Lady Freethinker en Action for Primates verwelkomen de actie van de politie van West-Kalimantan in Indonesië bij de arrestatie en daaropvolgende aanklacht van een persoon die verdacht wordt van het martelen en doden van baby-aapjes voor de camera en het verkopen van de video's aan kopers in de VS en in het buitenland voor $ 50- $ 100 USD per video.

www.ladyfreethinker.org

De persoon is nu aangeklaagd op grond van artikel 91 van de wet op de veehouderij en de gezondheid; en/of artikel 302 van het Wetboek van Strafrecht betreffende mishandeling van dieren. Hij riskeert een gevangenisstraf van 9 maanden.

De politie vond naar verluidt een dode, verminkte aap gewikkeld in plastic buiten het huis van de verdachte; martelwerktuigen in huis, waaronder een gasfornuis, soldeerbout, hamer en katapult; en 58 video's met sadistische marteling van baby's met lange staartmakaken op zijn mobiele apparaat. De naam van de verdachte is nog niet openbaar gemaakt.

Lady Freethinker en Action for Primates, samen met andere dierengroepen zoals Jakarta Animal Aid Network (JAAN), onderzoeken al meer dan twee jaar de verontrustende wereld van online apenmartelingen om een einde te maken aan het gruwelijke geweld dat baby-aapjes wordt aangedaan voor online circulatie.

De samenwerking begon met een onderzoek in 2021 dat de verontrustende escalatie aan het licht bracht van besloten online groepen op platforms zoals Telegram, waarin mensen in Indonesië aangepaste video's over het martelen van apen maakten voor een publiek van apenhaters in de VS, het VK en elders. Leden van de groep betaalden en dicteerden welke martelmethode ze aan de apen wilden toebrengen.

Deze ondergrondse ringen waren het onderwerp van de recente BBC-documentaire "The Monkey Haters", waarvoor Lady Freethinker, Action for Primates en JAAN informatie en inlichtingen verstrekten.

In de afgelopen 18 maanden zijn twee andere personen in Indonesië veroordeeld en gevangengezet voor hun aandeel in het martelen en doden van baby-aapjes; een persoon in de VS is gevangen gezet met twee anderen die zijn aangeklaagd voor hun rol in online apenmartelbendes, en er zijn verschillende arrestaties geweest in het VK.

Schokkend genoeg zijn veel van deze grafische video's - met verminking, verbranding, slaan en meer - ook op Facebook en YouTube geplaatst, waardoor ze gemakkelijk beschikbaar zijn voor anderen, waaronder kinderen, om te openen en te bekijken. Lady Freethinker en Action for Primates roepen sociale media en platforms voor het delen van video's op om onmiddellijk actie te ondernemen om de verspreiding van inhoud over dierenmarteling die online wordt geplaatst te stoppen.

"Ik ben de politie van West-Kalimantan dankbaar voor het arresteren van de persoon die verantwoordelijk wordt geacht voor gruwelijk geweld tegen tientallen onschuldige apen voor winst", zei Lady Freethinker-oprichter Nina Jackel. "Dergelijke misdaden moeten serieus worden genomen, vooral omdat het bewijs keer op keer het verband aantoont tussen dierenmishandeling en geweld tegen mensen."

"We verwelkomen de actie van de Indonesische politie", aldus Sarah Kite, medeoprichter van Action for Primaten. "Het filmen van het martelen en doden van babyaapjes voor 'entertainment' is weerzinwekkend en mag nooit worden getolereerd. We hopen dat de arrestatie en de daaropvolgende aanklacht van deze persoon andere mensen ervan zal weerhouden betrokken te raken bij deze perverse en sadistische activiteiten."