article image Shownieuws

Israëlische Songfestivalinzending misschien toch te politiek

Auteur
Auteur: I. de Vries
Datum: 23/02 16:00

Organisatie in conclaaf over het nummer van in Rusland opgegroeide Eden Golan

Stukje bij beetje druppelen de inzendingen voor het Eurovisie Songfestival 2024 binnen. Voor de nummers die tijdens het evenement worden gezongen zijn een paar regels. Waaronder dat een nummer niet politiek mag zijn. Nu gonst het dat de inzending van Israël tóch te politiek zou zijn.

Het nummer October Rain van de in Israël geboren en in Rusland getogen Eden Golan maakt een verwijzing naar de aanslag in Israël op 7 oktober. Hamas voerde een verrassingsaanval uit op een festival in Israël. Daarbij kwamen 260 mensen om het leven en werden tientallen burgers ontvoerd. Het was de start van de oorlog tussen Israël en Gaza.

In het nummer zingt Eden onder andere "There’s no air left to breathe" en "They were all good children, each one of them". Ook gebruikt ze het woord 'flowers', wat volgens The Guardian mogelijk verwijst naar Israëlische militairen. Het nummer is nog niet te beluisteren, hier wordt (een deel van) de tekst onder de loep genomen.

Inmiddels gaan er verscheidene petities rond om Israël van het Songfestival in het Zweedse Malmö te verbannen. Eerder deze week liet de organisatie van het festival weten dat het nummer is goedgekeurd. De organisatie van het festival kijkt momenteel nog een keer kritisch naar het nummer van Israël. 

Nummers druppelen binnen

De Nederlandse inzending zal door Joost Klein worden verzorgd. Zijn nummer Europapa wordt op 29 februari gepresenteerd. Ondertussen kunnen we wel genieten van onder andere de inzending van onze Zuiderburen. De Belgische Mustii gaat naar Malmö met het nummer Before The Party's Over.

Duitsland gaat met Isaak door in de traditie van Rag'n'Bone Man en Teddy Swims, terwijl Denemarken met de fantastische zangeres Saba voor een classic Songfestival-nummer met veel bombarie en drama gaat. De Spanjaarden volgen met Nebulossa de Italodisco-traditie, maar dan in het Spaans.

Frankrijk kiest voor een Franstalig liedje dat klein begint maar groots, pompeus en dramatisch eindigt. Het nummer doet denken aan Voila van Barbara Pravi, waarmee ze in 2021 nét Maneskin niet wist te verslaan in de finale.

Finland is mogelijk de grootste concurrentie voor Joost. Het land hoopt net als vorig jaar met humor een plek in de finale te veroveren. Dit jaar wordt daar nog een vleugje nostalgie aan toegevoegd voor de oudere kijkers: niemand minder dan Windows95Man.

Alle inzendingen die tot nu toe zijn goedgekeurd, zijn te zien op het YouTube-kanaal van Eurovision.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties