anp 462377492

Miljardair Ratcliffe heeft grootse plannen en zet in op gloednieuw stadion Manchester United

Sportfeb 22 , 9:05
MANCHESTER (ANP) - Miljardair Jim Ratcliffe, een van de nieuwe eigenaren van Manchester United, wil graag een gloednieuw stadion bouwen naast Old Trafford. Dat stadion kan dienen als nationaal stadion voor het noorden van Engeland, zei de hoogste baas van chemiegigant INEOS tegen de BBC.

Nieuw stadion

"Het wordt tijd dat iemand dat nationale stadion gaat bouwen", aldus Ratcliffe, die sinds dinsdag 25 procent van de aandelen bezit van de club uit de Premier League, waar Erik ten Hag trainer is. "Het loont om de hele zuidkant van Manchester nieuw leven in te blazen, met als kern een nieuw stadion. Een ultramodern stadion van wereldklasse, waar het Engelse elftal kan spelen, waar de finale van de FA Cup en de finale van de Champions League kan worden gehouden", aldus Ratcliffe.
Hij wil Manchester United ook weer terug aan de Europese top in het voetbal. "Het is de grootste en bekendste club ter wereld, het heeft de mooiste geschiedenis. Er zou het beste voetbal van de wereld gespeeld moeten worden, iets wat in het verleden af en toe het geval was", zei de man die het voetbalbedrijf van United gaat aanvoeren.

Old Trafford

De club speelt sinds 1910 in het huidige Old Trafford, dat een capaciteit heeft van ruim 74.000 toeschouwers. United won voor het laatst de Premier League in 2013 en de Champions League in 2008. Momenteel staat de club zesde in de competitie.

Duurste selectie ooit

Manchester United heeft vorig seizoen (2022/2023) de duurste selectie ooit op het voetbalveld gehad. Volgens het jaarlijkse financiële rapport van de Europese voetbalbond UEFA gaf de club van trainer Erik ten Hag iets meer dan 1,42 miljard euro uit aan de selectie die dat seizoen speelde.
Daarmee overtrof de Engelse club Real Madrid, dat aan het einde van het seizoen 2019/2020 nog de duurste selectie ooit had samengesteld, namelijk 1,33 miljard euro.
De ploegwaarde van Ten Hag werd vooral bepaald door miljoenentransfers van onder anderen Antony, Harry Maguire, Jadon Sancho en Casemiro. United eindigde dat jaar, het eerste onder het bewind van Ten Hag, als derde in de Premier League. Manchester City was vorig seizoen een goede tweede, met een financiële waarde van de selectie ter hoogte van 1,286 miljard euro.