Samsung brengt Galaxy AI-functies ook naar toestellen uit 2023

Samsung komt met een software-update waardoor sommige smartphones van het merk uit 2023 ook over Galaxy AI-functies zullen beschikken. De update wordt eind maart uitgerold en zal beschikbaar zijn voor Galaxy S23-, Z Fold 5-, Z Flip 5-smartphones en Galaxy Tab S9-tablets.

De Galaxy AI-functies zullen volgens Samsung in One Ui 6.1 vervat zitten. Het gaat dan om onder andere Browsing Assist, Note Assist, Transcript Assist en enkele AI-toepassingen op het gebied van beeldbewerking. De Zuid-Koreaanse fabrikant wil Galaxy AI in 2024 op meer dan 100 miljoen Galaxy-apparaten installeren. Sommige AI-functies zullen naar verluidt enkel op Galaxy S24-toestellen functioneren, al is het nog niet duidelijk om welke specifieke AI-functies het dan gaat.

Samsung heeft Galaxy AI begin 2024 geïntroduceerd. Het bedrijf bracht toen nieuwe Galaxy S24-smartphones op de markt. Het Zuid-Koreaanse bedrijf zou gebruikers na 2025 mogelijk willen laten betalen voor Galaxy AI-functies. Het is nog onduidelijk hoe die betaalmuur er uit zal zien. Tweakers schreef een review van de Galaxy S24-smartphones waarin de 'Galaxy AI'-functies ook worden besproken. Begin dit jaar raakte bekend dat Samsung geen plannen heeft om Galaxy AI naar S22-telefoons te brengen, ondanks de vermoedens dat de mobiele socs van deze smartphones dat wel zouden aankunnen.

Samsung One UI 6.1-update
Samsung One UI 6.1-update

Door Jay Stout

Redacteur

24-02-2024 • 13:06

53 Linkedin Whatsapp

Submitter: redzebrax

Reacties (53)

53
51
18
0
0
9
Wijzig sortering
Ik heb een s24 en ik zeg het je eerlijk... het lijkt allemaal een beetje opgeblazen gedoe. Als je SwiftKey installeert heb je al de helft van de AI beschikbaar die samsung op de telefoon heeft geïntroduceerd. Het enige wat wel handig is het 'gummen' van objecten uit foto's.
Tja en dan 'gegenereerde' achtergronden. Daar moet je ook niet teveel bij denken.

Begrijp mij niet verkeerd er zit veel mooie techniek in de samsung software, maar weinig daarvan is AI.
Of zijn er mensen hier die mij kunnen wijzen op een unieke AI functie die ik mischien over het hoofd zie?
En weggummen van objecten uit foto’s kan (zover ik weet) ook op ieder toestel met google photos (inc mijn iPhone 13) als je een google one account hebt dus is ook niet echt een usp voor de flagship telefoon lijkt me
De Samsung Gallery app heeft sinds de laatste update ook wegggum functionaliteit op de A54 toegevoegd.
Weg gummen doe ik al jaren met Retouch.
Het weggummen uit foto's zat al op mijn note10plus jaren geleden. Wat nu wel aanwezig is is het verplaatsen van objecten in een foto, dat lijkt mij wel tof. Verder ben ik nog niet zo onder de indruk van de Ai functies, en als ervoor betaald moet gaan worden haak ik snel af.
Plus het Circle to search feature is ook erg handig. Gebruik het zelf om de paar dagen wel.
Ja dat klopt! Maar circle to search is geen AI. Het is zoeken op afbeelding wat ik altijd al deed. Alleen nu is het handig geïntegreerd en hoef ik het niet via een app te doen
Maar circle to search is geen AI
Inderdaad, dat was ik vergeten te vermelden. Het klopt het is inderdaad geen AI. Het enige dat ik gebruik aan de "AI" op mijn S24U is het rechtzetten van foto's, en het samenvatten van notities. Meer zal ik dan waarschijnlijk ook niet gebruiken.
Zelf heb ik de s23 ultra.
Maar ik ben een flinke volger van Samsung technologie, en bijdeze helemaal eens met uw bevindingen.
Zelf heb ik de ai nog nooit getest. Maar dmv van research kom ik duidelijk op de zelfde conclussie.

(Wat de ai pret niet weg neemt)

Ai is een nieuwe ontwikkeling, en natuurlijk moet daar reclame mee gemaakt worden (marketingstrategie)

Daar speelt samsung handig in mee, door ai groot aan te kondigen in een groot formaat.
In de praktijk blijkt dat wel vaker mee te vallen heelaas.
Denk aan funtie(s) die niet goed functioneren enzovoort.
De zogenoemde (kinderziektes)
Natuurlijk kunnen we ook gaan verwachten dat er altijd wel appontwikkelaars komen/zijn die natuurlijk mee gaat doen met deze ai hype, en dergelijke apps met deze zelfde functie gaan ontwikkelen.
De een zal stabieler zijn dan de andere.
Kortom ook van ai krijgen we nog veel meer van te horen in de toekomst.
S23+ vind ik de beste telefoon van samsung die je nu kan kopen. Ja een jaar oud, maar wel een snapdragon, betere accuduur dan de s24. En voor de rest vrijwel geen verschillen. Dus leuk dat die functies hier ook heen komen.
review: Samsung Galaxy S24 en S24+ - Fijne update ondanks Exynos

Volgens de tweakers review heeft de S24+ toch echt een betere accuduur dan de S23+, al zit het allemaal vrij dicht bij elkaar. Maar de S23+ is nog steeds het overwegen waard ten opzichte van de S24+, scheelt toch zo'n 200 euro.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 24 februari 2024 14:10]

Gek, bij GSMarena zit er wel een groot verschil in het voordeel van de s23. Vooral gaming, dik 2.5 uur verschil. Ook is het bereik van de snapdragons beter dan de exynos, vind ik ook wat waard.

https://m.gsmarena.com/sa...24_plus-review-2664p3.php
De videotest valt net als bij tweakers dan wel weer in het voordeel van de s24+ uit. Het is dus ook een beetje afhankelijk waar je je telefoon voor gebruikt. Ik game bijvoorbeeld niet, dus ik zou daar dan weer niet naar kijken.
Ik zie nergens een test van de signaalsterkte en het bereik in de review? Misschien zie ik het over het hoofd.

Ook een puntje is wel dat het scherm van de s24+ een upgrade heeft gekeken. Ik heb geen enkel probleem met het scherm van mijn s23+ maar ik kan bij zwarte tekst op een witte achtergrond zeker "pixeligheid" zien. Maar een beetje zeuren doe ik dan wel.

Ik zou bij een goede deal alsnog een s23+ kopen over een s24+...

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 24 februari 2024 16:22]

Maar Ruw ER had het toch over de S24 en niet over de S24+?
De s24 vergelijken met de s23+? Klinkt niet logisch, die telefoons bedienen 2 publieken. De s23/s24 zijn echt aanzienlijke kleiner dan hun plus varianten.

Overigens als je het antwoord van Ruw ER leest is het gewoon slordige formulering, waar ik al een beetje van uit ging.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 24 februari 2024 17:43]

S23 heeft wel een nadeel, deze krijgt 1 jaar minder updates dan de S24.

Schijnt dat je een S23 Ultra al voor onder de 200 euro kan kopen:

https://www.amazon.nl/Sma...&smid=A2I917MA9YI23R&th=1

Merk VVIEER? nooit van gehoord.
Dit is gewoon een fake phone.
Waarom komt deze feature niet naar toestellen uit 2022? Samsung had toch vier jaar aan updates belooft voor o.a. de Galaxy S22?
Dat ging om 4 jaar OS updates en 5 jaar beveilingspatches ja (en vanaf de S24-serie is dat dus 7 jaar geworden zelfs).

Er is geen uitspraak gedaan over nieuwe features, zoals die in dit artikel, voor oudere toestellen.

Wellicht zijn die oudere toestellen simpelweg niet krachtig genoeg, of hebben niet de juiste apparatuur (chips) aan boord om die nieuwe features met voldoende performance te kunnen draaien?
Veel van de AI functies hebben een cloud component nodig om te werken. Gezien dat (initeel) de functies gratis zullen zijn, dragen oudere toestellen niks bij aan de kosten van de cloudcomponenten. Later zal iederen moeten gaan betalen voor de AI functies (aldus Samsung zelf).
En waarschijnlijk zal er dan steeds ongevraagd gezeurd worden om toch vooral een abonnement af te sluiten?
Uit mijn hoofd krijgt de S23 FE de AI features wel, en die draait de Exynos 2200 chip die ook in de Galaxy S22 reeks zit. Dat is de reden dat Tweakers vermeldt dat de S22 toestellen deze features wel zouden kunnen draaien.

Maar ja, er zouden natuurlijk best nog andere verschillen kunnen zijn.
Het is dus mogelijk dat je straks wel Android 15 op de S22 krijgt, maar alle nieuwe functionaliteit ten opzichte van Android 14 uitgeschakeld is?
Nee want dat zit in het OS zelf, dat is er nog nooit uitgesloopt.

De functionaliteit van de software die Samsung erop legt kan dus wel verschillen, het onderliggende systeem zelf niet.
Dat je 4 jaar aan updates krijgt wil natuurlijk niet zeggen dat je die 4 jaar ook alle nieuwe features van nieuwe modellen krijgt.
Toch ergens wel vreemd als het een feature is waar ze potentieel vanaf 2025 geld aan willen verdienen. En als mensen het niet eerst gratis hebben kunnen proberen is de kans dat ze er daarna voor gaan betalen zeker kleiner.
Bij andere fabrikanten krijg je bij een software update wél nieuwe functionaliteit (zolang de hardware het ondersteunt), vandaar dat ik dat ook voor de S22 had verwacht.
Tegenwoordig wordt alles maar gebombardeerd tot ‘AI’ alleen maar om te kunnen dat je ook zo innovatief bent als bedrijf. Een algoritme om je tabbladen te groeperen is ineens ook AI.
Zit ik hier wel op te wachten voor mn S23?
Die vraag kan je beter aan jezelf stellen.

Maar misschien moet je je meer afvragen of het wel 'in de weg zit als je het niet hoeft maar wel krijgt. Op de S24 iig niet, nergens wordt je gedwongen er gebruik van te maken, alles is optioneel...
Dat is ook zo, maar hopelijk is dit niet het begin (zeer aannemelijk van wel). Eerst kennis maken alles nog zelf kunnen bepalen en na een tijdje is dat niet meer zo optioneel.
En op OneUI 6.1 heb je zelfs de keuze of je alle AI functionaliteit wilt gebruiken of alleen functionaliteit die on-device werkt. Netjes gedaan door Samsung.
Je hebt er vrij weinig aan die AI functies die erbij komen en als het op Samsung software neerkomt moet je er echt niet veel van verwachten.
Werkt hier anders erg goed hoor, en dan is mijn verwachting ook nog een stuk hoger dan die van jou :9
Kom maar door met de Live Translation op de S23 Ultra :D
Had ik wellicht toch de redactie moeten tippen, want dit officiële bericht is al twee dagen oud.

Zoals al eerder bekend werd gemaakt, zal AI voorlopig niet naar toestellen uit 2022 komen, maar er is nog geen definitieve beslissing daarover genomen. Mocht blijken dat veel mensen AI gaan gebruiken (en er mogelijk een verdienmodel mee te behalen is), kan het zomaar zijn dat AI ook nog naar de S22 serie (en Tab S8) gaat komen, want ze kunnen dat gewoon aan.
Altijd doen. Als de link al in de queue staat, krijg je daar netjes een melding van. ;)
Ik had het in de fora geplaatst, maar de redactie ben ik vergeten te tippen... |:(
Dan duurt het vaak nog een aantal dagen voordat het online komt. Dus niks aan de hand!
Hmm, ja, dat is misschien wel een voordeel dat mijn S20 plus uit 2020 is en ik bespaard blijf van die AI flauwekul. Lijkt mij al zeker bij wat 'oudere' smartphones een extra belasting en voor onnodige vertraging kan zorgen.
It's not a bug, it's a feature!
Voor mij is het een bug want het word je ongevraagd opgedrongen.
Zoals inderdaad zo vaak.
Ik heb een S24 Ultra 1TB voor 1240,-
Dan hoef je niet na te denken welke je koopt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee