Levensgevaarlijk huisdier: Amerikaan doodgebeten door gilamonster

Samenleving
donderdag, 22 februari 2024 om 10:16
1024x576a
Een 34-jarige man uit Colorado is afgelopen vrijdag overleden na een giftige beet van een van zijn excentrieke huisdieren: het gilamonster. Het komt zeer weinig voor dat mensen bezwijken aan een beet van deze hagedissensoort.
De Amerikaan begon vrijwel direct nadat het dier zijn tanden in het baasje had gezet, over te geven, en de man kreeg moeite met ademhalen. Zijn vriendin kwam op het geluid af en belde even later de hulpdiensten. Na een ziekbed van vijf dagen overleed hij, maakte de politie bekend.
De onfortuinlijke man had twee gilamonsters en zeker 26 spinnen in huis. Al deze dieren zijn naar een opvang gebracht. In veel Amerikaanse staten is het legaal om gilamonsters te houden, maar in Colorado niet, aldus persbureau AP.
Gilamonsters zijn de enige giftige hagedissen die in het wild in de Verenigde Staten leven. Ze bewaren gif in hun onderkaak, wat vrijkomt bij een beet. Het dier staat erom bekend dat het niet snel bijt. Maar als het bijt, laat het moeilijk los.
Of de man daadwerkelijk aan het gif van het dier is gestorven of aan een onderliggende ziekte, is nog niet bekend. Het rapport van de lijkschouwer moet hier duidelijkheid over scheppen, maar dat is tot op heden nog niet openbaar gemaakt.