Terug naar de krant

Agent die schoten loste op wegrijdende auto wordt vervolgd

Leeslijst Nieuws
Politie Een Rotterdamse politieagent wordt door het OM vervolgd omdat ze vijf schoten loste op een wegrijdende auto na een identiteitscontrole.
Leeslijst

Een Rotterdamse politieagent (38) wordt vervolgd omdat ze heeft geschoten op een wegrijdende auto. Dat heeft het OM vrijdag bekendgemaakt. Het OM verdenkt haar van poging tot doodslag of anders poging tot zware mishandeling.

De politieagent hield in mei vorig jaar een auto staande na een ANPR-hit. ANPR (Automatic Number Plate Recognition) is het systeem voor automatische nummerplaatherkenning dat de politie gebruikt. De drie inzittenden van de auto zouden mogelijk betrokken zijn bij meerdere explosies in Rotterdam. Ze werkten mee aan de controle, maar volgens de agent leek de bestuurder naar zijn broekband te grijpen en reed hij hard weg. Daardoor dacht ze dat hij een wapen pakte, en loste ze daarop vijf schoten op de auto.

De inzittenden bleven ongedeerd. Het OM heeft op basis van onderzoek van de Rijksrecherche geoordeeld dat het schieten geen gepaste reactie was: dat mag alleen in uitzonderlijke gevallen. Wanneer de zaak wordt behandeld is nog onbekend.

Sinds juli 2022 is „verwijtbare schending van de geweldsinstructie” door politieagenten strafbaar. Eerder besloot het OM al om acht Rotterdamse agenten te vervolgen voor de dood van een man die zij hardhandig arresteerden.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in