vrijdag 23 februari 2024 om 16:48

Philip Roodhooft over programma Mathieu van der Poel: “Beslissing over mountainbike volgt later”

Video Het voorjaarsprogramma van Mathieu van der Poel is wereldkundig gemaakt, en wat daarbij opviel was zijn keuze om alleen maar topwedstrijden in zijn programma op te nemen. “Het programma loopt vrij ver door, tot en met Luik-Bastenaken-Luik. Daarom was het zaak om iets later te beginnen”, legt ploegmanager Philip Roodhooft uit voor de camera van WielerFlits.

“De gemaakte keuzes zijn samen tot stand gekomen. Het is logisch dat, als iemand als Mathieu goesting heeft om daar te kijken wat hij kan, het programma naar daar gemaakt wordt. Dat vraagt logischerwijs ook een andere aanpak. De andere periodisering en opbouw heeft impact, omdat het voorjaar voor hem later begint en langer doorloopt.”

Maar rijdt Van der Poel ook de Tour, en wat met het dilemma weg of mountainbike op de Olympische Spelen? “We hebben het nu over het voorjaar. Wat er daarna komt, daar hebben we momenteel nog weinig impact op. Afhankelijk van hoe het voorjaar loopt, wat er gebeurt in positieve of negatieve zin, moeten we bepalen wat daarna volgt.”

Volgens insiders hebben we te maken met een nog betere Van der Poel dan een jaar geleden. “Je moet er vanuit gaan dat het altijd beter kan”, vindt ook Roodhooft. “Het heeft zeer veel te maken, los van zijn eigen conditie en gevoel, met hoe goed anderen zijn, hoe de wedstrijden lopen en omstandigheden zijn. Hij kan met een betere conditie ook mindere resultaten rijden, of omgekeerd. Maar iedereen heeft gezien hoe goed het ging tijdens het veldrijden. Dat is niet veranderd. Daarna heeft hij wel de pauzeknop even ingeduwd, om specifiek naar het voorjaar toe te werken.”

Jasper Philipsen
In het openingsweekend zal het van Jasper Philipsen moeten komen, die het moet opnemen tegen een sterk blok van Visma | Lease a Bike. “We gaan niet rijden tegen hen, maar we willen zelf zo’n goed mogelijke koers rijden. Het zou kunnen dat tegenstanders ook bondgenoten worden. We moeten zorgen dat we zelf goed zijn, en daar heb ik alle vertrouwen in.”

Ook de Ronde van Vlaanderen en Amstel Gold Race staan op het programma van de Limburger. “Het is moeilijk om op voorhand te zeggen waar dat toe leidt, maar het is wel de moeite om te bekijken. Als je ziet wat Jasper vorig voorjaar gepresteerd heeft en de groei die hij op zijn leeftijd nog kan maken, is het nuttig. Misschien geeft de Ronde van dit jaar al een indicatie in positieve zin, maar als het dit jaar zou tegenvallen, gaan we dat plan niet meteen in de vuilbak gooien.”

RIDE Magazine
7 Reacties
Sorteer op:
23 februari 2024 18:41
Snap niet waarom ze die knoop niet kunnen doorhakken. Met een parcours dat zo geschikt is voor Van der Poel als de wegwedstrijd in Parijs, moet je niet een paar dagen eerder op de bonnefooi gaan aanklooien op een mountainbike.

Als je daar een doel van had willen maken had je vorig jaar al weer wat wereldbekers moeten rijden, bijvoorbeeld die in Noord Amerika en zou je dit jaar niet moet uitkiezen om eens in Luik te gaan kijken. Op deze manier is het vragen om problemen. Slechte startpositie, dus moet je risico's gaan nemen bij het inhalen en dan heb je ook nog eens een grote kans dat de rugproblemen gaan opspelen omdat je deze houding en inspanning totaal niet meer gewend bent. Rij je dadelijk op de weg rond met rugpijn of schaafwonden.
    23 februari 2024 18:46
    Inderdaad. Dit jaar als wereldkampioen maximaal die trui laten zien, en ook de komende jaren je gouden jaren op de weg maximaal benutten. Bij de volgende spelen is hij 33, ook dan kan je nog maximaal presteren op de mountainbike.
    23 februari 2024 19:12
    Dat mountainbiken druist inderdaad totaal in tegen Olympische rit op de weg. Hoe prachtig het ook zou staan op zijn palmares om gouden medaille MTB te halen. Het is niet alleen onwaarschijnlijk, maar het maakt de kans om goud tijdens de wegrit te halen ook aanzienlijk kleiner. Inderdaad ook grotere kansen op fysieke ongemakken. WK+OS weg focus na de klassiekers geniet toch echt mijn voorkeur. Maarja het blijft Mathieu en die lijkt toch echt te doen wat hij zelf wilt.

    Ook die Tour als opwarmer blijft gevaarlijk, meest onrustige races van het jaar. Waarbij je met de lead-outs verzorgen ook aanzienlijk de kans op crashes vergroot natuurlijk.

    Droom om 2x Olympisch goud te winnen op de weg en mtb, het is prachtig. Mocht hij ook weer één of meerdere monumenten binnenharken, zou dat al een prachtig jaar zijn.
    23 februari 2024 19:38
    Juist. Nog 3 jaar op de weg, daarna op de mtb.
23 februari 2024 19:58
Juist dat Van der Poel probeert te doen wat hem motiveert, maakt hem zo succesvol. Niet zijn focus op het jagen op successen. Als hij in het keurslijf moet om de koersen te winnen waar hij de meeste kans maakt, gaat de lol er misschien wel snel af. Op deze manier blijft hij mentaal zo fris en gemotiveerd mogelijk. Daar zouden wij office monkeys (ik generaliseer met een knipoog, mocht je aanstoot nemen) nog veel kan kunnen leren; we mogen nog wel een paar jaar!
    24 februari 2024 05:20
    Kan aan mij liggen, maar sinds hij vanaf afgelopen jaar wel in dat keurslijf koerst is hij veel succesvoller dan daarvoor
    24 februari 2024 08:29
    Ik kan me die reactie wel voorstellen. Ik denk dat afgelopen seizoen een goed voorbeeld is van hoe de 3 kunnen samenkomen: 1) plezier hebben en eigen pad volgen, 2) doen wat nodig is om de grote prijzen te winnen en 3) succesvol zijn. Overigens zie ik Van Aert een vergelijkbare beweging maken dit seizoen: de balans iets meer verschuiven van moeten naar plezier maken. Ik hoop dat hem dat wat oplevert.

Reacties zijn gesloten.