Beste wachtwoordmanagers: veilig al je inloggegevens bewaren

Beste wachtwoordmanagers: veilig al je inloggegevens bewaren

Marloes Urff

door Marloes Urff

Inloggegevens en belangrijke wachtwoorden: hoe meer accounts je aanmaakt, hoe lastiger het wordt om het overzicht te bewaren. En: hoe zorg je ervoor dat je gegevens veilig blijven? Op deze pagina hebben we de beste wachtwoordmanagers van dit moment voor je op een rij gezet.

1. 1Password

1Password is de afgelopen paar jaar steeds populairder geworden. Niet gek, want het heeft een overzichtelijke app en is bovendien ook enorm veilig. Je kan bij deze wachtwoordmanager kiezen voor een persoonlijk account, zakelijk account of een profiel speciaal voor software-ontwikkelaars.

1Password kan wachtwoorden voor je genereren en controleert of je huidige wachtwoorden nog wel veilig genoeg zijn. Ook kan je deze wachtwoordmanager je wachtwoorden automatisch laten invullen als de website herkend wordt.

Kies je een persoonlijk account, dan betaal je ongeveer 2,99 euro per maand. Het nadeel is dat betaalmethodes zoals PayPal en iDeal niet mogelijk zijn, maar je kan wel door middel van giftcards tegoed op je account zetten. Op die manier kan je meteen een tijd vooruit.

1password banner
1Password

1Password

Met de applicatie 1Password hoef je nog maar één wachtwoord te onthouden voor al je accounts. Lange, veilige wachtwoorden worden automatisch ge ..

2. Bitwarden

Als je voor het eerst begint met een wachtwoordmanager en snel overweldigd raakt, is Bitwarden een optie. Deze password manager is gratis en heeft voor bijna alle platformen en systemen een app.

Bitwarden is open source, wat betekent dat iedereen kan bijdragen om Bitwarden veiliger en beter te maken. De app kan wachtwoorden voor je creëren en laat weten als je er eentje hebt opgeslagen die te zwak is.

Bitwarden heeft ook een aantal abonnementskeuzes met als voordelen dat je wachtwoorden en inloggegevens met meerdere personen kan delen. Voor minder dan een euro per maand kan je gebruik maken van de eigen authenticator, een noodtoegang instellen en documenten aan je wachtwoordmanager toevoegen.

Het familie-abonnement is minder dan 3,50 euro per maand en geeft tot zes personen toegang, met oneindig delen, toevoegen en organiseren van je wachtwoorden.

bitwarden app
Bitwarden - Wachtwoordbeheer

Bitwarden - Wachtwoordbeheer

Bij Bitwarden draait het om eenvoud en transparantie. Zoals bij alle andere diensten kan je je wachtwoorden synchroniseren tussen je apparaten en je kan ook ..

3. KeePass

Als het uiterlijk van je wachtwoordmanager er niet toe doet, dan kan je KeePass eens proberen. Deze heeft een wat Windows XP-achtig uiterlijk. Bovendien is het volgens experts enorm veilig.

Onderzoekers die gespecialiseerd zijn in online beveiliging werken mee aan deze app, waardoor KeePass erg veilig is. De app is voor veel verschillende platformen beschikbaar, van macOS tot Linux. En natuurlijk Windows en Android erbij.

keepass logo
Keepass2Android Password Safe

Keepass2Android Password Safe

Wie een wachtwoordapp zoekt die volledig gratis is, kan Keepass2Android gebruiken. De code en beveiliging van deze wachtwoordbeheerder zijn open-source, dat ..

Let op: LastPass is niet langer veilig

Wellicht gebruik je momenteel LastPass, of heb je deze overwogen als wachtwoordmanager. Helaas is deze al langere tijd niet meer veilig. In augustus 2022 bevestigde LastPass dat een onbekende partij toegang had weten te krijgen tot onderdelen van de ontwikkelomgeving van het bedrijf.

Op die manier heeft de broncode (de fundering als het ware) kunnen bemachtigen en belangrijke technische informatie over hoe het platform te werk gaat. LastPass zei eerder dat de hackers geen toegang hadden gekregen tot informatie van de gebruikers, maar kwam daar drie maanden later (november 2022) op terug.

De bom barstte echt los in december 2022, toen LastPass toegaf dat de indringer toegang had gekregen tot ‘algemene klantdata’ en back-ups van ‘klantkluizen-informatie’. Het bleek om zowel data mét als zonder encryptie te gaan. URL’s van websites, wachtwoorden, gebruikersnamen en notities die in LastPass stonden waren toegankelijk.

LastPass meldde dat hackers geen toegang konden krijgen zonder het master password: de grote sleutel die toegang geeft tot de wachtwoordmanager. Maar het kwaad was al geschied: hackers wisten al op welke websites je een account had, en met welk e-mailadres. Met die informatie is het al vele malen makkelijker om in te kunnen dringen.

In maart 2023 bleek er meer gaande, toen bekend werd dat een senior softwareontwikkelaar door het downloaden van software door een derde partij de oorzaak bleek voor een hack. Hackers hadden de eigen computer te hacken waar de medewerker diens werkzaamheden op uitvoerde.

Met al deze informatie blijkt dat LastPass niet genoeg veiligheid kan bieden om wachtwoorden en inloggegevens te bewaren.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk