewoners van een naburige flat werden naar het ziekenhuis gebracht, sommigen met brandwonden, aldus de Oekraïense strijdkrachten.

    In een bericht op Telegram bevestigde de regionale gouverneur Oleg Kiper dat het lichaam van een man ter plaatse was ontdekt. Een 72-jarige vrouw zat bijna twee uur vast onder het puin en had ernstige brandwonden en breuken, meldde Kiper. Volgens de gouverneur werden een moeder en dochter in 'ernstige toestand' opgenomen in het ziekenhuis. (Belga)

  20. VK steunt Oekraïense artillerie met miljoenenpakket

    Het Verenigd Koninkrijk gaat 245 miljoen pond (ruim 286 miljoen euro) uitgeven om de munitiereserves voor de Oekraïense artillerie te vergroten, heeft de Britse minister van Defensie in de nacht van vrijdag op zaterdag bekendgemaakt.

    'Ze kunnen deze strijd niet winnen zonder de steun van de internationale gemeenschap en daarom blijven we doen wat nodig is om ervoor te zorgen dat Oekraïne kan blijven vechten voor de overwinning', zei de Britse minister van Defensie Grant Shapps in een verklaring.

    Oekraïne kampt met een acuut munitietekort en zoekt meer militaire hulp van westerse landen in de strijd tegen Rusland. Het vooruitzicht op verdere militaire hulp van de Verenigde Staten, de grootste donor, hangt af van een stemming in het Congres.

    Het Verenigd Koninkrijk heeft sinds de Russische inval in Oekraïne in februari 2022 meer dan 7 miljard pond (ruim 8 miljard euro) aan militaire hulp toegezegd aan het land. (ANP)

  21. Macron: Franse steun voor Oekraïne zal niet wankelen

    De Franse president Emmanuel Macron waarschuwde de Russische president Vladimir Poetin zaterdag om 'niet te rekenen op enige vermoeidheid van de Europeanen' over de oorlog in Oekraïne. Macron beloofde dat de Franse steun voor Kyiv 'niet zal wankelen'.

    'Gehavend en gekneusd, maar nog steeds overeind. Oekraïne vecht voor zichzelf, voor zijn idealen, voor ons Europa. Onze inzet aan zijn zijde zal niet wankelen', schreef hij in een bericht op X ter gelegenheid van de tweede verjaardag van de Russische invasie, zaterdag.

    Twitter bericht wordt geladen...

    In een aparte verklaring van het kantoor van Macron werd de steun van de Europese Unie aan Kyiv aangeprezen, waaronder het opnemen van vluchtelingen, het aanbieden van civiele en militaire hulp en het opleggen van sancties tegen Moskou.

    'Frankrijk is ook vastbesloten zijn steun op alle fronten voort te zetten, inclusief de levering van militair materieel, de samenwerking tussen defensie-industrieën, training, inlichtingen en civiele hulp', voegde het eraan toe. (ANP)

  22. Welkom in het liveblog van zaterdag 24 en zondag 25 februari:

    Dit was het belangrijkste nieuws over de oorlog in Oekraïne van vrijdag 23 februari:

    • Nederland gaat een bilateraal veiligheidsakkoord met Oekraïne sluiten met een looptijd van minstens tien jaar. Daarin worden afspraken gemaakt over militaire steun, samenwerking op het gebied van de defensie-industrie, steun tegen cyberaanvallen en hulp bij de wederopbouw.

    • De premiers van Hongarije en Zweden hebben in Boedapest een akkoord bereikt over de aankoop en het onderhoud van Zweedse gevechtsvliegtuigen. Daarmee lijkt voor Hongarije het laatste obstakel weggenomen om in te stemmen met het Zweedse Navo-lidmaatschap.

    • De VS hebben sancties opgelegd aan ruim vijfhonderd personen en bedrijven. Het gaat om Russen en Russische bedrijven, maar ook om personen en bedrijven uit China, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten en Kazachstan die een rol spelen bij het ontduiken van eerdere sancties.

    Lees hier het liveblog van vrijdag 23 februari terug.

Protesterende Poolse boeren bij een grensovergang in Zosin.Beeld ANP / EPA