Terug naar de krant

Al ruim tienduizend euro ingezameld voor belagers van Kick Out Zwarte Piet

Leeslijst Nieuws

Zwarte Piet Met hun online inzamelingsactie willen de initiatiefnemers alle kosten voor de drie veroordeelde belagers van KOZP vergoeden.

Leeslijst

Voor de drie veroordeelde mannen die in december 2022 demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en medewerkers van Amnesty International belaagden bij Staphorst is een inzameling gestart. De teller van de online inzamelingsactie staat inmiddels op meer dan 12.000 euro. Dat is ruim een kwart van de in totaal 40.000 euro die de organisatie wil inzamelen. Daarmee wil ze „de geleden schade voor deze hardwerkende mannen zo veel mogelijk beperken”, schrijven de initiatiefnemers op de doneerpagina.

In 2022 werden Kick Out Zwarte Piet-demonstranten en Amnesty International-medewerkers in hun auto’s op weg naar de sinterklaasintocht in Staphorst door een grote menigte bekogeld met eieren, een olieachtige substantie en vuurwerk. Drie mannen van 21, 24, en 27 jaar werden vorige maand veroordeeld tot 180 uur taakstraf. Ook moeten zij immateriële schade van de slachtoffers, advocaatkosten van KOZP en schade aan de auto’s vergoeden.

Wie achter de inzameling zit, is niet duidelijk. Een man nam contact op met de redactie van RTV Oost om de inzamelingsactie onder de aandacht te brengen. Het doel is alle kosten voor de mannen te vergoeden, en hun een „loon” uit te betalen voor de uren van hun taakstraf, zegt hij tegen de regionale omroep.

Lees ook ‘Het is een kinderfeest’, zegt verdachte B. tijdens de rechtszaak over het belagen van KOZP-demonstranten
De drie verdachten en hun advocaten in de rechtbank in Zwolle.

Tegen bemoeienis van buiten

In een zoektocht naar de initiatiefnemers krijgt NRC het e-mailadres van de man die contact opnam met RTV Oost. De persoon achter het e-mailadres wil zelf niet meer reageren maar geeft het telefoonnummer van een vrouw die zegt ook betrokken te zijn bij de actie. Ze wil haar naam niet geven maar bevestigt dat een groep mensen achter de doneeractie de veroordeelde mannen wil steunen. Ze zijn tegen bemoeienis van buiten Staphorst, en vóór Zwarte Piet.

Op de doneerpagina verwijzen de sympathisanten van de veroordeelde mannen naar een uitspraak van de voorman van Kick Out Zwarte Piet, Jerry Afriyie. In het Algemeen Dagblad zei hij eerder deze maand, toen hij aankondigde dat KOZP eind 2025 zal stoppen, dat hij het stokje doorgaf aan de samenleving. De initiatiefnemers citeren die woorden. Daarachter schrijven ze: „Samenleving laat je horen”. Afriyie zei in het AD óók dat hij juist hoopt dat mensen door KOZP geïnspireerd raken om zelf te zeggen dat Zwarte Piet „niet oké” is.

Woordvoerder burgemeester Dit is wat de samenleving met de uitspraak doet

De burgemeester van Staphorst, Jan ten Kate, wil niet inhoudelijk reageren op de inzameling, laat hij via zijn woordvoerder weten. Die beklemtoont dat de burgemeester de uitspraak van de rechter respecteert en het geweld waar de demonstranten tegen Zwarte Piet mee te maken kregen, heeft veroordeeld. Over de inzameling zegt de woordvoerder namens de burgemeester alleen: „Dit is wat de samenleving met de uitspraak doet, daar horen wij niets van te vinden”.

De inspectie Justitie en Veiligheid concludeerde eind vorig jaar dat de politie in Staphorst de belaagde demonstranten onvoldoende heeft beschermd. Volgens de inspectie werd er te veel op vertrouwd dat de demonstratie volgens plan zou verlopen en werden risico’s verkeerd ingeschat.

Jerry Afriyie van KOZP noemt de inzamelingsactie een „achterhoedegevecht”. „De initiatiefnemers onderschatten hoe de opvattingen in de samenleving over Zwarte Piet zijn veranderd”. Hij is blij dat de drie veroordeelden taakstraffen kregen. „Die móét je uitvoeren.” Hij hoopt dat de mannen „bij elke seconde van hun taakstraf stilstaan bij hun acties en de gevolgen van eigenrichting en het gewelddadig bejegenen van anderen.”

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 22 februari 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in