Adobe integreert AI-assistent in Reader en Acrobat die pdf's samen kan vatten

Adobe integreert een AI-assistent in pdf-tools Reader en Acrobat. Die komt later in abonnementsvorm beschikbaar. Gebruikers kunnen de assistent vragen stellen, documenten laten samenvatten, informatie laten samenvoegen voor bijvoorbeeld e-mails en informatie laten verifiëren.

De nieuwe assistent, die volgens Adobe simpelweg AI Assistant heet, is als bèta te gebruiken in Adobe Reader en Adobe Acrobat. De software is gebaseerd op Adobe Sensei. Dat is de machinelearningsoftware die ook achter Liquid Mode zit, de tool om de leesbaarheid van pdf's te verbeteren. Volgens Adobe 'borduurt AI Assistant voort op Liquid Mode'.

AI Assistant kan volgens Adobe verschillende taken uitvoeren in de pdf-tools. Het kan bijvoorbeeld vragen voorstellen aan gebruikers op basis van de inhoud van de pdf. Ook kunnen gebruikers zelf vragen stellen via een chatbotinterface. Ook kan de assistent een samenvatting geven van een document en het is mogelijk citations aan te maken van bepaalde secties. De assistent kan verder navigatielinks aanmaken en bepaalde secties samenvatten en formatteren om te gebruiken in e-mails, presentaties of rapportages.

De assistent is in de bètafase nog gratis te gebruiken, maar alleen voor Acrobat Standard- en Pro Individual-klanten of voor gebruikers in een Teams-abonnement. In de toekomst wordt de assistent een betaalde add-on, maar Adobe zegt nog niet hoeveel die gaat kosten. Adobe zegt dat thirdparty-taalmodellen niet mogen trainen op Adobe-data, maar niet of dat voor het eigen taalmodel wel geldt.

In de toekomst wil Adobe meer functionaliteit toevoegen. Het gaat dan onder andere om de mogelijkheid om de assistent via meerdere platformen te laten werken en om die te helpen met het opstellen van documenten door bijvoorbeeld de tone of voice of de lengte aan te passen. Dat staat op een toekomstige roadmap, maar Adobe noemt daar geen concrete datums bij.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

21-02-2024 • 10:14

40 Linkedin Whatsapp

Submitter: wildhagen

Reacties (40)

40
40
18
1
0
12
Wijzig sortering
Zou dit dan ook werken voor ingescande documenten waar de tekst geen echte tekst is?
Dat ligt niet voor de hand. OCR (meestal Tesseract) zorgt er voor dat enige tekst in de scan begrepen wordt als zijnde tekst. Vervolgens stuurt deze middels een API de boel door naar een AI boer zoals OpenAI's ChatGPT en die vat het dan samen. Of ze draaien lokaal LLaMa oid. Maar dit alles werkt niet voordat je licentie voor dit abonnement geverifieerd is bij Adobe.

Volgens de eerdergenoemde pagina van Liquid Mode zijn de volgende beperkingen van toepassing:
Compatibele bestanden

De meeste bestanden zijn compatibel met Liquid Mode, maar de volgende beperkingen kunnen van toepassing zijn:

Meer dan 200 pagina's.

Bestand is groter dan 10 MB.

Bestand is gescand.

Bestand is geconverteerd van presentaties, zoals Microsoft PowerPoint, Apple Keynote en meer.

Bestand is versleuteld of beveiligd met een wachtwoord.

De documenttaal wordt niet ondersteund. De functie Liquid Mode ondersteunt momenteel de volgende documenttalen:

Catalaans

Catalaans

Deens

Nederlands

Engels

Fins

Frans

Galicisch

Duits

Indonesisch

Italiaans

Maleis

Noors Bokmål

Portugees

Roemeens

Spaans

Zweeds

Bestand heeft een complexe lay-out, zoals tickets, afschriften, facturen, kwitanties en meer.
Het is dan ook vooral een manier om mensen met teveel geld en te weinig tijd geld af te troggelen. Plus, vergeet niet dat je PDF niet meer privé is want die heeft in de cloud gezeten.
Dus bovenop het abonnement dat je al nodig hebt tegenwoordig, komt daar een extra abonnement bij voor een service die misschien niet eens zo heel vaak gebruikt gaat worden? Lijkt me een beetje opmerkelijk, maar we gaan het zien hoe populair deze functie gaat worden. Gezien de paywall er uiteindelijk op komt, zal dat niet heel populair worden denk ik. Ben benieuwd hoe lang het stand gaat houden.

Wat meer ontopic: de volgende partij die (niet onverwacht trouwens) ook op de AI hypetrain springt.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 21 februari 2024 10:23]

Lijkt me een beetje opmerkelijk, maar we gaan het zien hoe populair deze functie gaat worden. Gezien de paywall er uiteindelijk op komt, zal dat niet heel populair worden denk ik. Ben benieuwd hoe lang het stand gaat houden.
Je hebt nu al sites zoals PDF.ai en ChatPDF.com die hetzelfde doen en populair zijn. Als ik hun cijfers die rondgaan op internet, mag geloven, harken ze het geld binnen terwijl het maar een simpele doorgeefluik is naar ChatGPT. Een gigant als Adobe mag uiteraard niet achter blijven.
For each answer, ChatPDF can look at only a few paragraphs from the PDF at once. These paragraphs are the most related to the question. ChatPDF might say it can't see the whole PDF or mention just a few pages because it can view only paragraphs from those pages for the current question.
Dit is het probleem bij veel GPTs (incl. chatGPT 4.0).
Dit is wat Google als het goed is met Gemini Pro heeft opgelost.
PDF's, net zo'n grote vloek als zegen.

Toch fascinerend hoe Adobe hier nog steeds geld uit weet te slepen met zoveel gratis alternatieven, of eigenlijk fascinerend hoeveel mensen bereid zijn abonnementen af te sluiten voor zulke compleet nutteloze onzin.

Het kost misschien een paar stappen extra, maar de tekst zelf naar ChatGPT kopieren en om een samenvatting vragen levert volgens mij exact hetzelfde resultaat op.
Pdf's zijn erg handig, de vloek zit hem vooral in Adobe. Ik wil een simpel document openen, maar letterlijk links er rechts komen de ongewenste elementen te tegemoet.

Wil je terug gaan naar de locatie waar je was voor je een interne link heb geklikt. Pech,de nieuwe interface is dumbed down en hier heb je meer dan tien reclame links naar betaalde functies die je niet nodig heb.

Wil je wat zoeken, dat kan, dus niet zeuren dat je uitgebreide zoek resultaten wilt zien of een overzicht van de hits. want er kan een keyword gevonden worden als je geduld heb.

En nu wachten op de vele, vele ongevraagde in your face links naar de IA functies, die een account vereisen, en zet je spam filter maar alvast aan want het email adres adobe@mijndomein.TLD heeft al wat spam gekregen sinds Adobe gehacked is.

Verder is pdf zelf wel een prettig formaat.
Oh ja net waar we op zitten te wachten, veel mensen zijn al van reader af omdat het van die achterlijke bloatware geworden is in plaats van een snappy toepassing, maar laten we er vooral nóg meer instoppen, zodat het nog meer geheugen en CPU kost met zinloze additionele acties (vergeet niet dat ook reader de al volstrekt zinloze adobe cloud app installeert waar óók al niemand op zit te wachten...)
Oh ja net waar we op zitten te wachten, veel mensen zijn al van reader af omdat het van die achterlijke bloatware geworden is in plaats van een snappy toepassing, maar laten we er vooral nóg meer instoppen, zodat het nog meer geheugen en CPU kost met zinloze additionele acties (vergeet niet dat ook reader de al volstrekt zinloze adobe cloud app installeert waar óók al niemand op zit te wachten...)
Op zich sluit het één het ander niet uit, als je het hebt over modulaire software, enigszins zoals de browsers tegenwoordig werken met add-ons/extensies. Zo heb ik wel eens gelezen dat er systeembeheerders zijn, die van een modulairdere Windows uit hun dak gaan (ja ook degenen die het totaal niet zien zitten, óók zo kun je het lezen :z .
De link naar de dataverwerking door Adobe. Ik lees er nergens uit dat Adobe een eigen taalmodel heeft dat van het gebruik leert.
Alleen dat ze externe taalmodellen gebruiken, op dit moment die van Microsoft, en dat de data niet gedeeld wordt met Adobe en niet met de derde partijen, tenzij je een probleem meld en daarvoor specifiek je data deelt, dan kan Adobe personeel ernaar kijken.
https://helpx.adobe.com/a...a-usage-and-handling.html

[Reactie gewijzigd door swhnld op 21 februari 2024 11:30]

Wondershare PDFelement heeft al langer een AI-assistent. Kunnen we straks onderzoeken hoe deze assistenten zich tot elkaar verhouden. Hoewel, ik heb de AI-tool nog nooit gebruikt. Ik voel ook geen enkele behoefte om dat te gaan doen. Ontzettend energieverspillende hype.
Ik gebruik momenteel PDFgear. Beste vervanging voor Adobe Reader die ik tot nu toe heb gevonden.

PDFgear heeft ChatGPT ingebouwd, wat best handig is voor een samenvatting van een artikel. Het probleem dat ik wwl vaker tegenkom, is dat het GPT allleen de eerste 3 bladzijdes gebruikt voor de samenvatting en dus niet het hele document kan interpreteren.
Ik gebruik ook PDFgear :)
Dit lijkt op balkanisering van het AI landschap. Elk bedrijf zijn eigen AI assistent, voor zijn eigen producten, een eigen abonnement en geen samenwerking/integratie met alle anderen.

Ik geloof niet dat de gebruiker daar op zit te wachten. Volgens mij wil die één universele AI assistent:
Één interface.
Toegang tot alle gegevens.
Historisch besef (leert de gebruiker kennen)
Gedeeld op meerdere devices.
enz.
Nope. Zit ik helemaal niet op te wachten.
Call me paranoid, maar ik wil echt niet al m'n gegevens in hetzelfde systeem.
Ik vraag me af hoe dat zit met gevoelige documenten.
Want dan zal ik dus om het zekere van het onzekere te nemen, acrobat gewoon niet meer gebruiken.

En ja, licenties zeggen en je kan met wireshark kijken dat.... Licenties zijn een stuk papier (net als wetten, en we zien hoe de grote techbois daarmee omgaan) en het netwerk in de gaten houden, wie doet dat precies?
De AI in PDF heeft mijn leven daadwerkelijk makkelijker gemaakt, omdat het snel belangrijke gegevens kan extraheren en samenvatten uit afschuwelijk lange PDF's. Ik gebruik www.pdfgear.com, het is gratis en heeft bijna alle functies van Acrobat.

[Reactie gewijzigd door Julio_Gennis op 22 februari 2024 04:55]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee