Reuters: Google is bedrijf waar Reddit AI-licentiedeal mee sluit

Het 'AI-bedrijf' waarmee Reddit onlangs een deal sloot, zou Google zijn. Dat zeggen drie anonieme bronnen tegen Reuters. Google wil daar niet op reageren. Vorige week werd bekend dat Reddit een licentiedeal sloot waarbij een bedrijf zou betalen om AI-modellen te trainen met Reddit-content.

De licentiedeal zou goed zijn voor zo'n 60 miljoen dollar - of 55,1 miljoen euro - per jaar, weet Reuters. Reddit wil tegenover Reuters niet reageren. Google laat Tweakers weten nu geen reactie te hebben op de berichtgeving. Het nieuws over de licentiedeal hing echter al langer in de lucht: Bloomberg meldde vorige week dat Reddit een deal had gesloten met een AI-gigant. Het nieuwsmedium noemde toen nog geen naam, maar volgens drie anonieme bronnen die betrokken zijn bij de onderhandelingen gaat het om Google.

Volgens The Washington Post zou Reddit in oktober van vorig jaar nog gedreigd hebben om de crawlers van zoekmachines van Google en Bing te blokkeren op het platform, als het niet zou lukken om deals te sluiten met de bedrijven om voor de gegevens te betalen. Met Google lijkt dat nu dus te zijn gelukt.

Reddit maakte in april vorig jaar bekend dat er voortaan ook voor de api van het platform betaald moet worden. Op die manier moet voorkomen worden dat er gratis veel data van het platform gehaald kan worden, bijvoorbeeld om AI-systemen te trainen. Reddit-gebruikers protesteerden massaal tegen de aanpassingen, onder meer door subreddits op zwart te gooien. Desondanks zette Reddit de wijzigingen door. Sommige thirdpartyapps besloten daarom te stoppen. Enkele anderen hebben abonnementen geïntroduceerd.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

22-02-2024 • 10:40

75 Linkedin Whatsapp

Lees meer

Reacties (75)

75
66
36
2
0
17
Wijzig sortering
Dit verbaasd mij niets.

Er is een zeker ironie in dit hele gebeuren. In de 00's was Microsoft de dominante partij die de boot miste omtrent mobile telefonie. Een boot die Google wel succesvol wist te nemen in de vorm van Android. Nu is het Google die de boot mist omtrent AI en probeert in te lopen op OpenAi die wel succesvol die boot heeft genomen.

Het valt te bezien of deze zet van Google gaat slagen. Dit kan ook Googles 'Motorola' moment zijn. Microsoft ging destijds ook in zee met Motorola in een poging zijn eigen mobile O.S. te pushen zonder blijvend succes. Ik ben benieuwd of Google het beter gaat doen met het proberen groot maken van hun AI tak.
Er is wel een groot verschil met je vergelijking omtrend android etc. Google heeft een enorme basis aan producten waar ze hun AI in kunnen pushen. Android, Gmail, Maps, Drive, Docs, Sheets, Search, News, Photos, Shopping, Calendar, Chrome en ga zo maar door.

bij microsoft kom je naast native windows toch al snel uit bij iets als Azure. En dat is een compleet andere tak. En zoals @watercoolertje al aangeeft, de boten zijn hier nog lang niet vertrokken, en naar mijn idee loopt Google echt niet zo ver achter als mensen roepen. Alleen omdat OpenAI wat eerder was, en meer word gebruikt momenteel, wil dat niet zeggen dat een boot meteen gemist is. Het draait uiteindelijk om de centjes, en als google het goed weet te pushen via de bovengenoemde services, zie ik daar toch meer geld dan aan de kant van Microsoft.
Ehm, Google heeft de boot toch al een beetje gemist als je kijkt naar wat Microsoft nu al doet met copilot?
Dat is al live en werkt vrij aardig kan ik uit eigen ervaring zeggen. Google is daar nog (lang?) niet
Het is om dit moment 180 graden anders om qua integratie imho:
- Probeer de Office365 en copilot integratie eens (ook qua drive, mails) en je zult zien dat het onbruikbaar slecht werkt, zie een van de vele youtube reviews.
- Geef Gemini toegang tot je gmail, calendar en drive en opeens kan je opeens documenten en mails terug vinden die je anders nooit meer zou vinden.

En vergeet ook niet dat het midtier google pro 1.5 model nu al bij is met gpt4, dus als ultra 1.5 uit komt binnenkort, dan zijn ze (voorlopig) gpt4 voorbij.
Waar baseer je dat op? Ik hoor nog weinig speciaals over Copilot wat Gemini niet kan of slechter doet. Dat het momenteel wat bekender is, komt omdat Google inderdaad wat later is begonnen met hun Bard/Gemini reclame. Qua functionaliteit vind ik persoonlijk(op basis van wat ik heb gezien) Gemini toch een stuk indrukwekkender. En die doet echt niet onder aan Copilot/GPT. En zoals ik al als voorbeeld probeerde te geven, het moment dat Google dit echt gaat pushen, hebben ze zoveel services en diensten dat het enorm snel populair kan worden. Ik denk dat het slim is dat ze voor nu nog iets meer op de achtergrond blijven & langzaam aan dit soort dingen introduceren.

Daarnaast, zoals al meerdere gebruikers hier zeggen, de boten zijn nog lang niet vertrokken dus er valt niet te spreken over missen.
365?, Onedrive, De zeer slechte MSN Nieuwpagina's ....
Wel eens gehoord van Office?
Office is een miniscuul onderdeel, van de services die google bied. Een deel van google zijn service overlapt welliswaar met office, maar dan heb je het over enkele services.
Owh, nu ik dacht dat office eigenlijk de de facto standaard was bij bedrijven
Sorry hoor, maar de boten zijn de havens nog lang niet uit, we staan zo aan het prille begin dat je imo niet kan spreken van de boot missen, ze liggen naar mijn idee zelfs nog vast aan de kade.

Zolang 95% van de mensen/apps het nog niet gebruikt kan het mbt dominantie echt nog alle kanten op in de komende jaren en tot die tijd kan iedereen nog mee doen aan de race (en daarna ook maar het wordt natuurlijk wel steeds lastiger tussen de gevestigde orde te komen).

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 februari 2024 11:27]

Google mist de boot met AI?
AlphaGo, AlphaZero en dan nu MuZero.
Waarbij MuZero geen "regels" in geprogrammeerd krijgt en zelf alles moet leren.
Dit bestond al voordat OpenAI überhaupt werd opgericht.
Deepmind is niet toegankelijk voor het publiek maar OpenAI met chatGPT wel.

Grappig eigenlijk hoe dit gaat. De eerste voor het publiek bruikbare AI getraind op social media wordt gezien als de AI revolutie maar in feite is het gewoon bagger en staat onderaan de lijst van qualiteit. En daarom Google heeft de boot gemist...
Gemini is wel echt bagger, we zullen zien.
Ze kunnen wel heel superveel veel data halen uit Reddit over hoe mensen reageren. Als het dan niet lukt met AI.
Uit deze artikel kan je wel stellen dat redit data voor chatgpt niet van belang is anders had microsoft wel voor hun voor geschoten.
Nee want chatgpt wil die data gratis. En dat doet ze ook genoeg aanwijzingen dat reddit data in chatgpt zit.
Klopt. ChatGPT kan me in geuren en kleuren vertellen wat een "poop knife" is.
Er zijn ook allerlei Reddit mirrors en infodumps waar een ChatGPT gewoon lekker kan gaan scrapen zonder dat er direct gebruikt word gemaakt van de Reddit API.
Die sites zullen ook verdwijnen, nu Reddit hoge kosten vraagt voor hun API.
OpenAI had als groot voordeel dat ze de 'eerste' zijn en hierdoor nog ongegêneerd in een 'lawless' situatie zaten en daardoor nog alles konden leegtrekken zonder dat mensen het door hadden.

Toen het naar buiten kwam dat ze zit deden (zeg maar de release van ChatGPT) veranderde dit landschap ineens.
Die data was ook gratis en de data die ze in het verleden gebruikt hebben is ook fairuse.
Dat reddit nu een graantje mee wil plukken moeten ze zelf weten, alhoewel ik me ga afvragen hoeveel langer nog.

Het is het begin van hun eigen ondergang. Minder mensen willen reddit gebruiken, dus minder data.
Daarnaast als de LLM zo ver getrained is(binnen een paar maanden of een jaar) dat er weinig voordeel te halen is voor google zullen ze de licentie gewoon stoppen.

Ik zie het vooral als de laatste stuiptrekkingen voordat de stekker er binnen 1 tot 3 jaar uit gaat.
AAntal users stijgt nog steeds en er komen nieuwe posts bij. Daar gaat dit vooral over .

EN al die voorspellingen van de ondergang van reddit zijn wel grappig.

Edit = -1 lol veel reddit haters.

[Reactie gewijzigd door k995 op 22 februari 2024 11:33]

In zekere mate merk ik het wel. Alle grote subs zijn zombies, de kleine ook. Je merkt eigenlijk dat er steeds minder echte mensen op zitten en steeds meer bots.

Zelf ben ik ook gestopt met reddit, ik zie af en toe nog wat voorbijkomen als ik websearch, maar ik reageer niet meer.

Alle support subs doen ook niets meer, dus nieuwe issues worden nooit opgelost. Over een jaar of 10 is nagenoeg alle relevantie weg en zal men zelfs via de websearch reddit mijden.
Het zal wel blijven bestaan, een paar echte users tussen alle bots en AI "users". Dead internet/reddit.
Standaart riedel die ook over Facebook gezegd werd.
Even mijn browser open om te kijken of Facebook nog bestaat. Ja ze bestaan nog en verdienen meer dan vantevoren 8)7
Maar het klopt wel, hoe actief is fb nou nog eigenlijk hier?
Alleen die ene gare tante gebruikt het actief, voor de rest heeft iedereen zijn accountje nog omdat ze bang zijn dingen te missen, maar ze doen er niets mee.
Facebook is de meest geavanceerde verjaardag-herinnering software in de wereld.
Hoeveel mensen ken je die actief op facebook iets doen? Cultureel is het dood
Helemaal waar maar Facebook is dan wel eens waar niet dood maar het aantal actieve gebruikers (niet bots) en vooral de leeftijd van de gebruiker op het platform is flink verschoven. Ook is de content moderatie erg veranderd waar je jaren geleden nog af en toe grappige dingen tegenkwam op Facebook is nu alles zo strict gereguleerd volgens de laatste Amerikaanse puriteinse standaarden dat er weinig leuks meer te vinden is.

Dat het beestje nog niet dood is wil niet zeggen dat het goed met het beestje gaat. En als je kijkt naar Redit dan zie je een beetje het zelfde gebeuren. Steeds meer bots steeds minder actieve gebruikers, een verschuiving van de leeftijd van de gemiddelde gebruiker en een als maar minder engagement. Maar Facebook nu Meta heeft heel slim Instagram en Whatsapp gekocht toen ze nog enig sinds betaalbaar waren en hun advertentie netwerk agressief uitgebouwd. Met als gevolg dat ze ook zonder Facebook interacties heel goed weten wat de meerderheid van de internet gebruikers graag willen, hoe ze over dingen denken en welke politieke partij ze waarschijnlijk aanhangen om maar een paar dingen te noemen. Dit maakt het erg interessant voor adverteerders om met Meta in zee te gaan en op die manier klanten te trekken. Facebook kan morgen de deuren sluiten en de advertentie gelden en informatie over mensen blijft gewoon binnen komen.
Redit aan de andere kant heeft niet zo'n extreme advertentie tak die geld print zonder dat ze er echt iets voor hoeven te doen. En dus is het veel meer afhankelijk van de populariteit van het product Redit en dat is een heel erg lastig verhaal. Zelfs als ze hun best echt goed doen om relevant te blijven is het niet aan hun om de keuze te maken maar aan miljoenen mensen over de hele wereld en de kans dat ze altijd populair blijven is nagenoeg nul.

Dat Redit dus geld wil verdienen aan de bestaande content is heel erg logisch, immers het is een andere inkomsten bron en juist dat is zo belngrijk als je het bedrijf will langer wil laten voortbestaan.
Zwaar overdreven ja er zijn mensen wegegaan maar die zijn weg en de groei van voordat gaat gewoon door met nieuwe mensen.
Het is maar de vraag of zaken als dit nog onder fair use vallen. Wel is/was het een grijs gebied, en daar maken pionierpartijen altijd bewust of onbewust gebruik van.
De nieuwe realiteit is dat user generated content goud is en up to date user generated content helemaal. Werkelijk elk platform dat content heeft gaat scraping actief blokkeren en licentie deals sluiten. Het is de enige manier om het verlies aan normaal browser publiek (en daarmee advertentie inkomsten) te compenseren.

De Nederlandse GPT wordt ook gewoon met comments en forum posts van Tweakers en Fok getraind, met als gevolg dat je in de toekomst AI modellen kunt vragen naar feitjes, reviews en meningen die wij hier samen gratis hebben gepost, zonder dat mensen op de site zelf komen. Tweakers en Reddit faciliteren deze content generatie nu in ruil voor advertentie inkomsten. Maar dit is snel onrendabel aan het worden op deze manier.

Je kunt als Reddit wel zeggen we blokken dit en we gaan gewoon verder zonder licentiedeals met AI partijen, maar dan gaat je concurrent dat zeker wel doen. Als je een deal maakt kun je ten minste nog voorwaarden stellen om een stukje verkeer naar je site veilig te stellen door ze actief te laten doorlinken naar content die wordt gebruikt door de AI.

We gaan toe naar een business model waarin de platformen zoals Tweakers en Reddit geld gaan vragen voor hun data en deze platformen op hun beurt weer hun gebruikers gaan compenseren voor het plaatsen van kwalitatief goede content.

[Reactie gewijzigd door PV85 op 22 februari 2024 12:56]

Die data is al gratis. Alles wat ik kan lezen op het scherm kan een crawler ook...
Weet je het zeker? Als voorwaarde zegt nee dan is het nee.
Haha, ja google houdt zich ook altijd aan voorwaardes.
Bijvoorbeeld:
https://www.theguardian.c...-tracking-data-settlement

Maar even serieus. Als het op mijn scherm staat, is het te lezen, dus beschikbaar.
maar het is zeker niet omdat het kan dat het mag, ik kan in de cinema een film ook zien maar mag deze toch niet zomaar opnemen
Ik heb nog geen wet gezien die mij verbiedt om een chat op reddit of hier op te slaan in een txt bestandje.
Probeer er maar eens geld aan te verdien, als je daar genoeg success mee hebt komen ze vanzelf aankloppen :)
chatGPT bijvoorbeeld, hebben ze daar al aangeklopt?
Neen dat is ze niet, reddit is daar nu redelijk duidelijk over.
Nou gebruik die data online zodat redit er achterkomt en kijk of jij niet bij een advocaat staat later..
En welke wet zou ik hebben overtreden dan?
Dus mijn crawler kan niets meer zien op reddit?
Dat heb ik nooit gezegd .

Ik kan een online foto van iemand downloaden en gebruiken betekend niet dat dat mag.

Er is ook een verschil met 1 post en de hele site elke dag.
Als je iets op het internet gooit, is het publiek domein, dat weten we al sinds het hele begin van het internet.
Wil je niet dat jouw spul gebruikt / herbruikt wordt, moet je het niet openbaar op het internet gooien.
En dat is klinklare onzin.
Netflix is ook "op het internet" rip gerust al hun data en zet die opnieuw op het internet je zal snel zien hoe grote onzin je uitkraamt.
Dat Netflix dat graag zo wilt zien, is hun probleem.
Echter, deel data, het is open domein.

Zo is er ook allang bewezen dat alle chats(versleuteld of niet) opgeslagen worden, want safe now decrypt later.

Dus ja, alles is publiek domein, alles en iedereen slaat alles op.
Lol je hebt duidelijk geen idee van de realiteit.
Of jij?

Ik kan zo bewijzen dat alles beschikbaar is, kijk maar, ik kan het zo kopieren:

> Lol je hebt duidelijk geen idee van de realiteit.

Tadaaa
:+ het grappigste is dat je echt denkt iets te bewijzen.
Wellicht, maar kan ook dat ze hier alsnog mee over de brug komen natuurlijk.

Reddit is wel een waardevolle bron van informatie. De soort info die je in de goede oude tijd verspreid vond over allerlei fora zit nu allemaal daar. Hoe vaak zoeken wij niet op Google naar een term + reddit erachter? Daar vind je vaak precies de antwoorden die je zoekt ipv seo gegenereerde bagger verspreid over 2+ lange pagina's.
Hoe vaak zoeken wij niet op Google naar een term + reddit erachter?
0 keer.

En het aantal keren dat reddit bij mij in de zoekresultaten voorkomt is vrij klein. En vaak levert het ook geen antwoord op. Dus voor mij is dat geen waardevolle bron.
Het belang is gaat gewoon naar degene die het meest betaald, ik vermoed dat Google dat is omdat ze nog grote stappen te maken hebben ten opzichte van OpenAI.
T is wel interessant, ik las dat het opkomen van dit soort betaalde deals het moeilijk gaat maken voor bijv openAI om fair use te claimen. Als er een markt is, is de rechter normaliter minder geneigd om grootschalige commerciële use toe te staan zonder compensatie.
Dat is een goed punt, je ziet nu echt twee kampen, een die aangeeft dat dit gratis zou moeten mogen kunnen en een die vind dat er voor betaald moet worden.
Voor de kleine jongens betekent dit dat het heel erg lastig word om te concurreren met Google als dit ervoor zorgt dat hun kant van het verhaal legitimiteit krijgt.

Maar goed, wie zal uiteindelijk moeten bepalen hoe we dit moeten zien, wetgevers? En welke wetgevers zijn dat dan?
reddit is een amerikaans bedrijf, dus de VS.
Uiteindelijk is het voor de AI bedrijven ook het meest duurzaam om legitieme deals te sluiten voor trainingsdata. Een vijandige relatie met degenen die de data produceren wil je niet hebben.
OpenAI heeft veel geïnvesteerd in de huidige modellen die gebaseerd zijn op copyrighted content, dus ze hebben er belang bij het zo lang mogelijk aan te vechten.
Dat is een goed punt, je ziet nu echt twee kampen, een die aangeeft dat dit gratis zou moeten mogen kunnen en een die vind dat er voor betaald moet worden.
Heb je hier een bron voor? Ik denk eigenlijk dat je een paar dingen door elkaar haalt;
1. Betalen voor het gebruik van de API
2. Crawlers van zoekmachines.
3. Crawlers voor het maken van datasets en het trainen van AI.

Punt 1, is op zich niet vreemd, veel services stellen een API alleen beschikbaar voor betalende leden. Het punt is alleen dat het pricing model van Reddit niet redelijk is en het gebruikt word om Third Party clients de nek om te draaien. Hier was veel outrage over.

Punt 2, hebben ze zelf baat bij en zullen ze niet over protesteren.

Punt 3, lijkt me terecht dat ze hier een deal over willen maken. Het product van Reddit is hun content, logische dat ze dat niet gratis weggeven. Daarnaast kunnen crawlers/scrapers best veel traffic, hits en load genereren op een platform. Voordeel van het sluiten van een deal is ook dat voor beide kanten er mogelijk betere manieren zijn om die data te verkrijgen dan het scrapen van de website.
Zou Tweakers (of meer algemeen DPG Media) ook op zoek zijn noaar zo'n licentiedeals?
Zou Tweakers (of meer algemeen DPG Media) ook op zoek zijn noaar zo'n licentiedeals?
DPG-media heeft heel veel (kranten)artikelen. Ik vraag me af of de overeenkomst met hun (freelance) journalisten het toestaat deze als data voor LLM's te verkopen. Tweakers heeft ook veel user content waar wij als bijdragers waarschijnlijk helemaal geen rechten op hebben. Anderzijds, als het de inkomsten van Tweakers helpt te verhogen zonder meer advertenties is dat misschien voor iedereen een prima deal.
Het levert geld op, dus het antwoord is simpel.
daarom dat die zulke vage informatie uitkraamt, hij neemt het gewoon klakkeloos over van redditors.
Gezien de enorme hoeveelheid bots wordt het een AI die leert op bots.
*insert spiderman meme*
Het feit dat zowel Reddit en Google hier geheimzinnig over doen geeft al te denken.
Lekker suggestief en tegelijk nikszeggent. Spreek dan ook uit wat je denkt...

Het is toch logisch dat ze hier beide niet open over zijn, Google laat zien bereidt zijn (flink) te betalen, dus dat zet de deur open voor andere platformen om daar ook (flink) geld voor te gaan vragen, niet echt iets wat je van de daken af wilt schreeuwen als Google zijnde natuurlijk.

Voor onderhandeling met bijv concurrenten van Google zullen die bedragen die Google betaald iig een mooi beginpunt zijn om daar juist onder te gaan zitten, nadelig voor Reddit dus in hun onderhandelingspositie...
Lekker suggestief en tegelijk nikszeggenD. Spreek dan ook uit wat je denkt...
Leek me vrij duidelijk, maar ik wil het best voor je uitleggen hoor.
Gezien het verleden van Google, flink betalen om data binnen te harken (deal met Apple) en daar geheimzinnig over doen, is het weer typisch Google.
Het is toch logisch dat ze hier beide niet open over zijn,
Ik zeg toch nergens dat het onlogisch is?
niet echt iets wat je van de daken af wilt schreeuwen als Google zijnde natuurlijk
Van de daken schreeuwen is wat anders dan gewoon antwoord geven op een gerichte vraag in plaats van geen commentaar. Daarmee suggereer je toch dat je iets wilt verbergen.
Leek me vrij duidelijk, maar ik wil het best voor je uitleggen hoor.
Duidelijk? Je zei inhoudelijk juist helemaal niks :+

Voor mij was het wel enigszins duidelijk wat je doel is, je wilt gewoon (suggestief) klagen over Google ook al doen ze hier helemaal niks verkeerd (de data is van Reddit en die zijn bereidt die data te verkopen), vandaar mijn reactie, dan moet je wel over de brug komen met iets van inhoud ipv je verbergen achter suggestieve oneliners...
Gezien het verleden van Google, flink betalen om data binnen te harken (deal met Apple) en daar geheimzinnig over doen, is het weer typisch Google.
Typisch bedrijven bedoel je, weinig Google specifiek aan. Deals die niet openbaar hoeven te zijn worden zelden openbaar gemaakt, tenzij het natuurlijk marketingtechnisch zinnig is (bijv als een bedrijf afspraken maakt met groene energie initiatieven).
Ik zeg toch nergens dat het onlogisch is?
Ik zeg toch ook niet dat jij dat hebt gezegd :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 februari 2024 13:42]

Wie vult straks de fora en de rest van het internet als we alles aan AI vragen en niet meer aan elkaar?
Eerst vroeg je het direct op een forum, nu zoek je (hopelijk) eerst zelf met een zoekmachine, en dan pas op een forum en straks zit AI daar ook nog tussen voordat je het op een forum gaat vragen of met een zoekmachine probeert te zoeken...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 februari 2024 13:41]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee