Beroep Red de Wieringermeer tegen Microsoft ongegrond verklaard: ’Buiten werkgebied’

Datum:
  • woensdag 21 februari 2024
  • in
  • Categorie: , ,

  • Hollands Kroon  - Middenmeer   
    Het beroep van Red de Wieringermeer tegen het nieuwe datacenter van Microsoft is ongegrond verklaard. Dat oordeelde de rechtbank van Haarlem woensdag.



    Lars van der Bel 21-2-2023


    Het beroep werd  vorig jaar augustus ingediend door Jan Dekker en Jan Meijles namens stichting Red de Wieringermeer. Dat was rijkelijk laat gezien de ontwikkelingen op Agriport, maar wet- en regelgeving schreef voor dat het niet anders kon. Zo stond het nieuwe datacenter van Microsoft - beter bekend als ’Het Venster’ - toen al in de steigers, maar werden de werkzaamheden uitgevoerd onder een gedoogbesluit. En pas bij een definitief besluit ligt er de mogelijkheid tot bezwaar maken.


    Het gedoogbesluit hield in dat de provincie ervan uitging dat er op termijn een omgevingsvergunning voor het datacenter zou worden afgegeven, ware het niet dat men dit niet met zekerheid zou kunnen zeggen. ’Dan mag je beginnen met bouwen, maar dan wel op eigen risico’, verklaarde directeur van het datacenter, Nick Hengelman, zo'n twee weken geleden nog tegenover deze krant. ’Wat ze daarmee in feite zeggen is dat het er goed uit ziet, de vergunningsaanvraag, alleen dat de kosten wel voor jezelf zijn als er toch iets niet klopt.’

    Wat de directeur evenwel aangaf, was dat er binnen Microsoft vertrouwen was in een goede afloop. ’Dat risico wilden we wel lopen, omdat we weten dat we ons aan de regels houden.’


    Duidelijk

    Stichting Red de Wieringermeer durfde dat te betwisten en toonde zich direct na het definitief afgeven van de vergunning strijdbaar door deze aan te vechten bij de rechter. Het bezwaar: er is geen rekening gehouden met het duingebied tussen Den Helder en Callantsoog. De duinenrij aldaar staat bekend als Natura 2000-gebied en zou volgens de protestmakers hinder ondervinden van het nieuwe datacenter door stikstofdepositie.


    De rechtbank weigert mee te gaan in de bezwaren van Red de Wieringermeer. De reden die daaraan ten grondslag ligt, betreft het werkgebied van de stichting. Anders gezegd: wie opkomt voor de belangen van de Wieringermeer dient zich daar ook toe te beperken. Aangezien er geen Natura 2000-gebieden aanwezig zijn in de polder ziet de rechtbank geen reden om de bezwaren van de stichting gegrond te verklaren.


    In een korte reactie die volgt op een eerste snelle lezing van de uitspraak geeft Jan Meijles te kennen het oordeel van de rechtbank te betreuren, maar dat hij en zijn metgezellen bij Red de Wieringermeer er waarschijnlijk in zullen moeten berusten. „Deze uitspraak lijkt me duidelijk, ook in een hoger beroep wordt dit van tafel geveegd.”


    Lees ook: Techgigant Microsoft doorbreekt na tien jaar het zwijgen over datacenters Wieringermeer. ’We hebben ervan geleerd’

    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten