RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

YouTube-opvoeddeskundige VS moet cel in voor kindermishandeling

Ruby Franke tijdens de behandeling van haar rechtszaak. Beeld © AP

Ruby Franke, de vrouw die miljoenen volgers op YouTube advies gaf over het opvoeden van kinderen, is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het uithongeren en mishandelen van haar zes kinderen. Hoe hoog de straf uitvalt, is nog niet bekend, maar het zal ergens tussen de vier en 60 jaar liggen.

De 42-jarige YouTube-ster werd, net als haar zakenpartner Jodi Hildebrandt, veroordeeld tot vier maal één tot vijftien jaar cel. Ze heeft toegegeven haar kinderen mishandeld te hebben. De hoogte van de straf wordt later bepaald.

Strafmaatregelen

Beide vrouwen werden in augustus 2023 gearresteerd nadat de 12-jarige zoon van Franke uit een raam was geklommen en bij buren om eten en drinken had gevraagd. Hij bleek ondervoed te zijn en had verwondingen op zijn lichaam omdat hij met touw vastgebonden had gezeten. Ook een 10-jarige dochter werd ondervoed aangetroffen.

Op haar YouTube-kanaal 8 Passengers gaf Franke opvoedkundig advies dat nogal streng was. Zo onthield ze haar kinderen maaltijden als strafmaatregel en schafte ze Kerstmis af.

Ze had ruim twee miljoen volgers.

Opvoeddeskundige
Lees ook:
Opvoeddeskundige in VS gearresteerd op verdenking van kindermishandeling

Stond de camera uit, dan werden de straffen volgens haar kinderen nog strenger. Zo werden ze volgens het politie-onderzoek vaak vastgebonden, geschopt en geslagen, kregen ze geregeld geen eten, en werden ze gedwongen in de volle zon buiten te werken zonder de bescherming van een zonnebrandcrème.

Franke kreeg in het verleden al veel kritiek op de strenge manier waarop zij en haar man Kevin hun kinderen aanpakten. Kijkers deden al eens aangifte toen uit een video bleek dat hun 15-jarige zoon bij wijze van straf maandenlang op een zitzak had moeten slapen.

Kinderen blij

De aanklager noemde de omstandigheden waarin de kinderen moesten leven 'een concentratiekamp-achtige situatie'.

Franke, die haar kinderen opvoedde volgens het geloof van de mormonen, maakte vandaag in de rechtbank haar excuses aan haar kinderen. "Ik was gedesoriënteerd en geloofde dat duisternis licht was en kwaad goed. Ik geloofde dat de wereld een slechte plek was, waar ziekenhuizen mensen ziek maken en de overheid de bevolking hersenspoelt."

De oudste dochter van Franke heeft eerder op Instagram laten weten dat zij en haar broers en zussen blij waren met de aanhouding van hun moeder. "We hebben de politie en de kinderbescherming jarenlang geprobeerd te vertellen wat er aan de hand was en we zijn blij dat ze eindelijk actie ondernemen."

Sarah
Lees ook:
Sarah V. zou haar kinderen doodziek hebben gemaakt: 'Leven is verwoest'

De zakenpartner van Franke, Jodi Hildebrandt, runde eveneens een succesvol YouTube-kanaal. Ook dat is inmiddels uit de lucht gehaald. Hildebrandt presenteerde zichzelf als adviseur, therapeut en coach. Haar licentie als therapeut zou voorwaardelijk zijn ingetrokken nadat ze in het openbaar een cliënt had besproken die kampte met een pornoverslaving.