Agenten breken de betoging op
NOS NieuwsAangepast

Klimaatbetoging op A10 na ingrijpen politie beëindigd, ruim 300 aanhoudingen

De klimaatbetoging van Extinction Rebellion op de A10 is ten einde. De politie heeft de laatste betogers afgevoerd. De weg is na een inspectie door Rijkswaterstaat weer vrijgegeven.

Vijf kwartier nadat de eerste betogers de Amsterdamse ringweg op waren gelopen, begonnen agenten met het verwijderen van de actievoerders.

De demonstranten werden van de snelweg gehaald en in bussen afgevoerd:

Klimaatdemonstranten A10 door politie verwijderd, 27 mensen vastgezet

In totaal werden 326 mensen aangehouden. 31 van hen zitten nog vast. 295 andere betogers die op het asfalt zaten, zijn met bussen naar Amsterdam-Noord vervoerd en daar vrijgelaten.

Sneller ingrijpen

Burgemeester Halsema had vooraf gemaand het verkeer niet te hinderen en beloofde sneller in te grijpen dan bij de vorige blokkade. Agenten waren daarom in groten getale aanwezig.

Al snel na het begin van de betoging arriveerde een grote colonne politiebusjes en bussen om arrestanten af te voeren. De betogers reageerden door op het wegdek plaats te nemen. "Hoe langer wij hier zitten, hoe krachtiger de boodschap", verklaarde een betoger tegen stadszender AT5.

Het beëindigen van de blokkade verliep rustig. Veel deelnemers liepen uit zichzelf mee toen de politie hen aansprak, sommigen moesten door agenten worden weggesleept. Een brassbandje dat het protest opluisterde werd al musicerend weggeleid.

Wapenstok en pepperspray

De gemeente Amsterdam kondigde binnen een half uur na het begin van de betoging in een tweet aan dat de demonstratie zou worden ontbonden. "De demonstratie zal worden beëindigd en de demonstranten worden verwijderd van de A10."

Kort daarna riep de politie de mensenmenigte op via de afrit VUmc de A10 verlaten. "Doet u dat niet, dan zal de politie overgaan tot aanhouden van de demonstranten die zich op de A10 bevinden." De politie waarschuwde dat daarbij de wapenstok en pepperspray ingezet konden worden.

Op een andere plek naast de ringweg werd een groep van 31 mensen aangehouden die de snelweg als eerst op wilde. Het zou gaan om de groep die het verkeer vertraagde zodat de betoging kon beginnen. "Levensgevaarlijk voor andere weggebruikers en henzelf", volgens de politie. Hun voertuigen zijn in beslag genomen.

Enkelen van hen werden aangehouden toen ze zich per fiets probeerden aan te sluiten bij de rest:

Vlak na het middaguur vertraagden auto's van actiegroep Extinction Rebellion (XR) het verkeer op de Amsterdamse ringweg, waarna een massa die zich naast de vangrail had verzameld de weg op ging. De groep ketende enkele fietsen aan elkaar op het wegdek, scandeerde leuzen en zong.

"Elke andere manier hebben we geprobeerd", zei een van de aanwezigen tegen AT5. "Nu kunnen ze ons niet negeren."

Zo begon de demonstratie kort na het middaguur:

Klimaatbetogers blokkeren opnieuw snelweg A10

De demonstratie vond net als afgelopen december plaats bij het voormalige hoofdkantoor van ING. Extinction Rebellion wil dat de bank stopt met het financieren van de fossiele industrie. De snelweg was dicht tussen knooppunt De Nieuwe Meer en Amsterdam-Oud Zuid.

Net als vorige keer had de gemeente Amsterdam de betoging verboden. Volgens burgemeester Halsema is het te gevaarlijk om een zesbaansweg op te lopen waar het verkeer 100 kilometer per uur rijdt. Bovendien zouden de aanrijroutes van het grote ziekenhuis in de buurt daardoor worden gehinderd. Het aanbod om een grasveld in de buurt te gebruiken wezen de actievoerders af.

Politie bij de demonstratie

Halsema zei in aanloop naar dit protest al dat de politie vandaag sneller zou gaan ingrijpen. Ze wees erop dat de autoriteiten bij "een tweede keer ongeduldiger zullen zijn en sneller zullen optreden".

Minister Yeşilgöz kondigde begin deze maand ook aan dat politie en Openbaar Ministerie harder moeten optreden tegen actievoerders die overlast veroorzaken. Na spoedoverleg naar aanleiding van boerenprotesten waarbij brand werd gesticht en asbest gedumpt, zei ze in een gezamenlijke verklaring dat de maat vol is.

"Dit is geen demonstreren, dit zijn geen protesten, dit zijn illegale acties of zelfs het plegen van misdrijven. Daar komen de actievoerders niet mee weg." Illegale acties zouden het draagvlak voor de manifestaties ondermijnen. "Van het demonstratierecht mag geen misbruik worden gemaakt."

Betogers afgevoerd

Bij de vorige demonstratie werden bijna 400 deelnemers na enkele uren weggevoerd door de politie. Zes van hen kregen afgelopen week een boete van 200 euro vanwege het "gevaar dat ze op de weg hebben veroorzaakt".

XR gaat tegen de boetes in beroep. "Het belang om hier te demonstreren weegt zwaarder dan het overtreden van de wegenverkeerswet", meende een woordvoerder van de actiegroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl