Direct naar artikelinhoud

Evangelist en gebedsgenezer wil megakerk met gouden gevel bouwen in Brabants dorpje

Evangelist en gebedsgenezer Tom de Wal wil in het Brabantse dorpje Dussen een kerk bouwen van liefst 121 meter lang, met een gouden gevel. Dorpsbewoners zien het megalomane plan absoluut niet zitten.

en
Artist impression van de bouwplannen in Dussen van evangelist Tom de Wal.Beeld Videostill Youtube

Als de bouwplannen van De Wal slagen, is zijn Frontrunners Ministries straks eigenaar van de op één na langste kerk – zelf spreken ze overigens van een evenementencentrum – van Nederland. Alleen de monumentale Sint-Janskerk in Gouda, gebouwd vanaf 1280, is met 123 meter langer. Die andere Sint-Jan, in Den Bosch, moet zijn positie op nummer twee afstaan, want die meet ‘slechts’ 115 meter.

De nu nog vanuit het nabijgelegen Werkendam opererende De Wal is een evangelist en gebedsgenezer die al een paar jaar stevig aan de weg timmert. De bijeenkomsten die hij door het hele land houdt, zijn druk bezocht. Zo was zijn drie avonden durende Prophetic Conference in Ede in januari in een mum van tijd volgeboekt, met 1100 plaatsen per keer. Wie er niet bij kan zijn, kan meekijken via een livestream.

In zijn geboortedorp Dussen wil de 30-jarige evangelist en gebedsgenezer een nieuw religieus centrum neerzetten aan de rand van het 2600 inwoners tellende dorp. In de grote zaal moeten straks 1775 mensen passen. Voor kantoorpersoneel zijn 75 stoelen en bureaus ingeruimd. Ook komen er leslokalen en opnamestudio's. Het pand – aan de buitenkant wordt het een combinatie van groen en goud – krijgt een L-vorm, wordt 121 meter lang, 60 meter breed, op plekken 12 meter hoog en bevat ook nog kelders.

Duur geintje

“Een vriend zei tegen me: waarom bouw je geen kelders?’’ zei De Wal over dat laatste, eind vorig jaar tijdens een van zijn diensten. Hij ging ermee naar zijn architect, die hem waarschuwde dat dat een duur geintje zou worden. “Maar het is nu al heel duur! Alsof die laatste twee miljoen euro uitmaakt,’’ aldus De Wal, half grappend. De totale kosten van zijn bouwplan zouden nu uitkomen op twaalf miljoen euro.

Dat geld wil De Wal binnenhalen met donaties. Aan Hollandse nuchterheid of bescheidenheid doet hij niet. Zijn ambities zijn groots en internationaal en iedereen mag dat weten. Net als zijn Amerikaanse voorbeelden houdt hij van grote getallen en grote bedragen. “Ik voorspel dat we een miljoen binnen gaan halen,” zei hij op 20 januari, en twee weken later deelde hij op sociale media in een filmpje dat dit bedrag ruimschoots gehaald was. “Er waren zelfs donaties van een ton.’’

De methoden van De Wal zijn niet onomstreden. Hij propageert het welvaartsevangelie. De boodschap daarvan: als je maar op God vertrouwt en gul geeft aan de kerk, zal het je financieel zelf ook goed gaan. Ook houdt hij genezingsdiensten, bevrijdingsdiensten waarbij ‘demonen’ worden uitgedreven en zelfs kinderwensdiensten.

Tom de Wal in actie als gebedsgenezer.Beeld Frontrunners Ministries

Gratis boeken

De evangelist schreef de afgelopen jaren een hele reeks boeken. De Wal claimt al meer dan 650.000 gratis boeken te hebben verspreid in het Nederlands, Engels, Frans, Duits en binnenkort ook Spaans. Voetbalinternational Cody Gakpo zei tijdens het WK in Qatar (eind 2022) kracht te putten uit de teksten van De Wal.

Die heeft op zijn huidige thuisbasis op een bedrijventerrein in Werkendam een fulltime bijbelschool met 24 volwassen deelnemers, die drie jaar les krijgen. Sommige van hen verhuisden hiervoor met hun gezin van de andere kant van het land naar Brabant, huis en baan achterlatend.

De gemeente Altena, waar Dussen onder valt, zou aanvankelijk uiterlijk deze maand een beslissing moeten nemen over het bouwplan van De Wal. Maar omdat zijn ideeën afwijken van het huidige bestemmingsplan, gaat dat nog maanden duren. Buurtbewoners zijn bezorgd, onder meer over parkeeroverlast.

De Wal zelf is meerdere keren gevraagd om een reactie. Van die mogelijkheid maakte hij geen gebruik.