RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Onderzoek van DNB

Jongeren betalen nog veel in cash: kwart van alles dat ze uitgeven

Jongeren rekenen nog altijd contant af: 'Lekker makkelijk'

01:26

Wie denkt dat ouderen de enigen zijn die nog hechten aan contant geld, zit er naast. Ook jongeren betalen relatief vaak nog met munten en biljetten. Van al hun uitgaven rekenen jongeren 25 procent af met cash. Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB).

De instelling is zelf verbaasd over de uitkomst. "Je zou zeggen dat jongeren die alleen nog maar op hun telefoon zitten, ook alleen maar met hun telefoon betalen", aldus Jelmer Reijerink, econoom bij DNB. Dat valt dus enorm mee.

In deze video vertellen jongeren waarom ze nog zo graag contant afrekenen:

Jongeren rekenen nog altijd contant af: 'Lekker makkelijk'

01:26
Jongeren rekenen een kwart van hun uitgaven af met cash, blijkt uit nieuw onderzoek.

Van alle groepen die zijn onderzocht, scoort maar één groep hoger dan de groep jongeren (van gemiddeld 18, van wie het gros nog thuis woont). En dat zijn ouderen, van gemiddeld 67 jaar oud en doorgaans al met pensioen. 

Te
Lees ook:
Te veel winkels weigeren cash als betaalmiddel, vindt DNB

Zij betalen nog bijna een derde van al hun uitgaven met cash geld. Niet erg verrassend: ze zijn ermee opgegroeid, legt Reijerink uit. "En gebruiken het daarom vaak uit gewoonte, of omdat dit voor hen veiliger voelt."

Vrijgevige opa's en oma's

Dat jongeren ook nog veel vaker dan gemiddeld - van iets meer dan 20 procent - met cash betalen, heeft meerdere oorzaken. Een groot deel van hun inkomsten krijgen ze nog handje contantje. Zoals zakgeld, of vakantiegeld van opa's en oma's. 

Deze
Lees ook:
Deze mensen kunnen absoluut niet zonder contant geld

En dan zijn er nog de inkomsten van bijbaantjes of fooien, vult econoom Babet Boswinkel van ABN Amro aan. De liefde voor cash heeft volgens haar nog een reden: het uitgavenpatroon verbergen voor het ouderlijk gezag. Op die manier zien ouders niet ieder blikje energiedrank of fastfoodmenu dat wordt gekocht.

Steeds minder cash

Ondanks de liefde voor cash bij jongeren en ouderen, daalt het gebruik ervan al jaren. In 2022 werd nog 15 procent van het totale bedrag dat in winkels werd gekocht, afgerekend met brief- of muntgeld. In 2013 was dat maar liefst 57 procent.