Rijk van Nijmegen / Rivierengebied

Dit is waarom je in Gelderland meer last hebt van hooikoorts

Hooikoorts begint eerder en blijft langer. Gelderland is een beetje een hotspot
Hooikoorts begint eerder en blijft langer. Gelderland is een beetje een hotspot © ANP
NIJMEGEN - Het lijkt wel alsof we steeds massaler en heftiger last krijgen van hooikoorts. Maar liefst 91 procent van de deelnemers aan de peiling van Omroep Gelderland ervaart dat het elk jaar eerder begint en steeds langer duurt. Hoe zit dat precies? En waarom staat Gelderland altijd zo slecht op die pollenradar-kaartjes? Bioloog Maurice Martens van pollennieuws.nl legt het uit.
"Ja, het begint eerder door klimaatverandering. De herfsten en winters zijn niet meer wat het was. En door de hogere temperaturen beginnen verschillende plantensoorten eerder aan hun bloei. Dan komen uit de katjes van de hazelaars hele wolken pollen als je ertegenaan tikt."

Gelderland de dupe

De bioloog doceerde aan de Radboud Universiteit en is schrijver van het boek Pollen en Hooikoorts. Ook is hij de drijvende kracht achter pollennieuws.nl. Hij waarschuwt: niet alleen beginnen sommige soorten al vóór de kerst of zelfs in de late herfst.
Hij vertelt in een vrolijk T-shirt met paardenbloemen dat Gelderland bovenal in het midden tussen Limburg en het noorden van het land ligt, waar pollenrijke voorjaarsbloeiers van zuid naar noord achtereenvolgens in bloei komen.

Duitse pollen met oostenwind

"Ook oostenwind kan pollen van onze oosterburen naar Nederland blazen en in Gelderland voor extra last zorgen. Een speciale naarling is wat dat betreft de Alsemambrosia", vertelt Martens. "Dat is een exoot uit Amerika waarvan de zaden met geïmporteerd graan zijn meegekomen. Die zaden zitten ook in vetbollen voor vogels. De pollen van deze plant zijn een erg sterk allergeen."

Welk hooikoortstype ben jij?

Nederland telt 4 miljoen mensen die last hebben van hooikoorts. Maar die hebben niet allemaal dezelfde allergie, legt Martens uit. "Voor de hazelaar en els zijn dat er ongeveer 700.000 en voor grassoorten wel 2 miljoen."

Hooikoorts kan op latere leeftijd ontstaan

"Je immuunsysteem is wat hooikoorts betreft als een emmer die je hele leven onder een druppelende kraan staat. Je immuunsysteem kan soms je hele leven goed met pollen omgaan, tot je opeens op je 70ste hooikoorts krijgt. Dan is de emmer vol", legt Martens uit.
Wil je het gesprek met Martens terug kijken? Kijk dan de gemiste aflevering herhaling van 'De Week van Gelderland'.
De Week van Gelderland