FRAUDE

‘In Schiedam is bijna 40% van de sigaretten illegaal’

Illegale sigaretten in Dordrecht in april 2019
Illegale sigaretten in Dordrecht in april 2019 © Politie
Schiedam is in de regio Rijnmond de gemeente waar in verhouding de meeste illegale sigaretten worden gerookt. Eind vorig jaar was dat 38,7 procent, zo blijkt uit de Nationale Smokkelmonitor.
Landelijk neemt Schiedam een derde plaats in. Vlaardingen is vierde (37,6 procent), Spijkenisse vijfde (35,8 procent). Rotterdam komt met 22,9 procent niet in de top 25 voor. Nijmegen staat op de eerste plek. Opgemerkt moet worden dat de cijfers sterk schommelen per periode.
Illegale sigaretten en shag zijn rookwaren die uit het buitenland worden gehaald of die in clandestiene fabriekjes worden gemaakt. Volgens de brancheorganisatie VSK (Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten) neemt de illegale verkoop toe door de gestegen prijzen in Nederland. In april gaat een pakje sigaretten dertien euro kosten.
De aantallen en percentages worden verkregen door met de hand pakjes van straat op te rapen of uit prullenbakken te halen. Voor heel Nederland was in 2023 iets meer dan een kwart van de pakjes sigaretten illegaal. De Staatskas zou daardoor jaarlijks 1,4 miljard euro mislopen.

Buitenlandse busreizen voor sigaretten

De VSK zegt dat er speciale busreizen naar het buitenland worden georganiseerd waar tabak doorgaans veel goedkoper is. Verder wordt 'onder de toonbank' verkocht en via social media.
De brancheorganisatie ageert al jaren tegen het Nederlandse accijnsbeleid. Directeur Jan Hein Sträter: “Dit jaar gaat de prijs weer flink omhoog en op 1 juli van dit jaar stoppen alle Nederlandse supermarkten met tabaksverkoop. Zo drijf je mensen massaal het illegale circuit in”. Volgens de VSK hebben vooral winkels in het grensgebied te kampen met dalende omzet.
In de Rotterdamse haven worden regelmatig grote partijen illegale sigaretten onderschept. Volgens de douane gaan achter de smokkel georganiseerde netwerken schuil, die zich vaak ook schuldig maken aan drugs- en wapenhandel.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl