RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Londense oud-agent schuldig aan drievoudige kinderverkrachting

Foto ter illustratie. Beeld © Editorial / Alamy Limited

Een 24-jarige Britse ex-politieagent is schuldig bevonden aan meerdere aanklachten van verkrachting, kindermisbruik en een ontvoering. Bij een gedeelte van deze overtredingen was hij actief als agent. Tegen één van de slachtoffers zou hij hebben gezegd dat ze toch niet geloofd zou worden omdat hij een agent was.

De man werd in totaal schuldig bevonden aan tien gevallen van verkrachting, drie van verkrachting van een kind jonger dan 13 jaar, en een ontvoering.

De politie spreekt over 'schaamteloos machtsmisbruik' van oud-agent Cliff Mitchell. "Dit is een zeer schokkende zaak en ik ben letterlijk ziek van het gedrag en de gepleegde feiten van Mitchell. Hij heeft de slachtoffers, die zeer moedig zijn omdat ze zich hebben gemeld, veel pijn gedaan."

Meer veroordelingen

De Londense politie ligt al langer onder vuur vanwege misbruikzaken. Vorig jaar nog werd een agent die minstens 12 vrouwen verkrachtte tot 30 jaar cel veroordeeld. Het is nog niet bekend hoe lang Mitchell zal moeten zitten. 

Klopjacht
Lees ook:
Klopjacht op man die in Londen vrouw aanviel met bijtende vloeistof

In een verklaring schrijft de Londense politie te begrijpen dat deze zaak opnieuw invloed zal hebben op hoe men de politie ziet. "Maar we doen op dit moment meer dan we in decennia hebben gedaan om af te komen van de mensen die onze integriteit op het spel zetten. Ook investeren we in meer professionaliteit in de staf."

Een onderdeel van dat proces is het ontslaan van mensen die niet thuishoren in het korps, schrijft de politie. Mitchell werd in december 2023 ontslagen. In september nog bezocht hij een vrouw die hij eerder verkrachtte. Hij bond haar handen vast met tiewraps en blinddoekte haar voordat hij haar in zijn auto stopte. 

Eerst geschorst, toen ontslagen

De vrouw wist uiteindelijk te ontsnappen en Mitchell werd later die avond gearresteerd waarna een onderzoek werd geopend. De oud-agent werd direct geschorst en in december dus ontslagen.

Bekijk ook: Britse vrouwen zijn vertrouwen in politiemannen kwijt

01:35
Londense vrouwen gingen na een rechtszaak van een oud-agent de straat op, ze zijn het vertrouwen in politiemannen kwijt.