Direct naar artikelinhoud
Geef me toch die energiebesparende papieren handleiding!
Column

Geef me toch die energiebesparende papieren handleiding!

Bijna alle apparaten die ik tegenwoordig aanschaf, hebben twee dingen gemeen: ze besparen energie en je krijgt er een briefje bij waarop staat dat je de handleiding heel energiezuinig online kunt bekijken. Volgens mij is dat allesbehalve energiezuinig.

Al veertig jaar werk ik met computers en ben ik goed thuis op het internet. Toch zijn online handleidingen niet aan mij besteed. En dat heeft me onnodig veel energie gekost.

Ik blijk niet de enige. Onlangs was ik bij mensen thuis die in de woonkamer een airco aan het plafond hadden hangen. Die kun je prima als zuinige elektrische verwarming gebruiken. Maar dat deden ze niet. Ze hadden hem als airco gekocht en niemand had gezegd dat-ie ook kan verwarmen.

Hebt u dan geen app waarop u kunt zien hoeveel stroom de airco gebruikt en wat je er allemaal mee kunt doen, vroeg ik. Ja, die hadden ze, maar de installateur had geen tijd gehad om die app uit te leggen en verwees naar de fabrikant. Dat contact was er dus nooit van gekomen, en zo is veel mogelijke energiebesparing niet gerealiseerd.

Geen handleiding nodig?

Laat ik het maar eerlijk opbiechten: ik ben niet veel beter. Ik liet twee jaar geleden een airco/warmtepomp in mijn woonkamer installeren en was meteen onder de indruk: ’s morgens de airco even volop laten blazen en na een kwartier was de woonkamer opgewarmd van 18 naar 21 graden. Daarna kon het apparaat zachter worden gezet; als het dan wat te koud werd lieten we hem weer even flink blazen. De installateur heeft waarschijnlijk nog wel gezegd dat je warmtepompen het beste constant op dezelfde temperatuur kunt laten werken, maar ja, mijn praktijk was zo positief dat ik die raad al snel was vergeten.

Ik had geen papieren handleiding gekregen, wat ik wel jammer vond want die lees ik altijd graag van a tot z. Dan weet je tenminste wat je in huis hebt gehaald. Maar ach, het ding deed wat ik ervan verwachtte en de bediening was zó simpel, dat een handleiding online zoeken niet nodig leek.

De goede oude tijd: een papieren handleiding hielp me mijn gasketel goed te begrijpen en zo slim mogelijk te gebruiken.Beeld Vincent Dekker

Twee jaar later weet ik beter. Ik heb met dat aan- en uitzetten heel veel stroom verspild. Sinds kort laat ik de airco constant voor 20 graden zorgen, en dat blijkt-ie geweldig efficiënt te doen! Dus bedacht ik me dat er misschien nog meer is dat beter kan. Maar ja, geen handleiding bij de hand, en online kan ik alleen maar een handleiding voor een net iets ander model vinden, en dan bovendien nog uitsluitend in het Sloveens. Ik spreek behoorlijk wat talen, maar Sloveens zit daar niet bij.

Ander stookgedrag

En denk nou niet dat je handleidingen alleen nodig hebt voor ingewikkelde apparaten. Ik heb thuis een infraroodpaneel met een thermostaat waarop welgeteld drie knoppen zitten. Zelfs daar kun je fouten mee maken. Omdat ik geen handleiding had, begreep ik niet waarom het telkens 20 graden werd terwijl ik de dag ervoor de thermostaat bewust op 19 had gezet. Na ruim een jaar ben ik er achter hoe het zit...

Ik heb sinds een paar maanden een warmtepomp die mijn gasketel voor de cv vervangt. Het ding vergt een heel ander stookgedrag dan je gewend bent bij een gasketel. Maar uitleg daarover op papier, en hoe je storingen herkent en oplost: ik heb het niet.

De oude gasketel heb ik onlangs cadeau gedaan aan een liefhebber, inclusief een uitgebreide handleiding op papier. Daarin staan de verschillende storingscodes die je op het display kunt tegenkomen, en hoe je zuinig kunt stoken, en wat al niet.

Kortom, fabrikanten: denk niet dat papier zonde van de moeite en de energie is. Geef ons die handleiding en laat ons er op een rustig avondje met een kopje koffie in de hand heerlijk in grasduinen. Dat scheelt Nederland al gauw vele procenten onnodig energieverbruik!

Vincent Dekker schrijft over innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis. Meer afleveringen op trouw.nl/vincentwilzon. Vincent heeft ook een podcast, onder meer over warmtepompen – beluister die via deze link of zoek hem op via de bekende kanalen.

Lees ook:

Je schrikt van de stroom voor je warmtepomp, tot je gaat rekenen

De nieuwe warmtepomp stond nog maar net te draaien toen het buiten ging vriezen. Wham! De stroomrekening schoot naar ongekende hoogten. Maar alles is relatief.