RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Editie NL

China komt met varkenskoffie: 'Maar hier zijn we nogal braaf'

De varkensvleeskoffie Beeld © X: dougbueno

Koffie met varkensvleessmaak. In China is-ie te krijgen bij de Starbucks, ter ere van het Chinees Nieuwjaar. En hoewel je zo'n apart bakkie nog niet in Nederland kunt krijgen, vind je hier wel allerlei andere smaakjes. Slaan we door met die koffiesmaken? "Het is het leukst wanneer je de koffie gewoon puur proeft."

'Abundent Year Savory Latte', zo heet de koffie in de Chinese Starbucks. Wat erin zit? Saus met gestoofd varkensvlees, espresso, gestoomde melk met varkenssaus en stukjes varkensvlees erbovenop. 

Gerookte ham-smaak

Zo'n bakkie pleur met vleessmaak klinkt misschien gek, maar komt volgens koffie-expert Joost Leopold wel vaker voor. Alleen dan onopzettelijk. "Het is niet gek om dat soort smaken van nature te proeven, maar er is dan iets goed mis met de koffie", zegt hij. "Als je dat proeft is de koffie te donker geroosterd en te vers. Dan krijg je een soort gerookte hamsmaak."

Eén
Lees ook:
Eén kopje koffie is gezond, twee kopjes zijn nog beter, drie bakkies zijn het best

Maar die smaak proef je alleen als je de koffie puur drinkt, dus niet met melk. "Daarom moet er bij de Starbucks in China een aroma toegevoegd zijn", denkt Leopold. "Geen idee waarom ze dat lekker vinden." 

'Hier zijn we braaf'

Zo'n smaak kom je in Nederland niet heel snel tegen, want volgens de koffie-expert zijn we hier nogal braaf. "Meestal wordt hier gekozen voor smaken die de koffie complementeren, zoals vanille, hazelnoot of karamel." Of kruidnagel, in het najaar. "Daarmee krijg je echt een winterkoffie." Kruidnagel is bij sommigen ook geliefd om door de stamppot te doen. 

Waarom
Lees ook:
Waarom jouw planten gelukkig worden van koffieprut

In andere culturen vind je vaker bijzondere koffiesmaken. "In het Midden-Oosten is het bijvoorbeeld normaal om kardemomsmaken toe te voegen aan de koffie."

Verdoezelen

Leopold denkt dat we in Nederland vooral smaakjes toevoegen om iets aan de koffie te verdoezelen. Dat ligt vooral aan de eigenschappen en kwaliteit van het bakkie zelf. "Heel vaak drinken we hele oude koffie uit de supermarkt, die lang geleden is geroosterd. En vaak ook nog donker geroosterd", zegt de expert. "Wat er dan ontbreekt is die zachte frisse smaak en romigheid. Als je dan iets toevoegt wat zacht en fris is, dan krijgt de koffie zijn smaak terug. 

Hij gaat verder: "Bij een cappuccino voegen we melk toe voor het frisse en zoete en schuim voor het frisse en romige", zegt hij. "Als dat ontbreekt aan de koffie zelf, dan is een cappuccino heel lekker."  

Liever puur

Toch is Leopold zelf helemaal niet van de smaakjes en toevoegingen. Hij drinkt zijn koffie liever puur. "Dan kan je smaken tegenkomen zoals peper, rozenbottel, zwarte bessen en cherrytomaten. Dat wordt bepaald door waar de koffie vandaan komt", vertelt hij. "Het zijn gekke smaken, maar wel van de koffie zelf afkomstig."

Deze
Lees ook:
Deze koffietent wordt gerund door ex-gedetineerden: 'Geven ze een toekomst'

Een specifieke, goed gebrande koffie kan wel wat aan de prijs zijn. Niet iedereen kan veel geld missen voor de dagelijkse bakkies, maar Leopold vindt dat het ook prima kan bij gelegenheid, zoals een goede fles wijn. "Het is een feest der ontdekking om de smaak van de koffie zelf te proeven. Je proeft het dan echt, er zit heel veel nuance in."