Russische militairen op zoek naar mijnen in Avdiivka.
Russian Defense Ministry Press Service

Oekraïense militairen getuigen over chaotische terugtrekking uit Avdiivka: "Mogelijk 1.000 militairen gevangengenomen of vermist"

De val van Avdiivka, in het oosten van Oekraïne, zou wel eens een grotere nederlaag voor Oekraïne kunnen zijn dan aanvankelijk gedacht. Uit getuigenissen blijkt dat de chaotische terugtrekking van het Oekraïense leger met heel wat doden gepaard ging. Mogelijk zijn ook honderden militairen gevangengenomen of vermist. Een extra opdoffer voor een leger dat al met een groot tekort aan manschappen kampt.

Het Oekraïense stadje Avdiivka, in de provincie Donetsk, viel zondag in Russische handen. Uit getuigenissen van Oekraïense militairen die bij de terugtrekking betrokken waren, blijkt dat die enorm chaotisch is verlopen. En mogelijk met het verlies van een groot aantal militairen tot gevolg.

Zo getuigen Oekraïense militairen aan onder meer The Kyiv Independent dat ze opdracht kregen om gewonden achter te laten en zichzelf te redden. Ze getuigen ook over de vele doden die tijdens de terugtrekking zijn gevallen.

De Amerikaanse krant The New York Times schrijft dan weer op basis van interviews met enkele Oekraïense militairen en westerse hooggeplaatste functionarissen dat mogelijk honderden Oekraïense militairen vermist zijn of door oprukkende Russische troepen zijn gevangengenomen.   

Hoeveel Oekraïense militairen achtergebleven zijn, is moeilijk te zeggen. De militairen met wie de krant sprak, zeggen dat het er tussen de 850 en 1.000 zouden kunnen zijn. De westerse bronnen van de krant menen dat dat aantal accuraat lijkt te zijn.

BEKIJK - Russische leger verspreidt nieuwe beelden van de inname van Avdiivka:

Videospeler inladen...

Bestookt met artillerie, raketten en drones

Volgens de bronnen van de NYT was de terugtrekking slecht gepland en is ze te laat begonnen. Daardoor moesten vele militairen te voet vluchten, terwijl de Russen hen onder vuur namen met zwaar artilleriegeschut, raketten, bommen en drones.

Er zouden ook problemen geweest zijn met de communicatie tussen de verschillende eenheden. Ook het feit dat Rusland Avdiivka zo goed als omsingeld had, speelde een rol. Naar verluidt hadden de Oekraïense militairen maar een doorgang van zo'n 120 meter.

Volgens sommige bronnen zou het Oekraïense leger niet goed genoeg voorbereid zijn geweest op het snelle oprukken van de Russen. De Oekraïense troepen slaagden er niet in om de oprukkende Russen te vertragen, waardoor niet alle Oekraïense militairen zich konden terugtrekken.

"Volgens plan verlopen"

Het Oekraïense leger erkent dat er bij de terugtrekking uit Avdiivka militairen gevangengenomen zijn door de Russen en dat "een zeker aantal" militairen vermist is. Maar het leger ontkent dat het om honderden mensen zou gaan.

De terugtrekking zou "volgens plan" zijn verlopen, maar op het einde van de operatie zouden wel "enkele militairen" gevangengenomen zijn, klonk het afgelopen weekend nog. De cijfers zouden ook evolueren, omdat sommige militairen die als vermist waren opgegeven, er blijkbaar toch in geslaagd zouden zijn om te vluchten.

"Geëxecuteerd door de Russen"

Volgens een verantwoordelijke binnen het Oekraïense leger zouden in totaal maar 6 Oekraïense militairen gevangengenomen zijn. Dat is allicht een verwijzing naar het tragische verhaal van de verdedigingspost Zenit waar verschillende media over berichten.

Zenit was een belangrijke verstevigde positie ten zuiden van Avdiivka, vanwaaruit Oekraïense troepen de opmars van het Russische leger probeerden tegen te houden. Enkele dagen voor de aankondiging van de algehele terugtrekking uit Avdiivka, hadden de militairen in Zenit al de opdracht gekregen om op eigen kracht naar de stad te vluchten om later met de anderen te vertrekken.

Uit getuigenissen van militairen die bij de terugtrekking uit Zenit betrokken waren, blijkt dat daar 6 Oekraïners achtergebleven zijn, van wie 5 gewond waren. Volgens het Oekraïense leger was het onmogelijk om hen zelf te evacueren en is er via een bemiddelaar contact opgenomen met het Russische leger. De Russen zouden akkoord gegaan zijn om de 6 te evacueren en later te ruilen met Russische krijgsgevangenen.

Maar collega's en verwanten van de 6 gaan ervan uit dat ze geëxecuteerd zijn door de Russen. Op Russische Telegramkanalen doken namelijk beelden op van de lichamen van sommigen van hen, in een plas bloed. De lichamen op de beelden werden geïdentificeerd door familieleden.

Eind december poseerde president Zelenski nog voor een bord met de tekst "Avdiivka is Oekraïne".
Ukrainian Presidential Press Office

De families van de 6 houden het Russische leger verantwoordelijk voor hun dood, maar evengoed het Oekraïense leger. Twee Oekraïense militairen die samen met de 6 Zenit bemanden, zeggen dat ze het gevoel hebben dat hun leven er niet toe deed voor hun leidinggevenden binnen het leger.

Het Oekraïense gerecht is een onderzoek gestart naar de mogelijke executie van ongewapende Oekraïense militairen door Russische troepen, tijdens en na de terugtrekking uit Avdiivka. De executie van krijgsgevangen wordt als een oorlogsmisdaad beschouwd.

Mobilisering

De getuigenissen over Avdiivka doen vermoeden dat de val van de stad zwaardere gevolgen zou kunnen hebben dan aanvankelijk gedacht. Het Oekraïense leger kampt niet alleen met een groot tekort aan munitie, maar ook met een alsmaar groter tekort aan manschappen.

Het Oekraïense leger zou zeker 500.000 mensen willen mobiliseren, maar daar is nog altijd politieke onenigheid over. Bovendien staan door het fiasco van het tegenoffensief veel minder Oekraïners te springen om zich aan te melden, in vergelijking met twee jaar geleden, aan het begin van de grootschalige Russische invasie.

Als blijkt dat inderdaad honderden militairen gevangengenomen of vermist zijn, zou dat een extra opdoffer zijn. De nood aan nieuwe troepen zou daardoor nog dringender worden. 

BBC: "Minstens 60 Russische militairen gedood bij Oekraïense luchtaanval"

In het oosten van Oekraïne zouden minstens 60 Russische militairen gedood zijn bij een raketaanval in een trainingsgebied. Dat meldt de Britse omroep BBC op basis van bronnen op het terrein.

De Russische militairen stonden naar verluidt op een oefenterrein in de buurt van het dorp Trudovske, in de oostelijke regio Donetsk, te wachten op de komst van een commandant. Daar zouden ze getroffen zijn door twee raketten. Op videobeelden is een groot aantal doden te zien. Een militair die de aanval overleefde, vertelt in een video dat de leiding van de brigade hen de opdracht had gegeven om in een open veld te gaan staan. "Stomme commandanten", klinkt het.

Rusland bevestigt dat er een incident geweest, maar noemt het bericht over het aantal slachtoffers "schromelijk overdreven".

BEKIJK - Russische militairen maakten deze beelden na de aanval (opgelet: harde beelden):

Videospeler inladen...

Meest gelezen