Ben O’Connor slaat toe in eerste bergrit UAE Tour, Jay Vine nieuwe leider
foto: Cor Vos
woensdag 21 februari 2024 om 13:20

Ben O’Connor slaat toe in eerste bergrit UAE Tour, Jay Vine nieuwe leider

De eerste bergrit in de UAE Tour is gewonnen door Ben O’Connor. De voor Decathlon AG2R La Mondiale uitkomende klimmer kwam op Jebel Jais als eerste over de streep, na perfect voorbereidend werk van zijn ploegmaat Valentin Paret-Peintre. Een andere Australiër, Jay Vine, is de nieuwe leider.

Voor de pure klimmers was het dinsdag zaak om de schade zoveel mogelijk te beperken in de vlakke tijdrit, om dan een dag later een eerste keer uit te halen op weg naar Jebel Jais – niet zo ver van de grens met Oman. In de laatste twintig kilometer was het onafgebroken klimmen naar de finish op Jebel Jais (20 km aan ongeveer 5%). Een echte loper dus, al was het tweede deel van de beklimming wel iets lastiger, met een pittig intermezzo van 9% in de laatste twee kilometer.

Stewart en Dillier vinden elkaar, waaieralarm
Erg veel animo om in de aanval te gaan was er overduidelijk niet, maar toch besloten twee renners hun geluk te beproeven. En net als in de openingsrit, liet Mark Stewart zich van zijn aanvallende kant zien. De 28-jarige Brit van Team Corratec-Vini Fantini kreeg dit keer het gezelschap van de Zwitserse hardrijder Silvan Dillier van Alpecin-Deceuninck. Het peloton liet begaan, in de wetenschap dat een vlucht met twee goed te controleren was, en zo kon de voorsprong van Stewart en Dillier oplopen richting de drie minuten.

Dillier en Stewart waren samen op pad – foto: Cor Vos

Er viel verder niet veel te vertellen over het wedstrijdverloop. De koers kabbelde in de eerste uren wat voort, maar op goed negentig kilometer van de streep was het plots alle hens aan dek in het peloton. Door de verraderlijke zijwind ontstonden er opeens enkele waaiers, maar dit bleek slechts van korte duur. De geloste renners wisten al vrij snel weer de aansluiting te vinden met de staart van de eerste groep, waarna de rust ook weer terugkeerde. Vroege vluchters Stewart en Dillier waren inmiddels bij de lurven gegrepen.

Stewart geeft niet zomaar op
Stewart liet het er echter niet bij zitten en trok nog maar eens ten strijde, en opnieuw kreeg hij een renner van Alpecin-Deceuninck mee als bondgenoot. Dit keer was het echter niet Dillier, maar Jonas Rickaert. Het peloton besloot de teugels nog maar eens te laten vieren en zo liep het verschil op naar bijna drie minuten. De koers werd intussen opgeschrikt door een valpartij van Adam Yates. De man die als topfavoriet begon aan de UAE Tour ging hard tegen de vlakte, maar kon wel weer opkrabbelen, zijn weg vervolgen en opnieuw aansluiten bij het peloton.

UAE Emirates op kop van het peloton – foto: Cor Vos

In de spits van de koers was de kopgroep van twee inmiddels gehalveerd. Stewart nam afscheid van Rickaert en ging alleen verder, in zijn jacht op extra tussensprintpunten voor de zware trui. De Brit slaagde in zijn missie en zo was de buit wel binnen voor Stewart, die daarna alle tijd had om zijn jarige moeder te feliciteren. De eenzame koploper spande zich daarna niet meer bovenmatig in en liet zich nog voor de voet van de slotklim weer inrekenen. En zo konden we ons gaan opmaken voor de strijd op de slotklim.

Topfavoriet Yates stapt af, aanvalspogingen van Rubio en Hirt
In de eerste klimmende kilometers werd er nog niet echt hard doorgetrokken in het peloton, maar daar kwam wel snel verandering in. Zo probeerde Movistar – net als vorig jaar – weer op de verrassing te spelen met Einer Rubio. De Colombiaan won vorig jaar nog op Jebel Jais en liet zich ook nu weer zien, maar kreeg dit keer geen ruimte. In de groep der favorieten werd intussen de ene na de andere renners gelost. Het belangrijkste slachtoffer? Adam Yates. De Brit bleek toch te veel last te hebben van zijn crash en stapte zelfs uit de wedstrijd.

In de kop van de koers werd het kaf inmiddels steeds meer van het koren gescheiden. Een bijzonder sterke Mikkel Bjerg nam het merendeel van het werk voor zijn rekening, in dienst van zijn UAE-kopmannen, en wist de groep uit te dunnen tot een man of veertig. Met nog goed vier kilometer te gaan nam Decathlon AG2R La Mondiale het over, in dienst van Ben O’Connor, maar de Franse formatie moest al snel weer afgeven. De onvermoeibare Bjerg kwam nog eens van achteruit en nam nogmaals de leiding, voor een allerlaatste kopbeurt.

Mikkel Bjerg maakte indruk, in dienst van zijn kopmannen – foto: Cor Vos

Decathlon AG2R slaat toe in slotkilometer
Maar AG2R bleek toch het laatste woord te hebben. Net voor het ingaan van de slotkilometer gaf Valentin Paret-Peintre er een enorme lap op, met O’Connor in zijn wiel, en bleek zo de perfecte springplank voor zijn Australische kopman. Die laatste wist de inspanning van Paret-Peintre door te trekken en bleef Jay Vine en Lennert Van Eetvelt voor. O’Connor boekte zo alweer zijn tweede zege van het seizoen, nadat hij eerder al de beste was in de Vuelta a Murcia.

Vine kwam dus als tweede over de finish, maar dit bleek wel genoeg om de leiderstrui over te nemen van zijn ploeggenoot Brandon McNulty. De Amerikaan had het zichtbaar lastig in de slotkilometer en kwam met wat achterstand binnen.

RIDE Magazine
27 Reacties
Sorteer op:
21 februari 2024 13:21
Mooie aanval van AG2R en vakkundig afgemaakt door O’Connor. Wordt nu een strijd tussen O’Connor en Vine, dan.
21 februari 2024 13:25
Vine leek eerst weer eens te wachten op toestemming van McNulty, de les die Pogi al eerder leerde is dat de Amerikaan te wisselvallig is. Knap gedaan van O'Connor en de ploeg. Kan nog een mooie strijd worden. Complimenten ook voor Poole en namens Visma Lab Valter, die heeft de valpartij knap doorstaan. Daarnaast blijft Bjerg een topknecht, super gereden.

PS: Ook Van Eetveld dien ik te noemen. Knap werk!
21 februari 2024 13:33
Mag trouwens hopen dat de tijden nog worden aangepast, want iedereen van Vine tot McNulty op 5 seconden van O'Connor zetten is héél genereus naar McNulty toe, daar zaten echt wel breuken/gaten tussen.
    21 februari 2024 13:40
    McNulty kwam op 14/15 seconden binnen, en er waren inderdaad regelmatig grote gaten.
    21 februari 2024 13:47
    Het is dan ook de UAE tour :')
21 februari 2024 13:34
Kan nog een interessante strijd worden tussen Vine en O'Connor. Waarom Ineos besloot UAE een handje toe te steken op de klim is me een raadsel. Ze lijken soms te vergeten dat de tijden zijn veranderd.
    21 februari 2024 13:38
    Dat deden ze voor Foss maar dat is niet bepaald een puncher. Soms lijkt de tactiek van INEOS op een grabbelton waaruit de ploegleiders een briefje trekken.
21 februari 2024 13:25
Je zag die aanval kilometers op voorhand aankomen en toch nemen ze bij AG2R 't grootste stuk van hun voorsprong door de "verrassing".
    21 februari 2024 13:26
    Klopt, helemaal. Deze was getelefoneerd. Toch is het dan altijd mooi als de tegenstand de aanval toch niet kan afslaan.
21 februari 2024 13:25
Fraaie aanval. UAE haalt de eindzege echt wel binnen maar gelukkig dat er toch een echt sterke tegenstander is die ook wat wint.
21 februari 2024 13:57
Nou, daar is de eerste klapper op een Decathlon-fiets! Ik vin hellemaal moi! Je kunt er dus gewoon koersen mee winnen.
    21 februari 2024 14:06
    Ze hebben al een aantal wedstrijden gewonnen hoor, Dit is al de 2e overwinning voor Ben dit jaar.
21 februari 2024 14:08
Tegenvallend dat Brandon Rivera de snelste Ineos is en dat Foss veel tijd verliest om nog maar niet over de 7:48 verlies van August te spreken
    21 februari 2024 14:45
    Of gewoon het verwachte niveau van het c-team van de ploeg die geen superploeg meer is.
    21 februari 2024 14:51
    Nog steeds Foss en ook August hadden dit beter moeten doen als zelfs Tarling vorig jaar op deze klim 20e is geworden. Eigenlijk had hier ook andere renners moeten starten bijvoorbeeld een Ganna voor de tijdrit en Arensman had dit rondje gewoon kunnen winnen, hele rare ploeg
    21 februari 2024 15:00
    August is pas 18 en komt net kijken bij de profs. Tarling werd vorig jaar overigens 69e op dezelfde klim, op grotere achterstand dan August vandaag. Verder is het duidelijk dat de UAE Tour geen prioriteit is voor Ineos.
    21 februari 2024 15:40
    Ah Tarling werd 23e op de Jabel Hafeet en August komt net kijken klopt, maar het is wel een toptalent en dan was iets betere prestaties wel logisch geweest. Ik denk dat de UAE Tour niet hoge prioriteit geniet wat wel raar is, want je kan gewoon een World Tour rittenkoers winnen wat vorig jaar niet gelukt is. Carlos Rodriguez en/of Arensman had deze ronde kunnen winnen
    21 februari 2024 16:03
    Ja eens dat het voor Arensman beter zou zijn om hier voor het podium mee te rijden ipv voor de 8e plaats elders. Maar daar hebben Foss, August en de een nette uitslag rijdende Rivera niets mee te maken …
    22 februari 2024 09:00
    Gezien zijn overige uitslagen in etappekoersen op WT-niveau is dit toch niet zo heel bijzonder slecht van Foss?
21 februari 2024 14:15
Prima prestatie van Max Poole (20jr.) voor Team dsm-firmenich PostNL
    21 februari 2024 14:28
    Zeker mooi! Een van dezelfde lichting als Uijtdebroeks, Grégoire, Martinez, Hagenes.
21 februari 2024 14:42
Lemmen lichtelijk tegenvallend.

Verder mooi dat Decathlon de enige leek die echt iets probeerde (naast Rubio en Vansevenant) en ook beloond worden.
    21 februari 2024 15:24
    Dat je Lemmen hier vindt tegenvallen ligt misschien meer aan je verwachtingspatroon dan aan zijn resultaat?
21 februari 2024 14:53
Van Osborne wel knap dat hij er nog bij zat, misschien lukt het wel voor hem om een Jay Vine achtige ontwikkeling door te maken
    21 februari 2024 17:07
    Was ook een ideaal koersverloop voor hem, egaal hoog tempo, tempowissels en tactische aanvallen gaan hem wat minder af maar evengoed mooie uitslag voor hem, dat wel…
21 februari 2024 18:05
Leuk om te zien dat O’Conner weer echt op niveau terug lijkt te zijn. Benieuwd of hij het door kan trekken naar de WT rondjes.
21 februari 2024 18:19
Gisteren was er nog ‘werk aan de winkel’, vandaag blijkt dat de winkel almaar beter draait.

Reacties zijn gesloten.