Aantal in EU geleverde elektrische auto's nam in januari toe met 28,9 procent

Afgelopen januari zijn er 28,9 procent meer elektrische auto's geleverd in de EU dan een jaar eerder. In België en Nederland nam het aantal geleverde EV's toe met respectievelijk 75,5 procent en 72,2 procent. Het aandeel EV's nam in de registraties toe tot 10,9 procent.

In de Europese Unie werden vorige maand 92.741 elektrische auto's nieuw geleverd. Dat blijkt uit cijfers van autofabrikantenvereniging ACEA. Naast in Nederland en België nam het aantal geleverde EV's ook in Frankrijk en Duitsland toe, met respectievelijk 36,8 procent en 23,9 procent. Deze vier landen zijn samen verantwoordelijk voor twee derde van de nieuwverkoop van elektrische auto's in de EU.

In Estland was de toename het grootst, met 134,5 procent. Absoluut gezien blijft het aantal nieuw geregistreerde EV's hier klein, met 136. Het aantal verkochte EV's nam in de meeste landen toe, maar nam in sommige landen ook af. Die daling was in Kroatië het grootst, met 57,3 procent. Ook hier gaat het absoluut gezien om een klein aantal, met 82 geleverde EV's.

Het aandeel van geleverde EV's in Europa nam in vergelijking met een jaar eerder met 1,4 procentpunt toe tot 10,9 procent. Hiermee blijven elektrische auto's de op twee na kleinste groep, na plug-inhybrides en de 'Others'-categorie, waar bijvoorbeeld lpg- en waterstofauto's onder vallen.

Aandeel elektrische auto's in EU, januari 2024

Door Hayte Hugo

Redacteur

20-02-2024 • 18:27

241 Linkedin Whatsapp

Reacties (241)

241
236
104
5
0
98
Wijzig sortering
Toch ongelofelijk hoe weinig elektrische auto’s er anno 2024 aangeschaft worden, 10,9%. Vaak ingegeven door grote bedrijven met co2 quota op de vloot. Bedenk dan even dat dus op dit moment nog steeds 90% een splinternieuwe brandstofmotor heeft, motoren die steeds langer meegaan en in ieder geval nog decennia lang door blijven rijden.
Weinig? 10.9% van alle in Europa verkochte auto's in januari, is elektrisch. En dat is 28.9% meer dan vorig jaar januari.

Als je die groei doortrekt dan is over 6 jaar 50% van alle verkochte auto's elektrisch. Dat lijkt me aardig te passen bij de 2035 doelstelling.
Het elektriciteitsnet mee laten groeien is al een grote opgave. Laat staan als het nog sneller gaat.

En de Nederlandse cijfers zijn nog hoger.

En hoewel het gevaarlijk is zulke simpele extrapolaties te maken, het lijkt toch aardig te kloppen met afgelopen jaren.

Onderschat exponentiële groei niet zou ik zeggen.
Ik denk dat de deksel heel hard op de neus komt wanneer er volle bijtelling en wegenbelasting betaald moet worden.
Het gaat hier over Europa, niet alleen Nederland. Maar over Nederland gesproken.. De meeste mensen die nu een EV kopen die weten echt wel dat ze daar binnenkort wegenbelasting over gaan betalen. Ook in de nieuwe leasecontracten is dat natuurlijk mee berekent. Gaat dus volgens mij wel mee vallen.

Bijtelling voordeel is ook flink gekrompen. Aangezien EV's nog steeds gemiddeld een wat hogere aanschafwaarde hebben dan vergelijkbare ICE. Dan ben je dat voordeel deels weer kwijt. EV van 40k heeft ongeveer evenveel bijtelling als ICE van 32k. Heb even als voorbeeld de instapprijzen van de Kia Niro bekeken. EV: 40k, ICE: 35k.

Qua kosten ontloopt het elkaar niet zo veel. Het is maar net hoeveel afschrijving en onderhoud je incalculeert. Je bespaart mogelijk wat met laden en onderhoud. Schrijft mogelijk wat meer af (misschien behoudt EV juist wel beter waarde?) en meer wegenbelasting (uiteindelijk). Beetje koffiedik kijken.

Ik heb zelf afgelopen jaar een EV privé aangeschaft, omdat ik het simpelweg fijner vind rijden.
Afgezien van toekomstige fiscale maatregelen, wat te denken van veiligheid.
De branden op schepen vol met EV, PHEV en ICE auto's laten zien wat er gebeurd als er maar één in de brand vliegt.
Stel je nu eens hetzelfde scenario voor in een parkeergarage en een wagenpark met 50% EV's
Zo'n brand is niet te blussen en je kunt de parkeergarage en eventuele bovenliggende bebouwing afschrijven.
En zoals de ingestorte parkeergarage in de UK laat zien kan zelfs een brandend ICE voortuig de trigger zijn.
En dan de risico's voor de brandweer, er zijn al gevallen bekend van blijvende gezondheidsschade door cobalt vergiftiging.
Als er kwa veiligheid niets veranderd dan zie ik gebeuren dat parkeergarages over een paar jaar verboden terrein worden voor EV's

[Reactie gewijzigd door Carbon op 21 februari 2024 09:43]

Je kan precies hetzelfde verhaal houden over de risico's van explosieve benzineauto's, stoken op gas, kernenergie of andere methodes van energieopwekking.
Het is ook weer niet zo erg dat EVs om de haverklap in brand vliegen, in de praktijk zelfs veel minder dan benzineauto's: https://www.theguardian.c...petrol-or-diesel-vehicles
Neemt niet weg dat er betere blustechnieken en mogelijk andere preventiemethodes nodig zijn, maar ook daar staat de vooruitgang niet stil.
Je kan precies hetzelfde verhaal houden over de risico's van explosieve benzineauto's, stoken op gas, kernenergie of andere methodes van energieopwekking.
Er is wel degelijk een verschil, EV accu brand kun je niet blussen

[Reactie gewijzigd door Carbon op 21 februari 2024 11:01]

Blussen is niet de enige manier om brand te bestrijden. Ik ben er van overtuigd dat we nog lang niet aan het einde zijn van de mogelijkheden om de impact van dit soort incidenten te beperken.
Op dit moment is uit laten branden en gelijktijdig koelen de enige optie
En dat gaat ook niet veranderen want een eenmaal brandende Li-Ion accu produceert z'n eigen zuurstof
Nu gaan ook diverse autofabrikanten over op LFP accu's (lithium ijzer fostfaat) en daarbij is het brandrisico aanzienlijk kleiner. Dus er veranderen wel dingen.
Daarom zeg ik dat blussen niet de enige oplossing is. Er zijn wel degelijk manieren zijn om de impact op omringende auto's, gebouwen etc te verminderen.
Bij benzineauto's zie je dat uit laten branden vaak ook de enige oplossing is...
Er zijn wel degelijk manieren zijn om de impact op omringende auto's, gebouwen etc te verminderen.

Koelen met heel veel water of in een bak water laten zakken zijn op dit moment de enige opties
Beide nit echt praktisch in een parkeergarage

Er zijn wel experimenten met gekoeld brinewater, blust niet de brand maar het verkort wel de duur omdat de accu wordt onlanden door het zoute water
Er zijn EV accu's die prima te blussen zijn, namelijk LFP accu's zoals in de instap Tesla's
LFP accu's zijn thermisch stabieler, maar eenmaal in thermal runnaway net zo min blusbaar als een Li-ion accu
Dat is echt complete onzin. Als je zulke stellige posts hier neer kalkt dan moet je wel goed ingelezen zijn.

LFP heeft niet zijn eigen zuurstof bij zich zoals NMC accu's dat wel hebben. Dat is een gigantisch verschil in de ontbranding en uiteraard het blussen.
Een LFP cel, als je die al in thermal runaway krijgt, is de afgegeven energie ook maar een fractie van NMC.

Ik denk dat een EV met een LFP accu een van de veiligste auto's is en dus ook zeker minder brandbaar of makkelijker te blussen dan een benzine auto.
LFP heeft niet zijn eigen zuurstof bij zich zoals NMC accu's dat wel hebben.
LFP ofwel LiFePO4 bevat geen zuurstof?
Zoals ik al schreef zijn LFP thermisch stabieler maar thermal runnaway is nog steeds mogelijk
However, it's important to note that lithium iron phosphate lifepo4 can still catch fire if they are not installed or used properly. In general, LiFePO4 batteries do not explode or ignite, but they are not absolute and can be dangerous in some extreme cases. Signs of thermal runaway in lifepo4 lithium battery include increased temperature, smoke or fumes, swelling or deformation, leakage, and fire or explosion. It's recommended to follow the manufacturer's instructions and safety guidelines when installing and using LiFePO4 batteries to ensure that they are safe and reliable.
Bron: Can LiFePO4 Batteries Catch Fire?
Dat is allemaal theoretisch wat je maar een thermal runaway wil noemen.
Pak een NMC accu, boor er dwars doorheen en het brand dramatisch af en inderdaad lastig te blussen. Kortsluiting gevolgd door thermal runaway met flinke afgifte van energie, het wordt een soort brandstof met zijn eigen zuurstof.
Boor dwars door een LiFePo4 cel heen, en er komt alleen wat rook uit. Wellicht kun je het technisch een thermal runaway noemen, maar er gebeurt vrijwel niets. Het ontbrandt zichzelf niet en er komt vrijwel geen energie vrij. Het wordt een beetje warm, komt wat gas uit en dat is het.
Dus het enige wat goed moet zijn in het ontwerp is dat er overdruk weg kan zodat er geen gas opbouwt, en dat hebben ze allemaal wel met zo'n membraan.

Als ik brandweerman was zou ik het liefst een afwijkende LFP auto blussen, in plaats van benzine. Nog minder graag een NMC auto zoals ik zelf heb.
Maar goed, het gaat amper mis met die accu's, de gevaren zijn meer de externe brand.
Dat onderzoek deugt voor geen meter.
ICE branden het meest, EV's minder en hybrydes er tussenin.. Dat kan natuurlijk niet.
Een hybride is een ICE en EV... Dus een hybride zou het vaakst in de fik moeten vliegen.

Wat ze voor het gemak niet meegenomen hebben is de leeftijden van de voertuigen.
Een ICE van 20 jaar vliegt in de fik.
Een EV van 20 jaar kan niet in de fik vliegen want die bestond toen nog niet.
Een hybride was er voor de EV, maar 20 jaar geleden wel schaars en tada, die zit er precies middenin.

Conclusie: Een oude auto vliegt eerder in de fik dan een nieuwe. En dat kan kloppen met versleten bedrading, oxidatie op contacten e.d.

Dus ik kan niet wachten op de oude EV's met oude bedrading.
Hoeveel auto's er rondrijden is niet heel relevant voor de statistiek.
Leeftijd mogelijk wel al zijn er ook genoeg nieuwe auto's (van alle types) die in de fik vliegen.
Vind je argument dat bedrading 'verslijt' ook een beetje vaag. Het zijn doorgaans geen bewegende onderdelen en een goede kwaliteit kabel kan decennia mee.
Ik heb het dan ook nergens over aantallen maar alleen over leeftijd.

Je zou inderdaad denken dat draden niet bewegen. Behalve dan in deuren, kleppen, en dat een auto zelf ook niet trillingsvrij is. In principe zijn de draden beschermd. Er zou niets moeten gebeuren, maar het gebeurt wel. Bijvoorbeeld na een reparatie veranderen er dingen in een auto.

Maar het blijft raar dat een EV het minst vaak ontbranden, een ICE het vaakst en de Hybride (ICE + EV) er tussenin zit. Je weet dan dat niet EV of ICE de bepalende factor is toch?
Ergo, het onderzoek deugt niet.
Je zou inderdaad denken dat draden niet bewegen. Behalve dan in deuren, kleppen, en dat een auto zelf ook niet trillingsvrij is. In principe zijn de draden beschermd. Er zou niets moeten gebeuren, maar het gebeurt wel. Bijvoorbeeld na een reparatie veranderen er dingen in een auto.
De draadjes voor deurbediening e.d. zijn meestal minder kritisch en niet de oorzaak van autobranden (en de bewegende delen zijn vaak voorzien van plugjes zodat ze vrij makkelijk vervangen kunnen worden).
Ik heb ooit een auto terug moeten brengen naar de dealer omdat de fabrikant was vergeten dat het brandvertragende middel waarmee de kofferbakbekleding was ingespoten een oplossende werking had op de kabel van de kofferbakverlichting, dus ja, shit happens maar de kans dat je met een ontvlammende auto zit door een kabel is relatief klein.
Maar het blijft raar dat een EV het minst vaak ontbranden, een ICE het vaakst en de Hybride (ICE + EV) er tussenin zit. Je weet dan dat niet EV of ICE de bepalende factor is toch?
Ik denk dat meer onderzoek nuttig kan zijn, maar doen alsof een ICE 'heilig' is en een EV een rijdende brandbom lijkt me ook voorbij gaan aan het feit dat ICE's vele malen meer bewegende onderdelen hebben, brandbare vloeistof aan boord hebben en het zelfs 'working as designed' zijn wanneer die vloeistof daadwerkelijk verbrand ;). Daarom vind ik het niet per se 'raar' als ICE's statistisch gezien vaker ontvlammen. (het blijft een relatief zeldzaam verschijnsel gelukkig ongeacht type brandstof)
Ergo, het onderzoek deugt niet.
Omdat jij het niet eens bent met de resultaten?
> Ergo, het onderzoek deugt niet.
Omdat jij het niet eens bent met de resultaten?
Nee. Omdat de uitkomst niet logisch is.
EV brand minst
ICE het meest
EV+ICE (Hybrides dus) medium.
Als EV of ICE de bepalende factor is, dan kan MOETEN Hybrides het meeste in de fik vliegen (dat is gewoon logisch en geen gok of onderbuik of wappie gevoel). Daarom en dus hebben ze niet onderzocht of een EV minder vaak brand dan een ICE maar blijkbaar iets anders.

Wat zou kunnen schelen is bijvoorbeeld dat veel hybrides gemaakt zijn door Toyota en er in ICE land veel Frans rommel rijd. Ook Ford heeft spontane ontbranding van hun turbo's gehad bijvoorbeeld.

Dus het onderzoek slaat nergens op terwijl er heel veel conclusies uit getrokken worden.
De echte conclusie zou zomaar kunnen zijn dat Japanse auto's minder vaak branden dan Franse. Of dat Amerikaanse EV's minder vaak branden dan Franse ICE...
Als EV of ICE de bepalende factor is, dan kan MOETEN Hybrides het meeste in de fik vliegen (dat is gewoon logisch en geen gok of onderbuik of wappie gevoel). Daarom en dus hebben ze niet onderzocht of een EV minder vaak brand dan een ICE maar blijkbaar iets anders.
Ik denk dat dat wel degelijk onderzocht is, maar dat mogelijk de 'sample size' te klein is en eigenlijk alleen wat zegt over de huidige verdeling die er op dit moment rondrijdt dan over EVs vs ICE in het algemeen. Daarvoor zou je dieper moeten zoeken naar de oorzaak van die branden.
Wat zou kunnen schelen is bijvoorbeeld dat veel hybrides gemaakt zijn door Toyota en er in ICE land veel Frans rommel rijd. Ook Ford heeft spontane ontbranding van hun turbo's gehad bijvoorbeeld.
Als je serieus nog gelooft dat het land van herkomst of een enkel incident veel zegt over de kwaliteit van auto's loop je wel flink achter de feiten aan. Veel automerken werken samen en het maakt nog maar weinig uit welk logo er op de buitenkant staat.
Behalve dat die brand op het schip niet door een EV veroorzaakt was, het brandrisico van EVs zelfs lager is dan ICE en dat nieuwe batterijchemieën een stuk minder brandgevaarlijk zijn/worden dan nu.

Ik voorspel alvast dat EVs helemaal niet geweerd gaan worden en dat ze eerder meer hun best gaan doen om EVs te lokken met laadplekken naar mate hun aandeel stijgt.
Behalve dat die brand op het schip niet door een EV veroorzaakt was, het brandrisico van EVs zelfs lager is dan ICE en dat nieuwe batterijchemieën een stuk minder brandgevaarlijk zijn/worden dan nu.
Het maakt niet uit wat de oorzaak van de initiale brand is,
In de UK was het een brandende diesel die het eerste domino steentje liet vallen
Feit is dat je een brandende EV accu niet kunt blussen en dat vergroot de kans op overlaan naar andere voortuigen.
fyi: Een temperatuur van iets minder dan 200'C is al voldoende voor een Li-Ion accu thermaal runnanay
Je krijgt dam al snel een Fremantle Highway scenario als er EV's bij zijn betrokken.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 21 februari 2024 11:06]

Misschien even een link van de brand in de parkeergarage in UK? Ik wil wel controleren of hetgeen je schrijft ook wel juist is. Met de brand op het schip zat je er ook al naast. Dat de brand daar moeilijk uit te krijgen was, had totaal niets met elektrische auto's te maken.
Gewoon Googlen op Luton carpark fire

Zoals ik al schreef werd de Luton brand (net als de Freemantle) niet veroorzaakt door een EV, dat is ook niet relevant voor het punt dat ik wil maken.
Het echte probleem ontstaat pas als er EV's betrokken raken bij een brand en die kans wordt groter naarmate het aantal EV's toeneemt.
Dat het niet veroorzaakt is door een EV had ik al begrepen, maar ik wil weten of er EV's betrokken waren bij de brand, anders is je hele stelling onhoudbaar.
Uiteindelijk bleek dat het moeilijk blussen van de brand op de Freemantle Highway niet kwam doordat er EV's aan boord waren. Daarom is dit voorbeeld niet relevant. Heb ook nagekeken over de brand bij Luton, maar ook daar waren geen EV's bij betrokken.
De stelling dat iets zal kunnen gebeuren is ronduit stemmingmakerij.
Uiteindelijk bleek dat het moeilijk blussen van de brand op de Freemantle Highway niet kwam doordat er EV's aan boord waren
Dat schip had 2857 auto's aam boor waarvan 25 EV's
In een krantartiekel stond letterlijk dat m.n. die 25 EV's lastig (feitelijk niet) waren te blussen

Nogmaals naarmate het EV's wagenpark toeneemt brengt dat nieuwe risico's met zich mee, voor zowel de locatie als de brandweer
Maar zoals de geschiedenis ons leert moet het een paar keer goed mis gaan
Je geeft juist argumenten waarom exponentiële groei er niet in zit (waaronder het elektriciteitsnet) en toch eindig je je verhaal met onderschat exponentiële groei niet.

Ik denk dat die ambities veel te snel en te groot zijn. Die 2035 gaat ook nog wel teruggedraaid worden, zeker als er landen zijn waar nu nog slechts tientallen EV's per jaar worden aangeschaft. Ook Nederland zal stagneren als mensen met een appartement of rijtjeswoning buiten de stad aan elektrisch rijden moeten.

De schaal waarop nu elektrisch gereden wordt is voor alles en iedereen nog redelijk behapbaar, maar massaal elektrisch rijden op een batterij aan het stroomnet is niet de toekomst. Ik rijd zelf BEV omdat ik een leasebudget heb waar hij in past én omdat ik een eigen oprit heb. Zonder één van de twee zou ik er nooit aan beginnen en raad ik het iedereen buiten de stad ook ten zeerste af.
Waarom raad je het mensen buiten de stad af? Die hebben relatief veel vaker een oprit dus thuis bijladen is dan geen probleem en kwa range zijn de huidige EV's toch prima voor de afstanden die we in Nederland rijden?
Ik schrijf: zonder één van de twee én buiten de (rand)stad raad ik het iedereen af. Het gedoe hier in een druk dorp om je auto aan publieke laadpalen te laden (op minimaal 15 min. lopen) is het mij niet waard, zeker als er voor soortgelijke prijzen prima brandstofauto's te vinden zijn.

Overigens schrijf je dat er buiten de stad veel meer opritten zijn... ik betwijfel dat in Nederland. Meer zeker, maar ook buiten de stad zijn er héél véél rijtjeswoningen en appartementen. Het is niet zo zwart/wit als stad /platteland.

Ik zag laatst de Dacia Spring, een eenvoudige betaalbare elektrische auto. Dan kom je op accu's uit van +- 25kwh met dito bereik. Vergeet in dat soort auto's snelladen ook maar. Dat betekent veel mensen continu (lees, dagelijks, of om en nabij) aan de lader in wijken waar dat helemaal niet kan. Ook over 10 jaar niet, en zeker niet in minder bedeelde EU-landen.

Van mij mag iedereen EV rijden, ik kan niet meer tegen de stank van brandstofauto's. Maar ik geloof er niks van dat we in 2035 over kunnen op 100% BEV.
Het is helaas niet ongelofelijk. Toen ik mijn huidige ICE nieuw kocht, bijna 6 jaar geleden, heb ik al naar een EV gekeken. Het prijsverschil was toen, voor een enigszins vergelijkbare auto, al best veel, en dat is eigenlijk niet minder geworden. Mijn huidige auto kostte < 20k; dat is voor eenzelfde model nog steeds de prijs. Een enigszins vergelijkbare EV zit ruim boven de 30k. Die prijssprong is voor veel mensen niet zomaar op te brengen.
Die prijssprong is voor veel mensen niet zomaar op te brengen.
Vroeger betaalde je 3K meer voor diesel motor, want die diesel was goedkoper en dat betaald zich terug na X jaren. Nu betaal je 15K meer, voor enkel goedkopere brandstof als je thuis kan laden (met snel laders zit je snel dicht tegen de prijs als fossiele brandstoffen). En dan de nadelen van 2de handse waarde dat veel meer daalt, de batterij levensduur dat daalt bij gebruik, het meer babying dat je moet doen om de batterij perfect te houden...

Realiteit is, dat mensen realiseren, dat EVs een pak minder voordelen hebben, nu dat ze een paar jaar op de markt zijn. En je de issue punten ziet, waar veel mensen over spraken jaren geleden, maar "nee nee, u bent een EV hater". Zucht ...

Hier rondkijken het volop 0 moderaties van bepaalde mensen. Realiteit is, EV zijn niet de oplossing, en tot ze de batterij technologie verbeteren met enorme sprongen, ... En nee, er is geen enkel beter batterij technologie op de markt dat ingezet kan worden voor massa productie.

Collega van me deed dezelfde trip in zijn EV. Dat was 3 keer snel laden (leuk voor de batterij).

Zal me niet verbazen dat we een stormloop gaan zien voor ICE voertuigen voor de ban op verkoop, in actie gaat. Ik rijd hier NL - DE op 1 tank, 600km, zonder te tanken.
Hier rondkijken het volop 0 moderaties van bepaalde mensen. Realiteit is, EV zijn niet de oplossing
Of EVs de oplossing zijn kun je over twisten, maar wat wel vaststaat is dat traditionele ICE wagens (benzine, diesel) het probleem zijn. Vanwege broeikasgassen enzo...

Dus de vergelijking met een traditionele ICE is nutteloos, want daar moeten we toch sowieso, zonder twijfel, 100% mee stoppen.

Je moet een EV vergelijken met andere duurzame, groene manieren van transport (waterstof, synthetische brandstoffen, etc.) en dan is een EV toch wel degelijk (op het moment!) de beste optie.
Of EVs de oplossing zijn kun je over twisten, maar wat wel vaststaat is dat traditionele ICE wagens (benzine, diesel) het probleem zijn. Vanwege broeikasgassen enzo..
Personenvervoer () was in 2022 goed voor 10% van de broeikasgassen uitstaat
Zie: Welke sectoren stoten broeikasgassen uit?
Met EV's ga je dat niet significant verlagen want de energie moet ergens vandaan komen.
Voordeel van EV's is wel dat de luchtkwaliteit (minder fijnstof) zal verbeteren

[Reactie gewijzigd door Carbon op 21 februari 2024 12:59]

Met EV's verlaag je dat nu al enorm omdat:
- Ongeveer 50% van de elektriciteit nu duurzaam wordt opgewekt.
- Een EV veel minder energie gebruikt per km. Niet alleen is het rendement van een elektromotor veel hoger dus gebruik je minder energie. Maar ook de hele keten om brandstof te produceren kost een hoop extra energie.
- Ongeveer 50% van de elektriciteit nu duurzaam wordt opgewekt.
Klink mooi maar die 50% is grotendeels seizoen./weer gebonden
- Een EV veel minder energie gebruikt per km.
Klopt maar het gaat om de CO2 uitstoot in de gehele keten
Meer EV's betekent meer of grotere inzet van gas/kolen centrales.
Het rencement vaneen moderne centrale is +/- 50%, maw daar gaat het EV voordeel.
Die seizoens/weersgebondenheid valt in de praktijk reuze mee. In de winter waait het namelijk harder en het is nu al zo dat die extra wind in de winter het gat van wegvallende zon grotendeels compenseert. In de komende jaren komt er veel meer wind bij dus zullen we in de winter meer duurzame elektriciteit hebben dan in de zomer.

M.b.t. de CO2 uitstoot in de hele keten. Je kunt inderdaad uitgaan van fossiele stroomproductie via elektriciteitscentrales met 50% rendement. Maar dan moet je ook de energie die gebruikt wordt in de productie van benzine meenemen. Die efficiëntie is ook niet best en is voor het overgrote deel fossiel (behalve niet verwaarloosbare deel elektriciteit dat nodig is voor de productie van benzine wat deels duurzaam is). Dus door productie ketens mee te nemen wordt het plaatje voor EV echt niet ongunstiger.

Maar daarnaast is natuurlijk nu al 50% van de elektriciteitsproductie in Nederland duurzaam en dat gaat de komende jaren sterk stijgen.

Dus zowel nu en nog meer in de toekomst is een EV veel gunstiger kwa CO2 uitstoot.
Vooropgesteld dat ik geen EV hater ben, vind ik dat je dit behoorlijk eenzijdig bekijkt.
- We zouden auto's eens wat meer op moeten rijden (gisteren de nieuwe The Grand Tour gekeken, wat er nog rond rijd in Afrika, hilarisch :), We doen hier de auto's naar mijn mening veels te snel van de hand, want ja, de buurman heeft ook een nieuwe auto, dus jij hebt dat ook nodig. Met de nieuwe ontmoedigingsregeling van de EU om ICE auto's te repareren wordt dit alleen maar erger. Mensen die begaan zijn met het milieu en uitstoot e.d zouden het beste een piepklein oud barreltje rijden wat mij betreft.
- Je hebt het erover dat brandstof produceren een hoop extra energie kost. Worden windmolens energie neutraal neergezet dan? Ik denk dat de schepen voor windmolenparken op de zee behoorlijk wat diesel verstoken namelijk. Zonnepanelen productie in China worden energie neutraal gemaakt en per grote dieseltanker naar EU verscheept.
- Het produceren van al die nieuwe accu's? Ook energieloos?

De overheid / EU pakt wat mij betreft een aantal zaken verkeerd aan.
- Zorg er eerst eens voor dat NL / EU klaar is om de overstap naar een elektrisch wagenpark te maken. Dan heb ik het over voldoende schone opgewekte stroom via bv kerncentrales. En zorg er voor dat het stroomnet hier ook klaar voor is.
- Stop met het pushen van elektrische auto verkoop middels subsidies, stop die subsidies dan liever in R&D van nieuwe accutechnieken / energie opslag systemen. Zodra een EV dusdanig meer voordelen heeft dan een ICE auto, dan stappen de mensen vanzelf wel over. Plus dat mensen die nu een EV kunnen betalen, dit waarschijnlijk ook wel kunnen zonder subsidie, zo niet, dan spaar je nog even door.

Is er eigenlijk wel eens een berekening gedaan naar hoeveel extra energie die hele energietransitie kost?
Dit soort transities gaan per definitie geleidelijk. Je kunt niet eerst het hele energie net upgraden en dan pas beginnen met EV's te verkopen. langzaam stijgt het aantal EV's en langzaam wordt het net aangepast. Helaas te langzaam i.v.m. tekort personeel e.d.

Jou oplossing 'kernenergie' is een beetje in tegenspraak met het betaalbaar houden van de EV. Het grote voordeel van een EV is juist dat je goedkope wind/zon kunt gebruiken voor een EV, mede omdat je in dalen van vraag (bv s'nachts --> wind) kunt opladen. Als je dure kernenergie hiervoor gaat gebruiken dan wordt het veel minder interessant. Daarnaast zijn die kerncentrales niet compatibel met de behoefte om juist de gaten die vallen met zon/wind op te vullen.

Het CO2 verbruik voor het bouwen van infrastructuur en energie productie staat wat mij betreft een beetje los van EV. Het bouwen van olie raffinaderijen, ICE's en kerncentrales resulted ook in CO2 uitstoot. Over totale levensduur heeft EV veel minder uitstoot en hetzelfde geldt voor een windmolen vergeleken met bv een kolencentrale.

Ik ben het wel met je eens dat het goed is een auto 'op' te rijden en hetzelfde geldt voor andere producten. We hebben inderdaad de neiging zaken snel te vervangen. Maar ik denk dat voor de meeste auto's geldt dat als ze nog wat waard zijn ze toch wel een gebruiker vinden ergens op deze planeet. Er worden weinig goede auto's gesloopt volgens mij.
Op zich zijn de accu's van een EV ook een groot probleem. Dat is welliswaar voor later (al zullen ze in de mijngebieden er anders over denken)

Wat @ArconX zegt is wel herkenbaar. Er heerst een soort van fanbase gevoel om de EV. Maar bij een echte vergelijking kom ik tot de volgende conclusie:
  • Een EV is mogelijk onder aan de streep voordeliger. Aanschaf is hoger, onderhoud is lager, kans op defect accu is redelijk groot. Wegenbelasting is lager.
  • Op vakantie is een EV gewoon echt niet ideaal. Het wordt allemaal goed gepraat met, je kan toch maar 3 uur rijden, en dan moet je stoppen. Lekker de benen strekken. Ik zie ze echter de benen strekken terwijl ze in de rij staan te wachten op een vrije laadplek. Dan toch maar doorrijden? Of gaan we gewoon eerder laden? Of 'snachts op een donkere parkeerplaats bij de Lidl? Ergens een keer tanken als er een lampje brand en na 5 minuten weer verder is echt veel relaxter. Soms rijd je 2 uur. Soms wissel je even snel van plek en ga je weer verder. Dan neem je pauze naar behoefte van jou, en niet van je auto.
  • Niet bezig zijn met de accu van je auto in het algemeen. Hier in de wijk vechten ze om een laadpaal. Je mag er niet blijven staan, dus voor je naar bed gaat, even je auto wegzetten.. Heerlijk. Is je accu wel vol? Sorry, maar een keer tanken als er een lampje brand (na 600km) is echt wel prettiger. Ik heb echt geen idee hoe vol mijn tank zit. Waarom zou ik dat willen weten? Een EV rijder weet zelfs de stroomprijs om 14:00 uur... pff
  • Een EV rijdt fijner. Dat zou kunnen als je het niet vergelijk met een moderne auto. De huidige ICE en hybrides rijden echt helemaal prima. Zeker als je 90000 neertelt voor een EV. Een ICE van 90.000 rijd echt lekkerder. Wat ik probeer te zeggen is dat mensen vanuit hun 10 jaar oude € 25.000 ICE met schakelbak en Bluetooth als nieuwste accessoire in een nieuwe € 40.000 EV stappen en dan zeggen dat hij lekkerder rijd. Ga eens naar de BMW,Lexus,Mercedes garage en rijd in een auto met hetzelfde prijskaartje. Wellicht hybride, dan krijg je ook gewoon die duw in je rug en die rijdt ook gewoon vanzelf.
Maar goed, dit is hoe ik het ervaar en om mij heen zie. Het is niet relaxed los van of het wel zo milieuvriendelijk is met die accu's en het opwekken van de stroom (een windmolenconstructie heeft ook gewoon een CO2 footprint die er niet zou zijn als de EV niet hoeft op te laden).

Eens dat er iets moet veranderen. Het OV zou veel voordeliger moeten zijn en vaker moeten rijden. Dat is de oplossing. Kijken naar de CO2 footprint van een ICE of EV is zinloos. Je hebt het al over 150000 KG CO2 voor productie van een auto!.. Laat dat even bezinken voordat je denkt dat enige auto groen is.

Ik kan nog wel ff doorgaan maar doe het niet.
Een ICE is ook veel beter dan een EV op veel vlakken. Het probleem is dat een ICE altijd broeikasgassen zal blijven uitstoten en daar moeten we nu juist mee stoppen.

Het is dan (denk ik) ook geen fanbase gevoel, maar realiteitsbesef. We moeten namelijk wel overstappen op duurzame alternatieven. En daar moeten we alle nadelen bijnemen.
Kijken naar de CO2 footprint van een ICE of EV is zinloos. Je hebt het al over 150000 KG CO2 voor productie van een auto!.. Laat dat even bezinken voordat je denkt dat enige auto groen is.
Een EV is nu misschien nog niet klimaatneutraal, maar de energiemix om hem te rijden wordt alleen maar groener, en de productie van de auto ook.

Zie bijvoorbeeld: https://www.volkswagen.co...nt-of-electric-cars0.html
The ID.3 and ID.4 are already being delivered as climate-neutral models. Volkswagen is systematically reducing CO2 emissions in its production and compensating for unavoidable emissions through certified climate protection projects, among a tranche of other measures.

[Reactie gewijzigd door .Redman. op 21 februari 2024 17:17]

Een auto is nooit climaatneutraal.... Dat is gewoon marketing gel*l..
Kijk, ik had ooit een oude station. Ding liep 1:10. Van onze overheid zou ik die in de pers moeten stoppen en een nieuwe EV aanschaffen. Dan staat de teller plots op - 150000 Kg CO2. Met 200 Gram/km kon ik nog wel even blijven rijden. Zo'n 750000 km namelijk, aangenomen dat iedere kilometer met een EV geen CO2 uitstoot doet.

Net na productie sta je echt al fors in de min... En iedere kilometer, ongeluk, vervanging van onderdelen, branstof/stroom gaat verder in de min.

Waar we echt mee moeten stoppen is denken dat een zonnepaneel en windmolen CO2 vriendelijk zijn. Geen enkele manier van energie opwekken kost 0 CO2. Er zijn berekeningen waarbij een windmolen op zee zoveel CO2 kost om te bouwen dat je echt nooit kan zeggen dat het milieuvriendelijk is. Onderschat het storten van het beton op zee niet (met vieze diesel vracht- en werkschepen). De shitload aan staal die er nodig is.. Het polyester voor de bladen met alle chemicaliën.

De EV rijder werkt niet aan een beter milieu. Dat doet de fietser en die met het OV gaat.
Dit zijn wat uitspraken waar toch echt een bron voor nodig is.
Waar we echt mee moeten stoppen is denken dat een zonnepaneel en windmolen CO2 vriendelijk zijn. Geen enkele manier van energie opwekken kost 0 CO2. Er zijn berekeningen waarbij een windmolen op zee zoveel CO2 kost om te bouwen dat je echt nooit kan zeggen dat het milieuvriendelijk is.
Als dat zo was had elke onderzoeker, wetenschapper, politicus toch al lang aan de bel getrokken en zouden we het niet meer doen. Of jij moet in de veronderstelling zijn dat het allemaal een wereldwijd complot is, maar dan gaan we weer richting wappie-gebied...
Als iets CO2 uitstoot bij productie, dan is het per definitie niet meer CO2 neutraal.
Alleen als je dan bomen zou planten die al die CO2 opnemen steeds als je CO2 uitstoot, dan zou het kunnen. Maar we weten met zijn allen dat er niet meer bomen bijkomen maar juist hele oerwouden verdwijnen. Een boom neemt ongeveer 25 kg CO2 op per jaar dus om 150.000KG op te nemen heb je 6000 bomenjaren nodig.. per voertuig.. Ik wou dat het waar was dat er zoveel bomen bijkwamen.

Dat een auto bouwen 150000KG CO2 bij productie kost is algemeen bekend (en te online te vinden). Dat een auto 200 Gram/km CO2 uitstoot is ook een normale waarde.
Dan kan ik dus 150000000gram delen door 200 gram... Alstublieft, uw bron...

Feit blijft dat we stroom nodig hebben. En dan is een zonnepaneel minder slecht dan een kolencentrale. Dus waarom zou een wetenschapper aan de bel trekken? En een wetenschapper gaat echt niet aan de bel trekken omdat onze regering een nieuwe EV subsidieert zodat je oude auto uit gebruik wordt genomen (Die station gaat overigens gewoon naar Afrika waar hij zonder catalysator en met wat olieverbruik nog een paar ton op de teller zet).
Maar waarom geen kerncentrales? Daar zijn de wetenschappers allang over uit.

Dus het is geen complot maar "kop in het zand politiek" die gestuurd wordt door een vinkje kunnen zetten dat wij HIER in de EU geen/minder CO2 uitstoten en wellicht ook nog wat gelobby van mensen die er veel aan kunnen verdienen. Wist je dat er op een 2e hands windmolen ook subsidie zit? Dat er windmolens verplaatst worden? Dus een oude windmolen gaat als 2e hands naar een nieuwe plek met subsidie en op de oude plek komt een nieuwe windmolen met subsidie? Cool toch?

Wat we nu met zijn allen doen is kijken of een windmolen minder uitstoot dan een kolencentrale. Als dat zo is, dan mogen wij onszelf een veer in de reet steken en zijn we trots. We hebben echter het probleem helemaal niet opgelost maar wellicht verkleind. Helemaal goed. Maar laten we naar de oorzaak kijken.

Zou het namelijk niet om het geld gaan maar om het milieu, dan was het OV gratis en werd de auto € 50,- per maand duurder. Dan hadden op zee een kerncentrale gebouwd (volgens wetenschappers veel slimmer) i.p.v. de complete zeebodem slopen voor windmolenparken.

Maar goed, we gaan het niet redden met windmolens en zonnepanelen als we allemaal groen gaan rijden (EV's dus). Lees https://vergelijksolar.nl/hoeveel-windmolens-heb-je-nodig-om-1-kerncentrale-te-vervangen/

Anyway, gratis OV, dat kan NL het makkelijk betalen.
Yup, ik rij regelmatig op en neer naar Italië (1400km enkele reis).
Met een relatief zuinige benzine doe ik dat met 2x tanken. Ik heb een keer geprobeerd om dat met een Tesla Model Y LR te doen (geleend van een vriend, omdat ik aan het oriënteren was op een andere auto).

NOOIT meer. Echt niet. Bij 350km begint ie te zeuren dat je toch echt moet gaan laden en dan kom je bij een lader en mag je rustig 40 minuten wachten tot er plek is. Normaal rij ik 's ochtends aan en ben ik er 's avonds. Nu heb ik moet overnachten net over de Zwitserse grens... Daarnaast rij ik in Duitsland normaal rond de 150 a 170km/u. Als ik dat elektrisch doe, haal ik nog geen 250km... Wat een ellende.

Dit is het gewoon niet.
Dit is het gewoon wel. Heb 4 jaar een Kona Electric gehad en ook wel eens lange ritjes gemaakt. Ja, dat is wat behelpen, maar 99.999% van de tijd ben je op weg naar de Albert Heijn, werk, bouwmarkt lokale sportclub of whatever. Tenzij je wekelijks naar Italië pendelt is dat verre tripjes een heel slecht argument.
Wij rijden ongeveer 8x per jaar op en neer, dus ja, dan is het zeker belangrijk.

Als je alleen rond om huis rijdt en een oprit hebt, dan kan het het zeker wel zijn. Voor ons is het dat niet.
Ik zou een vliegtuig overwegen, zo vaak zo veel uur achter elkaar met die snelheid rijden klinkt als overbelasting. De anwb raadt aan om elke drie uur een pauze van een half uur te nemen, wat nog vaker is dan wat jij met de EV hebt ervaren. Ik denk dus dat een EV ook in vergelijkbare situaties zoals die van jou goed te gebruiken is voor mensen die zich bewust zijn van wat vermoeidheid achter het stuur kan veroorzaken en zich graag aan het advies houden.
In een vliegtuig kan ik geen 600kg+ aan zooi meenemen.

Het probleem is niet de pauze nemen (we stoppen echt wel iedere 3+ uur), het is de uur extra die we nodig hebben om te wachten op een vrije lader en dan de 45 minuten+ die we nog nodig hebben om te laden. Daarnaast de range die hard omlaag gaat zodra je ook maar durft over de 100 te rijden.

Daarnaast wisselen we af, dus we rusten om en om, dus die vlieger gaat ook niet op.

[Reactie gewijzigd door OverSoft op 21 februari 2024 09:22]

Misschien is het anders in Zwitserland, maar ik heb in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland nog nooit hoeven wachten op een vrije lader. Verder zou je met een Model Y LR maximaal 27 minuten aan de lader moeten staan als je van 10% naar 80% laadt (daarboven gaat de laadsnelheid omlaag).

De 1400km enkele reis die jij maakt moet met gemiddeld 130 km/uur dus in zo'n 11 uur rijden, en drie keer laden (30 minuten per keer) te halen zijn. Als je in de ochtend om 7:00 vertrekt, ben je (zelfs als je elke keer 30 minuten moet wachten op een laadpaal, wat mij sterk lijkt) ben je om 21:00 uur op de bestemming.

En ja, als je gewend bent 170 km/uur te rijden is dat een flink verschil, maar ik gok zomaar dat dát maar een klein deel van de reis is en je gemiddelde snelheid hooguit op 140 km/uur ligt. Je wint er dan dus één uur rijden en drie keer 30 minuten wachten op een laadpaal mee (waarvan ik niet geloof dat dit realistisch is) mee.

Je zegt dat je 10 keer per jaar deze route rijdt, wat zo'n 30.000 km is. Ik ga er van uit dat je in Nederland ook nog zo'n zelfde afstand rijdt. Met een wagen die 1 op 20 verbruikt, kost dat 6.000 euro aan benzine tegen 1.200 euro aan stroom. Na vijf jaar heb je dus al zo'n beetje net zo veel betaald aan brandstof als wat je ICE in eerste instantie kostte (30.000 euro) tegen slechts 6.000 euro voor de EV. Als die drie keer dertig minuten wachten op een beschikbare laadpaal dus echt te veel voor je is, zou je kunnen overwegen in plaats van een Model Y LR (50.000 euro) met (bij jouw rijgedrag schijnbaar) een bereik van 350 kilometer, een EV van 75.000 euro te kopen met een hogere actieradius om onder de streep op dezelfde kosten uit te komen zonder dat je die extra keer hoeft te stoppen.
Ten eerste: de kosten interesseren me vrij weinig. Daar doe ik het niet voor.
En "mijn rijgedrag" is gewoon 130km/u op de cruise control. Dan is de range gewoon 350 kilometer. Dat zeg ik niet alleen, dat zeggen vrijwel alle testen, of je moet hem voorbij de 0% rijden... (lekker voor de accu). (Sterker nog, de meeste tests komen uit rond de 325 kilometer.....)

Als ik de route plan via A Better Route Planner (met in dit geval een Model Y LR) kom ik uit om 5x laden. Niet 3x. Met in totaal een laadtijd van rond de 3 uur. En dat is starten met 100% en eindigen met 25%.

Dat is in het absoluut optimale geval. Dus: geen files bij laden en altijd maximale laad snelheid beschikbaar.

Reken er een klein beetje extra tijd bij voor inpluggen, en eventuele wachttijden van (en dan ben ik heel redelijk) 30 minuten. Dat is 3,5 uur.
Dat is gewoon fors en dat maakt een rit van normaal 12 uur ineens een rit van bijna 16 uur (en dus 2 dagen). En dat heb ik er niet voor over.

En dan hebben we het gebrek aan laad infrastructuur in Italië nog niet eens meegenomen, want geloof het of niet, ik rij niet enkel snelweg in Italië...

[Reactie gewijzigd door OverSoft op 21 februari 2024 10:30]

Wat jij aangeeft is nu net het probleem in onze "democratie" voor vele mensen is de EV wel een zeer goede oplossing, maar het is alsof het steeds alles of niets is, pro of con, geen mogelijkheid tot grijze zone.

Ik deel je mening omdat ikzelf meer dan 40K km per jaar doe, dan zit je dus al snel aan heel wat laad cyclie en babycare. Iets waar ik dus niet naar uitkijk maar wel in wordt geforceerd (BE geforceerde lease, het is EV kiezen of alternatief hoge taxen en extreme ICE downsizing)

Vele melden hier ook altijd "het plezier van EV rijden" maar ik denk dat dit vooral komt van het ongebalanceerd vergelijk. Velen reden vroeger ICE met beperkter budget en krijgen nu EV wegens allerhande formules met hoger budget, dus ander segment. Daarbovenop zit je met het "PK" verschil dat nu ineens ook in deze categorie een andere ervaring geeft. Wel ik heb al meer dan 15j een 60-70k (BE) auto budget en richt mij al jaar en dag op een +-200PK sterke ICE en ik kan je zeggen voor mij zijn de eerste testen tussen ICE en EV niet zo baanbrekend verschil... eerder het onepedal idee geeft een andere ervaring. maar nogmaals geen hater of anti, gewoon realist in mijn profiel, mijn 2de auto prive zou perfect een EV kunnen zijn en zal het ook worden. En ook ik deel de mening dat elke autosnelweg km afgelegd zal worden tegen maximum toegelate snelhied mogelijk... het aantal uren verspilling door vervoer is mij WEL dierbaar en liever zo efficient mogeljik. Ik heb trouwens het dagelijkse genot van EV NL'ers in BE richting Brussel op een drafje tegen 90-100 op de MIDDENSTROOK.....

Ik verwacht trouwens in de toekomst taxen op SUV achtigen, PK's (want dat hebben we al gehad) waardoor wederom die hele markt in een verschuiving zal komen en zoals steeds komen ze er mee af achter de feiten en dan zit je daar met je 300-400PK sterke auto.... van mij part mogen ze vandaag al starten met afstraffen (lagere afrek - hogere tax ingebruikstellling etc ) van de 4WD en aWD versies want daar zit kwa ecologische visie echt geen meerwaarde, integendeel...

[Reactie gewijzigd door d3x op 21 februari 2024 14:05]

Ik gok dat dat het vooral is. Het inpassen van een eigen situatie op die van een ander.

Ik heb ook al regelmatig de opmerking gehad: ja, dan moet je gewoon niet 8x per jaar naar Italië rijden.
Ten eerste gaat NIEMAND dat voor mij bepalen, ten tweede woon ik zowel in Nederland als in Italië...
Of: "ga gewoon vliegen". Ja, dat is leuk met 1 koffer, maar niet met dozen vol werk en privé spul.

Voor MIJ is het er gewoon nog niet. Dat kan voor een ander wel zo zijn.

En qua ervaring ben ik het met je eens. Ik heb altijd de hogere segmenten Duits/Engels gereden en dan is een Tesla simpelweg gewoon een leeg hok wat tot de 100 snel is, maar verder niet zo boeiend. De Duitsers en (ironisch gezien) Chinezen komen meer in de buurt qua luxe en ervaring, maar dan ben je of veel meer geld kwijt dan een ICE voor een slechtere ervaring (range, etc) OF (in het geval van Chinezen) ben je aangewezen op een onbekende support organisatie van een schimmig regime.

Qua belasting op auto type hebben we dat technisch gezien al via gewicht. Op PK's zie ik dat niet zo snel gebeuren.
Ik plug elke week in en dat kost mij letterlijk 6 seconden. Daarnaast heb ik zoals gezegd dus nog nooit ergens hoeven wachten.

Met die twee assumpties in het achterhoofd:

Volgens Google Maps is Amsterdam-Rome (1653 km) 15 uur en 50 minuten aan reistijd (bron), waarbij ik een datum in de toekomst heb genomen zodat wegwerkzaamheden buiten beschouwing worden gelaten. Dezelfde route via ABRP (die geen live traffic informatie heeft) met een Model Y LR kost 17 en een half uur (bron). Dat is dus twee en een half uur langer, maar Google Maps rekent dan weer geen pauzes. Uiteindelijk kom je dus min of meer op dezelfde tijd uit.

Dus zelfs als het je niet om de kosten gaat, is er amper een noemenswaardig verschil. Ik geloof je meteen dat het gevoelswaardig en mentaal een verschil maakt dat de auto je "dwingt" om te stoppen terwijl je nog lekker aan het rijden bent, tegenover een ICE waarbij je nog eventjes 100 km door kunt.
Jij vind het niet noemenswaardig, ik wel. Ook neemt Google Maps huidige verkeersvertragingen mee en ABRP niet... Mijn route is normaliter ongeveer 12.5 uur, ABRP zet deze op 15u49m.
Wij stoppen normaal 2x (lunch en diner), wat al meegenomen is in de tijd van 12.5 uur.

Daarnaast: het is al lastig om euro 98 te vinden in het gebied waar ik woon in Italië, laat staan een publieke snel lader die werkt. En nee, dit is niet "the-middle-of-nowhere" en ook niet het gebied waar huizen voor een euro worden weggegeven. Dit is in Umbrië.

Het is heel simpel: je kan nog zo dwangmatig door proberen te drammen dat het wel werkt: voor mij werkt het niet. Ik ga me voorlopig in ieder geval niet vrijwillig inlaten met deze beperkingen terwijl een benzine-hybride voor mij al deze beperkingen niet heeft.

[Reactie gewijzigd door OverSoft op 21 februari 2024 12:05]

Dat het voor jou niet werkt was ik al achter, maar je nam met "Dit is het gewoon niet." het standpunt in dat het daarom voor niemand werkt. De enige beperking die ik in een EV zie is dat je geforceerd maximaal elke drie uur moet stoppen terwijl dat met een ICE niet hoeft.

Op dagen dat je geen 500 km rijdt, win je met een ICE weer tijd terug omdat je nooit meer (om) hoeft te rijden om te tanken.

Ik had trouwens expres een datum in de toekomst gekozen in Google Maps, zodat huidige verkeersvertragingen buiten beschouwing worden gehouden, maar mijn route was van Amsterdam naar Rome en niet naar Umbrië.
je nam met "Dit is het gewoon niet." het standpunt in dat het daarom voor niemand werkt.
Dat zei ik helemaal niet. Dat veronderstel je.
Op dagen dat je geen 500 km rijdt, win je met een ICE weer tijd terug omdat je nooit meer (om) hoeft te rijden om te tanken.
Ik heb een plug-in hybride. Ik tank zelden als ik lokaal rij.
Ik had trouwens expres een datum in de toekomst gekozen in Google Maps, zodat huidige verkeersvertragingen buiten beschouwing worden gehouden, maar mijn route was van Amsterdam naar Rome en niet naar Umbrië.
Dat is hier niet belangrijk. Ik heb mijn normale route met ABRP vergeleken en kom dan op een verschil van bijna 4 uur.

We kunnen nog wel uren door gaan, maar dat heeft weinig zin. Voor MIJ is een plug-in hybride nu gewoon veel praktischer. Ik ga geen EV kopen simpelweg om een EV te kopen, met alle nadelen van dien.
Dat zei ik helemaal niet. Dat veronderstel je.
Dat heet begrijpend lezen. "Dit is het gewoon niet." terwijl het over "EV rijden" gaat, lees je dan als "EV rijden is het gewoon niet". Stond er "Dit is het gewoon niet voor mij.", dan betrek je het alleen op je eigen situatie en was het een heel ander verhaal.

Toevoeging: Ik bedoelde dit niet als een zure opmerking. Ik ben blij met dat wat jij schreef (EV is voor niemand goed) niet is wat je bedoelde.
Dat is hier niet belangrijk. Ik heb mijn normale route met ABRP vergeleken en kom dan op een verschil van bijna 4 uur.
In een andere reactie ga je los tegen iemand dat hij/zij 150/170 km/uur onverantwoord noemt. Ik snap wel dat je met die snelheid veel sneller bent dan wat ABRP en Google Maps tonen. Rij je de maximumsnelheden zoals aangegeven, dan komt de daadwerkelijke reistijd aardig overeen met beide routeplanners. Je kunt ABRP en Google Maps dus prima met elkaar vergelijken en gebruiken om het verschil in reistijd tussen een EV en ICE aan te tonen. Vorige week heb ik in totaal 1000+km aan routes (zonder file) gereden waarbij de aankomsttijd hooguit 2 minuten verschilde.

[Reactie gewijzigd door Skit3000 op 21 februari 2024 17:32]

150/170 mag gewoon in Duitsland. Op de A61 en de A5 heb je bijna onafgebroken geen maximumsnelheid. Dus ik hou me gewoon aan de maximum snelheden. Ik wordt ook regelmatig voorbij gevlogen.

In NL, Zwitserland en IT rij ik niet te hard.

Is dat zo vreemd? In Duitsland mag je gewoon harder dan 130, dus dan rij ik dat ook.
Dus ga jij dan een auto huren ? Ik koop een wagen om te gebruiken. Als dit dan ongemakkelijk is zal ik dat dus niet kopen. Wij doen 4-5X per jaar wel eens een verre trip. Dit is altijd het argument van die pro E wagens ... ja maar voor die ene maal per jaar.

1 jaarlijkse trip rij ik zo een 12 a 14u op is 1330 km .. Snelste ooit was 10u en 15 minuten. Langste ooit was 16u. Volgens de tesla routeplanner is het snelste en al dikwijls gekeken 19u. Dus ik ga meer moe aankomen en moet nutteloze pauzes inleggen ?

Een wagen koop ik om te gebruiken en dat moet gemakkelijk zijn qua gebruik. Voor eender welke situatie. En of dit nu eenmaal per jaar is of niet, dat doet er niet toe. Maar waarom zou ik meer uitgeven aan een wagen die minder bereik heeft en waar ik meer stress mee heb ?

Kijk ministers hier ... Ze hebben zelfs geen e wagen wegens te ongemakkelijk en ze doen teveel kilometers. Zegt genoeg zeker ?
Ja, daar was de 3 een betere keuze voor dan de Y. Heb Zwitserland -> NL een aantal keer gedaan en dat is prima te doen in 8 uur. Truc is om de navigatie gewoon z'n ding te laten doen en in DE stevig door te rijden. Mijn laadsnelheid bij een supercharger is zodanig hoog dat je tijdswinst van sneller rijden er dik uit haalt ondanks iets meer laadtijd. Ik heb slechts een keer een drukke Supercharger meegemaakt en dat was omdat de Tesla Owners Club NL er een meeting had toen ik er langs reed. Verder staat Moers bij mij op de zwarte lijst, die is achterlijk langzaam (meestal slechts 60-70kW).
Yups.

Hier in mijn straat (en is een tamelijk lange) staat welgeteld 2 elektrische voertuigen en 1 hybride. Mensen zijn het een beetje beu dat de overheid hier in België dingen gaat pushen en dan terugkomen op hun beslissingen.
Ik heb dus zelf die hybride. Voor de rest staan er een paar nieuwe wagens die de afgelopen 2 jaar gekocht zijn dat is dus allemaal privé ... De andere 2 voertuigen zijn bedrijfsvoertuigen. En zeker dat de afgelopen 2 jaar er die stroomprijs piek is geweest gaat ook niet helpen. Mensen zijn dikwijls bedrogen geweest en zien er echt het nut niet van in. Waarom meer betalen voor een wagen die minder ver kan rijden. Dat blijft gewoon het pijnpunt. Ik heb een hybride gekocht omdat als de bestelbon er was voor 1 Juli 2023 ik nog de volledige 100% fiscale aftrek zou hebben van de wagen. Maar ik ken al genoeg bedrijfsvoertuigen die terug vervangen zijn door een bezine of diesel. Dan is er nog het probleem ... kan je laden voor de deur of niet. Een van de grootste IT consultancy bedrijven in België was 4-5 jaar geleden al bezig met volledige overschakelin naar E wagens. Het probleem is dat velen dus consultancy doen en ongeveer de helft woont op een appartement .. Dus thuisladen kunnen ze niet. Moet altijd publiek of bij het bedrijf waar ze dan gedetacheerd zitten ... die geen laadpalen hebben. Tevens willen verzekeraars hier geen appartementsblokken meer verzekeren als er E wagens in de garage staan. Dus koop je een e-wagen heb je een parkeerplaats ... mag je hem daar niet zetten. Dat is hier al zo dus een de Belgische kust.

Als jij thuis kan laden ideaal. Maar als je dat niet kan dan is het een ramp. Voorbeeld: de dichtsbijzijnde laadpaal hier staat op 1.2 km ... Leuk als ik dan "beboet" zou worden voor laadpaal kleven. Maar ik ga echt niet het midden van de nacht opstaan om mijn wagen te gaan halen.

Ik rij per week momenteel zo een 100-120km. 1x +-50km (heen en weer) en voor de rest is dat naar de winkel en naar school. Dusja ik zou dit perfect met een e-wagen kunnen doen. Mijn vrouw die gaat alleen rond de kerk rijden (4000km per jaar). En haar volgende wagen zal een e-wagen worden. Alleen zij wilt absoluut geen automaat om mee te rijden. Dus daar zit ook al een probleem.

Het is gewoon te ongemakkelijk in veel situaties en dat is nu net het probleem. Je komt van een gemakkelijk systeem en gaat naar iets ongemakkelijker. Tevens als je thuis gaat laden hier in België dan zal je nog eens extra beboet worden door het capaciteitstarief. Als je dat niet kent: gedurende de hele maand zal je piek van stroomverbruik bijgehouden worden elke 15 minuten. De hoogste piek zal je op belast worden. Dit is alleen met een digitale meter. De oude meter betaald 2,5kw forfaitair. Maar plug jij je wagen maar eens in, en dan nog koken etc. Dus moet je al "slim" gaan laden etc. Veel mensen hebben dus absoluut 0 interesse om dat allemaal te doen.

Van de buren hier is er ook maar niemand of niemand die van plan is om een e-wagen te kopen. Van iedereen die ik ken (en dat is best ook nog wel een flink aantal) is er ook niemand die er ook maar over denkt. Te duur, onpraktisch en we gaan een pak meer aan electriciteit moeten betalen.

Ik ken ook een paar mensen van verschillende garages. Privé personen kopen met moeite een elektrische wagen en als ze het toch doen, dan is het zeker het kleinste model. Een hybride overwegen sommige nog, maar 95% is allemaal zakelijk omdat dit fiscaal voordelig is. Dat zegt toch genoeg ?

Zoals altijd zal dit wel weer -1 zijn, maar er is de realiteit ook
Mijn ervering is toch anders. Ik rij al bijna 4 jaar een Model 3 en ik ben er zeer tevreden mee. Ik ben er in totaal 3 keer naar Oostenrijk / Italië mee geweest op vakantie. Geen enkele keer heb ik moeten wachten bij een Tesla Supercharger op plek. Het was er soms flink druk, maar er was altijd wel een vrije plek. De navigatie geeft je overigens ook heel duidelijk aan hoeveel vrije plekken er zijn. Het wordt wel steeds drukker bij de laadstations, dat is wel zo, maar er worden er ook nog steeds uit de uit de grond gestampt in hoog tempo.

Na 350 KM is het prima om even een half uur uit je auto te stappen. Als je meer dan 350 km aan een stuk rijdt is je concentratie een heel stuk minder. 150 tot 170 km per uur in vakantieperiodes? Dat is zelfs op de Duitse snelweg onverantwoord snel. De richtsnelheid is niet voor niks 130km. Wat veel mensen niet weten is dat als je harder rijdt dan 130 en in een ongeval terecht komt je vrij snel schuld krijgt en moet bewijzen dat het niet zo was (omkering bewijslast).

Op lange afstanden ben je zeker (wat) sneller met een benzine auto dat geef ik toe, Anderzijds is het zo dat in 1 ruk naar Italie rijden (1400km) naar mijn mening aardig onverantwoord is. Ik heb een zelfde rit gereden en met mijn vrouw afgewisseld in onze Model 3 en dat was prima te doen. Het is prima rijden met een BEV en zeker met een Tesla (goed verbruik/ goede infrastructuur).
Ik wist dat er een “vingertje des veroordeling” zou komen op mijn bericht. “Foei, niet zo hard rijden!” “Je moet wat meer stoppen!” “In een keer is onverantwoord!”

Ik rij het stuk heel vaak, niet alleen tijdens vakantie periodes en ik rij niet alleen. (Dus we wisselen)
Vorig jaar begin van de zomer getest en we hebben op 3 plekken (bij Superchargers!) minimaal een half uur moeten wachten.

Daarnaast is de infrastructuur in Italië ronduit karig te noemen.

Misschien als er auto’s komen met een bereik van 500+km (bij 130km/u! Niet bij 80), dat ik het zou overwegen, maar we zijn nu “gewoon” voor een benzine-plug-in hybride gegaan.

/edit: Typisch Tweakers dat ik hiervoor -1 gemind wordt. Want we leven blijkbaar in een wereld vol met sprookjes en mooie verhaaltjes en is elektrisch rijden perfect. Dat is het gewoon niet...

[Reactie gewijzigd door OverSoft op 21 februari 2024 08:45]

Kijk in jouw verhaal staan een aantal overdrijvingen/ onwaarheden. Daar wordt dan uiteraard op gereageerd. Het zijn geen sprookjes en mooie verhalen. Ik heb een tijd een klus in Zuid Duitsland gehad en moest daarvoor elke keer 600 km rijden. Dat ging ook. Je zet het dik aan, dan word je op de vingers getikt.

Het klopt wel dat je met een benzine of diesel auto een voordeel in tijd hebt als je in 1 keer doorrijdt. 1400 KM betekent toch dat je met een BEV waarschijnlijk 4 keer moet laden: volgeladen vertrekken en kunnen eindigen waar je kunt inprikken helpt. Je kunt niet boven de 150 km blijven rijden met een BEV: dan moet je vaker laden en verlies je meer tijd met laden dan je verdient met harder rijden. Bij mijn Model 3 heb gemerkt dat rond de 130 km een optimum ligt. Je verliest op 1400 km zeker 2 tot 2,5 uur aan tijd. Dat is reëel.

Ik blijf erbij dat 150 tot 170 km per uur rijden, zeker als je die snelheid lange tijd aanhoudt, ook in de Duitsland onverantwoord is en zeker als je ook nog eens uren achter het stuur zit. Je hebt dan opperste concentratie nodig en als je niet echt stopt krijg je niet de rust die nodig hebt. Niet voor niets is het motto al jaren 2 uur rijden 15 minuten rust. Dat wordt met een elektrische auto afgedwongen.
Tja, gekleurd verhaal dit. Ik rij een andere EV (BMW i4) en ben daarmee naar Zuid-Italië gereden. Bij elkaar 1869 km. 6 stops verdeeld over anderhalve dag reizen, kostte me 89 minuten aan laden. Je maakt mij niet wijs dat je minder dan anderhalf uur stopt tijdens zo’n reis. Nergens hoeven wachten want dat regelt de BMW navigatie voor je, net als Tesla dat doet.

Maar, eerlijk is eerlijk: Het enige “tijdverlies” wat ik op heb gelopen is in Duitsland. Daar heb ik met de EV 130 gereden, waar ik met de diesel 160 tot 180 reed in het verleden.
inderdaad wat dik aangezet. Dat was ook het probleem wat ik met het verhaal had.
Laat het ons even anders verwoorden, EV zijn nu (nog) niet de oplossing voor jouw toepassing. Niet iedereen rijd geregeld 600km NL naar DE. Dat is toch hetzelfde als een klein stadswagentje met 35l tank gaan vergelijken met een truck met 1600l diesel? Ik deel je mening dat als dit ritten zijn die je geregeld wil kunnen doen, EV daarvoor nog niet klaar is.

Maar hoeveel mensen er geregeld ritten van 600km op één tank doen (zonder stoppen?), dat weet ik zo even niet :). Ik ben het persoonlijk al beu na 150km en stop even, zeker hier in Belgïe sta je dan net door de eerste file en stop ik toch voor even de benen te strekken, toilet en een koffie.
als de aanschafprijs te hoog is, kan geen argument overhalen.
zeker niet milieu, ik rij al dermate weinig. in usa trucken ze rond, om te zwijgen van privejets.
voor de besparing, laat me niet lachen, ik rij minder dan 10k km
Aanschafprijs is 1 ding.... Pak eens voor de grap de autokostencalculator erbij van de ANWB. Dat geeft je een beter beeld van de totale kosten.
Mijn vrouw rijdt minder dan 10k. Aygo is dan zo'n beetje de goedkoopste oplossing.
Ikzelf rijdt half het jaar op de motor. Nou meer dan 10k in de auto red ik ook echt niet. Ik blijf wel lekker benzine rijden. Zo vele waarschijnlijk met mij.

[Reactie gewijzigd door MrCuddles op 21 februari 2024 09:54]

Ah. Ik rij ook motor en mijn vrouw heeft net haar motorrijbewijs gehaald. Ik verwacht dat de aygo, zeker bij goed weer, vaker in de garage blijft staan ...
Alleen vertikt deze vrouw in een klein autootje te rijden:)
Dat is ook prima. Heb meerdere keren aangedrongen om een grotere auto voor haar aan te schaffen. Ooit de Aygo nieuw gekocht, nu ruim 16 jaar oud en rijdt nog steeds. Is eigenlijk dan zonde voor het geld om het ding dan niet helemaal op te rijden.
Ik voel mij niet veilig in zo'n klein autootje. Zijn hier kortgeleden mensen dodelijk verongelukt in een Aygo.
Ik houd van "big bumper at the front and big bumper at the back" .
zeker niet milieu, ik rij al dermate weinig. in usa trucken ze rond, om te zwijgen van privejets.
Die USA trucks stoten geen fijnstof uit in onze woonwijken.
c

[Reactie gewijzigd door cricque op 21 februari 2024 08:03]

schrappen

[Reactie gewijzigd door cricque op 21 februari 2024 08:04]

Inmiddels zijn auto's zoals de Hyundai Ioniq en Kona, of de Kia Niro, zowel met ICE als EV aandrijflijn als occasion te krijgen. Het prijsverschil is als je het mij zo op het eerste gezicht vraagt, helemaal niet zo bijzonder groot. Al helemaal als je de SEPP meerekent.

Ik denk dat er voor veel gangbare auto's, zeker nu het 2ehands Model 3 aanbod aanzienlijk toeneemt voor redelijk faire bedragen, wel degelijk keuze is voor de modale consument.

De uitzondering blijft wellicht trekgewicht, maar in dat geval vraag ik me af hoe je dan wél een vergelijkbare EV voor 30k kon vinden :P
Ik had het wel gewild maar kan mijn eigen stroom niet gebruiken (geen mogelijkheid voor de deur). Als ik een eigen oprit heb ga ik daar weer eens over nadenken!

Dus ik ben 3 jaar terug ook nog voor een nieuwe benzineauto gegaan.

En bij een laadpaal (2 plekken waar iets van 300 huishoudens het mee moeten doen) zie ik omwille van de prijs en bezettingsgraad eigenlijk niet zitten.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 20 februari 2024 19:12]

Over de prijs bij de laadpaal: dit is ontzettend afhankelijk van je gemeente. Ik betaal thuis 0,33ct per KWH (piek), en aan de laadpaal in Den Haag & Amsterdam betaal je.... precies hetzelfde. Maar woon je in Rijswijk dan ben je de lul, want daar kost het 60ct/kwh (en daar kan je dus beter een laadpas met vast tarief a 51ct/khw gebruiken).

Tijd dat ze daar wat aan doen, want dat prijsverschil slaat natuurlijk helemaal nergens op.

[Reactie gewijzigd door Xtinction op 21 februari 2024 08:41]

Dat is inderdaad echt een probleem. Er moet dringend regulatie op komen zoals dat op benzineprijzen is. Net even in Berlijn geweest (naar daar rijden was trouwens een non issue qua laden..), straat laden daar zijn gewoon snellader prijzen en dan nog een limiet van 240 minuten (ook 's nachts!). Dus dan maar ergens gaan snelladen..
Iedereen doet het vanwege goedkoop leasen. Als morgen de benzineauto goedkoop is in de lease gaat iedereen daar weer heen.
Dat gaat niet gebeuren. En over een paar jaar krijg je gewoon geen benzine auto's meer. De BEV's worden ook relatief gezien steeds goedkoper. Tesla drukt flink de prijzen (tot haat en nijd van lease en verhuurbedrijven) en ook het aanbod vanuit China neemt snel toe (los of we daar blij van moeten worden). Er wordt nu vooral door old-auto en door de diverse belanghebbenden in olie nog veel FUD verspreid over elektrisch rijden. Verder zie je dat nog veel mensen ook vasthouden aan het oude bekende. Ik snap dat niet: ik ben altijd van nieuw, van wijziging geweest en snap dan ook de reacties van anderen niet die geen verandering willen. Altijd de nieuwste snufjes, altijd vooruitstrevend. Niet als aller aller eerste, maar altijd goed om direct na de early adopters te volgen.
Ik verwacht nog een flinke klap van de nog uit te brengen kleine Tesla. Zelfs al is Musk doorgaans te optimistisch in zijn voorspelling dan nog zal het wederom een stap zijn om elektrisch rijden betaalbaarder te maken. De enorme stappen die zijn genomen om de productie zo efficiënt (en dus goedkoop) mogelijk te maken zijn bij Tesla overweldigend. Tesla bouwt een model y in 10 uur, een ID3 van VW vergt rond de 30 uur. Dat zegt genoeg.
Niet iedereen. Mij krijg je nooit meer terug in een ICE. De aandrijflijn van een EV is zoveel directer en fijner plus nooit meer hoeven tanken. Auto voorverwarmen/koelen dus nooit meer krabben of in een hete auto zweten tot de airco begint te werken. Meeste EVs hebben in de basisversie ook meer uitrusting en luxe standaard.
wat jij vermeld is voor sommigen al jaar en dag de basis van de auto, jij hebt gewoon nooit die categorie gekregen of kunnen betalen. Dat dit nu een onderdeel is kan je ervaren als een pluspunt, maar is dus niet enkel bij EV...
Tja. Ik moet ook een nieuwe auto (tweedehands) en dat gaat ook een brandstofmoter worden. Ik gebruik hem dermate weinig dat ik echt niet ga investeren in een (tweedehands) electrische auto. Hoofdredenen zijn eigenlijk dat ik geen laadpaal wil installeren en vakanties in (zuid) Europa.
Wat ook meespeelt is dat een EV niet gunstiger is, gezien de belasting die er straks opgeheven wordt. En accu's zijn zwaar. Eerst maar eens rekeningrijden introduceren. Dan hoef ik tenminste niet het volle pond te betalen voor die paar keer dat ik rijd.
Ik rij een schone e6 diesel, 9 jaar oud, 350.000km op de klok verbruik 6L op 100km.

Is het duurzaam om het ding netjes te onderhouden en er nog 10 jaar mee rond te rijden?
en in ieder geval nog decennia lang door blijven rijden.
Prima toch? Iedereen heeft tegenwoordig de mond vol over duurzaamheid; dit is duurzaam.

De transitie naar EV's gaat moeizaam, doordat ze nog steeds veel te duur zijn. Leuk dat enkele zakelijke leaserijders er eentje mogen rijden, vd baas, maar voor particulieren zijn ze nog steeds veel te duur (10 a 15K) Voor mij persoonlijk is financieel gezien oprijden van mijn benzineauto het meest aantrekkelijk.
Logisch ook. Ik zelf heb nog nooit een 1e hands auto gekocht, maar dat zou met een EV toch wel moeten als je een beetje iets betrouwbaars wilt qua batterij.

Maar ga ik even een mediaan jaarsalaris neerleggen voor een EV waar ik tenminste 350 km in de winter op kan rijden(nee, ik ga niet, als ik heen en weer rijdt naar familie, onderweg opladen)? Nee, natuurlijk niet.
Opladen op locatie kan ook niet....

Daarom zie ik EVs ook niet echt groot worden, we zijn er al 13 jaar mee bezig, maar er is geen 2e handmarkt die dan ook maar enigszins iets voorstelt.

Al met al, moet er flink wat veranderen aan prijs en actieradius wil EV echt een ding worden.
In Nederland was in 2023 van nieuwe verkochte auto's
- 37% hybride
- 32% elektrisch
- 31% brandstof
Dit is voor heel Europa. Neem even mee dat in veel landen lease autos van de zaak helemaal niet gebeuren en dat de salarisen in met name Oost-Europa minder dan de helft zijn van die in Nederland. Maar een Tesla kost in Cyprus of Bulgarije hetzelfde als in Nederland. En dan valt het wel te begrijpen.
Iemand een goede verklaring waarom de eerste paar generatie elektrische auto’s afgelopen jaar zo enorm van prijs zijn gedaald?
Op een benzine and diesel is de km's dat bepalen hoe goed je koppel en motor is en de kans op kosten. Bij een EV is het de batterij, en iedere EV zijn batterij gaat "slecht" na jaren rijden/opladen. Het probleem is, dat je niet weet welke de conditie is van je batterij, want die info word lekker niet getoond in zowat alle EVs.

Een ICE waar de koppel slecht gegaan is, dat kan je voelen bij het proef rijden, en kost je maximaal 1000 euro als je de auto toch koopt.

Bij een EV moet je een deftige afstand afleggen, en dan vergelijken. Geen enkele 2de hands verkoper leen zijn auto voor effen een paar 100km te gaan rijden.

Met als gevolg dat je geen idee hebt of je een kat in een zak koopt of een dode kikker. En niemand wilt zijn handjes daaraan verbranden.

En een andere issue is, dat de verkoop aan particulieren en bedrijven in een dalende trend zit, de opmars van EV verkoop zit hem in leasing en huur bedrijven, dat volop investeren in EV's omdat het makkelijk is voor hun. Minder kosten in de eerste jaren, geen gedoe met mensen dat koppels doorbranden, ... en dan verkopen ze die dingen een paar jaar later.

Nu om terug te komen op batterij, 3 dingen vernietigen batterijen zoals je phone.

* 100% laden
* snel laden
* hitte (warm gebieden)

Het gevolg is dat een EV rond de 20 a 30% kan verliezen op 5 ~ 7 jaar tijd, met uitschieters op de 50%. En wat gebeurt er met een markt, waar je dan nog veel EV autos zal zien van leasing/huurfirma's, die een paar jaar afgezien hebben. Yep ...

Verzekeringen zijn nog zo een ding, want die zijn ook in stijgende lijn voor EVs, en zeker als ze 2de hands zijn. Oudere batterij = meer risico van plop, iets grondig misloopt en ... Ze proberen hun in te dekken met voorwaarden maar ze weten dat de rechtszaken gaan komen.

M.a.w, men koop minder makkelijk 2de hands EV dat een paar jaar oud zijn, of zonder een goed idee te hebben wat de eigenaar gedaan heeft met de batterij. Als je dat doet, kan je eindigt met een auto, dat 80, 70, 60% capacities heeft, tegenover de 99% van een diesel/benzine motor. Ja, beide voertuigen hebben kosten als de "motor" moet vervangen worden, maar een batterij pak is duurder dan een benzine motor wissel (op dit moment) of herboren.

Je koopt dus een toestel, dat bij nieuw al minder km's kon afleggen, dan minder range heeft bij koud weer, dat eigenlijk niet veel goedkoper is in gebruik (als je geen woning hebt / thuis lader), en een PAK duurder in originele prijs. M.a.w, de markt neemt die variables en zegt, wel, als we een "minderwaardige" (de range dat weg is) voertuig kopen, moet de prijs ook lager zijn.

En dan brengt me terug op leasing/huur firma's dat die voertuigen dumpen op de markt, want ze weten die problemen ook. Maar in tegenstelling tot een ICE dat afgezien heeft als huur auto, is een EV meer onderhevig aan die degradative. Gevolg is, lagere prijzen en enorme grote prijs drops, hoe meer jaren de auto heeft zonder batterij wissel.

Ik zie veel mensen excuses maken voor EVs en hun auto bla bla, maar ze kijken niet naar de markt, de prijzen, de mensen dat goedkoop (en beter voor de batterij) / traag kunnen landen, de autodom, ...

Je rijd eigenlijk met een smartphone, en net zoals met smartphones, de prijzen durven snel naar beneden vallen wegens dat batterij issue. Merken zoals Tesla kunnen hun prijzen wat behouden, wegens de merknaam (en over algemeen doet Tesla het beste in batterij leven behoud ) maar je betaald er ook voor.

Voila, een korte uitleg...

Edit: 0 Irrelevant ... Je antwoord op de man zijn vraag, ... Irrelevant ... Zucht, tweakers... ga gewoon de moeite niet meer doen om hier te antwoorden.

[Reactie gewijzigd door ArconX op 20 februari 2024 19:22]

Veel FUD en weinig fact spijtig genoeg.

Een motor wordt slechter met de jaren, een koppeling wordt slechter met de jaren, een (tractie)batterij wordt slechter met de jaren. Alles wordt slechter met de jaren, daarom dat je er ook geen nieuwprijs meer voor betaald maar een wagen ook goedkoper wordt hoe ouder hij wordt. En gelukkig maar, anders zouden de meeste mensen zich geen wagen meer kunnen veroorloven.

De gezondheid van je batterij, of de zogenaamde SoH, kan je bij zowat elke wagen (laten) uitlezen via de OBDII poort. Dat geeft je een idee van de gezondheid. Snap je de cijfers niet? Geen enkel probleem. De meeste mensen weten ook niet hoe ze moeten nagaan of de koppeling van die 15 jaar oude Panda nog goed is of niet. Net zoals die mensen kan ook jij het nodige professionele, onafhankelijke advies inroepen. En als verkopers leren dat kopers echt wel een objectieve degradatietest wensen, dan zullen ze dat ook wel toestaan als ze daarmee de verkoop kunnen beklinken. In een veranderende wereld moeten ook autoverkopers mee evolueren.

De verkoop zit net in stijgende trend, ja, ook bij particulieren en bedrijven. Ik neem aan dat in Nederland, net als in Belgie, de fiscaliteit bedrijven ook steeds meer richting vergroening van het wagenpark zal duwen, en ook voor particulieren is het daarmee een kwestie van tijd voordat zij ook mee overgaan. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog eens het aankomende verbod op verkoop van nieuwe brandstofwagens in de EU, en zelfs sneller in Belgie en Nederland. Over 10 jaar is heel de markt voor nieuwe auto's 100% elektrisch.

Laden tot 100% vernietigt je batterij helemaal niet. Daar is zelfs niet veel mis mee. Ik doe het al jaren, zonder probleem, en zonder noemenswaardige degradatie. Wat van belang is, is dat je je wagen niet tot 100% gaat laden, of 0% gaat ontladen en deze dan zo maandenlang gaat parkeren. Dat is niet goed voor de batterij. Sterker nog, er zijn zelfs nieuwe batterijen in ontwikkeling die net deugd hebben van hen af en toe eens volledig tot 0 te brengen. En ook over de nefaste gevolgen van veel snelladen beginnen steeds meer twijfels te komen nu dat we met steeds beter wordend thermisch beheer zien dat de degradatie eigenlijk wel meevalt bij wagens die veel aan de snellader hangen. En dan hebben we het nog niet gehad over nieuwe ontwikkelingen waarbij snelladen geherdefinieerd moet worden wanneer je in slechts enkele minuten de batterij kunt gaan volladen. Ook weer een technologie die de komende jaren op de markt zal komen.

Ga je degradatie opzoeken van vele tweedehands EVs, dan zal je zien dat die net veel lager is dan wat jij aanhaalt. Grootste uitzondering blijft de Nissan LEAF die, ook vandaag nog altijd, verkocht werd en wordt zonder enig thermisch beheer van de batterij.

Een oude batterij heeft helemaal niet meer risico van spontane zelfonbranding. Kom daarvoor maar eens met een studie af. En ja, een Tesla is duur om te verzekeren, maar de gemiddelde EV krijgt bij vele maatschapijen vandaag vaak zelfs een lagere prijs dan een wagen met brandstofmotor.

Ik zie niet in waarom een nieuwe EV minder kilometers zou kunnen afleggen dan een wagen met verbrandingsmotor. Voldoende EVs die ondertussen over het kwart miljoen kilometer zijn gegaan met de eerste batterij en nog altijd een goede SoH. Zijn daar uitzonderingen op? Natuurlijk. Maar we zullen maar zwijgen over de problemen die vele mensen met jonge brandstofwagens hebben gekend zeker?

En ik ga je nog een geheimpje vertellen, maar beloof me van het niet door te vertellen ok? Want ik ken mensen die dit niet graag horen. Want je wist waarschijnlijk niet dat het brandstofverbruik van een brandstofwagen in de wintermaanden ook aanzienlijk hoger ligt en je dus op 1 tank minder ver komt dan in de warmere seizoenen. Maar Shhht, niet doorvertellen.

Ik heb nu mijn tweede EV. Ik doe 30k km per jaar. Hoezo minder kilometers afleggen? Ja, hij kost me meer in aankoop. Minder in onderhoud, minder in verzekering, minder in belastingen, minder in verbruik, minder in ... en als ik hem over enkele jaren verkoop krijg ik er nog altijd een degelijk bedrag voor terug. Daar ben ik vrij zeker van. Ik heb destijds de berekening gemaakt toen ik mijn diesel inruilde voor mijn eerste EV. De meerkost van die EV had ik er terug uit tegen dat ik die alweer verkocht voor mijn volgende.

Maar als nu leasemaatschapijen die wagens massaal op de tweedehandsmarkt gaan duwen, weet je wat er dan gebeurd? De prijs op die markt daalt, en kijk, ineens worden ze weer betaalbaar. Vreemd toch, die marktwerking.

Ik kijk naar de markt, en ik heb er alle begrip voor dat er mensen zijn die vandaag nog niet toe zijn aan een EV, die liever nog een wagen met brandstofmotor kopen omdat hen dat beter uitkomt. Maar ik zie ook heel veel ICE fanaten heel veel bla bla geven over waarom een EV nu slecht is en nooit een succes zal worden, waarbij ze telkens met dezelfde, saaie verhalen komen, dezelfde argumenten die dan door EV enthousiastelingen dan weet ontkracht moeten worden en waarbij de waarheid uiteindelijk wel ergens in het midden zal liggen. En iedereen zelf moet kiezen, informatie opzoeken en zich moet laten informeren om dan de juiste beslissing te nemen.

Een auto is emotie, maar bij die aankoop moet je echt proberen emotie even achter te laten.

Nee, Tesla kan de prijs niet hoog houden, het is net Tesla dat in de prijzenoorlog is gestapt, dat prijzen sterk naar beneden heeft gestuurd als antwoord op o.a. Chinese fabrikanten zoals BYD, MG en Nio maar ook als mogelijkheid om klanten een wagen aan te bieden in landen waar er subsidies zijn en zo hun voertuigen ook nog in een prijscategorie te krijgen, marge opofferen voor marktaandeel. En neen, het is zeker niet alleen Tesla dat zijn batterij goed in leven houdt. Misschien toch maar eens wat onafhankelijk reviews opzoeken?

Voila, een lang antwoord.
En ik ga je nog een geheimpje vertellen, maar beloof me van het niet door te vertellen ok? Want ik ken mensen die dit niet graag horen. Want je wist waarschijnlijk niet dat het brandstofverbruik van een brandstofwagen in de wintermaanden ook aanzienlijk hoger ligt en je dus op 1 tank minder ver komt dan in de warmere seizoenen. Maar Shhht, niet doorvertellen.
Dit klinkt allemaal nog heel vaag ontastbaar dus ik heb even de cijfers erbij gepakt over iets meer dan 5 jaar en 130.000 kilometer en ruim 160 tankbeurten is een verschil van ~8% tussen de hoogste verbruik en laagste verbruik maanden, als we daar de zomervakanties (juni en juli) bij meetellen, zwaar bepakt, fietsen op het dak dan kan ik het rekken tot wel 12%.

De zuinigste maanden zijn februari, mei en september, de meest onzuinige maanden zijn januari, maart en december.

Dus op een gebruikelijke tankvulling van 40 liter en een gemiddeld verbruik van 4,93L op 100 km hebben we het over 811km en gemiddeld gezien van "slechte" en "goede" maanden 785km (5,09L/100) of 854km (4,68L/100) dit zijn slechts maand gemiddelde.

Absoluut gezien is de minste tank ~594km (6,73L/100) geweest en de beste ~1017km (4,93L/100) geweest. Dit laatste is meer het bereik verschil wat men met een elektrische auto zonder vaste oplaadplek en voorverwarmen ziet qua fluctuaties dan het beeld wat mijn maandgemiddelde laten zien.

Oh en met de fiets met een gemiddeld verbruik van ~600kcal (+/- 15%) per uur en rittijden van 32 tot 58 minuten over dezelfde afstand helemaal krankzinnig! 8)7
Maar wat je wellicht niet weet: 60 tot 65 procent van alle energie die je in je tank stopt verdwijnt als warmte via de radiateur. De brandstofmotor heeft maar een rendement van 35 tot 40 procent maximaal.

Dus ja, een EV verbruikt meer in de winter, maar dat is nog altijd minimaal de helft van wat een vergelijkbare brandstof auto verbruikt.
Klopt maar daar merk je dus niets van in het dagelijks gebruik en de actieradius fluctuaties.

Efficiëntie is een mooi iets maar economisch kan het voor mij niet uit, maar misschien heb ik het mis. Wat is de goedkoopst mogelijke manier om te rijden à 28k kilometers per jaar en met een bagage ruimte van tenminste 300/1000 liter? Want ik kan oprecht niets vinden wat het trucje doet onder de 500 euro all-in: brandstof, onderhoud, verzekering, motorrijtuigenbelasting en afschrijving. Anders dan de auto die ik nu rijd.
EVs worden steeds goedkoper en het tweedehands aanbod word steeds groter, misschien moet je nog een paar jaar wachten voor de EV passend bij jouw gebruikspatroon netto goedkoper is dan een ICE.
Ik begin meer en meer het gevoel te krijgen dat Nissan met hun Leaf zonder thermisch beheer meer slecht voor de EV heeft gedaan dan goed.
Bijna alle horror verhalen die mensen zonder EV kennis horen over batterijen komen van de Nissan Leaf.
Bij een Tesla Model S en BMW i3 uit die tijd (2013) valt die degradatie vrij goed mee.
(ja, er zijn altijd uitzonderingen, zoals de taxi's op Schiphol die meermaals per dag superchargden. Dan krijg je de batterij wel kapot)
Taxi sector electrisch is een lachtertje. Dat kan gewoonweg niet, zeker niet voor mensen die dagelijks verre ritten moeten doen (heen en weer 300-350km). Dan moeten ze 2-3 wagens hebben want ze komen leeg terug thuis aan als ze al terug thuis aankomen.
Wat wil je zeggen?
Dat ze dagelijks meerdere ritten doen van 300-350km? Dat doen maar heel weinig taxi's of valt relatief weinig voor. Als een ritje van 20km me al +70€ kost, denk ik niet dat er veel mensen zijn die een taxirit van 350km gaan maken. Dan zijn er alternatieven.
Of bedoel je dat ze dagelijks 300-350km doen? Dat lijkt zeer weinig voor een taxi op 24u, maar is wel het dubbele van wat een taxi gemiddeld doet volgens dit artikel: https://www.taxipro.nl/st...2187-per-uur/?gdpr=accept
Een taxi die is aangesloten bij een van de zes taxicentrales rijdt gemiddeld 48.500 kilometer per jaar
Ik heb jaren 65.000km/jaar gereden om nog maar op mijn werk te geraken en daar +9u mijn broek te verslijten!
Dus ik zie echt niet in waarom taxi's niet elektrisch zouden kunnen rijden.

Het probleem bij Schiphol was dat de taxi chauffeurs:
- gratis konden superchargen (in het begin)
- nog veel range anxiety hadden
- toch zeer regelmatig het vermogen gebruikten
- dus continu aan de supercharger hingen tot 100% (!), waardoor de batterij sneller achteruit ging.
Er zijn van die taxi's ja die meerdere keren per dag 300km ritjes rijden. Luchthaven transport is big business. En hoe verder van de luchthaven hoe duurder de rit en hoe meer bezet dat deze ook zijn. Het is niet onvoorstelbaar in het hoogseizoen dat mensen die 100-150km van de luchthaven wonen een taxi nemen voor op reis te gaan. Een chauffeur doet gemakkelijk 3 afhalingen of drops per dag hoor
Veel FUD en weinig fact spijtig genoeg.

Een motor wordt slechter met de jaren, een koppeling wordt slechter met de jaren, een (tractie)batterij wordt slechter met de jaren. Alles wordt slechter met de jaren, daarom dat je er ook geen nieuwprijs meer voor betaald maar een wagen ook goedkoper wordt hoe ouder hij wordt. En gelukkig maar, anders zouden de meeste mensen zich geen wagen meer kunnen veroorloven.
Een ICE van (+)20 jaar oud levert niet merkbaar in op afstand, en is net zo snel weg bij het pompstation t.o.v. dag 1 dat die was gekocht.

Verder is je koppelingverhaal geen goede vergelijking. Een brakke koppeling merk je in een proefrit, en is goedkoper te vervangen dan een pakket batterijen. Dus makkelijker te diagnosticeren en makkelijker te mitigeren.
Een auto is emotie, maar bij die aankoop moet je echt proberen emotie even achter te laten.
Zonder emotie: als je niet de benodigde voordelen hebt ((gratis) laden op het werk, laden op eigen pad, laden met eigen zonnepanelen, met name korte ritten), dan lever je veel in qua gemak en mogelijkheden met een elektrische auto. Daar komt ook nog eens de hoge aanschafwaarde bij t.o.v. een tweedehands ICE-instapper.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 20 februari 2024 20:13]

Gemak is maar hoe je gemak definieert. Ik moet nu niet meer omrijden om te tanken, omdat er maar één merk tankstation ging met de tankkaart. Ik moet ook niet meer elke week weer naar die zelfde plek maar de wagen wacht nu netjes steeds volgeladen op mij. Verder rijd het ook naar mijn mening comfortabeler, gedaan met schokken en gedoe met de motor die weer even niet vlot mee wil. Dat laatste is al een stuk opgelost door een automaat in ICE ook natuurlijk, maar ik heb met beide gereden en ik vind EV nog steeds een stuk vlotter aanvoelen.

Dus veel inleveren aan gemak vind ik niet :), ik had helemaal die 1000km bereik van een dieselwagen niet nodig, woon-werk en prive zijn steeds korte ritjes die perfect gaan met een EV.
Nou, dat is echt dikke onzin dat een 20+jaar ICE auto net zo snel optrekt bij het tankstation tov dag 1, ja misschien als je maar een paar 100km per jaar rijdt, maar als de teller 150+k gaat, en zeker 200/300+, dan is die lang niet meer zo snel als tov dag 1, ja, tenzij je in de tussentijd een complete revisie of vervanging hebt gedaan. Maar al dat onderhoud in al die jaren, uitlaat, en andere zaken mbt de ICE, zijn over al die jaren ook geen kattepis. Ja accupacks zijn nu nig relatief duur, maar ook daar zakt de prijs van. Naast dat je in principe die accu uit je auto nog perfect kunt gebruiken als thuisaccu.
Nou, dat is echt dikke onzin dat een 20+jaar ICE auto net zo snel optrekt bij het tankstation tov dag 1
Dat schreef ik niet.
Vertel er ook even wat de kosten vervanging koppeling is vs als er een batterij plop zegt en de unit moet worden vervangen. Dat is ook een kostenpost als het je overkomt.
Een nieuwe koppeling kost gemiddeld 2000 euro.

Je kan altijd wel tegenargumenten blijven verzinnen. Het is gewoon een feit dat een EV goedkoper is per kilometer dan een gemiddelde benzine auto. De aanschafkosten zijn inderdaad erg hoog en ik hoop dat die de komende jaren nog iets gaan dalen. En nee ik heb zelf nog geen EV maar de volgende wordt dat wel.....
Er komen steeds meer bedrijven die je accupakket kunnen reviseren door slechte cellen/modules te vervangen in plaats van het volledige accupakket.
Je indicator zegt 100% geladen, absoluut is dat 80%.
Hangt van de auto af. Tesla laat je wel helemaal naar 100% laden maar geeft ook duidelijk aan dat je dat beter alleen voor uitzonderlijke gevallen kan doen (start lange reis).
Uiteindelijk is een phev het beste. Alles in de buurt electrisch en lange stukken op benzine. Zou echt niet anders willen. Zon 90% rijd ik electrisch, maar vakanties gewoon met benzine. Perfect. Kan niks tegenop.
Hier van hybride (Auris) naar PHEV (Outlander) en uiteindelijk EV (Model 3) gegaan. De Outlander heeft 97% elektrisch gereden in 4,5 jaar maar het dagelijks gemak is voor mij groter met de 3. Omdat ik nu niet na iedere rit krampachtig een laadpaal moet zoeken is het dagelijkse rijden veel makkelijker. Die paar (zeer korte) laadstops op vakantie doet dat niet teniet. Meestal is de auto op een laadstop sneller klaar dan de passagiers (plaspauze).
Hier 4 kids. Bestaan geen EV 7 zitters met normale stoelen die betaalbaar zijn.
Nee, dan zit je inderdaad vast aan de EV9 of Model X.
Om heel eerlijk te zijn, zie ik even veel "fact" als in de reactie waar je op reageert.

Je hebt het over weinig degradatie, maar weinig is ook super subjectief.

Al met al, ik zit eigenlijk een discussie uit de kroeg te lezen hier.
20-30% in 5-7 jaar tijd is wel heel veel. En uitschieters van 50% al helemaal. Je punt over dat het onduidelijk is wat de staat van de accu is, die staat natuurlijk als een huis. Maar er zijn genoeg elektrische auto's die 10 jaar oud zijn en 10% of hooguit 20% degradatie hebben gehad. Mijn bijna 5 jaar oude EV met 90.000 km op de teller haalt nog 95% van de oorspronkelijke kilometers. En daar zitten ook best wat snellaad-kilometers bij, omdat ik in de Covid-19 tijd niet op kantoor kon laden en ik geen laadpaal had bij m'n appartement.

Hoe dan ook, ik zou wel altijd een accucheck laten doen bij een EV van 5+ jaar oud. Als je er 2 op het oog hebt en de ene heeft 5% degradatie en de ander 20%, is die met 5% natuurlijk veel interessanter.

Aan de andere is de mogelijkheid tot een accucheck juist een pluspunt van EV's. Bij brandstofauto's zijn de dure onderdelen vaak het motorblok en de versnellingsbak. En daarvan is de gezondheid een stuk lastiger te controleren, of het moet echt dramatisch slecht zijn.
De 50% was een auto in Spanje, heet weer, 100% geladen altijd, met snel laders altijd... Aka, de 3 slechtse combinaties. Dat is ook zo een punt dat vele vergeten, je batterij doe veel langer op 80% maar dan kost je weeral range. Anyway, side topic.

Over het algemeen zal een privé verkoop op privé koper een betere voertuig opleveren. Is altijd al zo geweest, of het nu ICE of EV auto is,... Het probleem is dat de markt enorm veel 2de hans voertuigen nu ziet van leasing en huur bedrijven dat hun volop op de EV gesmeten hebben. Zou graag die nummers is willen zien, maar zou me niet verbazen dat die nummers veel hoger zijn dan mensen denken. En die hun batterijen ...

In de praktijk mankeren mensen gewoon de informatie, dat we vroeger hadden met km's, met olie testen, effen proefvaren voor de koppel enz. En daar werd vroeger ook veel gespeeld met de km's...
De 50% was een auto in Spanje, heet weer, 100% geladen altijd, met snel laders altijd... Aka, de 3 slechtse combinaties. Dat is ook zo een punt dat vele vergeten, je batterij doe veel langer op 80% maar dan kost je weeral range. Anyway, side topic.
Heb je een bron van dit zeer bijzondere verhaal? :P Dit kán namelijk bijna niet kloppen. Als je accu zo ver 'gedegradeerd' is dat je er nog maar 50% uit zou kunnen halen, dan zijn je cellen dermate gesloopt dat je zoiets ook aan je motorvermogen gaat merken.

Sowieso, als er auto's zouden zijn met dergelijke degradatie, dan kan je dat als particulier gewoon prima zien. Iedere EV heeft namelijk een GOM: je ziet als je 'm aanzet hoeveel kilometers je nog kan rijden. Dit houdt rekening met je eigen rechtervoet, evenals de staat van de accu. Als een EV 400km zou moeten kunnen halen en bij opstarten staat er 200km in beeld, dan weet je direct dat het niet in de haak is.

De realistische degradatie na een jaar of 4-5 en 100k km is zo'n 5%.
Fun fact: de degradatie gaat de eerste kilometers harder dan de kilometers daarna.
Zie bijvoorbeeld het grafiekje hier en bedenk dat 1000 laadcycli bij een range van ~300km slaat op 300.000km voordat een li-ion batterij de 90% aantikt.

Wist je dat er rondom Schiphol/Amsterdam massaal Model S'jes hebben rondgereden? Het was/is een zeer populaire taxi. In het verleden nog populairder, omdat Tesla ze leverde met gratis onbeperkte supercharging. Dus ál die taxi's hebben dagelijks bij Badhoevedorp aan de Supercharger (die niet voor niks 32! stalls heeft) gehangen.
Regelmatig vind je ze terug op tweedehandssites, met kilometerstanden ruim boven de 4 ton.... en nog steeds een prima range volgens de GOM.

Voor Jan Modaal maakt het in feite natuurlijk niks uit of een accupakket nog 96% SOH heeft of 94%. EV's zijn zeer prima bruikbaar, zelfs bij een SOH van 80%. Mits de range natuurlijk past. Maar met de huidige accupakketten en al helemaal met het snellaadnetwerk in Nederland ben je een uitzondering als dat niet zou kunnen.

Tijden veranderen nou eenmaal, het klopt dat je geen olie meer kan peilen ;)

[Reactie gewijzigd door Richh op 20 februari 2024 20:23]

Er zijn wel degelijk LEAFs bekend met zulks een degradatie van 50% SoH. Maar, dat zijn wel de extreemste gevallen die je zult tegenkomen. Las laatst nog een verhaal van iemand die met zijn LEAF (tweede wagen in het gezin) nog iets van een 70 a 80km kon rijden van vol naar leeg. Voldoende om rondjes rond de kerk te rijden, maar echt niet meer geschikt voor lange afstanden.
Oke, bij de eerste generatie LEAF, met accu's zonder fatsoenlijk BMS, zonder enige vorm van koeling van de cellen, zou dat in extreme gevallen inderdaad kunnen.

Het probleem is dat @ArconX dan concludeert
Het gevolg is dat een EV rond de 20 a 30% kan verliezen op 5 ~ 7 jaar tijd, met uitschieters op de 50%.
Het probleem is, dat je niet weet welke de conditie is van je batterij, want die info word lekker niet getoond in zowat alle EVs.
En dat is gewoon klinkklare onzin en daar zal 'ie ook geen bronnen voor hebben.

Al hoef ik jou dat niet uit te leggen, je hebt het hierboven zelf al duidelijk uitgelegd :P
Als de weercondities er zijn. Maar er zijn genoeg wagens die en pak minder bereik hebben bij niet ideal weersomstandigheden. Dus kan jij die wagen bijhouden tot de weercondities ideaal zijn ? En dat is bij elk merk verschillend. In mijn hybride geeft de batterij momenteel 32km aan ... Terwijl dit eigenlijk 60 zou moeten zijn volgens de constructeur. Dus realistisch laat ons zeggen 45-50km. Maar hoger dan 32km kom ik momenteel dus niet
Even googlen wat gebruikers zeggen, of wat er op evdb staat. Als de afwijking maar niet te groot is.
Die 50% lijkt mij inderdaad ook gewoon een extreem geval, ik kan met een verbrandingsmotor ook de extremen opzoeken en de koppeling kapot krijgen binnen de 50k kilometer. Ligt eerder aan je gebruik dan aan de technologie zelf dan. Had een collega die al een koppeling kapot had gereden op 50k km en klaagde over extreem olie verbruik. Tot ik hem over de parking hoorde rijden aan 50km per uur in tweede versnelling...
je niet weet welke de conditie is van je batterij, want die info word lekker niet getoond in zowat alle EVs
Met een OBDII stekker kan ik die van de mijne gewoon opvragen, o.a. de laadcycles, effectieve soc (en dus degradatie) en de werkelijke levensduur (welke lager is dan die van de auto want onder garantie vervangen). Wellicht kan dat met meer voertuigen. Of het accuraat is weet ik niet maar het is wel iets dat je kan gebruiken.
Met een OBDII stekker kan ik die van de mijne gewoon opvragen
En hoeveel privé kopers doen dat? Als je de Stekker kan vinden, lol ... op mijn auto zit dat ding goed verborgen ;)
Of het accuraat is weet ik niet maar het is wel iets dat je kan gebruiken.
En niet iedere auto laat die info zien of is betrouwbaar. Er is een noordse youtuber die niet anders doet dan testen van EVs auto's, en de actuele batterij levensduur. De de enige betrouwbare manier volgens hem, is 24h het voertuig batterij leeghalen en opladen cycles doorlopen. En dan heb je de exact capaciteit dat overblijft. Aka, vergeet dat trukjes op 2de handse markt.

Nu voor de 99% privé kopers, die gaan niet rondhangen met een OBDII. Zelf ik vergeet dat te doen als ik een ICE auto koop, gewoon omdat er zoveel andere indicators zijn bij een benzine motor, om te weten wat er mis is. Koppel, effen rijden, motor, olie, geluid, trekkracht, ...

We zullen zien in de toekomst, maar de batterij is en blijft een issue.
De de enige betrouwbare manier volgens hem, is 24h het voertuig batterij leeghalen en opladen cycles doorlopen.
Voor een ballpark (binnen paar procenten) is 1x leeg/vol wel prima. Gaat niet heel accuraat zijn maar het verschil tussen 60 en 62% maakt niet veel uit bij een koop, tussen 60 en 80 wel. Houd er ook rekening mee dat temperatuur veel meespeelt als je dat doet (dus binnen laden of rond 20c buiten).

Ook leuke: als er nog een loodaccu in zit voor de 12v systemen kan dit ook makkelijk nog een halve kw meetrekken. Bij PHEV's kan dit nogal voor een probleem zorgen aangezien dat makkelijk enkele procenten van de capaciteit is.

Verder heb je natuurlijk gelijk dat dit voor 99% van de mensen geen optie is (en bij een 2e hands prive nog minder). Mijn punt was meer dat als de data er is, deze niet super nauwkeurig is maar zeker een indicatie kan geven tussen een wrak en iets redelijks. Als ik zie hoe vaak mensen een auto kopen zonder keuring dan vrees ik dat er veel gedoe gaat komen rond accu's. Wellicht is het beter als de bovag hier regels voor gaat opstellen zodat de meeste mensen veilig zitten (want die kopen bij een degelijke garage).

[Reactie gewijzigd door kaas-schaaf op 20 februari 2024 19:41]

Zelf ik vergeet dat te doen als ik een ICE auto koop, gewoon omdat er zoveel andere indicators zijn bij een benzine motor, om te weten wat er mis is. Koppel, effen rijden, motor, olie, geluid, trekkracht, ...
De grap hier is natuurlijk dat alle 'indicatoren' waar je aan refereert louter op subjectieve waarnemingen gestoeld zijn. Je doet maar een aanname 'op gevoel'. Terwijl een SoH meting al dan niet door een professionele partij gewoon een objectieve resultaat geeft direct uit het BMS, wat gemaakt is om betrouwbare info over de batterij aan te leveren.

Bovendien, jij maakt mij niet wijs dat jij in een 'blinde test' van een willekeurige 2e hands auto op een 125pk / 250Nm blok een afwijking van ~ -10% vermogen of koppel kunt waarnemen. Terwijl dat objectief bezien best significant is. Wel eens een aflevering van AutoWeek‘s 'Op de rollenbank‘ gezien?

Nog even los van dat prestaties van een verbrandingsmotor nogal afhankelijk zijn van — bv. — de luchttemperatuur. Het maakt dus uit onder welke omstandigheden dat je hem rijdt. Voor een EV geldt dat in zekere zin ook. Een oude batterij zal een met wat degradatie een lager piek vermogen kunnen leveren dan een nieuwe. De vraag is; doe je na bv. ~200.000km een slechte koop aan een EV met bv. 82% SoH? En; hoe gaat de markt voor 2e hands batterijen eruit zien over pak 'm beet 5-10 jaar. Mss is het best economisch verantwoord om er een 'refurbished' batterij in te laten zetten.

Een ICE met 200.000km op de teller is immers ook 'alles behalve in nieuwstaat'. En alle subjectieve beoordelingen ten spijt; alleen een gedegen vakkundig onderzoek - ik refereer weer even aan AutoWeek, 'Klokje rond' deze keer — kan enige uitspraak doen over de technische staat en de te verwachten onkosten.

De Noorse Youtuber waar je op doelt is wss Bjørn Nyland. Die maakt onderhoudende reviews van EV's, maar ik zou dat niet als 'gedegen technisch vakkundig' inschalen. Zijn laden/ontladen cyclus conclusies dus ook niet.
Je weet dat ook een ICE motor flink achteruit gaat over de jaren van gebruik?
Kan redelijk wat kilowatts schelen in je vermogen. En jij gaat met een proefritje niet zien of ie olie slurpt, en of je vermogen mist (je weet immers niet hoe de auto gevoeld zou moeten hebben, aangezien electronische afstelling en versnellingsbak veel invloed hebben op het gedrag van de auto)
Dat het vermogen achteruit gaat is bekend, doet me zeker denken aan het stukje uit Top Gear:"So that car is what, 40 years old? That means it has minus 1 HBP" Aldus Clarkson tegen captain Slow.

Mijn auto doet na 15 jaar nog steeds ongeveer dezelfde aantal km / liter. Dat wil ik nog wel eens zien met een 15 jaar oude EV. En dat kan bijna, EVs zijn er sinds 2011 in NL.

[Reactie gewijzigd door WeetJeHetZeker op 21 februari 2024 12:27]

Nou sorry hoor, maar met 2e hands ICE auto's kun je vaak met een beetje testrit ook een hoop zaken niet achterhalen. Al genoeg in mijn omgeving meegemaakt waarbij na een maandje of jaartje rijden de motor compleet kapot ging, en dat waren ook reparaties van duizenden euro's. Bij elke 2e hands auto moet je altijd goed opletten, en je kunt geluk hebben of pech.
Het worden ook gewoon oudere autos, eerste generatie is inmiddels 11+ jaar oud.
Ze moeten wel heel lang mee gaan graag, als je ziet hoeveel CO2-equivalent het kost om zo'n auto te maken.
Dat is ook een verantwoordelijkheid (kuch kuch) voor de autofabrikanten. En als je dan leest van wagens die afgeschreven moeten worden omdat het accupakket aan de onderkant van de auto een steen geraakt heeft...
Ze moeten wel heel lang mee gaan graag, als je ziet hoeveel CO2-equivalent het kost om zo'n auto te maken.
Volgens de recentste studies is dat 0
Dat is ook een verantwoordelijkheid (kuch kuch) voor de autofabrikanten. En als je dan leest van wagens die afgeschreven moeten worden omdat het accupakket aan de onderkant van de auto een steen geraakt heeft...
Als je een steen raakt, ben je naast de baan beland. En fabrikanten zijn duur, we hebben daar een externe markt voor nodig en die heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen. En als de auto afgeschreven is, maar de batterij nog niet, kan de batterij ook gewoon een tweede leven krijgen.
Hoezo kost het 0,niks CO2 om een auto te maken? Is daar een uitleg/bron voor?
En die steen kan gewoon op de weg liggen. Het was juist de omhulling van het accupakket die geraakt was, en Hyundai wilde om die reden een nieuwe accu verkopen voor de betreffende Amerikaanse Ioniq. Voor $60.000.
Ofwel, gooi maar weg, milieu interesseert ons geen zier, als we maar geld binnenharken.
Precies. Natuurlijk is dat niet 0. Hier in west Europa is onze mix van stroom verhoudingsgewijs redelijk groen, maar zelfs dan duurt het nog echt wel de nodige kilometers voordat het kantelpunt bereikt wordt. Wat men hier nogal eens vergeet, is dat de energiemix mondiaal gezien verre van groen is. Dan ligt het kantelpunt benzine versus elektrisch substantieel hoger. Over de hele levensduur scheelt het nog wel, maar substantieel kan ik het niet meer noemen.
Wat men hier nogal eens vergeet, is dat de energiemix mondiaal gezien verre van groen is.
"Wat men hier nogal eens vergeet, is dat _fossiele brandstof in geen enkel scenario_ groen is." Here, I've fixed it for ya.

EV's gaan de mileuproblematiek niet oplossen, dat klopt. Maar ze gaan zeker een _substantieel_ voordeel t.o.v. ICE opleveren. Al was het maar omdat de energie efficientie per gereden km veel hoger ligt er potentieel meer dan _0%_ duurzaam opgewekt wordt.
Het gaat me hier om het maken van de auto zelf. Het ijzer, aluminium, koper, plastic. Een Polestar 4 geeft totaal 19.9 ton CO2 uitstoot om te maken. 11,8 ton voor de materialen, 7,6 ton voor de accu, 0,5 ton voor fabriek en transport.
Een zuinige kleine auto geeft 100 gram CO2 / km aan de uitlaat. Doe daar 30% bij en je hebt 130 gr/km. Dus die auto kost even veel CO2 om te maken als je 150.000 km kan rijden met een kleine benzine-autootje.
Het land nu volduwen met dat soort zware auto's is dus een milieuramp. Je moet ze heel lang gebruiken op groene stroom om dat terug te verdienen. En ze moeten dus lang meegaan.
En dat kleine autootje kost geen CO2 om te maken? Lijkt me eerlijker om dan enkel naar de CO2 voor de batterij te kijken. En dan kom je uit op 58000 km (ervan uit gaande dat je cijfers kloppen, die ik niet heb geverifieerd). Zelfs met een mix van groene en grijze stroom haal je dat er makkelijk uit op een levensduur van 200 000 km, wat al aan de lage kant is.
Mij is verder ook altijd vertelt dat een elektro motor veel efficienter is met het omzetten van de energie van stroom naar beweging (meen rond de 90%?), terwijl een verbrandingsmotor maar 50% geloof ik haalt en de rest aan warmte verloren gaat. Dus ik weet even niet of je die berekening zo maar één op één kan uitzetten. Deel verder je mening dat je idd ook gewoon voor beide de productiekost in CO2 moet meerekenen als je die vergelijking wil maken.

Ik kan me zo voorstellen dat ze toen in de tijd de wagen opkwam als vervanger voor paard en kar dezelfde soort discussies gevoerd hebben, buiten dan naar verbruik en vervuiling kijkende, want daar lag echt niemand wakker van in die tijd waarschijnlijk :p. Mij lijkt het eenvoudig, je zet van zowel EV als ICE de voordelen en nadelen tegen elkaar uit en je kiest wat voor jou persoonlijk doorweegt. EV zal naar de toekomst toe waarschijnlijk steeds meer nadelen wegwerken, terwijl ICE echt wel op z'n eindpunt zit qua doorontwikkeling.

[Reactie gewijzigd door Powerblast op 20 februari 2024 21:05]

Ha, nee, 50 haal je never te nooit niet. 35% is wel een beetje het max. En die van de electrische motor kan nog wel eens hoger liggen, maar je hebt natuurlijk ook verliezen als je je accu oplaad of verwarmt natuurlijk.
Als je goede auto's gaat vervangen dan is het maken van de nieuwe auto wel CO2 die (deels) voorkomen had kunnen worden.
EVs zijn inderdaad beter, dat klopt. Al zijn ze (nog) wel erg groot en zwaar (meer CO2 door grondstoffen en in life).
Maar als je nu nu nu het hele wagenpark tot EV maakt en de bestaande auto's verschroot dan ben je toch erg slecht bezig.
Misschien begrijp je me verkeerd, maar ik ben het volledig met je eens. De CO2-impact van de productie en gebruik van een EV is nooit nul. Totale onzin om dat te stellen zoals boven jou gebeurt.
Ik begrijp je waarschijnlijk verkeerd, maar die benzine wagen is toch ook geen 0 CO2 in productie? Doet moet er dan toch ook nog bij?
En die zuinige kleine benzineauto hoeft niet gemaakt te worden? Stel dat die in plaats van de accu helemaal niets heeft (geen benzinemotor, benzinetank, versnellingsbak) en laten we ook even het gehele productieproces en transport van benzine negeren. Dan stoot die elektrische auto dus 7,6 ton CO2 meer uit (alleen de accu). Dat is net geen 60 duizend kilometer. Dat is maar een paar jaar rijden.
De kleine auto kost niets in jouw vergelijking? Er zit dus maar 7,6Ton verschil tijdens het bouwen; met de uitstoot daarna wint de elec wagen met twee vingers in de neus .
Een liter benzine verstoken geeft 2392 gram CO2. Niet meer, en niet minder. De gemiddelde benzineauto in Nederland rijdt 1:15. Dat is dus 159 gram CO2/km. Per 100000 km dus 15.9 ton CO2 gemaakt
Nog nooit gehoord van verloren lading op de baan? Er zijn natuurlijk ook ICE's die total loss raken als de oliepan geraakt wordt en men blijft doorrijden. Maar kan me wel voorstellen dat het batterijpakket net iets kwetsbaarder is.
Het probleem was vooral dat de fabrikant het weigerde te repareren. En dat een nieuw accupakket bijna net zo duur uitkwam als een hele auto.
Overigens is "onrepareerbaarheid door dure onderdelen" wel een ding in de VS. En gezien de materiaalverspilling moet "right to repair" goed geregeld zijn, ook tegen de juiste kosten.
Dat is niet eigen aan de EV. Maar ik snap het dat men de cellen zou kunnen ombouwen in een nieuwe behuizing, maar dat buiten de expertise valt van een traditionele merkgarage.

Bij een ICE wil een dealer ook meteen een nieuwe turbo plaatsen als de actuator het beeft, een nieuwe transmissie plaatsen ipv een revisie/reparatie enz. Wat ook vaak leidt tot een veelvoud aan kosten dan naar een specialist te gaan.

Ook bij EV's zie je daar nu een markt voor ontstaan die wel batterijpakketten open doen om een individuele cel te vervangen. Vaak moet dat echter met oude cellen uit afgeschreven batterijpakketten omdat via officiële kanalen geen individuele onderdelen te vinden zijn.

Door deze filosofie van 'volledig batterijpakket vervangen of niks' drijven ze de verzekeringskosten omhoog en de restwaarde omlaag. Zou mooi zijn als hier druk op uitgeoefend wordt vanuit de consumentenbescherming.
Er zijn al kleine bedrijven die EV accu's kunnen reviseren (Zie video van Bjorn hierover op YT).
Het verschilt per merk en type maar die ''koolstofschuld'' van de productie is er meestal met een jaar wel uit.

Heb je een bron voor die steen? Ik ken alleen maar een paar zeldzame gevallen waar er een flinke steen met +150km/h geraakt is en de halve onderkant aan duigen lag, daar was een brandstofwagen waarschijnlijk ook total loss geraakt.
Bij de Polestar 4 is de "koolstofschuld" 20 ton CO2. Dat is meer dan 100.000 km rijden met een zuinige auto.
Windmolens en zonnepanelen doen het een stuk beter. Maar ja dat is geen status en je komt er nergens mee.
Wat is de CO2 productiekost van die zuinige wagen? Je vergelijkt nu verbruikskost met productiekost (in CO2). Als je die vergelijking wil maken, moet je bij beiden wel hetzelfde meerekenen :).
maar die zuinige ICE heeft toch ook een 'koolstofschuld'? lijkt me niet helemaal een eerlijke vergelijking als je dat niet meerekent.
Klopt maar de Polestar 4 is ook alles behalve een kleine zuinige auto. Een VW E-up! of Dacia Spring zal veel minder CO2e uitstoten tijdens de productie.
Zijn bron was een video van Louis Rossman, dat was wel een grappig verhaal.

Maar wat ik ook mooi vond is dat Tesla's niet tegen water kunnen: https://www.youtube.com/watch?v=pka9KaQh7DA
Dan denk ik, het is iig gelukkig niet te wijten aan een simpele in de motor "productiefout" zoals VAG kettingen, Ford wet belts etc etc die je masaal binnen 60K falen en de auto ook allemaal afschrijven.
een steen die je accupakket doorboord moet je overigens ook niet tegen je carter krijgen.

Ben geen fan van electro want geen oprit dus altijd maar zoeken/hopen/bidden voor plekje mij niet gezien en die 2 vakantieritten per jaar zijn ook wat langer, maar men maakt er wel sport van om spijkers op laag water te zoeken zodra er electrisch staat
Jammer genoeg zijn er ook bij EV's gelijkaardige componenten die bij falen maken dat gans de boel in de soep loopt.

Bij de BMW I3 kan bijvoorbeeld de airco compressor in de soep lopen wat dan voor metaalschilfers doorheen gans het systeem zorgt (dus de condensor vooraan, batterijpakket en de verdamper in de cabine). Dat kan gespoeld en vervangen worden, maar je bent er net zo goed 2k€ voor kwijt. Ook als je de pech hebt dat de inverter het opgeeft of een batterijcel wordt het gauw heel duur.

Een kleintje is de 12V batterij die ook op die wagens een onferhoudsitem blijkt. Om maar te illustreren dat mensen vaak de utopie geloven dat EV's erg simpel zijn en veel minder onderhoud vergen. Dat geldt vooral de eerste jaren, waar een traditionele auto wel oliebeurtjes en vaker remblokjes nodig heeft, wat op zich heel gemakkelijk en goedkoop werk is als je het zelf kan.

[Reactie gewijzigd door helldogbe op 20 februari 2024 21:20]

Eh, als er een motorstoring is na 60k km, dan is dat inderdaad kwalijk, maar dan is de auto nog lang niet afgeschreven hoor. Als zoiets bij dergelijk lage kilometerstanden gebeurt dan zal dat vaak onder volledige garantie of coulance worden gerepareerd. Laten we niet gaan overdrijven.
Volledige garantie of coulance?
Ben je zeker, want dat moet je dan tegen de kopers van Renault 1.2 TCE of Stellantis 1.2 PureTech motoren zeggen.
https://www.autoblog.nl/n...oos-op-stellantis-3477040
https://www.mesopinions.c...rs-renault-1-2l-tce/94408
Of de 1.2 en 1.4 TFSI motoren van VAG:
https://www.vwforum.nl/viewtopic.php?t=145693
Ook nu weer stemmingmakerij. Mijn 1.2 motor van Peugeot is kosteloos voorzien van een nieuwe distributieriem na 5,5 jaar oud te zijn.
Maar dat is een tijdelijke oplossing. Die riemen lopen gewoon door olie en de 1.2 motor is gewoon veel te klein voor de auto. Bij elke beurt MOET de olie worden ververst en met de door de fabrikant gespecificeerde olie. Stop je er iets anders in lost de riem gewoon op en loopt je motor in de soep.

Het vervangen van de riem kost ook klauwen vol geld omdat de gehele blok eruit moet.
Maar dat is een tijdelijke oplossing. Die riemen lopen gewoon door olie en de 1.2 motor is gewoon veel te klein voor de auto.
Motor te klein? Wat heeft dat er nu mee te maken? Er zijn wel kleinere motoren in omloop in autoland hoor.
Bij elke beurt MOET de olie worden ververst en met de door de fabrikant gespecificeerde olie. Stop je er iets anders in lost de riem gewoon op en loopt je motor in de soep.
Bij welke motor MOET de olie dan niet ververst worden bij onderhoud? Elke auto heeft nieuwe olie nodig bij onderhoud
Het vervangen van de riem kost ook klauwen vol geld omdat de gehele blok eruit moet.
Tsja, bij elke motor moet op een gegeven interval de riem vervangen worden. Je krijgt de eerste nu gratis vervangen omdat de levensduur korter is dan eerder voorzien. (Elke 6 jaar ipv 8 jaar).

Bovendien ging het erom dat beweerd wordt dat de auto na 60k km afgeschreven is. Dat is gewoon echt niet waar. Geen enkele auto wordt na 60k km afgeschreven.
Leuk voor jou, zeer anekdotisch, maar er zal toch wel degelijk een probleem zijn als Renault rijders een open brief naar de Franse president sturen voor hun motorproblemen!
https://www.autointernati...-in-van-franse-president/
Ford heeft hetzelfde probleem met de ecosport motoren, maar geen coulance.
Bovendien zijn er meestal wel motoren beschikbaar uit sloopwagens.
Dat accupakket was overigens niet doorboord, maar gekrast met een deukje.
Je vergeet een heel groot punt bij je rant tegen electrisch. De lokale milieubelastig die je niet meer hebt. Wat is beter? Een hele stad vol electrisch / emisielose auto's of een vol met uitlaatgaspuffende auto's?
Als u bedoelt de markt voor gebruikte is een van de reden dat o.a. verhuurbedrijven en lease bedrijven ze massaal dumpen, als je leest dat bedrijven als Hertz en Sixt er zo goed als helemaal mee stoppen komen er natuurlijk grote aantallen op de markt.
Een andere reden is dat men voorzichtiger is om een EV te kopen men geheel terecht ook voor een EV MRB moet gaan betalen, gelukkig voor zover is te lezen omstreeks 2026 over het gewicht van de auto, eerlijk gezegd heb ik het idee dat de markt voor EV'S sterk gaat minderen.
En als er steeds meer merken (meest Chinese) bij komen maar er niet meer worden verkocht zal men de prijzen moeten laten zakken, kwestie van vraag en aanbod.
Mensen en de media hebben het vaak over de Chinese auto's, maar het 'probleem' met de Chinezen lijkt me momenteel (nog) niet zo groot. De enige Chinese merken die vandaag een deukje in de boter kunnen slaan zijn BYD, Polestar en MG. En dan nog heeft 'één van die grote' Chinezen het moeilijk met het volgen van de concurrentie.
Wat moet dit dan zijn, of worden, voor al die kleine vissen die de Europese markt opkomen? En dan hoef je niet enkel naar China te kijken, ook Amerikaanse visjes zien af (Lucid, Fisker, Rivian).
Ik vind de Chinezen ook niet écht goedkoop, exclusief de MG4 die vergelijkbaar is met de Golf en welke je al hebt voor een Golf met handbak. Daarnaast bieden ze niks extra t.o.v. de Europese concurrentie. Kijk naar de BYD Dolphin, 4,20m, 34 000 euro met wat opties, en dan heb je 310 km rijbereik onder ideale omstandigheden (reken dus eerder op 260-280km).
7 jaar geleden kostte mijn Hyundai Ioniq 36 000 euro, voor dat geld had je een grotere, ruimere, luxueuzere auto met 250km (reëel) rijbereik onder ideale omstandigheden. Snelladen? De Dolphin haalt ocharm 88kW, de Ioniq haalde 7 jaar geleden (al) 70kW.
De komende jaren komen de sub 25 000 EV's uit (VW ID2, Citroën e-C3, ...). Wagentjes die niet (veel) beter zullen presteren dan bovengenoemde modellen, maar wel nog eens los 5 à 10 000 euro onder de huidige prijzen beloven te gaan. En zo ver ik weet is er nog geen Chinees die een vergelijkbaar model heeft aangekondigd.
Tenslotte lijkt de moeilijkste horde de weerstand bij de kopers. De mensen met de grootste weerstand tegen EV's willen er pas eentje wanneer hij 'de diesel die 10 jaar geleden 20 000 euro kostte, vervangt': vol in 5min, >700km rijbereik, en ja... hoe irrealistisch ook, dat alles voor 20 000 euro. :-)
Ik vrees vooral dat dit de grootste rem op de evolutie zal zijn. De particuliere koper die helemaal niet wil overstappen omdat elektrisch 'eng' is, ze niet weten wat het verschil tussen snelladen en regulier laden is, laat staan dat ze gaan weten/snappen dat er laadpalen van 7, 11 en 22kW zijn, en dat opladen met een 7kW interne lader aan een 11kW laadpaal de grootste merde is die je je kan inbeelden, dat je batterij in de winter moet voorverwarmen (en dit enkel kan door de laadpaal in de navigatie in te geven), ...
Probleem dat ik bij mijn omgeving vooral merk is dat ze weigerachtig zijn tegenover EV omdat ze er mee om willen gaan als een ICE. Ja maar, van 0% naar 100% duurt zo lang. Ja en zeg ik dan, precies of je doet dat elke dag? Ja maar, stel ik de wagen dan snel nodig heb, dan is ie wel niet vol. Dan plan je dat je de uren ervoor kan laden, of als het echt niet lukt, daar heb je snellader voor. En dan valt het meestal al stil met tegenargumenten :).

Het is in mijn ogen echt gewoon een kwestie van je gewoontes iets aan te passen. Ik snap het ook wel, de meeste zijn niet anders gewend dan een ICE, dus het is inderdaad even wennen.
Op bepaalde punten kan ik het enigszins met u eens zijn, als men thuis gratis kan laden met zonnepanelen is een EV natuurlijk fantastisch, echter net als ik heeft een aanzienlijk deel van de autobezitters deze mogelijkheid niet.
Ik rij zelf een HEV welke globaal over het jaar gezien gemiddeld 40 tot 45% van de afstand elektrisch rijdt uiteraard in de zomer wat meer dan in de winter.
Moet ik brandstof tanken dan stop ik even bij een meestal Tango station en gebruik dan de Tango app om te tanken en met hooguit 5 minuten weer weg, met een EV sta je al gauw minimaal een half uur bij een snel lader te hangen en vervelen.
Pas wanneer ik met maximaal 5 minuten laden weer ruwweg 500km kan rijden zou ik kunnen over wegen een EV te leasen of kopen, eerder komt er bij mij geen EV
Ik heb (helaas) ook een PHEV en kan me eigenlijk maar voor een deel vinden in jouw mening. Persoonlijk had ik liever direct een EV "gekregen" maar fiscaal was dit blijkbaar beter voor het bedrijf. Met een bereik tussen de 35/40km in de winter nu rij ik ongeveer 5km per dag hybride en de rest elektrisch. Wat een verademing om bijna nooit meer te hoeven tanken. (Inmiddels 6500km gereden en pas 3x hoeven tanken waarvan de eerste keer bij aflevering was, terwijl ik toch ook al meermaals langere afstanden heb gereden).

Om te gaan tanken bij het specifieke station waar we de kaart van hebben is het ongeveer 15 minuten omrijden, plus tanken kost tanken mij dus 20 minuten. En dat deed ik vroeger ongeveer 3x per maand. Nu hang ik hem thuis en op kantoor consequent aan de lader en bespaar ik dus enorm veel tijd (aan de lader hangen kost me nog geen minuut voor koppelen en ontkoppelen). Had ik een EV gehad en ik moest héél af en toe toch kort aan een snellader dan hoefde ik niet meer om te rijden en ben ik er van overtuigd dat ik op jaar basis minder tijd kwijt zou zijn dan met een ICE.

Het punt wat ik wil vooral wil maken is dat het geheel afhankelijk is van je persoonlijke situatie en omstandigheden om te bepalen of een EV, PHEV, HEV of ICE het beste bij je past.
Zelfs al kan je thuis niet gratis laden, je zou je EV moeten laden op momenten dat je er niet op hoeft te wachten. Wij volgen het motto "Always Be Charging" (de ABC van de EV), dus die van ons hangt thuis altijd aan de lader. Kost 2 seconden om de stekker erin te steken en je hoeft verder nergens meer naar om te kijken. Snellader? Alleen als we langere trips doen (NL -> UK/DE/CH) en dan nog is de auto meestal klaar voor de volgende etappe voordat alle passagiers hun plaspauze voltooid hebben.
Ik vind dat je de voorzichtige koper die 'elektrisch =eng' hier nogal gemakkelijk wegzet. Het is gewoon een feit dat een goedkope EV nog met veel beperkingen komt (vooral voor mensen die met de auto reizen alsook iedereen die niet in de mogelijkheid is om thuis een laadpaal te installeren). En dit komt van iemand die al 7j een elektrische auto in het huishouden heeft.

Hier in België komt de Model Y met 5k subsidie die dan voor 35k€ te koop is wel tegemoet aan heel veel eisen. Maar tenzij je gemakkelijk kan laden thuis of op het werk (ook nog een zeldzaamheid buiten de tweaker bubbel met goedbetaalde baan met bedrijfswagen, woning met oprit en zonnepanelen, kantoor met laadpalen die niet enkel voor de directie zijn).

Verder zijn de tarieven van de openbare laadpalen omhooggeschoten door de gascrisis maar nooit meer gedaald. Hier in België betaal je vaak 40 cent voor AC laden en 80-90 cent voor DC laden. Dat maakt een gigantisch verschil voor de ROI ten opzichte van iemand die kan thuisladen (helemaal icm zonnepanelen, al is de terugdraaiende teller hier al afgeschaft dus voor velen telt ook dat mee).
Beschikbaarheid van laadpalen is ook een kip-ei probleem. In ons dorp (Heesch) was het een paar jaar terug nogal schaars maar na de eerste paar openbare palen in de wijk is er een stortvloed van EVs bijgekomen waardoor de gemeente het aantal palen ook snel heeft doen groeien. We zijn nu op het punt waar ongeveer een kwart van de wijk EV rijd. Dit zijn echt niet alleen de gezinnen in koopwoningen, ook bij de sociale huur in onze wijk zie je steeds meer tweedehands EVs verschijnen.
Met openbare laadpalen is mogelijk wel het probleem dat
-je geen zekerheid hebt dat je kan laden, indien je er niet terecht kan je mogelijk een onbruikbare auto hebt. Dat met name met de auto’s die een 40kWh of minder accu hebben (tenzij je afstanden rijd die je net zo goed met (e)fiets of (e)scooter zou kunnen doen)).
-het verplaatsen indien die vol is en/of je extra kosten moet betalen
-een laadplek geen parkeerplaats en die raak je vaak kwijt; waar moeten die auto’s die niet hoeven of kunnen laden heen dan? (woon in een dorp ver buiten de randstad en is geen ruimte voor die extra parkeerbehoefte)
-tarieven aanzienlijk hoger kunnen zijn dan thuis (cpo 0,69 hier)

Ik ben benieuwd hoe dat in de praktijk goed gaat.

Als je een oprit hebt is het gewoon zorgeloos stekker er in en telkens een volle accu zonder daar verder mee bezig te zijn(!) en vaak veel voordeliger is.
Ik weet dat er wat verschillen zijn tussen België en Nederland op vlak van verschil in aankoopprijs (BPM) en wegentaks. Maar met zo'n laadtarief (0,69 cent) of 10€/100km is de terugverdientijd wel erg lang.

Hier in België is de densiteit van de laadpalen ook een stuk lager. Zelfs een ramp om op bestemming te laden als je bv. ver weg een grootstad bezoekt en in de parkeergarage staat of een universitair ziekenhuis. Maar net zo goed in het dorp of kleine stad is een kilometer wandelen tot de laadpaal geen uitzondering (en dan staat er 1 paal met 2 aansluitingen).

Hier zien we vooral een enorme shift in de bedrijfswagens wegens fiscale voordelen. Daarbij doen die beter begoede mensen nu soms voordeel doordat ze van het bedrijf een vergoeding krijgen volgens een gestandaardiseerd energietarief, maar men soms gratis op zonnepanelen kan laden. Daar wil de fiscus nu een stokje voor steken:
Thuisladen van bedrijfsauto wordt fiscale miserie: Fiscus maakt elektrisch rijden nodeloos complex
Je moet misschien meer doen dan alleen headlines lezen. Er is veel media geweest dat in de headline stond te roepen dat bijv. Hertz zijn EVs terug gaat verkopen, en dan denk je 2s na, besef je dat Hertz de Tesla deal heeft gesloten in 2020, dat die wagens 3 jaar oud zijn en dat Hertz al zijn voertuigen, ook brandstofvoertuigen, na 3 jaar verkoopt.

En het gewicht van een EV ... heb je het gewicht van een ICE SUV al eens bekeken? Dat zijn ook geen lichte auto's. Waarom toch altijd die focus op dat beetje meer van een BEV?

De markt groeit nog altijd en de markt voor EVs groeit sneller dan de hele automarkt. Dus voorlopig stijgt het aandeel in de verkoop nog altijd, en dat zal alleen maar toenemen omdat fabrikanten wel degelijk bezig zijn met het uitfaseren van brandstofmotoren in Europa. De meeste fabrikanten hebben de ontwikkeling van nieuwe motoren al lang stopgezet en zijn nu ook bezig met de laatste wagens met een brandstofmotor op de tekentafel uit te werken. Velen zullen tegen 2030 al een deel van het wagenperk exclusief elektrisch hebben gemaakt, anderen zijn dan nog bezig met de uitfasering daar het in 2035 toch echt gedaan is in de EU.
En het gewicht van een EV ... heb je het gewicht van een ICE SUV al eens bekeken? Dat zijn ook geen lichte auto's. Waarom toch altijd die focus op dat beetje meer van een BEV?
Inderdaad, bvb BMW X3 xDrive 30i vs Tesla Model Y Single Motor: 1.785kg vs 1844kg.
59kg verschil. Dat is nog niet de inhoud van de benzine tank!
Als u bedoelt de markt voor gebruikte is een van de reden dat o.a. verhuurbedrijven en lease bedrijven ze massaal dumpen, als je leest dat bedrijven als Hertz en Sixt er zo goed als helemaal mee stoppen komen er natuurlijk grote aantallen op de markt.
Huur bedrijven kopen nog volop. Heb de cijfers van de UK nog maar een week geleden gezien en (als ik me goed herinner), de trend was -15% voor privé kopers, -17% voor bedrijven maar +23% voor huur/leasing bedrijven. En dat houd de markt eigenlijk overeind.

Iedere markt kan anders zijn, ... maar de grote reden voor de prijs dalingen, is letterlijk de batterij, in combinatie van huur bedrijven dat nu oudere (en batterij = ... ) modelen dumpen.
als je leest dat bedrijven als Hertz en Sixt er zo goed als helemaal mee stoppen komen er natuurlijk grote aantallen op de markt
Dit is niet waar. Bij Sixt willen ze zelfs dat tegen 2030 de vloot voor 70 tot 90 procent uit elektrische voertuigen bestaat. Waar Sixt mee stopt is met de Tesla's die ze hebben. Dat heeft voornamelijk te maken met de financiële aspecten van de deal met Tesla. Ze klagen over de restwaarde omdat Tesla de prijzen onlangs flink heeft laten zakken en dan daalt de restwaarde van de auto's die Sixt heeft ook flink. Dat vinden ze niet fijn bij Sixt dus stoppen ze er helemaal mee. Heeft dus niks met het dumpen van EV's maar met de prijs afspraken met een EV producent.

Bij Hertz speelt ook het financiële plaatje een rol, namelijk bij reparaties. Ook weer bij Tesla. Waar vroeger het plaatwerk uit meerdere onderdelen bestond en bij schade makkelijk te vervangen was heb je nu te maken met gigacasting. Dat zorgt ervoor dat bij schade reparaties een stuk duurder worden. Daarnaast blijkt dat onbekendheid bij garage bedrijven met elektrische auto's ervoor zorgt dat bij problemen deze langer in de garage blijven, dat kost geld.

EVs worden niet massaal gedumpt. Bovendien heb je bij veel bedrijven niet eens meer de keuze om een ICE auto te leasen. Het moet allemaal een EV zijn.
De auto's van Hertz hebben nog geen gigacasting, daarnaast moet je aardig wat schade rijden voor zo'n casting schade heeft. Er zitten sowieso nog crushcans op gemonteerd.
Ze hebben in 2021 100.000 Tesla's besteld en daarna nog meer Tesla Y. Volgens mij was gigacasting al in 2021 een ding bij Tesla. Maar ik weet niet of die auto's van Herzt dat "probleem" hebben. Reparatiekosten na schade is blijkbaar waar ze tegenaan lopen. Het vermogen en koppel werd al verlaagd voor die huur auto's om het aantal aanrijdingen te beperken en dus de schade gevallen.

Heeft mi niks te maken met EV maar meer met productie methodes, waarvan we allemaal weten dat Tesla nog in de kinderschoenen staat ;)
Het is natuurlijk niet alleen die gigacasting, maar ook de hoge prijs die Tesla vraagt voor reserve onderdelen. Denk aan zo'n enorm glazen dak, wat ook niet makkelijk te repareren is. Of gehele camerasystemen die opnieuw gekalibreerd moeten worden en sensoren die moeten worden afgesteld.
Ja precies, wat heeft gigacasting met het plaatwerk te maken? :)
Bij een ongeluk heb je daar wel mee te maken, en daar gaat het om.
Maar dat is niet wat je zei. De reguliere blikschade heeft bij Tesla een ander probleem dan gigacasting dat is namelijk de voorraad vervangende onderdelen die extreem beperkt is en dus een lange leadtime heeft in vergelijking met veel andere fabrikanten. Maar rijd bij je Polestar of E-klasse ook niet de bumper aan gort want dan staat je auto ook zo een paar weken bij de garage wachtend op onderdelen, de nieuwe standaard zullen we maar zeggen.
De prijsdaling van de eerste generaties elektrische auto's afgelopen jaar kan voornamelijk worden verklaard door snelle technologische ontwikkelingen en een toenemend aanbod van nieuwe modellen. Dit maakt oudere modellen minder aantrekkelijk. Subsidies voor nieuwe EV's en verbeteringen in laadinfrastructuur versterken dit effect. Daarnaast kan de zorg over de levensduur van batterijen en de concurrentie van de tweedehandsmarkt ook bijdragen aan de lagere prijzen van oudere elektrische auto's.
Welke snelle technologische ontwikkeling?

Er zijn gewoon goedkopere EVs geproduceerd zonder een eigen platform en met flink wat concessies op bv laadsnel of accu conditionering.

Dit heeft niets met technologische ontwikkeling te maken, het is puur dat meer fabrikanten meer investeren in het realiseren van een interessante EV. Dat doen ze niet omdat de techniek nu zover is, maar gewoon omdat het nu wel serieus op de roadmap staat.
Heb je wel eens een Tesla Model S 2016 met een Tesla Model 3 2022-2023-2024 vergeleken? 8)7 denk je nou echt dat dit geen technologische ontwikkeling is?

Sorry maar dan heb je liggen slapen.

Ja zeker, er is meer prijs diversiteit gekomen in de markt. Verwar dat alsjeblieft niet met gebrek aan ontwikkeling.

[Reactie gewijzigd door Djerro123 op 20 februari 2024 19:13]

Ik denk dat je toch even moet kijken naar wat artikels, want alleen de range van de batterijen is al een pak groter. Dat gebeurt ook niet zomaar door een grotere batterij te plaatsen, want ook dat is weer mogelijk door technische innovatie. De packs worden lichter, kleiner enz, waardoor er meer cellen op een model passen. Dus ja, er is veel technische innovatie.
Tesla die een price war start + Chinese concurrentie?
Meerdere factoren, oudere techniek, aanbod (en financiele interessantere) van nieuwe modellen en zeker niet onbelangrijk bij de oudere modellen, verlopen van accu-garantie. De hele 2009-2014 periode zijn vrijwel verlopen van garantie, lang niet een probleem, maar loopt bij vervanging flink in de kosten.

Daarnaast, maar dat is mijn ervaring toevallig, die auto's zijn inmiddels 'op'. Ampera, I3, Leaf, allemaal van 2009 tot eind 2013 in range van 150k tot 300k, heeft het voor mij niet het gevoel meer dat dit auto's zijn die 30-40 jaar meegaan. Met name de ampera heeft enorm veel roest problemen, Leaf vrijwel alle rubbers 'uitgehard', I3 lijkt de ophanging regelmatig het probleem, het zijn geen 'probleemvrije auto's. Natuurlijk, normale auto's hebben daar ook last van, maar mijn 2003 draait nog vrijwel probleemloos.
Op de Leaf na zijn het vaak de andere onderdelen die het begeven voor de accu. Alhoewel het qua onderhoud sowieso wel meevalt, ik heb 100k in een Leaf gedaan en behalve banden moesten er rond 160k nieuwe fuseekogels in, dat was het wel zo'n beetje.
Harry Metcalfe heeft hier een video over opgenomen. Eea is wel een beetje vanuit een petrolhead perspectief en de UK markt is wel wat anders dan de Europese markt, maar de belangrijkste punten haalt hij wel aan: https://www.youtube.com/watch?v=nZysvgm2_Aw
ja. Economische principes. Meer aanbod die meer in lijn met de vraag dus geen spanning meer op prijs door te weinig aanbod. Daarnaast is er ook een flinke daling geweest in aanschafprijs van nieuwe BEV's. Kijk maar naar Tesla en de opkomst van Chinese merken. Ook dat heeft gevolgen voor de restwaarde/ verkoopprijs tweede hands. Daarnaast is ook nog eens de technologie met sprongen vooruit gegaan: dat leidt tot economische veroudering. Bij benzine-auto 's valt niet meer veel te innoveren. Die worden eigenlijk alleen maar slechter en slechter om de kosten laag te houden.
Omdat die dure accu's op zijn.

Edit: ahhh je bedoelde eerste generatie, maar wel nieuw, ik dacht 2e hands.

[Reactie gewijzigd door JDx op 20 februari 2024 18:55]

Economies of scale? Toegenomen concurrentie (eerst alleen Tesla, nu ook BYD, Renault/Nissan, zelfs Volkswagen)?
Ik zag laatst dat je op een nieuwe Porsche Taycan ook €70.000 verliest op dag 1. Een beetje wat Kia had vroeger. Maar waarom? Vraag en aanbod, dure batterij vervangingen?
Omdat de prijzen niet reëel waren. En net zoals met alle nieuwe producten duurt het zeker zo'n 10 jaar voordat het enigzins betaalbaar wordt.
Grootste reden...1 fase lader aan boord.
Dit betekent dat je maar 1/3de van de laadpaal laadt.

Vooral irritant bij 11kw laadpalen, want dan laad je met maar 3kw...niet fijn met n 64kwh accu.
Een 3 fase auto laadt gewoon 7,2 kw.

Ook snelladen gaat bij de eerste generaties langzaam...ook zit er geen verwarming/koeling op die accus dus laden ze nog langzamer.

Mijn EV heeft dat ook...1 fase.
Snelladen theoretisch 74kw....maar die is altijd te koud dus dan is t 53kw.

Voor mij geen punt want mn actieradius is heel goed.
Het artikel beschrijft niet wanneer de auto's verkocht zijn, alleen wanneer ze geregistreerd zijn. Levertijden zijn gemiddeld drie a vier maanden (bron). Dus dit zijn hoogstwaarschijnlijk verkopen van vorig jaar.

Ik ben benieuwd hoe de verkopen zich ontwikkelen nu de subsidies afgebouwd worden.
In algemene zin kan je gewoon de kwartaal cijfers van alle grote bedrijven volgen.

Bij wijze van spreken had elke krant op de voorpagina staan dat BYD qua aantallen Tesla had ingehaald afgelopen jaar. Wat een nieuws. Wat een beetje in het water viel was het nieuws dat VW totaal haar doelen had gemist die in 2019 waren gesteld (zie hier voor achtergrond), en dat ze niet eens meespelen.

Wereldwijd groet de EV markt met double digits. Echt niet omdat NL wat voordelen heeft. Sterker; de voordelen nemen al jaren af, maar de groei helemaal niet!
Zoals met alle subsidies kiest de zakelijke leaserijder voor de meest gunstige optie. Vroegah waren dat (sjoemel)diesels. Nu zijn het EV's. Zodra ze MRB moeten gaan betalen, zullen weer meer benzineauto's geleased gaan worden.
Ik heb geen auto meer voor nu maar een escooter.
Heerlijk ding, echt een aanrader vooral voor de net iets langere afstanden van 20km of meer kom je fris aan op je bestemming.
In 2023 waren ontzettend veel auto's niet leverbaar door aanhoudende onderdelen tekorten.

Wat voor "waarde" heeft het daarom te weten dat nu de aantallen 28,9% hoger ligt? Lijkt me een open deur intrappen.
"Vanaf 2025 geldt de motorrijtuigenbelasting ook voor elektrische auto's. In 2025 krijg je als je elektrisch rijdt nog een korting van 75%. Daarna betaal je het volledige bedrag. De overheid kijkt elk jaar of het nodig is om deze plannen bij te stellen"

Ben benieuwd wat de impact hier van gaat zijn komende jaren. Dit naast de SEPP die steeds minder wordt maakt het allemaal niet meer zo aantrekkelijk om een EV te kopen volgens mij.
De prijzen van EVs komen naar beneden, subsidie is steeds minder noodzakelijk en sowieso op lange termijn onhoudbaar. En over enkele jaren kan je toch geen nieuwe wagens met brandstofmotor meer kopen.
Dat zal zeker invloed gaan hebben. Kijk maar wat er met diesels is gebeurd.
Het is nog maar zeer de vraag of dit uit gaat komen. Ik mag toch aannemen dat in het regeerakkoord komt te staan dat elektrische auto’s een andere staffel krijgen dan benzine en dieselwagens.

Als een elektrische auto meer motorrijtuigenbelasting moet betalen dan een benzine of diesel, dan kunnen we beter meteen stoppen met de energietransitie.
Ik snap je punt. Maar tegelijkertijd is het wel zo dat meer gewicht meer slijtage aan de weg oplevert. Uiteindelijk betekend dit dus ook meer kosten voor reparaties en onderhoud, dat moet toch op een of andere manier gecompenseerd worden. Best kans dat we uiteindelijk allemaal duurder uit gaan zijn.
Maar tegelijkertijd is het wel zo dat meer gewicht meer slijtage aan de weg oplevert. Uiteindelijk betekend dit dus ook meer kosten voor reparaties en onderhoud, dat moet toch op een of andere manier gecompenseerd worden.
Dat is een vertekend beeld. Het huidige NL stelsel van wegenbelasting (gewicht) en acijnzen (brandstof) is slechts ‘een' beprijzing van het gebruik maar staat niet in verhouding tot de werkelijke kosten per kg voertuig / schade /slijtage aan het wegdek. Dat zou bussen en vrachtwagen vervoer nl. volledig onbetaalbaar maken.

Natuurlijk is er een kans dat we duurder uit gaan zijn. Je weet dat er maar een paar zekerheden in het leven zijn; death and taxes. Maar de beprijzing daarvan is vooral een politieke keuze. Daar valt aan te sleutelen als/wanneer we het ooit eens worden 'met elkaar'.
De trend van meer gewicht staat grotendeels los van EVs. Een Model 3 is qua gewicht vergelijkbaar met andere luxe sedans van hetzelfde formaat. Ook in een reactie hierboven door @Chris_147 al aangehaald: BMW X3 xDrive 30i vs Tesla Model Y Single Motor: 1.785kg vs 1844kg. 59kg verschil.

Het probleem is dat iedereen in z'n eentje in een dikke SUV wil rijden want "veilig", makkelijk instappen en misschien heb je een keer in de 5 jaar die ruimte wel nodig. De meeste mensen zouden met een hatchback, station of sedan ook prima afkunnen als ze voor die ene keer een busje huren.
dat haalt toch niet weg dat een model Y zonder batterij en met ICE een stuk lichter zou zijn? dat was het punt van mijn comment dat meer gewicht meer slijtage oplevert. Dat zou toch op een of andere manier bekostigd moeten worden, dat het bij vrachtwagens blijkbaar onevenredig berekend wordt kan ik begrijpen maar zou in de perfecte wereld ook niet moeten
Een euro 3 diesel-vrachtauto met meer dan 3 assen en luchtvering van 38000-39999 kg kost 187 euro per 3 maanden in de wegenbelasting
Een benzineauto van 1250-1350 kg kost 194 euro per 3 maanden in de wegenbelasting.
Dus ja, die benzineauto wordt echt wel heeeeeel zwaar belast hoor. Wat een schade aan de weg zal die veroorzaken. Het betalen naar wegslijtage is compleet kul.
maar is het probleem dan dat benzine autos te veel belast worden of vrachtwagens te weinig? (en ja ik begrijp dat het bedrijfsleven dat nodig heeft om transport fiscaal haalbaar te maken, maar dat is niet het punt van mijn comment.)
Ik mag toch aannemen dat in het regeerakkoord komt te staan dat elektrische auto’s een andere staffel krijgen dan benzine en dieselwagens.
Tja, zo was er ook saldering om zonnepanelen interessant te maken. Dat hele voordeel is ook weg als elke leverancier terugleverboetes heeft geimplementeerd.
Heb je daar een bron voor? Ik vraag me dan namelijk af wat een schade een vrachtwagen van 50 ton dan wel niet moet veroorzaken.
wat zijn er toch veel mensen met veel geld...
Of de auto is vd bank(lening).
Verreweg de meeste nieuwe auto's zijn of zakelijke lease, of private lease. Er zijn maar bar weinig mensen die een auto zo kopen...
precies, en dat verziekt de markt want daardoor blijven de prijzen hoog
Wat een onzin. Dat is gewoon de kostprijs van een auto...
edit:was een thread reactie

[Reactie gewijzigd door david-v op 20 februari 2024 19:08]

Kan het stroomnet in de EU lidstaten die toename nog aan? En hoe lang nog?
Zonet 2de Tesla gekocht... ik ben dus mee verantwoordelijk voor de stijging.
Was het niet direct van plan, maar in BE heb je nu een premie van 5000 euro, en is de prijs voor een Tesla gezakt naar 40K. TIjdelijk, vanaf morgen terug 7K duurder.
Dus plots 12K kunnen uitsparen... Mooie deal denk ik. De huidige benzine is nog iets waard, dus daar krijgen we zeker nog deel voor terug.
Bij deze dus boodschap aan alle belgen: enkel vandaag nog die promo bij Tesla...
Dat is een mooie deal! Wij hebben naast de Tesla een 2019 Zoë aangeschaft als tweede wagen voor korte ritjes. In Duitsland zeer betaalbaar tweedehands door subsidie daar, daarna import door handelaar en van hem overgekocht zodat we ook nogmaals subsidie in NL konden vangen. Netto zo'n 12k betaald voor een zeer nette wagen.
Dat is een nog betere deal :-)
Maar wel 2de hands natuurlijk... Stuk minder ideaal voor garantie.
Ik zou iedereen die toch een nieuwe auto nodig heeft (en thuis kan laden) toch aanraden gebruik te maken van die premie nu in België. Wil je er mee op reis, ga dan voor de Tesla. Wil je dit niet, dan zijn er nog wel enkele andere opties.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee