WhatsApp maakt opmaken van tekst als code of blockquotes mogelijk

WhatsApp maakt het mogelijk tekst als block quotes of als code op te maken. Ook kunnen gebruikers lijstjes maken.

WhatsApp zegt dat er vier nieuwe formatopties uitkomen voor de chatdienst. Dat zijn twee soorten lijstjes, een met bulletpoints en een genummerde lijst. Gebruikers kunnen die lijsten opmaken door - of 1. voor een tekst te voegen.

Ook wordt het mogelijk om tekst als block quote op te maken door een > voor een bericht te zetten, vergelijkbaar hoe dat bij de meeste richtexteditors gaat. Tot slot kan tekst als inline code worden opgemaakt door het tussen `` te zetten.

De nieuwe formatopties komen beschikbaar naast vet- en schuingedrukte tekst, strikethrough en monospace-formats.

WhatsApp formatting

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

22-02-2024 • 08:52

56 Linkedin Whatsapp

Reacties (56)

56
55
32
0
0
8
Wijzig sortering
Ik begrijp niet waarom je dit perse in Whatsapp zou willen hebben. Begrijp me niet verkeerd, het is een prima toevoeging om de opties breed te houden. Maar om code te delen gebruik je toch gewoon Slack, Discord of Teams?

En om even te speculeren, zou dit een stap zijn van Whatsapp om Communities ook in bedrijven te gaan gebruiken als tegenhanger van Slack, Discord en Teams?
Waarschijnlijk willen ze dat alles via Whatsapp gaat. Daarnaast moeten ze binnenkort aan de DMA voldoen en dus berichten uit apps laten zien die dit format wel ondersteunen. En dan kunnen ze moeilijk gaan doen, maar dan zijn zij de gene die lelijk is en er ouderwets uit ziet.
Omdat niet alle communicatie binnen een bedrijf gebeurt.
De code-formatering zie ik mezelf weinig gebruiken, maar de quotes wel (nu zet ik dat cursief).
En als je dan toch quotes en lijsten aan het toevoegen bent, kan je evengoed ook direct code meenemen.
Om hele lappen code te delen wel. Maar er zijn legio gevallen te bedenken waar iemand met iemand anders een regeltje code/commandline/etc wil delen waar dit handig is. Bijvoorbeeld buiten een bedrijfsetting om en waarbij je de andere persoon niet op discord hebt in je vriendenlijst.
Wanneer een vriend van mij bezig is met een hobby projectje is het wel heel fijn wanneer ik even een stukje voorbeeld code kan doorsturen met passende opmaak. Of wanneer ik een quote deel naar familie maak ik er nu meestal italics van, maar een block quote staat natuurlijk veel mooier.
Fijn dat het nu eindelijk mogelijk is. Ook fijn dat dit iig wel, in tegenstelling to bold en italic, markdown conventies volgt.

[Reactie gewijzigd door Creesch op 22 februari 2024 08:54]

https://www.markdownguide.org/basic-syntax/#italic
Italic is voor Markdown toch ook gewoon _italic_ ?

MD is daarin gewoon onduidelijk dat het op meerdere manieren kan. Zowel *italic* als _italic_
Daarom is er ook CommonMark wat meer een standaard zou moeten zijn: https://commonmark.org/
Ik krijg een hele erge XKCD vibe van jouw opmerking: https://xkcd.com/927/
"Deze standaard is niet goed, dus maken we een nieuwe".
Niet helemaal. Markdown is bewust nooit een standaard geworden. Quote van de auteur:
Gruber has argued that complete standardization would be a mistake: "Different sites (and people) have different needs. No one syntax would make all happy."
Jammer dat ze de table syntax negeren. Sommige varianten van Markdown ondersteunen dat, en het is eigenlijk het enige wat echt mist.
In het "wild" kan je in 99% van de gevallen *italic* gebruiken. Wat overigens ook op je pagina staat ;) En zoals je daar ook kan zien zou het **bold** moeten zijn of __bold__.
Ja dat weet ik wel, dat was alleen niet mijn punt toch? Ik refereer naar hoe je italic in WA gebruikt VS de 'logica' in MD.
Ik snap eigenlijk niet zo goed waar je nu op aan het hyperfocussen bent? Mijn punt was dat whatsapp op diverse punten afwijkt van markdown conventies en dat ik blij ben dat ze dat in dit specifieke punt niet hebben gedaan.
hahahaa sorry, ik denk dat wij op dezelfde lijn zitten alleen dat ik je verkeerd begreep ofzo. Never mind ;)
Het is wel hetzelfde als bv MS Teams. Maar inderdaad nét even anders als Discord:

- **bold**
- *italic*
Markdown zelf doet zowel _italic_ als *italic*. Dikgedrukte tekst is **dik** of __dik__.

Of, nou ja, het schrijft voor dat er <em> en <strong> elementen worden gegenereerd, of die inderdaad schuin of dikgedrukt weergeven worden, is een keuze van de user agent natuurlijk. In hoog contrast-modus zou je van <em> natuurlijk een onderstreept element kunnen maken voor de duidelijkheid, bijvoorbeeld.
Ga in hoog contrast liever niet een italic tekst als onderstreepte tekst vormgeven. (Wat ga je dan vervolgens met een echt onderstreepte tekst doen?)
Dit zorgt alleen voor verwarring bij de gebruiker, is het nu ineens een link? Waarom gebeurt er niets als ik er op klik.
<strong> en <em> zijn niet <b> en <i>. Ze geven geen indicatie over vormgeving. In de standaardstylesheets van de meeste browsers worden ze als equivalent behandeld, maar het zijn semantische tags, geen visuele.

<strong> geeft aan dat tekst van sterk belang is, <em> geeft aan dat tekst de nadruk heeft. Wil je in HTML tekst visueel vorm geven, zou je in HTML moeten grijpen naar de oude <b> of <i>, of een stel <span>s maken met bijbehorende CSS-klasses.

Daarom noem ik het ook de keuze van de user agent. Als webontwikkelaar zou het raar zijn om hiervan af te wijken (ondanks dat het correct kan zijn), maar als browser(plugin) kun je prima dit soort keuzes maken.
Met deze reactie onderbouw je onbewust mijn punt :)

Het zal de gebruiker worst wezen hoe de techniek werkt of wat daar is afgesproken. Ze zien en gebruiken het resultaat.

Als er een streep onder staat dan verwachten ze simpelweg dat het een link is.

Je kunt perfect uitleggen dat het zo niet helemaal bedoeld is maar uiteindelijk blijft het resultaat dat de gemiddelde gebruiker je niet snapt.
Zouden ze gewoon een bestaande markdown parser hebben gebruikt?
For the record, als je dus iets om wat voor reden dan ook niet geformat wil hebben: stuur het als Monospace. Eg: ik ```*haat*``` formatting stuurt: ik *haat* formatting in plaats van ik haat formatting.
Monospace is toch ook een soort van formatting? Is het niet mogelijk iets als een backslash als escape character gebruiken?
In principe kan je het zo zien ja. Er is helaas geen escape-teken. Monospace daarvoor gebruiken s een soort work-around.
Het zou inderdaad handig zijn als je die tekens zou kunnen escapen door een \ ervoor te zetten, bijv \*woord\*.
A monospaced font, also called a fixed-pitch, fixed-width, or non-proportional font, is a font whose letters and characters each occupy the same amount of horizontal space. This contrasts with variable-width fonts, where the letters and spacings have different widths. Wikipedia
Dus? Ik weet heus wel wat een monospace font inhoudt (gebruik 't zelf in VS Code), punt is dat dat nog steeds niet :neutrale" opmaak is. (Zoals bij een normaal WA bericht. Je gebruikt monospace opmaak als inferieur alternatief voor echte escape karakters.
Dat is altijd een afweging en afhankelijk van de doelgroep.
Is het voor tante Mien en ome Kees te begrijpen als de \ ineens niet meer werkt en ze dan een \\ moeten gebruiken?
Of is het makkelijker om aan ons uit te leggen dat het hier net iets anders werkt dan wij gewend zijn?

Ik zou het graag anders zien hoor maar ik snap de keuze hier wel.
Handig. Eigenlijk zou Tweakers het ook moeten implementeren, aangezien de meeste bezoekers een mobiele browser gebruiken. Markdown is mobiel-vriendelijk, in tegenstelling tot Tweakers' UBB-codes. Wat mij betreft zouden alle mobiel-onvriendelijke handelingen wel eens vervangen moeten worden, zoals dit stappenlijstje om feedback te geven.

[Reactie gewijzigd door Sando op 22 februari 2024 11:39]

"Moeten"? Miss dan alleen op mobiele clients en voor mij dan alsnog een opt-out graag.
Op desktop sws niet nodig, dan zijn tags duidelijker en belemmeren tekens/opmaak niet op andere wijze.
Kortom, markdown? Lijkt of het artikel het woord markdown ontwijkt,
Omdat het niet volledig Markdown is.
*Message* is in Markdown cursief, niet bold. Bold is **Message**
~Message~ is in Markdown kleine letters, niet strikethrough. Dat is ~~Message~~
Zelfs Discord doet dit nog beter. Jammer dat iedereen z'n eigen vorm van Markdown gaat toepassen.
Ik had al hetzelfde idee erbij :D
Hoewel asterisks en underscores elkaar wel vaak kunnen vervangen, sowieso in GFM en CommonMark, volgens mij.

Markdown-ish :D
Ben zelf enorm fan van markdown geworden door het te wennen. Gebruik nu de meest simpele tekst editor die je kan bedenken, Typora, tot je deze echt hebt gebruikt.
Ik zou zelfs durven te stellen dat er geen 'Markdown' is. Zoveel implementaties, zoveel verschillen.
Dan zou je ook tabellen, embedded images, custom links en koppen kunnen maken.
Rare logica. Waarom zou alles ondersteund moeten worden? (Nog even los van het feit dat dat bij Markdown sowieso onzin is want er is niet één universele standaard.)
Jammer dat er niet ook spoiler opties bijkomen, die zijn soms ook erg handig!
Jammer dat de nieuwe regel achter een bullet niet met dezelfde indent blijft als de regel met de bullet ervoor. Maar goed begin!
Een nieuwe dag, een nieuw bericht over een WhatsApp update met een feature die ik al jarenlang in andere clients als Telegram gebruik.
Ik snap de nieuwswaarde, maar ik snap niet waarom WhatsApp zo traag is met dit soort dingen toevoegen...
Stel je voor zeg dat ze andere prioriteiten zouden hebben.... :+
Gek genoeg werkte bij mij dit al weken in WhatsApp Web. Vooral inline code en lijsten zijn enorm handig om te gebruiken. Toevallig net even gekeken op mijn Android telefoon en daar krijg ik nu dezelfde formatting te zien.

Het enige waar je (in ieder geval met Web) even mee op moet passen in dat je nog steeds [mono]CTRL+ENTER[/] moet gebruiken bij het maken van een lijst en/of code block. Anders wordt je bericht verstuurd. Andere clients (bijvoorbeeld Discord) doen dat wat mij betreft beter. Daar is de [mono]ENTER[/]-toets functie afhankelijk van de context. Dus in een lijst gaat deze naar het volgende item. En in een code block maakt deze een nieuwe regel.
Nou, als zelfs WhatsApp over de brug is, wie weet gaat Tweakers dan ooit nog eens markdown-ish opmaak ondersteunen. Verder: zou men ooit bij een product als WhatsApp eens denken: goh, het is gewoon af, laten we enkel bugs fixen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee