Er zijn onder meer tientallen reddingsvesten in beslag genomen
NOS Nieuws

Groot netwerk migrantensmokkelaars Kanaal opgerold

De Europese politieorganisatie Europol heeft naar eigen zeggen een grote mensenhandelbende opgerold die actief was op de 'Kanaalroute' tussen Frankrijk en Engeland. Bij de operatie, die volgde op een onderzoek van anderhalf jaar, waren politieagenten uit diverse Europese landen betrokken.

Het gaat volgens Europol om een Iraaks-Koerdisch netwerk. Gisteren werden in Duitsland 28 locaties binnengevallen. Negentien mensen zijn aangehouden. Onder hen is volgens Europol de bendeleider, een Iraakse Koerd.

Bij de invallen waren 650 agenten betrokken. Er zijn onder meer 24 rubberboten, 175 reddingsvesten en 81 reddingsboeien voor kinderen in beslag genomen. Ook stuitten de agenten op wapens.

Chinese boten van lage kwaliteit

Het netwerk smokkelde immigranten van Frankrijk naar Engeland en veroorzaakte de dood van honderden mensen op zee, zegt Europol. De slachtoffers kwamen hoofdzakelijk uit Oost-Afrika en het Midden-Oosten.

De verdachten organiseerden de aankoop, opslag en transport van opblaasbare boten waarmee migranten van de stranden bij de Franse stad Calais naar Groot-Brittannië werden gesmokkeld. De verdachten hadden een logistieke infrastructuur opgezet met specifieke vestigingen. Ze bestelden de boten in China en transporteerden ze via Turkije en Duitsland naar de Franse Kanaalkust.

Volgens Europol waren de boten van slechte kwaliteit en bovendien slechts geschikt om hooguit tien mensen te vervoeren. Smokkelaars zetten echter gemiddeld zo'n vijftig immigranten op een boot. De bendes vroegen van elke immigrant tussen de 1000 en 3000 euro, zegt Europol.

Migrantensmokkel gevaarlijk

Elk jaar steken tienduizenden mensen het Kanaal over in de hoop op een beter leven. Vaak worden ze door smokkelorganisaties op gammele bootjes gezet, wat geregeld leidt tot dodelijke ongelukken.

Zo kwamen in november 2021 32 migranten om het leven toen hun boot verging. Vorige maand nog verdronken vijf mensen in het ijskoude water voor de kust van de Franse stad Wimereux, nabij Calais.

Overeenkomst tussen Engeland en de EU

Het Verenigd Koninkrijk en de EU staan op het punt een overeenkomst te tekenen om illegale migratie aan te pakken. Deze overeenkomst, die naar verwachting morgen in Londen zal worden ondertekend door premier Sunak en EU-commissaris Johansson voor Binnenlandse Zaken, zal de Britten toegang geven tot de drone- en satellietbewaking van de Middellandse Zee en andere grensgebieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl