RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Onderhandelingen over wapenstilstand gaande, maar zorgen in Rafah nemen toe

Wanhoop in Rafah, waar ongeveer 1,5 miljoen mensen heen zijn gevlucht. Beeld © SIPA Press France

Terwijl in Parijs achter gesloten deuren wordt onderhandeld over een wapenstilstand tussen Israël en Hamas, nemen de zorgen in Rafah toe. Het Israëlische leger heeft een grondoffensief in de stad aangekondigd, maar de grensstad met Egypte huisvest momenteel zo'n anderhalf miljoen mensen die uit het noorden van Gaza zijn gevlucht.

Gisteravond is volgens Israëlische media door Israël besloten om een delegatie naar Qatar te sturen om te praten over een nieuwe wapenstilstand. Wanneer de gesprekken plaatsvinden is niet bekend.

De Israëlische minister van Defensie heeft bevestigd dat er in Parijs werd onderhandeld over een mogelijk staakt-het-vuren, maar benadrukte ook dat het leger voorbereidingen treft op 'intensieve grondoperaties'. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Er is zelfs een deadline aan Hamas gesteld voor de aanstaande grondoperatie in Rafah: de ramadan. Op 10 maart moet Hamas alle gijzelaars hebben vrijgelaten. Gebeurt dat niet, dan dreigt het Israëlische leger Rafah binnen te vallen. 

Israël
Lees ook:
Israël geeft Hamas deadline voor grondoffensief Rafah: ramadan

Een woordvoerder van Hamas heeft volgens The Guardian gezegd dat het voor de vrijlating van elke gegijzelde Israëlische soldaat in Gaza, 500 Palestijnse gevangen terug wil. Hamas stelt 'niks te verliezen' te hebben, vanwege de verwoesting in Gaza

En dat baart de mensen in Rafah zorgen. Sinds het uitbreken van de oorlog, na de bloederige aanval van Hamas op 7 oktober, zijn veel mensen naar het zuiden van Gaza gevlucht vanwege de bombardementen en grondoperaties in het noorden. Inmiddels verblijven ongeveer anderhalf miljoen mensen in Rafah.

Voedsel- en hulptekort

Zowel in het noorden van de Gazastrook als in het zuiden is er een tekort aan eten en hulpmiddelen. De Britse omroep BBC beschrijft hoe er op veel noordelijke plekken geen winkels meer overeind staan, terwijl hulpdiensten de regio niet kunnen bereiken.

Radeloosheid
Lees ook:
Radeloosheid in Rafah: 'We kunnen nergens meer naartoe'

Vrachtwagens met hulpmiddelen die Gaza in weten te komen, worden vaak overvallen, meldt de BBC. Een woordvoerder van de Verenigde Naties die ter plaatse is, vertelt de omroep dat veel vrachtwagens niet verder komen dan 200 meter, voor ze door auto's worden klemgereden en leeggeroofd.

Sinds het uitbreken van de oorlog zijn bijna 30.000 mensen in Gaza omgekomen, meldt het Palestijnse gezondheidsministerie, dat onder controle staat van Hamas.

In
Lees ook:
In noorden van Gaza is het lijden nog lang niet voorbij: 'Mensen kijken dood in de ogen'