RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Doe het zelf

Upcyclen is hot: 'Durf de stap te zetten, ik ben ook ergens begonnen'

Vanaf 22 februari lanceert RTL Wonen een nieuwe online videoserie: 'Upcycle met Martine'. Hierin gaat kluskoningin Martine Beijer aan de slag om tweedehands meubels een nieuwe look te geven. Niet alleen laat ze zien hoe ze oude en gedateerde meubels nieuw leven inblaast, ook geeft ze tips hoe jij dit zelf thuis kunt aanpakken. Om alvast een voorproefje te geven onthult Martine wat van haar gouden tips en eindresultaten én vertelt ze waarom upcyclen haar zo blij maakt.

Waarom vind jij het zo belangrijk om tweedehands te shoppen?

"Om een aantal redenen, de allerbelangrijkste vind ik duurzaamheid. We leven in een wegwerpmaatschappij waarin meubels gemaakt worden om niet lang mee te gaan en we grijpen al heel snel naar iets nieuws als we iets anders willen. Terwijl er nog enorm veel meubels in de kringloopwinkel liggen die zoveel potentie hebben om aangepast te worden zodat ze wél in de trends van nu passen. Dus naast het duurzame aspect wil ik die wegwerpmaatschappij minder supporten. Dat geldt ook voor het hergebruiken van materialen, want we hebben echt meer dan genoeg met z’n allen."

Wat vind je zo leuk aan het upcyclen van meubels?

"Voornamelijk dat je een uniek meubelstuk kunt maken. Dan heb je pas echt iets wat helemaal niemand heeft. Ten tweede kun je het zo maken dat het volledig naar je eigen smaak en stijl is. En dat vind ik een hele toffe combinatie. Daarnaast is het ook nog eens supermakkelijk om kleine dingen aan te passen, én kan dit alsnog een groot verschil maken in je interieur." 

Merk je dat upcycle populairder is geworden de laatste tijd?

"Absoluut. Iedereen begint wel wakker te worden en te beseffen dat we niet kunnen blijven weggooien. En dat zie ik overal om mij heen. Wat mij ook opvalt is dat we nu veel achter een scherm leven en op kantoor zitten, dus minder in beweging zijn. Met klussen kom je ook echt in beweging, dus in plaats van ‘s avonds op de bank te hangen, kun je ook even in je schuur kijken om wat te gaan klussen. Het is leuk en ook nog eens goed voor je, want je blijft in beweging."

Hoe geef jij een persoonlijke touch aan de meubels?

"Dat kan je op heel veel verschillende manieren doen. Door bijvoorbeeld een nieuw kleurtje te geven, de vorm net aan te passen, een blad een nieuwe laklaag te geven, of door het helemaal binnenstebuiten te halen. Als ik aan een meubel heb gewerkt, en er veel liefde, aandacht en geduld in heb gestopt ben ik er trots op en straalt dat er ook vanaf. Dus door het zelf te maken geef je het sowieso al een persoonlijke touch. Daarnaast moet je vooral je eigen creativiteit erin stoppen. Laat je een beetje inspireren door de woontrends van nu, maar focus niet alleen daarop. Je interieur gaat namelijk veel langer mee dan die veranderende trends, dus voeg ook zeker toe wat jij zelf mooi vindt. Dan blijft het meubelstuk ook veel langer bij je."

Heb jij tips om mensen over de drempel te helpen die het lastig vinden om van iets ouds iets nieuws te maken? 

‘Naar deze online serie kijken, haha. Het internet staat vol met bruikbare tips, dus kijk alle video’s op het internet en inspireer jezelf. Kijk bijvoorbeeld de video’s van Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven en begin op je eigen niveau. Begin klein met de spullen die je al in huis hebt en begin makkelijk met bijvoorbeeld  het schilderen van je nachtkastje. En als je daar blij van wordt, ga je weer een stapje verder. Pak het stap voor stap aan en begin op je eigen level."

Wat wil jij mensen met deze upcycle video's meegeven?

"Ik wil ze vooral inspireren tot actie. Om die eerste stap te zetten. Ik ben ook ergens begonnen op een punt dat ik niks wist. Zo ben ik stap voor stap, steeds een beetje verdergegaan. Wanneer je meubels gaat upcyclen is het leuke dat je een ongelofelijk leuk interieur kunt maken voor best wel weinig geld. Het is een cirkel van duurzaamheid én plezier. De liefde die van de meubels afstralen. Dat zijn een aantal waardevolle en belangrijke stappen die bij deze tijd horen."

Wat is je gouden tip voor mensen die niet weten hoe ze moeten beginnen?

"Wat ik veel om mij heen zie is dat veel mensen graag willen beginnen en aan de slag willen gaan maar niet weten hoe omdat ze het nog nooit hebben gedaan. Mijn grote tip is: begin gewoon, durf het verkeerd te doen, durf het opnieuw te doen. Want als je nooit begint zul je ook nooit de skills ontwikkelen die je daarvoor nodig hebt. Durf de stap te maken om te beginnen met een project wat bij jou past."

DIY:
Om alvast wat inspiratie op te doen:
DIY: tover een oude kast om tot pronkkast
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: