Je dagelijkse bakkie pleur zorgt vaak voor een moment van ontspanning en geeft tegelijkertijd ook die heerlijke energiekick. Toch wordt er ook vaak gedacht dat koffie leidt tot uitdroging, maar in hoeverre klopt dit? Moet je je koffie voortaan inruilen voor een glas water, of valt het allemaal wel mee? We zochten het voor je uit.

Dagelijkse gewoonte

Als een kop koffie drinken tot tot jouw dagelijkse routines behoort, dan wil je dit natuurlijk niet zomaar uit je leven bannen. Gelukkig is dat ook nergens voor nodig, want er lijkt wetenschappelijk bewijs gevonden dat het drinken van koffie niet tot uitdroging of (ernstig) vochtverlies leidt. Zo is er een onderzoek uitgevoerd, waaraan in totaal 50 mannen deelnamen, die gemiddeld zo'n 3 tot 6 koppen koffie per dag dronken. In één gedeelte van het onderzoek drinken de deelnemers drie dagen lang 4 x 200 ml koffie en in het andere gedeelte drinken de mannen — eveneens drie dagen lang — alleen water. Uiteindelijk wordt de totale hoeveelheid water in het lichaam van de mannen gemeten.

(de)hydratie

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat er geen verschil te zien is in de totale hoeveelheid water in het lichaam tussen het begin en einde van beide trials. Daarnaast blijkt er tussen de twee trials geen significant verschil te zijn. Zelfs de urineproductie van de mannen in beide trials is vergelijkbaar. De conclusie van de onderzoekers was dan ook dat koffie (met mate) net als water hydraterend werkt.

Weer opnieuw starten met koffie

In weer een ander meta-onderzoek, waarbij bestaande literatuur over koffie en (de)hydratie tussen 1966 en 2002 werd bekeken, wordt wederom geen bewijs gevonden voor de gedachte dat cafeïnehoudende drankjes tot extra vochtverlies of dehydratie zouden leiden. Wel is het zo dat bij mensen die een paar dagen of weken geen cafeïne dronken en vervolgens weer startten met twee tot drie koppen koffie per dag, de urineproductie voor een korte tijd werd gestimuleerd. Hierna zou er een soort gewenning optreden met betrekking tot het vocht afdrijvende effect van koffie. Mensen die regelmatig koffie drinken hebben minder last van dit effect.

De angst voor uitdroging door koffie is dus hoogstwaarschijnlijk onterecht. Wel is het verstandig om, zoals eigenlijk met alles, ook koffie gewoon met mate te drinken.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?