RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Economie

Verduurzamingslening kleine VvE's: 'Nodig, maar bij weinigen bekend'

Beter energielabel door isolatie. Beeld © ANP

Veel kleine Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kampen met achterstallig onderhoud, matige energielabels en te weinig geld in kas om te isoleren. Voor deze groep bestaat de mogelijkheid om geld te lenen voor verduurzaming, maar de regeling is maar bij weinig eigenaren bekend.

Verduurzamingsplannen van Verenigingen van Eigenaren (VvE's) belanden vaak in de ijskast vanwege té hoge kosten, de lastige interne besluitvorming en de papieren rompslomp, zo bleek eerder uit onderzoek van RTL Nieuws. Anderhalf miljoen woningen – dat is 1 op de 5 – zijn onderdeel van een VvE.

Sinds november is er voor kleinere VvE's (tot maximaal 7 woningen) echter hulp en is het mogelijk om een gezamenlijke verduurzamingslening af te sluiten met een maximum van 25.000 euro per appartement. De lening komt voort uit een samenwerking tussen het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten en de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Half miljoen eigenaren met slecht energielabel

En dat is nodig, zegt Tamara Evers, woordvoerder van NHG. Volgens de instantie wonen bijna een half miljoen appartementseigenaren in een woning met een slecht energielabel (D, E, F of G). 80 procent van de 100.000 kleine VvE’s heeft daarbij te maken met achterstallig onderhoud.

Het is sinds 2021 verplicht voor VvE's om te sparen voor toekomstig onderhoud, toch had in 2023 slechts 48,6 procent van alle VvE’s dat voldoende gedaan. Ook omdat de bouwkosten de laatste zes jaar met 50 procent zijn gestegen. 

Verduurzamen
Lees ook:
Verduurzamen van VvE's voor 2050 lijkt onmogelijk door kosten en rompslomp

Veel VvE’s hebben dan ook te weinig geld in kas voor een nieuw dak of een schilderbeurt, laat staan voor verduurzaming, zoals isolatie of zonnepanelen.

Met de lening sla je volgens NHG twee vliegen in één klap. Naast isolatiemaatregelen of het plaatsen van zonnepanelen kun je ook onderhoud, zoals het vervangen van een dak of balkonreparaties meefinancieren. Daarmee verlaag je de energiekosten en kun je nadenken over vervolgstappen om woningen uiteindelijk gasloos te maken.

21 gemeenten bieden lening

Op dit moment bieden 21 gemeenten, waaronder Rotterdam, Nijmegen en Arnhem, leningen aan. De hoogte van de rente verschilt per gemeente. Je betaalt in elk geval 1 procent aan afsluitkosten over het totaal geleende bedrag met een minimum van 1500 euro. Voor de NHG-garantie komt er 0,6 procent aan zogenoemde borgtochtprovisie bovenop.

De lening wordt aangegaan door de VvE en niet dus door de individuele eigenaren. Verhuist een VvE-lid of komt een persoon te overlijden, dan gaat de lening over op de nieuwe appartementseigenaar. Kan een VvE-eigenaar de lening niet meer betalen, dan staat de NHG garant en hoeven andere leden hier niet voor op te draaien.