Van pils naar speciaalbier: brouwerij Brand op de schop

De oude en nieuwe stoomketel, de twee schoorstenen en de koolzuuropslagtank werden uit het pand gehaald. © Dion Groenestijn
Flinke bedrijvigheid dinsdagmiddag bij de brouwerij van Brand in Wijlre. De machinekamer werd leeggehaald wat betekende dat de oude en nieuwe stoomketel, twee schoorstenen en de koolzuuropslagtank werden verwijderd.
"Het was voorlopig de laatste lastige klus voor nu", vertelde woordvoerder Eveline Buissant van Heineken desgevraagd aan L1.

Grote impact

De werkzaamheden zorgden ervoor dat de straat enige tijd afgezet moest worden. "Alles moest via de voorkant van het pand aan de straatkant verwijderd worden. De impact voor de omgeving was dus vrij groot." De nieuwe stoomketel is verkocht, de overige spullen gaan naar de sloop. Wanneer de werkzaamheden op het terrein verdergaan, is nog niet exact duidelijk. "Dit zal in of na maart plaatsvinden", aldus Buissant.
Flinke bedrijvigheid rondom de voormalige Brand Bier brouwerij in Wijlre. © Dion Groenestijn

Nieuwe brouwerij

In Wijlre worden sinds dit jaar alleen ambachtelijke en speciaalbieren zoals Brand UP en Imperator gebrouwen. Daarnaast is er plek voor samenwerking met microbrouwerijen, die in Wijlre hun recepten op grotere schaal kunnen brouwen. Dat gebeurt in een nieuwe brouwerij die gebouwd gaat worden op het bestaande terrein. Die brouwerij wordt CO2-neutraal. In november werden de eerste schetsen van de herinrichting met de inwoners van Wijlre gedeeld. De verwachting is dat de bouw in 2025 van start gaat en de nieuwe brouwerij in 2026 klaar is.

Zoeterwoude

Vier jaar geleden liet eigenaar Heineken weten te stoppen met het brouwen van pils in Wijlre. Sindsdien komt het bier waar Limburg trots op was uit de bulkbrouwerijen in Zoeterwoude en 's Hertogenbosch.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!