Apple: 'Leg je iPhone niet in een bak rijst als hij in het water is gevallen'. Maar wat moet je dan wel doen?

Tech, AI, auto
woensdag, 21 februari 2024 om 10:05
anp 482862219
Veel mensen hebben weleens gehoord dat je een elektrisch apparaat weer tot leven kunt wekken door het te laten drogen in een bak met ongekookte rijst, nadat het in het water is gevallen. Maar Apple raadt deze truc nu af. Wat moet je dan wel doen na een iPlons?
De meeste telefoons kunnen tegenwoordig goed tegen water, ze gaan meestal niet stuk na een korte onderdompeling. Toch heb je waarschijnlijk de neiging om de toverrijst erbij te pakken. Maar doe het niet, want het zetmeel uit de rijst kan zich gaan binden aan vuil in je telefoon, waardoor laadpoorten en knopjes kunnen verstoppen.
Apple komt nu ook met een waarschuwing op hun site: “Leg de iPhone niet in een zak met rijst. Kleine stukjes rijst kunnen de iPhone beschadigen als je dat wel doet.” Het tech-bedrijf raadt ook af je natte telefoon te drogen met behulp van een externe warmtebron of perslucht. Stop ook geen vreemde voorwerpen in het apparaat, zoals wattenstaafjes of doekjes.
Dit is het stappenplan voor iPhones (Android-eigenaren kunnen bij een nat ongelukje bijvoorbeeld deze website raadplegen):
1. Tik de iPhone voorzichtig tegen je hand met de connector naar beneden gericht om overtollige vloeistof te verwijderen. Laat de iPhone achter in een droge ruimte met enige luchtstroom.
2. Laat de iPhone ten minste 30 minuten drogen voor je deze probeert op te laden met een Lightning- of USB-C-kabel of op een accessoire probeert aan te sluiten.
3. Als je de waarschuwing opnieuw ziet, zit er nog steeds vloeistof in de connector of onder de pinnen van de kabel. Laat de iPhone tot een dag lang achter in een droge ruimte met enige luchtstroom. Je kunt gedurende deze tijd opnieuw proberen om een accessoire op te laden of aan te sluiten. Het kan tot 24 uur duren voordat de iPhone helemaal droog is.
4. Als je telefoon helemaal droog is maar nog steeds niet oplaadt, koppel je de kabel los van de adapter, haal je de adapter (indien mogelijk) uit het stopcontact en sluit je deze vervolgens opnieuw aan.