Vitamine B5 is een van de stoffen die samen met zeven anderen het vitamine B-complex vormt. Elke vitamine B speelt weer een andere rol in je lichaam. Soms kan een vitamine B tekort voor heftige symptomen zorgen, maar dat geldt niet voor alle soorten. Wat merk je van een vitamine B5 tekort?

Hoe groot is de kans op een vitamine B5 tekort?

Het korte antwoord: je merkt meestal niet zoveel van een vitamine B5 tekort. In de eerste plaats omdat een vitamine B5 tekort vrijwel nooit voorkomt, zo meldt het Voedingscentrum. Volgens het Informatiecentrum Voedingssupplementen en Gezondheid is de referentie-inname voor vitamine B5, ook wel bekend als pantotheenzuur, vijf milligram per dag.

Vitamine B zit in veel voedingsmiddelen die je waarschijnlijk regelmatig eet. De kans dat je een tekort aan vitamine B5 hebt, is daardoor heel klein. Maar stel dat je toch niet genoeg vitamine B5 binnenkrijgt, waar merk je dat dan aan?

Dit zijn de meest voorkomende symptomen bij een vitamine B5 tekort

Het voornaamste symptoom van een vitamine B5 tekort zijn voeten die pijnlijk of branderig aanvoelen. Dit merk je echter alleen bij een langdurige tekort aan de vitamine, wat dus heel zelden voorkomt. Ook de kans dat je te veel vitamine B5 binnenkrijgt, is minimaal. Als je gezond eet, zul je niet snel te veel of te weinig pantotheenzuur in je lichaam hebben. Een te veel aan vitamine B5 ontstaat vrijwel alleen als je veel vitamine B supplementen slikt. En ook dan is dit niet echt schadelijk voor je gezondheid. Je kunt last krijgen van diarree, maar ernstige bijwerkingen heeft vitamine B5 niet.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?