Cooler Master introduceert mechanisch toetsenbord met KailhBox V2-switches

Cooler Master introduceert een nieuw mechanisch toetsenbord: de MK 770 Hybrid Wireless. Het toetsenbord komt met hot-swappable KailhBox V2-switches, rgb-verlichting, double-shot pbt-keycaps en een instelbaar scrollwiel. Hoeveel de MK 770 moet kosten, is niet duidelijk.

Cooler Master schrijft in een persbericht dat de MK 770 ook voor gamingdoeleinden gebruikt kan worden. Het mechanische toetsenbord beschikt over een geluidsabsorberend ontwerp met siliconen dempers die vibraties en storend geluiden afkomstig van het toetsenbord moeten helpen reduceren. Het apparaat heeft rgb-verlichting meegekregen waarmee meerdere verlichtingseffecten kunnen worden ingesteld.

De fabrikant heeft de MK 770 met een instelbaar scrollwiel uitgerust dat volledig aanpasbaar is via de meegeleverde MasterCTRL-software. Cooler Master meldt op zijn website dat het toetsenbord uitgerust is met een 2.4Ghz-draadloze verbinding en met Bluetooth 5.1. Via de 2,4Ghz-verbinding haalt het toetsenbord een polling rate van 1000Hz, terwijl dat bij Bluetooth 125Hz is. De MK 770 heeft een ingebouwde accu van 4000mAh meegekregen en beschikt over een USB-C-poort. Het apparaat weegt 1,52 kg.

Cooler Master MK 770 Hybrid Wireless Keyboard
Cooler Master MK 770 Hybrid Wireless Keyboard

Door Jay Stout

Redacteur

23-02-2024 • 19:43

49 Linkedin Whatsapp

Reacties (49)

49
48
13
0
0
30
Wijzig sortering
Dan heb je dus een 3 cm dik toetsenborg met keys met een travel van een cm of zo. Goed voor je polsen zeg. Ik heb een keer zo'n soort totsenbord gehad en zat de hele tijd dte rammen. vreselijk.
Het is dat ik een polssteun heb maar klopt. Het zijn vaker van die enorme units. Gezondheid van je polsen zal de maker een zorg zijn.
Gezondheid van je polsen zal de maker een zorg zijn.
waar kijk jij eigenlijk naar bij de aankoop van nieuwe toetsenborden?
Ik ben op zoek naar een nieuw toetsenbord, maar heb hier totaal niet bij stil gestaan.
Ik ben het Zsa Voyager experiment aangegaan.
Ha ik ook! Nogal wild, maar wel een heel tof ding. Daarnaast maken mijn vrouw en ik een setje Cheapino's die zo'n 30 euro per stuk kosten en een eenvoudig instapproject zijn:
https://github.com/tompi/cheapino
Nice!, zou wensen dat ik de tijd, kennis en kunde had.
Ik gebruik al een paar jaar een Foostan Corne (zelf assembleren) met Kaihl low profile switches (brown). Wil echt nooit meer iets anders!
Of een toetsenbord gesplitst is, zodat je polsen niet zijwaarts buigen. De dikte is van belang even als hoe ver je je hand op moet tillen (hand heffen). Er zijn heel veel ontwikkelingen gaande voor ergonomische toetsenborden, kijk voor de verandering eens naar een Glove80, ZSA Moonlander, ZSA Voyager, Dygma Defy, etc.
Keychron k15 pro kan ook in dat rijtje: ergonomische split design, dun, thin mechanical switches.
Lekker makkelijk om de fabrikanten de schuld te geven terwijl het er meer op lijkt dat je zelf geen juiste houding hebt achter de computer.

Ik heb dingen als polssteunen juist altijd als kwaaddoeners ervaren m.b.t RSI klachten.

Toetsenbord
Onderarmen, polsen en handen dienen een horizontale lijn te vormen, waarbij de onderarmen op de armleggers steunen, de polsen steun kunnen vinden op het bureaublad en de handen zich gemakkelijk over het toetsenbord kunnen verplaatsen. Geadviseerd wordt het toetsenbord in de laagste stand te plaatsen (pootjes inklappen). Op het bureaublad dient voor het toetsenbord ongeveer 8 cm ruimte aanwezig te zijn.
Bij een goed toetsenbord is een polssteun juist niet nodig. Dat is de grap van low-profile: je zit automatisch op de juiste hoogte, omdat het zo goed als dezelfde hoogte als je bureau is. Je polsen moeten daarnaast zo min mogelijk "inzakken". Iets wat makkelijker gaat met een laag toetsenbord dan met een "crutch" in de vorm van een steuntje.
Bij een goed toetsenbord is een polssteun juist niet nodig. Dat is de grap van low-profile: je zit automatisch op de juiste hoogte, omdat het zo goed als dezelfde hoogte als je bureau is. Je polsen moeten daarnaast zo min mogelijk "inzakken". Iets wat makkelijker gaat met een laag toetsenbord dan met een "crutch" in de vorm van een steuntje.
Je moet zelf op de juiste hoogte zitten t.o.v. het bureau. Je toetsenbord heeft daar vrij weinig mee te maken. Het (goed) in kunnen stellen van hoogte bureau en stoel zijn vele malen belangrijker in deze om een goed werkhouding te krijgen.

Bij geen enkel toetsenbord heb je dus een polssteun nodig.
True. Hangt er een beetje van af of je liever armleuningen gebruikt of je armen meer op het bureau laat rusten. Daarom vind ik grote/hoge toetsenborden niet optimaal. Het zorgt automatisch voor een hoogteverschil met je bureaublad.
Persoonlijke voorkeur heb ik inderdaad buiten beeld gelaten. Zolang je daarmee geen last krijgt (en dus eventueel je toetsenbord keuze daarop aanpast) is er ook niets aan de hand.
Heb je gezien hoe hoog sommige toetsenborden zijn? Natuurlijk snap ik je "excuus" dat er geen polssteunen nodig zijn maar dan moet je daar wel dus het juiste toetsenbord voor hebben. Bij deze kasten van ramplanken, en mijn CM Storm, is de rand zo hoog dat je wel een polsssteun nodig hebt. (als ik dat toen geweten had ...) Bij een Logitech MX Keys of een standaard Apple keyboard begrijp ik ook wel dat je het niet nodig ehbt.

En als er iemand ergonomisch wil zitten, JUIST volgens de regels die jij quote, dan ben ik het wel. (stoel, armsteunen, schermhoogte, monitorhoogte).
Natuurlijk schrijven zulke teksten over polsen op het bureaublad, maar die zijn geschreven anno 1990 en nooit gemoderniseerd.

Ik geef niemand de schuld, maar kijk naar die foto. Die fabrikant kijkt in ieder geval _niet_ naar een ergonomische houding.
Dus? Zie ook mijn reactie hierboven. Juiste hoogte bureau en stoel zodat je een juiste zithouding hebt. Hoogte toetsenbord is niet relevant.

Overigens, zelf zit ik ook niet goed achter mijn thuisbureau op dit moment. Ook het toetsenbord staat fout opgesteld (te ver van de rand). Toch heb ik weinig tot geen last, tenzij ik te krampachtig ga zitten. Maar, verbetering is wel onderweg zodat ik automatisch een juiste zithouding heb.

De fabrikant hoeft ook niet naar de ergonomische houding te kijken, tenzij ze een zogenaamd ergonomisch toetsenbord willen maken.
Klopt. Keyboards zijn een mode ding geworden met nogal een cult following. Ooit ontstaan vanuit praktische afwegingen (snelle respons en feedback van mechanische toetsenborden) en inmiddels uit de hand gelopen als bureaublad fashion statement. Ergonomie is in van ondergeschikt belang t.o.v. leuke icoontjes, geile kleurtjes en 'thocky' aanslag geluid. Ik heb een paar jaar terug bewust voor een wired mechanische keyboard met low profile keys gekozen met een hele goeie prijs kwaliteitsverhouding. Heerlijk ding, nooit ergens last van en gewoon met numpad i.p.v. zo'n geamputeerd ding.
Het is dat als ik de modellen op zoek die in dit topic genoemd worden, ik al snel bij honderden euro's terecht kom. Dat vind ik anders best wel heftige prijzen.
Het mag wat kosten maar die meer-prijzen zijn net zoals bij bio-producten enzo: gewoon meer vragen want de gek betaald er toch voor want er is geen keuze.
Het mag wat kosten maar die meer-prijzen zijn net zoals bij bio-producten enzo: gewoon meer vragen want de gek betaald er toch voor want er is geen keuze.
Nee, dat is omdat het low-volume high-cost producten zijn. Een toetsenbord uit een blok aluminium frezen is nou eenmaal geen goedkope activiteit. Het maken van de keycaps ook niet tenzij je er meteen honderdduizenden sets van produceert specifiek voor één toetsenbord (zoals men doet bij Dell, Logitech, Corsair e.d.), terwijl bij custom keycap sets er extra keys nodig zijn om verschillende layouts te ondersteunen. Zelfs de PCB's en switches zijn bij lagere aantallen duurder vanwege de grotere overhead.

Het komt er op neer: standaard (membraan)toetsenborden kunnen goedkoper gemaakt worden omdat ze in enorme volumes gemaakt worden én de bouw ervan gemaakt is om zo goedkoop mogelijk te zijn. Mechanische toetsenborden zijn iets duurder vanwege de extra vereiste onderdelen, maar kunnen in massaproductie nog steeds best betaalbaar zijn. Maar wat hier veelal genoemd wordt zijn custom borden waarvan er meestal slechts enkele duizenden gemaakt worden ipv honderdduizenden of miljoenen, en dat is noodzakelijkerwijs gewoon een heel andere prijsklasse.
MX-style switches hebben meestal een maximum bottom-out travel van 4mm, en de BOX series van Kailh hebben een travel van 3.6mm
Idem, oorspronkelijk begonnen met Razer en Steelseries membraam toetsenborden, wat comfortabel was, maar de feedback/responsiviteit liet nogal wat te wensen over.
Overgestapt naar high-profile mechanisch toetsenborden (Razer, Steelseries, Corsair en Logitech geprobeerd, allerlei types switches behalve clicky). Dat beviel best prima prima tot ik veel moest typen en dat tijdens het gamen door de afstand die overbrugt moest worden, mijn vingers echt vermoeid werden. Afgezien van het ergonomisch probleem voor de polsen.
Toen dacht ik; laat ik laat ik een mechanisch low-profile toetsenbord proberen, "mechanisch is superieur, toch?!", nou ik heb er 3 geprobeerd met verschillende switches (logitech en sharkoon). Ze waren allemaal teleurstellend door de jitter/debounce/firmware problemen waardoor toetsaanslagen foutief of te vaak werden geregistreerd.
Sindsdien overgestapt naar het K780 toetsenbord van logitech, geen foute aanslagen meer, maar functioneel mistte er wel het e.e.a. en nu een MX Keys (S), en zal persoonlijk nooit meer een mechanisch toetsenbord aanschaffen.
Ik zou willen dat logitech hetzelfde doet als het deed met de G915/G918 t.o.v. de MX Keys mechanical. Maak een gaming product van de normale (membraam) MX Keys met NKRO en hoge refresh rate, zonder al teveel aanpassingen. Dat zal een top product zijn!

(Ter referentie, ik programmeer 70% van de tijd, 10% algemeen gebruik en 20% gaming. Accuraatheid en consistentie is belangrijker dan een iets snellere registratie in mijn ervaring, zelfs voor gaming.)

[Reactie gewijzigd door un1ty op 23 februari 2024 22:48]

Ik heb een vergelijkbaar traject doorlopen. Eerst een goedkoop Dell membraan toetsenbord.

Daarna een logitech low profile G915 waarvan de switches ronduit slecht waren. Nu een Keychron K8 pro maar het irriteert me licht omdat het zo enorm hoog is. Ik heb me erop aangepast maar echt blij ben ik niet.

Ik heb ook de K780 en Mx overwogen maar ik wil eigenlijk alleen maar TKL (80%). Ik programmeer ook merendeels en game alleen beetje in de weekenden. Vooralsnog blijf ik bij de Keychron omdat ik niet weet wat anders ik zou kunnen halen.
Mijn oom (die nog minder gamed :+, het zal de leeftijd zijn), die ook relatief tech-enthousiast is gebruikt de MX Keys mini, en ik moet zeggen, als ik de numpad niet vaak zou gebruiken, zou ik deze waarschijnlijk ook gekozen hebben.
Wat ik vooral mis aan de MX Keys (mini) zijn dedicated media controls. Ik denk als de het principe van de MX Keys aanhouden, wat multimedia control vanuit de Craft en features uit Logitech G, kunnen ze echt een fantastisch toetsenbord maken... Maar ik denk dat als ze zoiets uitbrengen, ze niets anders meer zullen verkopen.
Een groot nadeel aan de Mx serie vind ik ook dat standaard de F-toetsen een andere functie hebben (media controls). Met software kun je ze aanpassen voor zover ik weet, alleen is deze niet beschikbaar op Linux..
Heb het niet getest onder Linux, maar onder Windows kan ik zonder de options+ software wisselen naar de standaard F toetsen door de Fn+Esc combinatie. Het zou kunnen dat Windows daar ondersteuning voor in het os heeft ingebakken.
Er zijn ook dunne mechanische keyboards, Drop CTRL V2 is daar een voorbeeld van. Pas nog gekocht en is lekker plat en volledig aanpasbaar met de switches die jij het beste vindt.
dank voor de tip, ik had een ducky one en die heb ik weer verkocht.
Dank voor de tip! Ik was de Gateron Yellows al aan het overwegen en mooi dat je ze standaard op kunt krijgen.

Maakt hij doordat zo dun is niet meer geluid? Bijv. minder sound demping materialen enz.
Er zit een padding in de behuizing wat als het goed is voor een lager geluid moet zorgen. Ik vind een beetje geluid niet erg dus ik let er eigenlijk niet op.

Hou wel rekening mee dat je de stabilizers er bij moet nemen als je voor de CTRL V2 gaat.
Dit soort toetsenborden typen toch echt veel lekkerder dan zo een laptop toetsenbordje
Ik heb zelf nog voor vele jaren terug een typecursus gehad op jawel echte mechanische typemachines wat je totaal niet kan vergelijken met zo'n keyboard met mechanische toetsen. Wat was ik toen blij met de komst van de 1ste electronische typemachines, een verademing.

Toch heb ik dan voor een paar jaar terug ook eens een keyboard met mechanische toetsen gehad maar mij kon dit niet bevallen. Het deed mij deels toch weer denken aan die oude typemachines waar ik toen al een hekel aan had.

Voor nu 2 jaar terug heb ik eindelijk een keyboard gevonden wat mij wel goed kon bevallen namelijk een Logitech MX-keys keyboard. Daar zitten voor zover ik weet geen mechanische keys in maar voor mij wel de ideale keys in zitten.
2 videos die ook een typing test hebben. Ik moet zeggen dat toetsenbord erg goed klinkt en misschien wel het "best klinkende" toetsenbord is van een groot merk (Razer, Corsair, Logitech, etc.)

https://www.youtube.com/watch?v=ApnDXzrpiig
https://www.youtube.com/watch?v=qbx4phUpD9Q&t=382s (test van 5:47)
Mooie verzameling jargon 👍
Mooi dat ze met hotswap komen.
Geluid van toetsenbord is bij zowiezo geen isue ,
Ik heb me game pc in me tweaker cave staan, je weet wel met een echte homelab, en geluid gaat niet tegen de wind in.
Zeker met negatieve energie prijzen, kun je de koeling horen aan het einde van de straat.
Voor het nodige programmeerwerk en bureauwerk zweer ik nog steeds bij de klassieke cherry keyboards. Efficiënt in prijs en bouwkwaliteit met een fijne specifieke touchering.
Ik zit al 10+ jaar op een Das Keyboard. De keycaps zijn een keer vervangen maar verder doet die het uitstekend. Al lijkt de plaat onder de toetsen wel wat te roesten, dat zal de achilles hiel zijn vermoed ik. Maar verder zie ik kwa type ervaring 0 redenen om over te stappen naar een nieuwer toetsenbord.

Het enige dat wat verouderd is, dat is de ingebouwde usb hub met usb 2.0.
Als er ook een bedraadde versie komt, zou dat erg mooi zijn.
Mooi lekker stil mechanisch keyboard klinkt als prettig!
Lijkt we een Commodore 64 :? Lijkt me niet geheel ergonomisch verantwoord.

Maar ja zoals bij vele dingen in het leven, ieder zijn smaak...
Het is een lelijk toetsenbord, die van de Commodore was mooier :) .
Absoluut,zo spijt dat ik hm heb weg gedaan....stom!
Het ziet er niet uit op dat plaatje en lijkt behoorliijk aan de dikke kant. De Drop CTRL V2 heb ik pas gekocht en het verbaasde me hoe plat deze is. Pas wanneer je deze in je handen hebt merk je het echt.
Import uit de VS? Of biedt een Nederlandse webshop ze ook aan?
Import middels de Drop site, hou rekening met duties, die komen er bij. Hou wel rekening mee dat je de stabilizers er bij moet nemen als je voor de CTRL V2 gaat.

[Reactie gewijzigd door Soei op 25 februari 2024 18:29]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee